Ummi Hafilda masih belum kecewa...

KUALA LUMPUR, 25 April – Ahli perniagaan Ummi Hafilda Ali memfailkan semula saman fitnah RM100 juta terhadap bekas rakan perniagaannya dan pengendali laman berita Malaysiakini, yang telah dibatalkan Mahkamah Tinggi, 13 April lalu.

Ummi Hafilda, 43, memfailkan saman itu hari ini melalui Tetuan Sahrihan & Hamdan di Mahkamah Tinggi Sivil dengan menamakan Nor Azman Abdullah @ Baginda Minda sebagai defendan pertama dan Mkini Dotcom Sdn Bhd yang menyelenggarakan laman berita Malaysiakini sebagai defendan kedua.

Pada 13 April lepas, Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof membatalkan saman Ummi Hafilda berikutan peguam kedua-dua pihak tidak hadir ke mahkamah semasa kes itu disebut di hadapannya.


Menurut laporan Bernama Online, penasihat undang-undang kepada Ummi Hafilda, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz memberitahu pemberita bahawa beliau menfailkan semula saman itu bagi pihak firma guaman itu, petang ini.

Ditanya mengapa peguam kepada Ummi Hafilda tidak hadir ke mahkamah pada 13 April lalu, Mohd Khairul Azam berkata terdapat kekeliruan berhubung sistem e-filing yang baru diperkenalkan di mahkamah dan pihaknya tidak menerima tarikh yang diberikan mahkamah.

Katanya semua tuntutan yang difailkan hari ini adalah sama dengan saman yang telah dibatalkan itu.

Ummi Hafilda dalam pernyataan tuntutannya mendakwa defendan pertama dalam satu temu ramah di lobi Bangunan Parlimen telah mengeluarkan kenyataan bersifat fitnah dan menyerangnya secara peribadi.

Beliau mendakwa kenyataan yang dikeluarkan Nor Azman semata-mata untuk memalukannya dan berniat jahat.

Ummi Hafilda juga mendakwa kenyataan Nor Azman seolah-olah beliau seorang wanita yang mempunyai banyak skandal dan amat tidak jujur, serta terlibat dengan bekas pembantu peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mengakibatkan pertuduhan liwat terhadap Anwar.

Ummi Hafilda mendakwa defendan kedua telah secara cuai membenarkan penerbitan, penulisan dan penyiaran artikel bersifat fitnah itu di laman web www.malaysiakini.com pada 15 Mac lalu.

Selain menuntut ganti rugi am sebanyak RM100 juta, plaintif turut memohon satu injunksi untuk melarang kedua-dua defendan daripada terus membuat kenyataan fitnah terhadapnya.


The Malaysian Insider

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. win win malaysiansApril 26, 2011 at 7:44 PM

  1cibai 1kepala dot spesis ni waa muak nak jamah,nanti terkena penyakit kuning......apakahjadah layan cibai ni.....

  ReplyDelete
 2. kalau dah tak ada duit
  kau p kangkang puki kau
  kat chow kit..masyukkkk

  memang BETINA SUNDAL kau ni

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post