
Perkara itu didedahkan Bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.
Ia menjurus kepada peranan yang dimainkan Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, serta orang-orang di sekeliling Mahathir pada 1998.
Gani dan Musa, adalah individu yang bertanggungjawab dalam mengendali kes mata lebam Anwar, yang menyebabkan bekas Ketua Polis Negara pada masa itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor dipenjara selama dua bulan.
“Pada bulan September 1998, Tun Mahathir pernah diperdayakan untuk mempercayai bahawa kecederaan mata-lebam Anwar adalah akibat “self-inflicted” sepertimana yang dirakamkan dalam memoirs beliau muka surat 693.
“Pada bulan Januari 1999 Gani Patail sendiri terlibat menipu Tun Mahathir dengan memperdayakan beliau untuk mempercayai sesuatu yang tidak benar berkaitan dengan hasil siasatan Polis bersangkut insiden mata-lebam.
“Akibat perdayaan ini Tun Mahathir telah membenarkan pembentukan Suruhanjaya Di-Raja mengambil alih siasatan insiden mata-lebam daripada tangan Penyiasat PDRM,” ujar beliau.
Menurut Mat Zain, beliau menyimpulkan bahawa Mahathir sangat percaya bahawa Anwar terlibat dalam aktiviti homoseksual berdasarkan kepada dua surat yang diterima daripada Umi Hafilda pada 1997 dan taklimat daripada Musa Hassan yang ketika itu merupakan pegawai penyiasat.
“Persoalan yang timbul adalah sama ada Musa Hassan telah memberi Tun Mahathir taklimat yang jujur dan betul mengenai keterangan yang telah dikumpulkannya terhadap Anwar itu, ataupun Musa Hassan telah menokok tambah keterangan dalam taklimatnya untuk memperdayakan Tun Mahathir supaya mempercayai bahawa Anwar benar-benar terlibat dalam aktiviti homoseksual itu,” tulis beliau.
Mat Zain berkata, ia bukan pertama kali Mahathir ditipu oleh individu di sekelilingnya.
Pada Julai 1993, bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik juga pernah menipu Mahathir dengan membuat Akuan Sumpah Palsu bagi menyembunyikan harta berjumlah RM40 juta yang diperolehi menerusi salahguna kuasa dan rasuah.
Ia dilaporkan oleh Badan Pencegah Rasuah yang disahkan sendiri oleh Gani Patail ketika itu.
Menurut Mat Zain lagi, pada bulan Julai 2010 pula, bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr.Ling Liong Sik pula didakwa kerana menipu Jamaah Menteri, termasuk Mahathir sendiri dalam kes skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).
“Contoh-contoh di atas dengan jelas membuktikan bahawa Tun Mahathir juga terdedah kepada perbuatan penipuan oleh Menteri atau Ketua Menteri ataupun oleh Pegawai-Pegawai Kerajaan atau mana-mana orang yang berpeluang memberi taklimat kepada beliau mengenai sesuatu perkara.
“Ringkasnya Tun Mahathir tidak “kebal” dari penipuan. Dengan demikian itu kemungkinan Tun Mahathir telah diperdayakan untuk mempercayai bahawa Anwar terlibat dalam aktiviti homoseksual tidak boleh diperkecilkan,” tulisnya lagi.
Dalam surat 16 perenggan itu, Mat Zain berkata, persepsi buruk rakyat terhadap Polis Di Raja Malaysia (PDRM) akan berterusan jika pihak berkuasa itu “terlalu menurut karenah” Peguam Negara.
“Secara peribadi saya mendapati PDRM terlalu menurut karenah Peguam Negara seolah tidak bebas bertindak sendiri.
“Sebagai seorang pesara yang mengetahui sedikit sebanyak asal usul isu dalam persoalan, saya berasa sedih dan khuatir sejarah lama akan berulang dan “pisang akan berbuah dua kali”,” ujarnya.
http://www.keadilandaily.com/?p=12868
allah maha besar setelah 13 tahun ditunjukkan/kuarlah video yang menunjukkan bekas timbalan perdana menteri tu melanggan pelacur .... memang patut lah dia dipecat pun .... soalnya sekarang bagi mereka yang dok kutuk kutuk dr mahatir tu ... masih sempat ker nak mintak maaf dengan orang tua tu ????
ReplyDeleteSaya sangat sedih kerana masih Ada manusia yg masih mengia benda yg tidak ..... Sedangkan rata- rata masyarakat yg waras Dan beriman pada Allah tidak sama sekali mempercayai fitnah yg dilemparkan oleh org2 yg munafik.
ReplyDeleteKembali Lah kepada Al Quran Dan Sunnah, InsyaAllah penyokong Dan pengkritik yg TOLOL bin BAHALUL dpt kembali ke pangkal jalan..... Mudah-mudahan Allah swt dpt membuka Dan melembutkan pintu hati yg keras mcm Batu.
Nasihat sesama Islam - ingat2 Lah org islam sekarang jadi permainanan bangsa Dan agama lain jgn sampai agama tergadai disebabkan sesama islam berpecah belah.
Anon, hang jangan nak buat drama minta ampun maaf kat Che Det macam blogger GAP tu yang dulu ngutuk Mahathir dan sekarang jadi dramatis pulak siar cerita dia nak minta maaf habis menangis penyokong2 GAP baca drama dia. Ni aku bagitau kau Allah tak tunjukkan video tu, yang tunjuk ialah SK, bukan Allah. Jangan kau cuba libatkan Allah dalam soal video tu nanti Allah letupkan kepala kau dengan laknat dia, ada faham?
ReplyDeleteAnon 3:55 PM kamu ni x faham agaknya apa yg di tulis oleh datuk mat zain ibrahim pegawai JSJ PDRM yg menyiasat kes mata lebam anwar dan kes2 lain anwar beliau rasa terpanggil utk memberitahu kebenaran kes yg dikendalikan oleh nya di mana telah di manupulasikan oleh gani patail dan musa hassan makna mrk menipu Tun Mahathir supaya mempercayai bahawa anwar seorang homeseksual..FAHAMMM? KALAU TAK FAHAM P SEKOLAH BALIK MULAI DARJAH SATU SEMULA.tolol bin bangang.
ReplyDeletesaya syorkan supaya k'jaan menubuhkan satu suruhanjaya di raja utk menyiasat penipuan yg dibuat oleh 2 manusia terhormat yg fasik dan munafik dan juga manusia2 lain yg bersekongkol dgn nya, kalau negara lain tak kira siapa kamu peguam negara ke ketua polis negara ke kalau terbukti bersalah hendaklah dihukum agar manusia lain yg berpengaruh x brani nak buat mcm tu lg..
ReplyDeleteMahathir sendiri pun berdendam dan marah dengan Anwar kerana Anwar nak bertanding lawan Mahathir. Ini titik permulaan kesengsaraan Anwar.
ReplyDeleteFMZam 4.43pm
ReplyDeleteKomen kau menandakan hati kau hitam lemgam, fahamilah setiap yang berlaku..seperti setitik air hujan yg jatuh dari awan hitam kebumi ia daripada berbillon titisan hujan adalah kehendak ALLAH YG MAHA KUASA..kau bangun pagi pun ALLAH yg gerak hati kau..pi kerja pun ALLAH yg gerak hati kau..dan kau nak menaip PC pun ALLAH yg gerak hati kau..cuba kau tidoq..apa boleh kau buat..tetapi yg baik aje daripadaNYA dan yg tak baik atas nafsu kau dan kelalaian kau..Eskay pun sama juga..kalau ALLAH tak gerak hatinya..tak terjadi semua yg kau dan sekutu kau benggangkan tu...
AKP,
ReplyDeleteHati aku hitam itu kehendak Allah yg maha kuasa, hati aku hitam diluar tapi putih didalam itu pun kehendak Allah yg maha kuasa, hati aku tidak percaya pada fitnah hanya dengan melihat video, filem atau foto, itupun kehendak Allah yg maha kuasa. Aku tidak percaya pada Eskay kerana Allah menggerakkan hati aku yang perbuatan Eskay itu digerakkan oleh syaitan bukan Allah. Bila satu hari nanti aku lihat video kau sedang kongkek perempuan yang bukan isteri kau, aku akan SEGERA percaya pada video itu kerana itu pun kehendak Allah mendedahkan nafsu dan kelalaian kau yang menyuruh orang percaya pada apa yang ditonton dari video.
AKP, burit Kak Chik hang lah kalau Eskay yang buat filem lucah tu pun kau kata kehendak Allah, memang kau ni sial punya manusia yang bergurukan syaitan. Kau memang Laknatullah!
masa dia susah orang melayu tak bersatu dia cari Anwar bila dah senang majoriti sokong UMNO dia mula buat perdajai.
ReplyDeletealhamdulillah,ada juga saudara mencaci sesama saudara....
ReplyDeletePost a Comment
Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...
Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!