Osama bin Laden meninggal dunia?

Jika benar.. Al-Fatihah buat Allahyarham..

WASHINGTON, 2 Mei — Pemimpin rangkaian Al-Qaeda Osama bin Laden sudah meninggal dunia, demikian disahkan oleh Presiden Barack Obama sebentar tadi.

Jenazah Osama yang menjadi buruan Amerika Syarikat sejak lebih satu dekad lalu ditemui di sebuah rumah besar di Islamabad, Pakistan hari ini.

Obama mengesahkan laporan itu pada sidang media di sini hari ini (sebentar tadi, waktu Malaysia).

Osama mendahului senarai teratas orang dikehendaki oleh Washington sejak lebih satu dekad lalu.


Dalam pada itu laporan Reuters pula menyebut, menurut pegawai-pegawai Amerika Syarikat hari ini jenazah Osama telah dikesan oleh pihak berkuasa negara itu.

Laporan itu juga menyebut ia dilihat satu pencapaian besar bagi pentadbiran Obama dan pasukan keselamatan kebangsaannya.

Bekas Presiden George W. Bush telah berulang kali tertekad untuk membawa Osama, yang dilabel sebagai dalang peristiwa 11 September, sebelum tamat tempoh perkhidmatannya pada Januari 2009.

Obama menggantikan Bush pada awal 2009.

Osama, kelahiran Arab Saudi, berjaya membolosi buruan askar Amerika Syarikat dan militia Afghanistan di kawasan pergunungan Tora Bora sejak 2001.

Usaha mengesan Osama menjadi ‘dingin’ selepas beliau dikatakan hilang dan banyak maklumat risikan rasmi percaya beliau berselindung di Pakistan.

Sejak itu, Osama mencemuh Barat dan menyebarkan pandangan Islam militannya menerusi rakaman video.

Selain serangan 11 September, Osama juga dipertanggungjawabkan sebagai dalang serangan bom ke atas Kedutaan Amerika di Kenya dan Tanzania pada 1998 dan ke atas kapal perang USS Cole di Yemen dua tahun kemudian.


The Malaysian Insider

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. al fatihah... perjuangan nya sangat luar biasa!!

  ReplyDelete
 2. Ini kali yang ke berapa dia meninggal?

  ReplyDelete
 3. UMNO, US SAMA2 ANAK DIDIK BRITISHMay 2, 2011 at 5:32 PM

  Pahlawan2 bendera Hitam akan tetap menang dan akan menruskan perjuangannya menuju ke Baitul maqdis untuk membebaskan palestin dan Rantau Arab dari kekuasaan US (Uncle Sam-dibaca Bapa Saudara Yahudi sahaja) & Israel (sebenarnya Yahudi-Zionis Laknatullah).

  Kedatangan Imam Mahdi al-Muntazar sudah di ambang pintu insya'Allah, US pon sekarang sudah lemah, ekonominya sudah teruk, tak dapat lagi nak membuka operasi perang yg lebih meluas di Libya. Jadi jika ada apa2 berlaku selepas ini, US akan meminta pertolongan dari negara2 sekutu NATO nya dlm hal ehwal kewangan. Jika US terlibat secara intensif dlm Perang di Libya dan Timur Tengah kali ini, maka nasib US akan seperti nasib Britain masa Perang Dunia ke-2 dahulu, dan kekuasaan ekonomi dunia akan datang mungkin akan berpindah ke China atau India pula...

  ReplyDelete
 4. Semoga 10 osama bakal lahir di dunia.... amin!!!!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post