Petrol nak naik harga lagi...


Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata "Tiada jaminan harga petrol dan diesel akan kekal pada harga sekarang jika harga bahan bakar itu melonjak di pasaran dunia."

Memang tiada jaminan langsung dari kerajaan UMNO/BN ni.. Apa jaminannya jika ketika harga minyak dunia sedang menurun, tiba-tiba harga Petrol RON97 di Malaysia dinaikkan?


Sedangkan menurut kerajaan UMNO/BN harga minyak tersebut diapungkan dan harganya berubah-ubah mengikut harga semasa di dunia..

Sedikit sebanyak apa yang kelihatan dari tindakan kerajaan UMNO/BN menaikkan harga RON97 ketika harga minyak dunia menurun itu menunjukkan kepada kita, mereka menganggap masih menganggap masyarakat Malaysia sekarang buta maklumat..

Hakikatnya yang Buta Maklumat itu pencacai UMNO sahaja..

Sekarang Ismail Sabri Yaakob berkata pula tiada jaminan harga minyak sekarang akan kekal.. alasan untuk menaikkan harga minyak saja tu...

Apapun kita tunggulah hingga bulan jun ini biarpun ada khabar angin mengatakan RON95 akan dinaikkan sepuluh sen sajeee lagi..

Kalau nak naikkan pun tak apa.. penyokong PR mungkin marah tapi Pencacai UMNO akan gembira...


Tiada jaminan harga petrol kekal

BERA – Tiada jaminan harga petrol dan diesel akan kekal pada harga sekarang jika harga bahan bakar itu melonjak di pasaran dunia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, semua harga bahan bakar itu iaitu petrol RON95, diesel dan gas LPG akan disemak setiap enam bulan oleh Jawatankuasa Pemandu Rasionalisasi Subsidi Harga Barang Kawalan.

Menurutnya, pada tahun 2010, kerajaan menganggarkan subsidi minyak sebanyak RM14 bilion untuk tahun ini tetapi unjuran itu pula dijangka meningkat kepada RM17 bilion.

“Pada tahun lalu, subsidi minyak ialah RM10.3 bilion. Namun kenaikan harga minyak di pasaran dunia menyebabkan subsidi turut meningkat hampir 70 peratus.

“Sekiranya kerajaan terus menanggung subsidi kenaikan harga bahan itu, ia akan menyebabkan defisit kerajaan semakin meningkat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO Bahagian Bera 2011, dekat sini.

Ismail Sabri berkata, harga minyak RON 95, diesel dan gas LPG akan ditentukan sejurus jawatankuasa bersidang Jun ini.

Ketika diminta mengulas mengani penarikan subsidi harga gula, belia yang juga Ahli Parlimen Bera berkata, kerajaan tidak akan berbuat demikian dalam masa terdekat ini.

Katanya, ini juga bergantung kepada keputusan jawatankuasa berkenaan yang sekiranya memutuskan harga gula dinaikkan 20 sen pada masa akan datang, maka subsidi gula akan dihapuskan.

“Harga gula juga akan disemak pada Disember depan selepas kontrak jangka panjang dengan pembekal gula dari beberapa negara di dunia.

“Jika harga gula di pasaran dunia ketika itu lebih tinggi daripada harga sekarang, kemungkinan kenaikan harga gula boleh berlaku di negara ini. Sebaliknya, jika harganya masih diparas lama harga jualan di pasaran sekarang terus kekal,” kata Ismail Sabri.

Beliau yakin kenaikan harga gula sebanyak 20 sen baru baru ini dapat mengekang penyeludupan gula ke negara Thailand.


Sinar Harian

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Salam. Mohon tuan linkkan blog saya. http://wartashubhi.blogspot.com/
  Terima kasih atas jasa tuan. Saya janji tak buat jahat.

  ReplyDelete
 2. Inilah isu-isu yang sepatutnya diberi penekanan oleh PKR sekarang,termasuk kenaikkan harga barang-barang dan masalah yang menekan penjawat awam. Bukahkah penjawat awam tu ramai dari orang-orang Melayu. Jika PKR mengambil langkah serius dan berani memberi jaminan mengatasi masalah penjawat awam, insyallah ramai akan memberi sokonngan.

  Cukuplah dengan lawak "kena londeh","kena ukur", "video lucah" "pandi kutty" dsbnya. Dah muak, banyak isu-isu semasa yang boleh diketengahkan dan akan pasti menarik perhatian dan pertimbangan golongan pertengahan untuk membuat penilaian dan insyallah sokongan terhadap PKR.

  ReplyDelete
 3. Kalau macam ni, suruh balok Ismail Sabri ni letak jawatan. Dia sebagai menteri kena la fikir macam mana kurangkan pengaruh harga minyak dunia ke atas harga barangan di Malaysia. Kalau tidak, serupa macam tak buat kerja la. Abih tu buat apa undi orang macam ni, kasi kick la! Kita undi dia sebab nak dia buat kerja untuk kita bukannya sedap-sedap duduk makan gaji buta!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post