Melayu hancur jika masih sokong UMNO..

SHAH ALAM – Orang Melayu akan terus mundur dan terpinggir jika mereka enggan berubah, malah akan terus menjadi peminta serta dipergunakan parti pemerintah sekarang.

Demikian kata Profesor Dr Abdul Aziz Bari ketika membentangkan kertas bertajuk ‘Tahap-Tahap Kritikal dalam Sejarah Perlembagaan Malaysia’ pada Bengkel Asas Perlembagaan di sini baru-baru ini.

Program anjuran bersama Persatuan Ulama Malaysia dan Persatuan Peguam Muslim Malaysia itu dihadiri para pemimpin dan anggota NGO Islam.


Dalam bengkel berkenaan, Aziz berkata Umno masih lagi bercakap soal peruntukan perlembagaan mengenai Islam dan Melayu selepas lebih 50 tahun merdeka.

Ia katanya, adalah bukti yang menunjukkan mereka gagal menjalankan amanah yang diberi selama ini.

“Orang Melayu perlu nekad dan berani berubah kerana mereka sudah terlalu lama dikecewakan. Dan sekarang mereka diancam dengan pelbagai jenis ugutan dan kebimbangan yang tidak pun wujud seperti kononnya Kristian akan dijadikan agama rasmi Malaysia,” jelasnya.

Jalan di hadapan, tambahnya, ialah orang Melayu perlu membuat perubahan kerana selama ini mereka jelas tidak ke mana-mana.

Aziz berkata sekarang ini wujud pula satu aliran yang kononnya hendak mempertahankan perlembagaan, termasuk Perkara 153 yang memperuntukkan kedudukan istimewa Melayu.

“Kita jangan menganggap peruntukan perlembagaan itu semacam tangkal dan azimat yang digantung di muka pintu dengan harapan membawa faedah dan berkat.

“Peruntukan itu akan tinggal peruntukan yang tidak mempunyai makna apa-apa sekiranya orang Melayu tidak bekerja kuat dan bebas berfikir,” tegasnya.

Dalam pembentangan selama sejam itu, Aziz menghuraikan beberapa krisis perlembagaan termasuk krisis antara kerajaan persekutuan di bawah pentadbiran Mahathir dengan Raja-Raja pada 1983 dan 1993.

Beliau juga turut menyentuh krisis kehakiman yang membawa kepada pemecatan Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abas pada 1988.

Krisis kredibiliti yang menyelubungi pelbagai institusi awam selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998 juga disentuh.

“Ketika reformasi dan Pilihan Raya Umum ke 12 pada 2008 menunjukkan bahawa rakyat mempunyai sumbangan dan peranan dalam perkembangan perlembagaan negara,” tegasnya.


http://www.keadilandaily.com/?p=13473

35 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Benarkah ke UMNO hancur Melayu?...benarkah Melayu boleh bangun sendiri tanpa bantuan? Benarkah Melayu tak perlu bantuan? Lihat Singapura? apa melayu boleh buat..? tidak langsung Melayu dalam kabinet kerajaan Singapura...hilang kemana melayu disana? kini hanya 10~12% yg tinggal..kenapa melayu disana berhijrah keluar? kenapa..?kenapa? Parti PAP (PAY and PAY) adalah sekutu DAP...apa dah jadi kaum yg tinggal ribuan tahun dahulu disana..? itu kau mahu...kah? buta hatikah kau nie...

  ReplyDelete
 2. Mak janda kg pertama,

  Kata2 kau "benarkah Melayu boleh bangun sendiri tanpa bantuan? Benarkah Melayu tak perlu bantuan?", kat ayat2 tu aje dah nampak betapa mentaliti kau ni memang mentaliti janda yang tak boleh hidup tanpa ada jantan yang bela dia hanya kerana kau giler peliaq jantan. Woi mak janda benggali, ada ramai janda2 yang boleh hidup berdikari tanpa bantuan sesiapa selain Allah tau tak?

  ReplyDelete
 3. FMZam..

  Lahir kau di dunia..semua dah ada...rasa susah tak pernah rasa..susah sedikit lafaz maki kerja kau...malang sungguh lahir sebagai manusia..tak tahu beza nikmat dan sensara...doa aku janganlah Allah turun bala atas hang...hanya berdoa...lihatlah nikmat yg kau ada...

  ReplyDelete
 4. FMZam..dan pelawat blog ASD..hayati lirik Nasyid Rabbani...

  Pada-Mu Allah kami memohon
  Keberkatan hidup yang berpanjangan
  Aman sentosa…Murah rezeki
  Tenang beramal mengingati-Mu

  Apa yang ada..Semua milik-Mu
  Nikmat kau beri hanya pinjaman
  Hanya yang sedar tahu bersyukur
  Bukannya ia untuk dibangga

  Biarlah sedikit asalkan diberkati-Nya
  Daripada banyak yang memudaratkan
  Berkat di dunia oh indah nikmatnya
  Berkat di akhirat balasannya syurga

  Manusia sering lalai..Mudah tewas cubaan
  Ujian dugaan jadikanlah ianya tauladan

  Putaran kehidupan
  Pentas hidup untuk penilaian
  Jawapan sebenar
  Dari Tuhan untuk insan
  Bersabar hadapi ujian

  Biarlah sedikit asalkan diberkati-Nya
  Daripada banyak yang memudaratkan
  Berkat di dunia oh indah nikmatnya
  Berkat di akhirat balasannya syurga

  Berkati hidup kami
  Dengan sinar hidayah
  Jauhkan segala
  Dari pancaroba dunia

  Berikan perlindungan
  Selamatkan dari fitnah ngeri
  Bahana derita
  Yang tak mampu kami tanggung

  Kasih Mu Sayang Mu Redha Mu
  Segalanya, Untuk Kami

  Pada Mu Allah..

  ReplyDelete
 5. AKP,

  Berapa umoq hang, apa hang ni pejuang kemerdekaan zaman British ke? Cakap macam orang tua pra- merdeka makan ubi kayu zaman Jepun pun entah. Rentilah kalau setakat baca buku sejarah dari buku sekolah jangan nak chong pasal dongeng UMNO kau tu. Aku tak main la kalau nak gertak2 dengan guna nama Allah kau bukan orang maksum yang doa dimakbulkan Allah. Kalau kau seorang Islam yang baik jangan sibuk nak doakan Allah balakan seorang Islam lain, lebih baik kau doakan Allah ampunkan dosa kau yang lebih teruk dari munafik. Ni aku nak doakan Allah buka hati kau ke jalan yang benar. Amin.

  ReplyDelete
 6. AKP,

  Baru aje aku doa Allah dah buka hati kau.....Alhamdulillah.

  ReplyDelete
 7. FMZam,

  Umur tak penting yg kematangan dan kesedaran..kalau umur 60tahun belum matang dan sedar...susah anak-cucu..

  Lahir aku didunia ini..Malaysia tak seperti hari ini..kau boleh teka umur aku berapa?

  ReplyDelete
 8. FMZam,maaf..

  Umur tak penting yg PENTING kematangan dan kesedaran..kalau umur 60tahun belum matang dan sedar...susah anak-cucu..

  Lahir aku didunia ini..Malaysia tak seperti hari ini..kau boleh teka umur aku berapa?

  ReplyDelete
 9. AKP,

  Kang aku cakap kau marah, mana pulak umur tak penting? Umur PENTING sebab kau kata lahir kau ke dunia, Malaysia tak seperti hari ini, tapi dari gaya kematangan kau, tak pulak nampak kau tu berumur seperti orang yang lahir ke dunia pada waktu Malaysia tak seperti hari ini? Pening lah!

  ReplyDelete
 10. FMZam,

  Diri kau dan sekutu kau adalah org2yg suka mengata2 seperti benar dalam cerita ayah,anak dan seekor unta..sebab itu UMNO/BN buat semua tak kena bagi hangpa...

  Akhir cerita tu...ada ayat2 permata..

  Berkatalah si ayah itu kepada anaknya, "Mulai saat ini, kita jangan mendengar kata-kata orang. Lakukan sesuatu yang kita fikir benar dan berbuatlah sesuatu mengikut apa yang kita fikirkan benar."

  NILAI MURNI

  Sememangnya begitulah yang sepatutnya kita bertindak. Kita tidak perlu berbuat sesuatu kerana hanya ingin memuaskan kehendak orang lain. Kita hanya perlu mendengar nasihat orang yang tahu masalah kita. Jangan sesekali bertindak kerana ingin memuaskan hati orang lain.

  ReplyDelete
 11. AKP,

  Kau memang suka ciplak tulisan orang lain dan ini kali kedua aku tangkap kau. Kalau nak ciplak pun kenapa tak siarkan semua tapi ikut sedap aje kau ni potong dan tampal mana yang menguntungkan kau. Nah ambik ni:  Re: Moral Stories in Bahasa Melayu

  « Jawab #22 on: 04 December, 2009, 10:02:12 PM »  Ayah,anak dan seekor unta

  Kisah ini terjadi diperkampungan orang Badwi di padang pasir, di sebuah negeri Arab. Dikatakan dua beranak ini, ayah dan anaknya, ingin pergi ke pekan untuk menjual unta. Maka berjalanlah mereka berdua melalui sebuah kampung.

  Selepas melintasi sekumpulan orang kampung, terdengar seorang berkata, "Eh, tengok kedua-dua orang itu! Betapa bodohnya mereka, ada unta tetapi kedua-duanya berjalan."

  Mereka terfikir benar juga kata orang itu. Lalu ayahnya berkata, "Hai anakku, kautunggangi unta ini sambil menuju ke pasar!" Lalu anaknya mengikut perintah.

  Beberapa ketika, sampailah mereka di sebuah kampung. Terdengar oleh mereka suatu percakapan, "Tengok di sana itu. Zalim sungguh anak itu, membiarkan bapanya berjalan, sedangkan dia sedap-sedap sahaja menunggang unta."

  Mendengar kata-kata itu, maka anaknya pun memberitahu, "Hai ayahku, naiklah ke belakang unta! Biar anakanda yang berjalan pula."

  Ketika melintasi suatu tempat, mereka mendengar ada orang berkata, "Alangkah zalimnya orang tua itu! Dia menunggang unta, sedangkan anaknya pula dibiarkannya berjalan kaki."
  Lalu mereka berdua pun berjalan kaki.

  Mereka sampai pula di sebuah kampung, melintasi kawasan orang ramai. Lalu, terdengar suara, "Alangkah bodohnya orang itu! Ada unta berjalan kaki pula, sedangkan unta untuk ditunggangi."

  Mendengar kata-kata itu, kedua-dua mereka berfikir, memang ada betulnya.

  Maka berkata ayah kepada anaknya, "Silalah naik ke belakang unta! Mudah-mudahan kita berdua tidak dikatakan bodoh oleh orang-orang yang melihat."

  Mereka sedar, semua yang mereka lakukan hari itu hanyalah kerana ingin memuaskan kata-kata orang. Apa sahaja yang mereka lakukan, semuanya tidak kena mengikut pandangan orang.

  Berkatalah si ayah itu kepada anaknya, "Mulai saat ini, kita jangan mendengar kata-kata orang. Lakukan sesuatu yang kita fikir benar dan berbuatlah sesuatu mengikut apa yang kita fikirkan benar."

  NILAI MURNI

  Sememangnya begitulah yang sepatutnya kita bertindak. Kita tidak perlu berbuat sesuatu kerana hanya ingin memuaskan kehendak orang lain. Kita hanya perlu mendengar nasihat orang yang tahu masalah kita. Jangan sesekali bertindak kerana ingin memuaskan hati orang lain.

  ReplyDelete
 12. anak kg pertama tak ori,
  Hang tu tak layak cakap pasal iman dan taqwa. Berhenti sebar fitnah dulu, bebas diri tu dari miliki sifat munafiq dan fasiq, taubat lepas tu baru boleh cakap pasal iman dan taqwa.
  Satu lagi.. pasal umur pun hang tak layak cakap, pasal hang masih kaniaq, utk ini hang perlu mematangkan diri melalui komem2 yg lebih bertanggungjawab.

  ReplyDelete
 13. Menciplak atau Plagiat kata mat salih adalah satu kesalahan sivil. Nak ciplak kena mintak izin dari tuan empunya. Tak payah dari segi undang2, dari segi moral pun menciplak itu dah salah, sebab, tuan empunya tulisan tidak nyatakan yang tulisan tu untuk kepentingan UMNO, tapi si Anak Haram Kg Pertama, si penciplak tu, senang2 aja ambil, potong dan tampal konon macam dia yang tulis, lepas tu letak nama UMNO. Korang nampak tak macamana pukimaknya penciplak ni?

  AKP, kalau nak bercakap macam lebai atau imam, tolong pakai ayat sendirilah. Kalau betul kau tu dah tua, mat salih kata, the older you get the wiser....jangan tua tapi 'senile old man'....

  ReplyDelete
 14. FMZam,

  ASD copy & paste dari mana2 portal..kau tak nampak..kau percaya ada ke dia minta izin dulu..?..jangan dok kelentong le..jenis kau nie..suka makan benda haram...sebab tu buta hati kau nie..confirm kau suka makan benda haram...doa kau tu Allah boleh terima ke?..selalu mencarut-maki..harap kau sedar.

  ReplyDelete
 15. UMNO PENJAJAH TAIK MINYAKMay 17, 2011 at 6:04 PM

  AKP...

  KENAPA MATA HATI KAU BUTA YER!

  KENAPA MINYAK KELANTAN MAHATHIR NAIKKAN DI SIAM? WALHAL BACHOK LAGI DEKAT. KAU KENAL KE SIAM MUSYRIK TU MUSUH TRADISI MELAYU SEJAK ZAMAN BERZAMAN, INILAH PENGKHIANAT BANGSA & AGAMA (BURMA TU PULAK MUSUH SIAM).
  TAK NAMPAK KE KAU YG ORG2 CINA LEBIH BIJAK BERPOLITIK BERBANDING UMNO BODOH MCM KAU... SBB TU DH 53 TAHUN MEMERINTAH, ORG2 MELAYU MASIH TAK KUASAI EKONOMI? EKONOMI MELAYU PASCA DEB BERAPA PERSEN WAHAI AKP? SBB APA, SBB ADA ORG MCM KAU LAH...MENGANIAYA/ MENSABOTAJ BANGSA SENDIRI UTK POKET SENDIRI/PERJUANGAN MELAYU SEMPIT...ORG2 CINA MEREKA DR PELBAGAI PARTI TOLONG MENOLONG SESAMA MEREKA...SEDIKIT DEMI SEDIKIT UMNO SERAH PD MEREKA, SINGAPURA BUKAN KE UMNO YG SERAH PD LEE KUAN YEW? PULAU PINANG KENAPA GERAKAN YG JADI PENGERUSI BN KAT SITU SAMPAI SKRG? KAWASAN MELAYU RAMAI SERAH PD CINA JD CALON, TAK KE BODOH MCM KAU AKP..

  UMNO SEJAK 1951 BERPAKAT DGN MCA MENJAHANAM EKONOMI MELAYU, UMNO PULAK PENUH DGN MELAYU ALI BABA YG TAK TAHU MENIAGA, DPT PROJEK SERAH KT CINA MCA....SBB ITU TAK MAJU2, AKHIRNYA KENA TIPU MCM PKFZ...& PERWAJA...RAKYAT YG KENA BAYAR.

  ReplyDelete
 16. Malang sekali kalo ada org melayu yg pandey mcm DAAB udah dihinggapi dgn sifat2 narcissistic dan sycophantic!!

  Sedangkan Nicky pun dah jadi 'rottweiler' Anu-or, LKS dan Karpal.

  ReplyDelete
 17. AKP,

  Aku boleh confirm kat kau yang ASD kalau paste tulisan orang lain tak dapat izin dah tentu orang tu akan bedal dia dalam blog ni. Tu lah kau ni bodoh tau tak, antara pemilik blog orang tak panggil copy & paste, orang panggil LINK bangang.

  Senang betul kau confirm aku suka makan benda haram. Pukimak hang, kau ada nampak ke? tolong kemukakan bukti yang aku ada makan pantat anak hang boleh?

  Aku bukan macam hang cakap macam lebai, guna ayat2 quran, guna nama Allah, konon nak tunjuk kau orang alim, tapi perangai kalah munafik. Aku dah kata aku mujahideen bukan munafik macam hang, kalau aku maki hamun tu memang tepat kena kat hang sebab hang tu munafik. Hang ni macam ke nak mendakwah orang, pendakwah songsang bolehlah.

  ReplyDelete
 18. samagreen,

  Kau bukan doktor nak ngata Aziz Bari kena sakit narcis dan sycophan. Bila ada cerdik pandai dan cendekiawan Melayu yang berani bersuara menegur kerajaan UMNO aje, kau dan UMNO pasti cap orang macam tu sakit. Kau tau tak orang2 macam kau dan UMNO tu semua dah kena virus Lycan, yang bila Bulan PKR dan PAS mengambang aje, mulalah badan kau orang beransur2 berubah tumbuh bulu dan keluar kuku.

  ReplyDelete
 19. Telah sekian lama Pencacai UMPORNO cuba berulasan tapi ternyata segala ulasan dan debatan hanyalah berkisarkan isu lucah (belum dibuktikan lagi) dan kes liwat yang bukti dan saksi tak meyakinkan..warga luar jika membaca pencacai UMNO punya kenyataan memang tak logik akal

  ReplyDelete
 20. berdebatan dilihat FMzam lebih matang dari AKP... satu kenyataan yang merendahkan orang melayu mengenai kenyataanya (secara tidak langsung) yang melayu perlu dibantu.. tapi dia gagal menjawab mengapa selama 50 tahun melayu dibawah UMNO tapi melayu masih bertongkat lagi. Adakah melayu seperti AKP?

  ReplyDelete
 21. aku menunggu ulasan dari AKP mengenai kenyatan UMNO PENJAJAH TAIK MINYAK.. adakah AKP sudah ketandusan dalih untuk diberikan atau dia akan keluar kenyataan yang membangang dirinya..

  ReplyDelete
 22. sejak bila komen anak kg pertama tu bernas dan disokong dengan fakta. Dia ni kan kaniaq..mentaliti mat rempit, spin sana, spin sini..last2 diam..kemudian cuba lagi topik baru..inilah kerja mamat kaniaq sekoq ni, dok puja idola dia najib bengong tu.

  ReplyDelete
 23. FMZam

  Kau adalah mujahideen tahi kucing..ASD link..kah..kah..org kampong kau boleh kelentong le..komen2 kau tu sama dgn kertas bungkus nasi lemak...banyak yg kau ciplak dari ayat2 org lain..lps tu modify sikit2....bodoh aku tak bodoh macam hang...

  ReplyDelete
 24. salam semua, aku nak bagi pendapat tentang bala Allah yg diceritakan oleh AKP. kalau Allah turunkan bala sebabnya org2 mcm kau ni menyokong kemungkaran umngok ni. kau menyokong pembunuh, perogol, penfitnah, anti Islam dan pro yahudi. aku rasa kau buka la hati tu.apsal bebal sangat kau ni? mengakulah kesalahan2 selama ini. buatlah solat Isqorah semoga kau dpt petunjuk.

  ReplyDelete
 25. anak kg pertama tak ori tu tak boleh diselamatkan lagi dah. Seandainya dia nampak petunjuk dia lari dari petunjuk dan berjumpa syaitan minta idea baru bagaimana utk menidakkan petunjuk dan menyesatkan lagi orang dengan spin petunjuk itu.
  Pedulikan dia ...bukan dia ni penting pun... orang umno pun tak hairan kan dia cuma dia dok perasan...dia ambil masa 4 hari utk namakan SU umno...kau search kat google ke???

  ReplyDelete
 26. itu tanda ALLAHSWT telah membalakan mereka sehingga tidak dapat menerima kebenaran seperti akp dan orang sepertinya.

  ReplyDelete
 27. AKP,

  Aku senang2 dapat turunkan bukti penciplakan kau tu siap tunjuk lagi dari mana kau cedok. Bila aku kata kau ciplak, kau kata aku ciplak tapi aku dapatkan bukti sedangkan kau hanya mengata balik apa yang aku kata, suruh buktikan kau tak boleh. Aku dah bagi amaran kat kau JANGAN CIPLAK sebab aku bila2 pun boleh tangkap dari mana kau ciplak tulisan orang lain. Tiap2 kali bila kau KANTOI kau hanya kata balik apa aku kata kat kau. Kau nampak tak?

  Aku bukannya nak sangat layan AKP ni, cuma aku tak leh biarkan AKP bebas berkata2 menggunakan otak orang lain bagi nampak dia ada otak padahal otak dia KOSONG.

  AKP ni kalau kita scan otak dia inilah keputusannya: ON HIS LEFT SIDE THERE'S NOTHING RIGHT AND ON HIS RIGHT SIDE THERE'S NOTHING LEFT!

  ReplyDelete
 28. Apakah erti bebas brfikir (ikut takrif DAAB) hanya digunapakai bagi mereka yg pro-pembangkang, pro-anwar, pro-pr?

  Apakah DAAB tlah bebas dari sikap taksub (asobiyah) terhadap Anwar, kalo beliau sendiri tak berusaha mencari 'pelaku' yg menyamar spt Anwar dlm kes video seks?

  Apakah DAAB tlh bersemuka dgn Anwar 'sebagai sahabat dunia akhirat' dlm isu liwat Anwar?

  Rakyat-Melayu (termasuk ahli UMNO sendiri) telah menghukum BN dlm PR 2008 ats kealpaan, kebodohan dan keangkuhan pemimpin mereka!! Ini fakta.

  Slpas 2008, negara tlh melalui 15 siri PRK dan PRN Swak baru2 ni, hasilnya undi Melayu dilihat tlh beralih smula kpd BN!! Ini jugak fakta.

  DAAB harus berani dan jujur buat satu pos-moten mengenai punca kelemahan PR dan cari remedy utk tarik undi Melayu.... krana ahli2 akarumbi PKR-PAS juga dh mula mempersoalkan masalah kepimpinan pemimpin mereka!!

  Jangan salahkan UMNO kalo ahli2 PAS-PKR sendiri tak pergi mengundi pd PRU 13 nanti!!

  ReplyDelete
 29. samagreen,

  Aku bagi pendek aje, kalau kau nak suruh 'pos-moten' kau buat dulu sebab kami tak tau apa itu 'pos-moten', istilah baru UMNO ke?

  ReplyDelete
 30. byk sgt komen2 di atas belum sempat nak baca kesemua nya cuma nak sentuh komen AKP aje krn komen nya yg memang bangang dan tolol sbb nya dah lama sgt jd pencacai umporno kot, aku dah lebih 30 thn jd ahli umno tp aku x mahu jd ahli umno dan juga mana2 ahli parti politik sejak kes liwat anwar ibrahim, pd ku memang konsiprasi tp pencacai2 umporno memang tak guna akal dan otak sbb itu mrk menurut aje mcm lembu di cucuk hidung, umno zaman tengku dan tun abd razak serta hussin onn memang berkorban utk rakyat tp ia berubah menjadi umno baru semasa tun mahathir jd PM maka bermula lah umno hanya utk kroni2 mrk bukan utk melayu keseluruhan nya mrk jadi sombong dan bongkak krn duit senang dpt tp ramai melayu tak sedar diri lg konon nya umno sj lah pembela bangsa melayu dan agama islam parti PAS dan Keadilan tak layak memerintah..perghhh.aku ingat lg laungan merdeka oleh YTM Tengku Abd Rahman di stadium merdeka krn aku turut hadir di sana, la ni kalau aku nak tunggu projek dari umno memang lemas lah tp kita kena bkerja kuat mencari rezeki baru boleh hidup dan setanding dgn bangsa lain. pemimpin2 umporno/beend memang takut kalau anwar jd PM mrk2 yg rasuah salah guna kuasa memang tak selamat jawab nya sbb itu satu cara utk menjatuhkan anwar dgn mrekayasa yg boleh di percayai oleh rakyat harus dicipta, InsyaAllah mrk yg mencipta dan menyokong fitnah ini akan dpt balasan dari Allah swt,semuga kita tak termasuk ke dlm golongan org2 yg memfitnah lihat lah Surah Al Hujaraat Ayat :12 smuga kita menjadi org2 yg bertakwa.

  ReplyDelete
 31. Anon 3.33

  Apa yg BOM nie..berapa umur kau..tulisan kau...:=)

  "aku ingat lg laungan merdeka oleh YTM Tengku Abd Rahman di stadium merdeka krn aku turut hadir di sana,.."

  Dari tulisan kau tu..org dah dapat tau kau umur brp..30an..kan..

  ReplyDelete
 32. AKP:

  UMUR ANAK AKU YG TUA PUN DAH LEBIH 35 THN DAH, ITU SBB AKU KATA KAU MEMANG TOLOL DAN BANGANG KALAU AKU DAH BERADA DI STADIUM MERDEKA PADA 31HB OGOS 1957 AKU DAH BERLARI LARI KE SANA KE SINI DLM STADIUM MERDEKA MANKNA NYA DAH BESAR LAH AKP, KAU NAK TAHU KE AKU DAH 10 THN PADA WAKTU ITU, KALAU AMIK KIRAAN DARI THN 57 PUN SESEORANG ITU DAH LEBIH 53 THN UMURNYA KAU FAHAM? MEMANG BAHALOL LAH KAMU NI UNTA BANGHDAD, AKU KENA CAKAP MCM ITU KAT HANG SUPAYA HANG BOLEH BUKAK MINDA GUNAKAN KEPALA OTAK BUKAN KEPALA LUTUT.

  ReplyDelete
 33. Anon 3:33,

  AKP tu ialah Anak Kaniaq Peliaq. Faham2 ajelah berapa umoq dia takyah takut hang ligan maki hamun aje bagi perosok dalam keleboq.

  ReplyDelete
 34. Anon 5:55 PM

  Janganlah kau temberang..

  ReplyDelete
 35. Menong setengah minit.. trlpeh pandang!! Masihhhhhh

  Lupey teman nasiat opah 'biyor cepat, jangan gopoh'

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post