Undi Cina Bukan Membuta Tuli, Tapi Demi Perubahan


SHAH ALAM 19 APRIL : Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng tidak melihat pengundi Cina sebagai 'tidak berterima kasih' atau memberontak terhadap Barisan Nasional (BN) sebaliknya sebagai pemangkin perubahan rakyat.

Wong berkata pengundi Cina teguh berdiri dibarisan hadapan bagi menuntut perubahan lantaran muak dengan pemerintahan BN yang gagal memberikan keadilan bukan saja kepada kaum Cina, malah semua kaum di Sarawak.


"Mereka berada di barisan hadapan untuk perubahan. Ia bukan satu revolusi. Tidak adil untuk kata mereka sengaja melawan arus. Kaum Cina dimarginalisasi oleh Kerajaan Negeri dan Persekutuan walaupun menyumbang banyak kepada perkembangan ekonomi negeri,

"Hakikatnya, kaum Cina turut sedar Iban, Bidayuh, minoriti Dayak lain serta Melayu Melanau turut dilupakan Kerajaan Pusat. Jadi tiada niat jahat untuk kaum Cina melangkah ke hadapan walaupun Kerajaan kata sebaliknya. Kita (Rakyat Sarawak) sudah menderita dengan penindasan Kerajaan ini dan seuatu perubahan perlu dilakukan," kata Wong ketika dihubungi TV Selangor hari ini.

Media arus perdana yang diketuai akhbar kawalan UMNO, Utusan Malaysia menyatakan sokongan pengundi Cina yang semakin meningkat terhadap DAP pada Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-10 adalah bukti mereka 'tidak berterima kasih' dan 'tidak setia' kepada Barisan Nasional.

Mantan Perdana Menteri Tun Mahathir Mohammad menuduh pengundi Cina Sarawak sebagai terpengaruh dengan politik Rasis DAP.

Malah komponen BN Sarawak SUPP yang didominasi kaum Cina tumbang persis parti MCA pada Pilihan Raya umum lepas.

Wong yang juga ADUN Bukit Assek sejak 2006 menyatakan hal ini hasil percaturan politik rasis BN yang seringkali dimainkan oleh akhbar Utusan.

Beliau mempersoalkan mengapa BN sebagai gabungan pelbagai parti tidak pernah melihat Pakatan Rakyat sebagai entiti yang memperjuangkan hak semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama di negara ini.

"Kami, DAP bersama PKR dan PAS di Pakatan Rakyat. Sebagai entiti politik kami boleh bekerjasama dengan baik. Saya tertanya-tanya kenapa Utusan gagal melihat perkara ini. Pemimpin BN pun tak boleh lihat perkara ini.,

"Kami tak memainkan isu perkauman. Kami, sebagai entiti mahu Kerajaan pastikan tidak ada isu perkauman di Sarawak, bukan sahaja di Sarawak tapi di Seluruh Malaysia," kata Wong lagi.

Justeru beliau menyelar peranan Utusan yang nyata tidak senada dengan apa yang dilaungkan BN bahawa mereka adil dan tidak bersifat perkauman.

"Utusan seperti yang saya lihat tidak layak menjadi akhbar. Utusan sudah dikenali banyak memainkan isu perkauman tetapi kerana ia milik (salah satu parti) BN, pemimpin BN membiarkan hal ini,

"Saya sedar dan risau dengan politik penipuan dan perkauman yang dibawa akhbar ini tapi tiada seorangpun pemimpin BN yang mempunyai kesedaran untuk menegur kenyataan seperti ini," ujar beliau


TVS News

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Geli ketiak aku dengaq tajuk ASD, itu ucapan yang aku pernah dari mulut orang Melayu Singapura tahun 60an dulu..hari mana pi semua Melayu Singapura..dulu majoriti..kini minoriti aje 10%~15 aje yang tinggal.Kesimpulan ASD ni buta sejarah Singapura, DAP tu adalah PAP dan PAP tu DAP

  ReplyDelete
 2. Tapi lebih elok dari Bini Najib yang mana tak jaga kepentingan MELAYU yang depa tau nak curi harta orang MELAYU lagi adalah..contohnya mana pi duit simpanan orang MELAYU ISLAM di ASB dan TABUNG HAJI.....HARAM JADAH PUNYA UMNO

  ReplyDelete
 3. setuju dengan anon 9.07..

  aku nak tambah, jangan samakan pemikiran melayu dengan cina. Pemimpin melayu (UMNO) anggap rakyat melayu sebagai 'hamba' yang patuh kepada tuan. Seperti zaman feudal melayu. Apa sultan dan pemimpin melayu buat dan katakan harus diikuti dan dituruti walaupun salah dari segi moral dan undang-undang. Tak buat dikatakan tak mengenang budi. Ini budaya melayu yang tak berguna dan sonsang dari segi agama pun!!.

  Itu sebab kenapa melayu tak dapat bersaing dengan cina sebab cina berfikiran terbuka, senang berurusan.. tidak ada PHD,dan sebagainya.

  bangang betul anon 7.32.. ada akal tapi letak di lutut!!

  ReplyDelete
 4. UMNO UMPAMA HARAPKAN PAGAR.. PAGAR MAKAN PADI.. SINGAPURA TERLEPAS KE TANGAN CINA SEBAB MELAYU JUGA.. RAJA HUSSIN TU... MALAS AKU NAK BERCERITA..

  ReplyDelete
 5. UMNO yang bagi Singapura ke Lee Kuan Yew.. hang yang buta sejarah Anon 7:32, tak caya hang pi tanya kat madey.. Tunku yang buat keputusan sendiri lepas Singapura tanpa bincang dalam kabinet atau buat referendum. Tu sapa yang khianat?? Kalau bukan UMNO haramjadah, pelaq, p***m*k, khinzir laknat, celaka khuaaq tuih.. amik lekat kahak aku kat muka hangpa...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post