Sarawak : Kerana Taib, hidup Kaum Penan Perit.. (Video)

Suku kaum Penan di Sarawak telah beratus-ratus tahun mendiami hitan Sarawak, mereka hidup denganmemburu, menangkap ikan dan menggunakan pokok-pokok didalam hutan untuk dijadikan rumah dan juga untuk tujuan perubatan..

Kini setelah syarikat-syarikat pembalakan yang dikuasai Taib atau Kroninya membalak secara besar-besaran , cara hidup suku kaum itu turut dimusnahkan..


12 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Pelbagai usaha telah dilaksanakan oleh pihak untuk menukar cara hidup kaum Penan di Sarawak. Namun demikian sebilangan di kalangan mereka bersikap degil, tidak mahu berpindah ke kawasan penempatan semula yang dilengkapi pelbagai kemudahan asas.

  Tambahan pula mereka ini telah diracuni pemikiran mereka oleh pihak tertentu yang berkepentingan, terutamanya pihak luar...yang tidak memahami keadaan yang sebenarnya...

  maka kehidupan mereka yang daif inilah sebagai sumber inspirasi puak2 yang memang sengaja mengambil kesempatan ini sebagai modal politik untuk memburuk-burukan kerajaan BN Sarawak!Mereka yang tidak kenal dosa pahala sesuka hati menghentam Kerajaan BN Sarawak...adilkah itu di sisi Islam?

  Terutamanya org2 Malaya yang yg SANGAT JAHIL tentang keadaan sebenarnya di Sarawak..

  Yakin dan percayalah sdr2,saya dah bertahun bertugas di Malaya...ramai lagi orang asli yang lebih teruk lagi kehidupan mereka daripada Kaum Penan di Sarawak...jangan pula cuba nak nafikan...itulah hakikat kehidupan.

  Bagi memuaskan nafsu yang membuak2 menghina Taib...ingatlah juga jasa2 beliau membangunkan umat Islam di Sarawak...jangan pandang sebelah mata!

  Apa sumbangan PAS dan PKR terhadap umat Islam di Sarawak?
  Tidak lain dan tidak bukan;cuba menjatuhkan satu2nya Parti yang menjadi tunjang belakang kekuatan umat Islam Sarawak;PBB.

  Secara sedar atau tidak PAS dan PKR bersubahat menjatuhkan kepimpinan umat Islam Sarawak!
  'BERJASA SEBAGAI PNGKHIANAT UMAT ISLAM SARAWAK'
  'Sumbangan' tersebut akan tercatat dalam lipatan sejarah umat Islam Sarawak yang akan dikenang sampai bila2 oleh generasi Islam yang akan datang.

  Orang2 Islam Sarawak wajid sedar tentang hal ini...sekali Islam jatuh ia akan jatuh buat selama2nya.

  YANG DIKEJAR TAK DAPAT,YANGDIKENDUNG BERCICIRAN!

  DR MUZAKKI

  ReplyDelete
 2. KOTA BHARU 11 April - Bekalan air Kelantan yang sering menimbulkan rungutan dalam kalangan rakyat mendapat perhatian Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) apabila beberapa peserta membangkitkan isu itu dalam Dialog Suhakam Bersama Rakyat di sini, hari ini.
  Pengerusi Suhakam, Tan Sri Hasmy Agam ketika menjawab soalan peserta berkata, kemudahan asas termasuk bekalan air adalah tanggungjawab kerajaan dan pihaknya akan melanjutkan masalah itut untuk dibincangkan.
  Sebelum itu, seorang peserta mendakwa, dia bertindak memotong bekalan air ke rumahnya kerana setelah empat tahun membayar bil, tetapi tidak mendapat perkhidmatan sewajarnya.
  "Saya kecewa kerana bekalan air sejak dahulu lagi bermasalah sehinggalah empat tahun lepas saya kembali semula ke negeri ini, masalah yang sama masih berulang.
  "Saya malu apabila mendapati rakyat di negeri lain telah lama menikmati bekalan air secukupnya, tetapi saya hanya membayar bil air bertahun-tahun, tetapi air tidak naik ke atas rumah dua tingkat yang saya sewa," katanya.

  ReplyDelete
 3. Buat Anon 4:41

  Kelantan miskin kerana haknya untuk mendapat royalti minyak dinafikan Kerajaan BN.. jadi segala usaha mereka dikekang oleh masaalah kewangan..

  Jika air yang dipertikaikan.. cuba baca berita ini sama.. Negeri Pahang yang kaya hasil buminya juga tiada air.. negeri dibawah BN tu..

  http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2011/03/air-air-dimana-air-dimana-mb.html

  ReplyDelete
 4. DR MUZAKKI..

  Sebelum tu.. apa hang ingat hang letak Title DR kat depan tu aku akan kaget?? Sorry Bro.. aku ada IR kat depan..

  Jika menentang Taib dikatakan menjatuhkan kepimpinan umat Islam Sarawak.. kenapa Kelantan yang diperintah oleh Umat Islam juga diserang UMNO/BN?

  Jawab soalan ini.. Adakah Islam mengajar umatnya bahawa seseorang pemimpin itu boleh menjarah dan mentekedarah segala hasil bumi negeri yang diperintahnya?

  ReplyDelete
 5. HANG LUPAKAH DI KELANTAN ADA UMNO DAN PAS..DUA2 NYA ORANG MELAYU ISLAM

  DI SARAWAK HANYA PBB YANG MENJADI TUNJANG BELAKANG KEKUATAN ORANG ISLAM SARAWAK..

  MAJORITI RAKYAT SARAWAK ADALAH NON MUSLIM...ORANG ISLAM HANYA 25%..SAHAJA

  DI KELANTAN LEBIH KURANG 90% ADALAH ORE ISLE

  KALAU UMNO MENANANG MENANG, ATAU PAS MMENANG UMNO KALAH, ATAU PAS KALAH, UMNO MENANG....TETAP ORANG MELAYU ISLAM YANG MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN...ADA FAHAM?

  DI SARAWAK TIDAK ADA AMNGOK!!!
  HAKIKATNYA ORG SARAWAK TIDAK UMNGOK MASUK SARAWAK SAMPAI BILA2 PUN


  MASIHKAH KAU APA YG TELAH BERLAKU TERHADAP NEGERI SABAH SUATU KETIKA DAHULU? UMAT ISLAM SABAH ADALAH GOLONGAN MAJORITI..65%, KENAPA BOLEH JATUH KE TANGAN PBS;PAIRIN???
  SEHINGGA UMNGOK TERPAKSA DIBAWA MASUK KE SABAH...KENAPA SILA JAWAP???

  APATAH LAGI KALAU DI SARAWAK UMAT ISLAM YG HANYA 25% SAHAJA...CUBA BAYANGKAN...

  KALAU NAK JATUHKAN TAIB ,,SILAKAN KALAU ITU DAH PR,,TAPI JANGAN LUPA PADA HAKIKATNYA PR SECARA LANGSUNG JATUHKAN UMAT ISLAM SARAWAK

  KALAU BENAR TGNA DAN TGHA BENAR2 PEJUANGKAN ISLAM...FIKIRKAN SEDALAM2NYA PERKARA INI

  KAMI RAKYAT MEMANG SEDAR PERLUNYA ADA PERUBAHAN...TAPI PERUBAHAN YG MACAM MANA?

  DALAM ISLAM ADA KAEDAHNYA...PILIH PIHAK MANA YG TIDAK MENDATANG LEBIH BESAR MUDHARATNYA KEPADA UMAT ISLAM...IAITU BN SARAWAK! UMAT ISLAM TIDAK ADA PILIHAN LAIN...KALAU NAK TERUS MENERAJUI KEPIMPINAN SARAWAK?

  JANGANLAH KERANA KERAKUSAN DAN KETAMAKAN NAK KE PUTRA JAYA, MASA DEPAN UMAT ISLAM SARAWAK DIBAKULSAMPAHKAN

  PR DAH SETUJU LANTIK BARU BIAN JADI KM SARAWAK...PR MUSLIM TAHUKAH SIAPA DIA BARU BIAN INI...

  JANGAN DAH TERHANTU 'BARU' TERGEDAH!

  SILA BUAT KAJIAN MENDALAM TENTANG AGAMA DAN POPULASI MASYARAKAT SARAWAK...

  BERPANDUKAN IMAN BUKAN NAFSU!!

  DR MUZZAKI

  ReplyDelete
 6. MAAF SDR...DR ITU BUKAN DOKTOR TAPI DARI KALAU DOKTOR= DR.

  ADAPUN MUZZAKI, BAHASA ARAB;PEMBERI OERINGATAN (BAGI YANG ALPA@LALAI)

  SEKADAR NAK LONTARKAN PANDANGAN SAHAJA...SELEBIHNYA KEPADA ALLAH SWT SAYA BERSERAH...


  DR MUZZAKI

  ReplyDelete
 7. Maaf Sedara..

  Bagi aku.. penyokong UMNO/BN ni.. bila nak kalah baru teringat Allah..

  ReplyDelete
 8. Ta'pa..dimaafkan

  Biasalah UMNO/Beend tu...nama ajak Isle...dah karam baru ingat pelampung!

  Kami anti UMNO! UMNO DILARANG MASUK SARAWAK!

  Keadaan kami umat Islam tdak sama dgn Semananjung(Malaya) di Sarawak kami terlalu sedikit, mujur Allah SWT izinkan menerajui kepimpinan kerajaan

  Kalau di Malaya, pandangan peribadi sememangnya wajib bg umat Islam sokong PR, terutamanya PAS!

  Allahu a'lam

  Salam Persadaraan...

  DR MUZZAKI

  ReplyDelete
 9. Prof nak cakap skit

  Menjatuhkan Taib ialah untuk menghapuskan nyamuk dan sekutunya dari menghisap darah rakyat sarawak, bukan menentang ISLAM, Taib bukan mengamalkan cara hidup islam yg baik, dan sarawak bukan sebuah NEGARA yang.

  Macam P.Pinang, LIM GUAN ENG menjadi pemimpin yng baik dan tidak sekali2 mengkianati dan memudaratkan umat ISLAM dan ISLAM bebas berkembang di P.Pinang, Perkembangan Agama islam lebih baik dari ketika diperintah oleh wakil Amno dari Gerakan,sekarang banyak kebajikan dan bantuan sekolah agama bertambah.

  Pemimpin P,Pinang, Sarawak, Dan Seluruh negeri di malaysia dibawah UNDANG2 pelembagaan dan kerajaan pusat. dan yang pasti Sekarang ni Orang Islam menjadi pemerintah(PM) dan Prof YAKIN SELEPASNI JIKA PR MEMERINTAH PUN ORANG ISLAM AKAN MENJADI PEMERINTAH YANG LEBIH BAIK DARI YANG ADA SEKARANG.

  YANG DIKEJAR DAPAT, YANG DIKENDONG BERTAMBAH, KAYO,KAYO,KAYO!!!!!!!!!


  Prof Basuhkaki
  Universiti kelantan.

  ReplyDelete
 10. Isu Kristian dedah kebimbangan BN di Sarawak
  Walaupun Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan kerajaan Barisan Nasional menghormati hak Kristian, kempen yang dijalankan melibatkan orang Islam di Sarawak menunjukkan BN bimbang dengan peningkatan pengaruh kumpulan itu.

  Kempen oleh blog-blog dan juga yang secara tidak terbuka oleh BN mendedahkan isu Kristian dijadikan alasan untuk menolak Pakatan Rakyat yang dikuasai DAP dan PKR di Sarawak.

  Tokoh PKR, Baru Bian yang menjadi konsensus untuk menjawat jawatan ketua menteri sekiranya PR menang dalam pilihan raya kali ini menambahkan lagi kebimbangan terhadap penghakisan pengaruh Melayu dan Islam dan peningkatan pengaruh Kristian dan bukan Melayu.

  Status agama peguam itu menjadi sasaran dalam kempen BN untuk menolak PR dalam pilihan raya negeri kali ini, yang menyaksikan saingan paling sengit dalam sejarah.

  Pengakuan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak bahawa pilihan raya ini sengit dan tempoh kehadiran dua pemimpin tertinggi pemerintah itu dalam kempen Sarawak menggambarkan kebimbangan BN terhadap saingan sengit kali ini.

  Kelangsungan penguasaan Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan partinya didakwa sesetengah pihak boleh memelihara Sarawak daripada dikuasai pengaruh Kristian.

  Kempen pilihan raya di Sarawak kali ini menyaksikan isu Kristian menjadi isu paling panas, yang dijangka boleh mempengaruhi pengundi Kristian secara blok.

  Kempen menjatuhkan pemerintah Sarawak dijalankan dengan agresif kali ini dan mendapat sokongan pelbagai pihak termasuk dari luar negara.

  Tekanan terhadap Taib yang sangat kuat telah mendorong BN mengambil kira dengan serius peralihan kuasa di negeri itu.


  SIASAHDAILY

  ReplyDelete
 11. dr muzakki tu dah dapat konsesi balak dari taib agaknya sampai begitu sekali mempertahankan lanun besar taib mahmud. org macam nilah yg menjadi tunjang kekuasaan bn yg rakus merompak hak rakyat. org bebal dan jumud macam dr muzakki. tak layak dapat gelaran dr tu. mungkin setaraf dgn dr gigi khir toyo

  ReplyDelete
 12. Orang2 Islam Sarawak wajid sedar tentang hal ini...sekali Islam jatuh ia akan jatuh buat selama2nya.


  suka dengar ayat "DR MUZAKKI" ni..
  sebagai mukmin yang terpelajar, anda sepatutnya tahu, kejatuhan Islam itu hanya bersifat sementara (yakni masakini), Islam akan kembali berkuasa. INSYA ALLAH...

  atau adakah anda rasa islam TAIB ini adalah islam sebenar? yang patuh surah al-quran (an-nisa ayat 44)

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post