Utusan penyambung Fitnah Blogger UMNO?


Utusan sekali lagi bertindak melampui batas,mereka kini telah menghempas tanggungjawab selaku pengamal media demi tunduknya mereka kepada adikuasa. Amat malang bagi rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keadilan apabila saban hari disogok dengan berita fitnah dan hasutan.- Admin anwaribrahimblog.com

Suatu masa lalu, bila Malaysia Today sering menyerang salahlaku atau tindakan tidak bermoral pemimpin-pemimpin dari UMNO/BN biarpun dengan disertakan dokumen bagi menyokong dakwaannya, Raja Petra tetap dikatakan melemparkan fitnah kepada Kerajaan.


Kata beberapa pemimpin UMNO/BN, laporan dari Blog-blog ataupun Website tidak boleh dipercayai..dan ada pula pemimpin UMNO/BN yang membuat kenyataan bahawa dari 100% artikel Raja Petra itu hanya 40% yang benar, mereka menafikan semua tuduhan itu.

Kini dunia mula terbalik.. Utusan atau Lidah Rasmi UMNO cuba memperbodohkan rakyat dengan menyiarkan cerita rekaan dari blog-blog Pro-UMNO atau Utusan kini menjadi penyambung Fitnah BloggerPro UMNO pula..

Fitnah atau cereka ini jelas hanya untuk menimbulkan perasaan syak wasangka sesama kaum di bumi Malaysia ini, bila syak wasangka sudah tertanam didalam hati masyarakat Malaysia,Maka adalah mudah untuk menjalankan agenda pecah dan perintah pula..

Baca artikel ari LIdah Rasmi UMNO ini dan juga baca apa Kenyataan Media Bersama dari Pemimpin Pakatan Rakyat dibawah..

Malaysia negara Kristian?

PULAU PINANG 6 Mei - Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.

Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister di sini sebagai tetamu.

Majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan didedahkan oleh dua laman blog hari ini iaitu 'bigdog' di http://bigdogdotcom menerusi entri bertajuk 'Making Christianity the official religion? dan blog Marahku di http://marahku.

Jeff yang ditanya mengenai ikrar itu mendakwa, ketika majlis berlangsung, beliau sibuk 'melayan' iPad selain menjamu selera walaupun turut bertafakur semasa paderi-paderi itu berdoa.

"Bukankah berdoa itu suruhan tuhan. Apa yang saya tahu, 'bigdog' (penulis blog) tidak sebut nama saya, dia tidak tuduh saya. Kalau mahu tahu lebih lanjut, sila tanya polis Cawangan Khas dan dengar rakaman yang dibuat mereka," katanya melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Difahamkan, majlis makan malam yang dihadiri lebih 100 paderi Kristian itu diadakan di sebuah hotel di sini semalam yang kemudiannya disusuli dengan beberapa konvensyen hari ini.

Malam ini pula akan diadakan satu majlis di Pusat Kristian (Katolik) Pulau Pinang di sini dan satu ceramah perdana pula dianjurkan esok. Pertemuan itu dikatakan dianjurkan setiap tahun.

Dalam majlis makan malam itu, seramai 35 orang paderi dikatakan berdiri dalam bulatan dan saling berpegangan tangan tanda bersetuju untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara Kristian dan mahu Perdana Menteri juga dalam kalangan penganut agama itu.

Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia di hotel yang terletak di Jalan Burmah mendapati persidangan sehari itu yang bermula pukul 8.30 pagi berlangsung di Bilik 2 dan 3, tingkat 7 hotel itu.

Kira-kira 10 meja dan kerusi disusun di luar bilik persidangan yang dikatakan diadakan setiap tahun dengan beberapa rahib dilihat berbual-bual sebelum masing-masing masuk ke dalam bilik persidangan.

Kenyataan Jeff itu bagaimanapun berbeza dengan laporan blog 'bigdog' yang mendakwa majlis itu dianjurkan oleh kawasan Parlimen DAP dipercayai Jelutong dan turut dihadiri oleh kira-kira 100 yang lain termasuk wakil rakyat parti itu dari Sarawak dan beberapa pekerja parti.

"Apa yang dilakukan DAP adalah sesuatu yang sangat berbahaya. DAP membawa strategi politik cauvinis mereka ke satu tahap perubahan dan sensitiviti yang sangat tinggi," dakwa blog berkenaan.

Blog tersebut menambah, sebagai satu komuniti minoriti, cita-cita DAP itu jelas membuktikan mereka cuba bertindak sebagai kaum majoriti.

"Ini merupakan lembaran baru dalam politik yang mana kaum minoriti memainkan peranan sebagai kaum majoriti di samping strategi cauvinis DAP menyemai politik kebencian. Sesuatu yang pasti ia bergerak pada landasan yang sangat berbahaya," dakwa blog itu.- Lidah Rasmi UMNO.KENYATAAN AKHBAR
8 September 2008

PAKATAN RAKYAT MENJUNJUNG PRINSIP PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bersidang pada hari ini 8 September 2008 dengan ini menegaskan penolakan kami terhadap usaha-usaha menyemarakkan politik perkauman yang sedang dilakukan oleh UMNO akhir-akhir ini. Kami amat bimbang isu ini sekarang digunakan untuk mengelabui pandangan rakyat yang sebenarnya merupakan usaha terdesak untuk menyelamatkan kepentingan segelintir golongan elit politik dan kroni mereka.

Kami sekali lagi mengulangi pendirian menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan. Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin kebebasan mengamalkan agama-agama lain, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Berdasarkan prinsip-prinsip Perlembagaan ini kami menolak sekeras-kerasnya pendekatan politik perkauman sempit yang menjadi dasar UMNO-BN. Pendekatan inilah yang sengaja digunakan untuk memecahbelahkan perpaduan dan keharmonian masyarakat majmuk negara ini.

Sehubungan ini kami membantah ucapan yang dibuat oleh Dato Ahmad Ismail yang disokong oleh semua pemimpin UMNO Pulau Pinang. Isi ucapan itu mencerminkan dasar perkauman UMNO yang sebenarnya bertujuan hanya untuk mempertahankan kepentingan segelintir golongan orang kaya Melayu serta suku sakat mereka yang menggunakan kuasa politik untuk mengambil kesempatan mengaut kekayaan negara dengan berselindung di sebalik membela kepentingan Bumiputera dan orang
Melayu.

Sekian, terima kasih.

Y.B. DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM
Ketua Umum
Parti Keadilan Rakyat (PKR)

Y.B. LIM KIT SIANG
Ketua Ahli Parlimen
Democratic Action Party (DAP)

Y.B. DATO’ SERI HJ. ABDUL HADI AWANG
Presiden
Parti Islam Se-Malaysia (PAS)

Berikut link format PDF:

Joint Statement BM 8-9-08-1

37 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. kalau utusan melampau xpe..cuma kalau boleh Pas cubala siasat secara terperinci dulu kenyataan ni..x salah rasanya demi kepentingan Islam.janganlah terlampau taksub dengan pakatan hinggakan menidakkan segala galanya..harap ada tindakan dari pihak Pas dalam isu ini.

  ReplyDelete
 2. Memang ada gerakan2 seperti ini bukan shj kristian, tetapi Islam,Hindu,Budhha, dan lain2agama..negara kita menghormati agama2 lain,tetapi jika keterlaluan seperti taksub, fanatik dan melampaui batas dengan undang2 sedia ada,maka tak salah dipersoalkan.Ia bukan politic point utk kerajaan,ia membabitkan agama rasmi negara.

  Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata..

  ReplyDelete
 3. AKP,

  Komen yg terbaik setakat nie.

  ReplyDelete
 4. isu kritian dimainkan oleh umno supaya orang melayu yang berada atas pagar yang condong kepada pas berpikir dua kali kalau nak sokong pas itulah tujuannya.
  sebenarnya sejak lebih lima puloh tahun umno merentah negara, umno maseh memakai undang2 ciptaan penjajah yang beragama kristian untok mengadili orang islam dan tidak pernah berniat untok melaksanakan hukum(undang2) islam dalam negara ini kalau pun ada hanya terbatas dan tidak mengikut apa yang disarankan oleh quran seperti hukum hudud malah apabila ada ustaz yang memberi kuliah mengenai hukum hudud mengikut yang dinaskan alquran diambil tindakkan kerana beroltik dalam masjid inilah sikap umno sebenarnya bagi umno agama hak individu tidak ada kenamengena dengan pemerentahan.
  Dan bagi kami penyokong2 pas tidak akan redha dengan sikap munafik umno selagi umno tidak kembali kepada islam yang sebenar.

  ReplyDelete
 5. isu kritian dimainkan oleh umno supaya orang melayu yang berada atas pagar yang condong kepada pas berpikir dua kali kalau nak sokong pas itulah tujuannya.
  sebenarnya sejak lebih lima puloh tahun umno merentah negara, umno maseh memakai undang2 ciptaan penjajah yang beragama kristian untok mengadili orang islam dan tidak pernah berniat untok melaksanakan hukum(undang2) islam dalam negara ini kalau pun ada hanya terbatas dan tidak mengikut apa yang disarankan oleh quran seperti hukum hudud malah apabila ada ustaz yang memberi kuliah mengenai hukum hudud mengikut yang dinaskan alquran diambil tindakkan kerana beroltik dalam masjid inilah sikap umno sebenarnya bagi umno agama hak individu tidak ada kenamengena dengan pemerentahan.
  Dan bagi kami penyokong2 pas tidak akan redha dengan sikap munafik umno selagi umno tidak kembali kepada islam yang sebenar.

  ReplyDelete
 6. Jangan isu ini dijadikan political interest sudahlah!!

  ReplyDelete
 7. kan yang memrintah itu BN yang terasnya UMNO apa nak dedahkan pada awam siasatlah dan gunakan kaedah memrintah kan kuasa ditangan mereka apa yang takut sangat. Bila dedah macam ini macam tak boleh nak buat apa.

  ReplyDelete
 8. JUAL AKHIRAT UTK DUNIAMay 7, 2011 at 6:40 PM

  UTUSEKS => AUTASAN => AUTASEKS 1MALAYSIA.

  MEMBUAT KEROSAKAN ATAS DUNIA KERJA FITNAH TIAP2 HARI=> DAPAT DUIT GAJI => BERI MAKAN ANAK ISTERI => GELAP PERUT HABIS SEMUA => MEMBUAT KEROSAKAN ATAS DUNIA, KERJA FITNAH => DAPAT DUIT GAJI => BERI MAKAN ANAK ISTERI.... PUSINGAN HAYAT KETURUNAN YG ROSAK HINGGA KE HARI KIAMAT...

  ReplyDelete
 9. Akhirnya nampak AKP mula dapat hidayah....AMIN
  kalau umno tak edar video2 seks di dlm blog site2 pro umno mungkin islam lebih dihormati.
  Kalau umno tak taja ajaran sesat sumpah laknat, mungkin islam lebih dihormati.
  Kalau umno tak champion menyebar fitnah, mungkin islam lebih dihormati.
  Kalau umno tak zalim menipu rakyat, mungkin islam lebih dihormati.
  Aku hairan melihat Hishamuddin terpekik terlolong macam orang hilang akal..bukan kah engkau tu menteri dlm negeri..kalau betul apa yg di kata kenapa belum ada tangkapan setakat ini. Perlembagaan kita jelas..maka senang kes ni di dengar di mahkamah...pelik sungguh menteri ni..banyak cakap dari tindakan.

  ReplyDelete
 10. Polis tak akan tangkap sesiapa pun...najib akan biarkan utusan meloya terus membakar perasaan melayu. kes ini tak akan ke mahkamah...kerana polis tak ada bukti. Nanti kantoi lagi macam cerita video seks.
  era najib ialah era fitnah berleluasa. Bimbang kalau azab allah turun kan nanti tempias kepada semua orang.

  ReplyDelete
 11. isunya bukan isu politik ... tapi percubaan puak2 kristian KATOLIK yang cuba untuk meluaskan pengaruh dikalangan masyarakat melayu beragama islam ... setelah mereka berjaya meluaskan pengaruh keatas masyarakat cina buddha dan india .
  sebabnya mereka melihat kelemahan masyarakat melayu islam yang berpecah belah kerana politik .. perebutan kuasa dan pengaruh . sila ambil iktibar dari kes lina joy .. jangan sampai kita ikut kata " itu hak dia ( untuk tukar agama ) kes kalimah ALLAH kenapa ada orang islam sanggup kata " tak salah mereka ( puak puak kristian KATOLIK )guna nama ALLAH " dan dalam kes ni jangan lah pulak kita terikut nak membela puak puak kristian KATOLIK ni hanya kerana sifat benci yang ada sesama kita orang melayu beragama islam . betapa lemahnya kita .......

  ReplyDelete
 12. Anak Kariah Masjid PapanMay 7, 2011 at 10:19 PM

  Sebenarnya rakan2 polis kita sendiri yg berada dibawah ni dah pening kepala dr arahan yg mereka terima dr org atasan mereka yg jelas mendpt lampu hijau dr kempimpinan UMporNO utk membiarkan issue2 sensitif begini dimain kan oleh akhbar dan media elektronik supaya boleh berlaku pertelingkahan antara kaum atau agama. Ini supaya mereka dpt satu anjakan kembali samada akan boleh berlaku satu keadaan di mana org cina menjadi takut dan kembali menyokong Be End. Atau org melayu dgn semangat melayunya dan pertahankan Islam utk sokong balik UMporNO.

  Hati2 sahabat2 semua jgn terpedaya dgn mainan jahat UMporNO ini, insyaallah moga sahabat2 kita di dalam PAS dan rakan Tionghua kita dari DAP dan Keadilan bersatu dan tidak terperdaya dgn perangkap busuk UMporNO ini.

  Mereka telah cuba bermcm2 cara dsan issue utk menyuntik sikap kebencian kaum dan sekarang mereka mainkan pula sikap kebencian dari sudut agama.Puak2 rasuah dlm UMporNO ini akan buat apa saja demi nak terus berkuasa.

  Insyaallah dgn teknologi maklumat yg ada sekarang ini. perkara2 tentang kebencian antara kaum serta agama dpt di beri maklumat secepat mungkin.

  Biar pupus UMporNO yg terlalu biadap dan angkuh ini. Tanpa mereka mengenal erti dosa dan pahala.Serta tak mahu mendengar nasihat alim ulamak yg ikhlas serta merujuk dgn mereka. Najib tiada tok guru utk dia rujuk lagi tentang hal fitnah yg di buatnya dgn terus diikuti serta diiakan oleh pecacai2 UmporNO yg takut utk pergi mentelaah pengajian kitab2 ilmu Allah..hanya mainan di bibir mulut mereka sahaja yg terus ingin gunakan ayat2 al quran yg di ceduk sedikit2.tanpa mahu ambil semuanya...

  Moga terus kita melangkah demi KEADILAN utk semua serta mempertabatkan Islam di tempat yg sepatutnya dalam kehidupan kita.

  Inyallah..

  ReplyDelete
 13. Bukan perkara baru, kalau nak kata puak Kristian ingin menguasai Malaysia. Bahkan mereka ingin menguasai dunia. Allah dah bagitau dan diajar oleh Baginda Rasullalallah.

  Yang menjadi masalahnya,pemerintah yang kononnya menjaga Islam, adakah bertindak mengikut Islam. Akhbar yang konon nak jaga Islam pun macam haprak. Amal Islam ka kalu hari-hari tabur fitnah? Buat cerita karut, ugut orang adakah itu cara nak jaga Islam.

  Aku amat setuju bak kata anon 8:38 Islam lebih mudah diterima kalau amalan umatnya selari dengan tuntutannya.

  Wa! bukan main UMPORNO mempertahan Islam.

  Untuk pecacai UMPORNO. Cua crita apa Islam yang UMPORNO pertahankan.


  Mamu Hang

  ReplyDelete
 14. Anon 8.38pm

  Kau buat maha rajalawak musim ke3..aku masih dulu,kini dan selama..ok..

  Yg melingkup maruah umat Islam Malaysia adalah PAS..sebab halalkan maki-hamun..mencarut...sebab tu semua blog2 politik ada maki-hamun/memcarut nak giler2 sebab lesen dah diluluskan..

  Anak kariah masjid papan, assalamualaikum..ASD jemput ke.

  ReplyDelete
 15. Strategi akhbar pro Dacing Penipu ini kelihatannya hampir sama dengan propaganda Zionis Amerika. Pada zaman Perang Dingin dulu, Amerika sentiasa menyebarkan propaganda bahawa komunisma mengancam dunia demi untuk menunjukkan Amerika seolah-olah adalah hero dunia. Bila komunisma tumbang secara besar-besaran pada tahun 1989, Islam pula menjadi sasaran propaganda Amerika. Sejak dari itu, serangan demi serangan sentiasa ditujukan kepada Islam. Keris Bodoh pula dalam tahun-tahun yang lepas, menjadikan perkauman sebagai alat propaganda mereka. Tujuannya sama dengan Amerika, demi mengekalkan hegemoni mereka. Cuma berbeza sedikit apabila isu perkauman menjadi menemui kegagalan. Maka subjek propaganda diubahkan kepada sentimen agama. Diharapnya dengan memainkan sentimen agama ini, Keris Bodoh masih dapat meneruskan penjarahannya ke atas Malaysia. Mari kita contohi rakyat Jepun yang menumbangkan LDP yang telah lebih separuh abad mentadbir negara!

  ReplyDelete
 16. Anak Kg Pertama, assalamualaikum..ASD jemput ke?

  ReplyDelete
 17. anak kg pertama rela dirinya sesat.. dulu, kini dan selamanya.
  Wooi umno tajaan yahudi tu tak heran pun dgn engkau...engkau ni cuma peminat yg mungkin terlalu obsess dengan najib-altantuya dan bahan2 lucah-porno yg di edar secara percuma di blogsite2 pro umno.
  dulu,kini dan selamanya jadi pecacai syaitan dan kekal abadi dlm nerak jahannnam.

  ReplyDelete
 18. Anak Kariah Masjid PapanMay 8, 2011 at 2:15 PM

  TOP nya pecacai Umno Anak Kg Pertama kat blok ni..he.he..Ni nak habaq kat hang ...aku ni dah lama menjadi pembaca setia blok ASD ni....cuma tak dak la dok bagi komen apa2....tapi bila dok tengok hang dah naik merapu dgn dok FITNAH tanpa mengenal erti dosa dan hukum hakam agama walaupun dah di terang oleh pembaca yg lain..memang hang jahil lagi sombong serta bangang....
  Nak bagi tau kat hang, jangan dok berlagak la...aku pun dulu ahli Umno kg pertama..tetapi la yg tinggal berapa kerat saja...dulu ni Umno Kg Pertama ni..kalau dlm Bahagian Pematang Pauh ni kira cawangan yang paling ramai ahli la...tapi la atas kertas saja la ada ahli...org nak bersama pun dah tak dak sapa dah..habis lari...tinggal berapa kerat yg nak mai masjid papan berjemaah pun segan..tarak lo....
  Hang ni jenis sombong dan berdegar2 tunjuk terror nak bagi hujah jahil hang dan suruh org percaya..pirahh...mai masjid pun tah mai tah tidak....mai la dengar2 kuliah2 yg tak seberapa kat masjid papan ni...kurang2 selepas kuliah t..hang yg teror ni bertanya la ustaz yg mengajar tu,,,dosa tak dosa hang dok tambah menuduh orang berzina tanpa bawa 4 orang saksi....

  Sedih tgk hang UMngok oii...jenis tau bantai cakap tanpa berpandu dgn hukum Allah... mcm hang ni...ckp berdegar, nak pi mengaji kuliah pengajian ilmu2 allah ni..belum tentu sampai... opss..sorry hang punya kitab pengajian Utusan Meloya dan Berita Hairan.... Ustaz dan Kuliah Pengajian hang Buletin Utama TV3 dan Berita National TV1...tip top tu..hang punya ilmu...
  Makcik2 Pakcik2 Umporno pun boleh la juga..ada juga yg pi mengaji dan dpt sampai dgr kuliah kat Ustaz Muthalip hari Sabtu or Ustaz Bakar hari Jumaat dan Ahad....bersangka baik la kat hang ...hang pun pi juga lah kot........Tapi dah jenis otak kuning sama naik dengan pemimpin UMporNO Najib and the geng tu...masuk kiri keluar kot hidung aja la..dengan mulut dan hati hang terus utk membuat dosa menambah fitnah kat Anwar........haprak punya kaki..

  Yang aku tau...ahli umno kg pertama ni...nak mai masjid pun payah, cuba mai maghrib tgk, geng muda yg tinggal.....pi la bawa depa mai masjid dengar kuliah apa ka.. Dpt juga kat hang pahala...walaupun bawa ustaz yg tak sanggup kata dosa kat kerajaan Be End ni.jadilah asalkan ada kuliah..
  Buka lagi cerita merapu hang tu...nanti aku tulis banyak2 lagi pasai kg....ha..ha..

  ReplyDelete
 19. nak tanya ... apa hukumnya kalau kita berusaha untuk menggantikan pemimpin yang beragama islam dengan seorang pemimpin beragama kristian (mubaligh kristian lagi) . Dari segi hudud apa hukuman nya ???
  contohnya masa pilihanraya sarawak baru baru ni .... terang terang nak menggantikan Taib Mahmud dengan Baru Bian ... harap anak kaariah amsjid papan boleh tolong jawab ??

  ReplyDelete
 20. Anon 9:45,
  kalau kau nak tanya pasal hukum. elok tanya sama itu najib lah.

  ReplyDelete
 21. anon 9.45 ni bodoh ka pura2 bodoh utk perdaya orang? kalau betul bodoh, aku tak nak komen tapi kalau pura2 bodoh utk menipu, itu adalah sifat munafiq.
  Cuba hang pi tanya kat ahli2 umno yg undi kamalanathan di hulu selangor tahun lepas, soalan yg sama. kamalanathan SU MIC tu kapiaq hindu sembah tokong. yg hampa tu mengaku islam pi undi dia buat apa?? Yahudi apco suruh kot???
  hang dah tahu jawabannya dok tanya buat apa? aku ulang lagi kalau pura2 bodoh utk perdaya orang, itu munafiq.

  ReplyDelete
 22. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 23. Maaf ye..silap

  Anak kariah masjid papan

  Kau londeh sehabis-habisnya...hal kg aku & kg hang....baru semua org tau..aku sokong, sokong 100%,hairan hang kat aku kenapa sokong 100%, soalan aku pendek aje...dalam 3tahun parti DAP menang dan maka terlantik ketua JKKKN dari seteru kau..kau kenal sapa? jawab cek oooii...apa kebenda dah buat utk penduduk2 dan anak muda2 kg pertama? yang aku boleh nampak..hairannya..penduduk kg pun tak kenal JKKKN sapa dia..hanya yg kenal seteru kau aje...malah penduduk lebih kenal JKKKP iaitu haji Mustafa, masih ada juga penduduk adu masalah pada JKKKP dan ketua caw UMNO sdr halim, apa JKKKN makan elaun buta ke..? Bab anak2 muda kg yg,yg tau melepak depan taman dan pondok, ramai minum air ketum..dan ada pulak jual air ketum..apa tak nampak ke..kau terperap dlm rumah aje kot..apa aktiviti2 JKKKN buat utk mereka? apa PEMUDA masjid papan papan buat..nama aje pemuda tapi tiada pemuda pun datang masjid..apa program..baik masjid papan atau masjid batu...jgn dok BOM org le..hanya nampak irhak Endut sorang aje seteru kau dtg masjid papan..itu pun mahgrib dan Isyak aje nampak pun..kekadang nampak waktu2 lain..masjid pulak batu 95% org luar...anak muda langsung tak ada yg pi langsung..yg ada tu 30an keatas ada le..1~3org..peranan masjid batu hendak dibanding masjid papan..kau nak tahu JAS nasi kampung..Tepian Permai tu..kata apa..masjid papan buat apa yg dituntut..tak percaya..JAS tu tak mati lagi..pi tanya tengok....yg boleh bangga kg pun ada padang sendiri..itu pun anak2 muda tak semua terlibat...ini baru sedikit cerita aje...engkau..kau londeh banyak2 la cerita kg pertama..aku sokong%.

  ReplyDelete
 24. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 25. Buat yang mengaku Anak Kg Pertama tu..Aku tolong jawab bagi pihak Anak Kariah Masjid Papan tu..

  Pengerusi JKKKN tak dikenali orang kampung?? kah..kah..kah..

  Jika Pengerusi JKKKN iaitu Haji Ishak Endaud tak dikenali oleh orang kampung dari mana orang kampung mendapatkan borang daftar warga emas bagi membolehkan mereka mendapat RM100 setiap tahun?

  Jika Pengerusi JKKKN itu tidak dikenali oleh orang kampung.. bagaimana penduduk kampung boleh menuntut saguhati RM1000 untuk waris yang kematian ibu atau bapanya?

  Lagi satu.. jika Pengerusi JKKKN Kg Pertama tidak dikenali.. mengapa aku perlu memanjat Komtar untuk mendapatkan tambahan borang pendaftaran Ibu Tunggal?

  Kalau hang nak tau Tuan Haji Ishak Endaud tu masih berkerja.. jadi hanya Maghrib dan Isyak yang membolehkan dia ke Masjid..

  Yang mengadu masaalah kat Hj Mustaffa tu cuma beberapa kerat penyokong UMNO tegar saja.. tapi aku lebih setuju kalau seluruh kampung mengadu kat dia pasal elaun dia RM800 elaun pengerusi JKKKN cuma RM300..

  Masjid Batu 95% orang luar yang datang?? Survey dari mana ni?

  Buat pengetahuan hang.. Aku tak terlibat dengan JKKKN secara rasmi, aku cuma membantu bila diperlukan..

  Kenapa sekarang baru nak dibangkitkan isu anak muda Kg Pertama yang suka melepak?? Aku rasa melepak ni dari zaman UMNO berkuasa lagi dah ada..

  Pasai Jas tu hang jangan nak bohong.. aku tahu dia ada dipihak mana..

  ReplyDelete
 26. ASD,

  Kenapa kau jawab???..entah2 yg anak kariah masjid papan engkau ape..berlakon..ha..ha..kalau jenis spin..spin juga..

  RM100 warga tua..hang survey warga tua..hang rasa depa suka ke duit tu..rasa masih dok simpan lagi ..pasal depa rasa duit judi kuda..biasa org2 kg susah bila seteru kau terang kata duit halal tapi penyakit was2 tu ada...

  RM1000 utk waris..tu biasa beb duit siapa taknak duit...tapi bila waris tahu boleh dapat RM1000..tentu waris tu tanya..nak minta kt sapa..kalau org masjid ckp JKKKN..terus waris ingat haji mustafa..sebab org kg belum faham JKKKP ngan JKKKN..org kg ingat sama aje...kalau tak terang awal2..soalan sni kepada tak ingat nama abg hang?..tak caya survey tengok...ingat bila hang survey..org kg akan tanya hang.. sapa hang..pula..ha..ha..(brp kerat org kg kena hang)

  Elaun RM800 JKKKP & RM300 JKKKN..bab elaun tak jadi masalah..dulu berapa aje elaun JKKKP & JKKKN time BN? baru nie aje naik..awat dulu tak seteruk la ni kg pertama...pasal elaun RM300 biaq pi kat hangpa...abg long oo..kalau kita ikhlas...RM100 dah cukup..Allah akan berkat rezeki lain2 utk kita..pahala besar ooo..selesai masalah kg.

  Masjid batu..tula dah jarang2 pi..main agak2 aje..hemtam aje le..janji terlepas...pasal tu JAS kata..

  Kalau kau tak terlibat JKKKN..kau jawab guna talian hayat..call Irhak Endud..le..ha..ha...

  OK..Irhak Endud masih berkerja..sebab elaun kuuurang..sepatutnya dia kena usul hal nie kt LGE.

  Bab lepak..mmg ada lepak dulu..tapi la ni berlabak2...dulu tak ada ayer daun ketum..la ni satu JAG..kopi O seteko..ha..ha..improvement...

  Pasal JAS..aku syor hang pi jumpa dia atau call dia..ingat dia ahli PAS seumur hidup..sokong dia buta tuli...macam hang!! jangan lupa bgtau..jgn spin..JAS tu org yg betul & ikhlas...aku bukan kenal semiggu 2..

  ReplyDelete
 27. ASD..correction..

  Pasal JAS..aku syor hang pi jumpa dia atau call dia..ingat dia ahli PAS seumur hidup..sokong dia BUKAN buta tuli...macam hang!! jangan lupa bgtau..jgn spin..JAS tu org yg betul & ikhlas...aku bukan kenal semiggu 2..

  ReplyDelete
 28. hukum menjatuhkan pemimpin islam yang munafik lebih aula nak dibandingkan dengan pemimpin yang terang2 kafir kerana sifat munafik itu senang meresapi dikalangan umat islam dan pemimpin yang kafir itu dah jelas kekafirannya.
  inilah jawapan kepada anon 8.8:45.

  ReplyDelete
 29. Anak Kariah Masjid PapanMay 9, 2011 at 11:24 PM

  Kenal pun hang Jas.. Jasni Ismail tu...bagus la kalau hang respek Jas..hang pi tanya jasni..org yang mcm hang ni..dok pi kata dan tambah tuduhan org berzina dan dok pi bertambah2 lg fitnah hang tanpa bawa saksi yg 4 tu hukum dia apa?.. Kalau hang hormat jas..dan kata dia ikhlas dan betul.. alhamdulillah..Awat tak ikut pi mengaji sekali ka..kat ustaz yg jas dok ikut pi dgr kuliah..kat masjid pengkalan tambang ka.. Or kat mana2 yg jas pi..baru laboleh terbuka sikit pintu hati hang yg penuh daki dosa menuduh org zina tanpa berdasarkan ilmu Allah..pi la bagi tau jas, jgn dok sokong selain dr UMporNo... haram..hang tengok jas kata apa kat hang.

  Hj Aak Endut lebih tau org kg kot dr Hj Mustafa..Aak Endut lama juga pegang jawatan ketua cawangan Umno kg pertama sebelum Arwah Laudin ambil balik. Aak Endud lebih kenal Umporno dari hang kenal....Halim pak Bakar pun tak ke mana nak handle Umporno la ni..kwn2 lama semua berubah arah..kwn balik dr jauh pun balik jumpa dia...ihh..ih..Halim boleh lg dok ikut telunjuk Umno..aku pun kesian kat dia...Sebab masih ada org Umporno mcm hang la yg mengaku Islam dan bila kebenaran Al quran dah jelas tertulis hukum hakam....tak mahu juga terima...dok pakai akai..

  Kesian kat hang...

  Jas dok bawa ustaz mengajar dulu ni utk pekerja2 dia...hang ikut sama la mengaji kalau kuliah masih diteruskan.. Moga masih ada kasih sayang Allah kat hang utk di buka jiwa terima apa yg Allah dah tetapkan dr Al Quran....
  Wassalam

  ReplyDelete
 30. Buat..Anak kariah masjid papan,

  Aku respek hormat jas sebagai org kg Islam..bab kuliah tu atas masing2 dan mana ustaz2 kita suka..tak mungkin nak belajar kerana ikut kawan...kalau kawan kona kot lain..kita pun kona juga ke.

  Sejarah Hj Irhak Endud hanya yg tahu seangkatan seumur dia aje... ramai anak muda tak tahu apa siapa dia b4 join PKR..mesti ada sebab dia keluar UMNO..nak tau tya ketua UMNO kg pertama la ni...aku segan nak bgtau..buat malu muka ketua kau tu aje...

  Terima kasih kesian kt aku..tapi aku sepuluh kali kesian kat hang..kita ambil kes Saipul kata yg dia kata kena liwat oleh DSAI..kalau dia tipu dan siap buat sumpah laknat..tentu koma ke..terbakar ke..aku pun tak tau..
  time dia pi buat umrah baru2 nie..siap ada gambar dia depan Kaabah...nak tya secara ikhlas kau pernah tgk ke gambar DSAI depan Kaabah? klu ada boleh share blog mana ada gambar DSAI di Mekah..kes saipul ada org2 pertikaikan..kita hormat le..lepas tu kita..ramai org2 Islam buat sembahyang hajat...doa Allah SWT tunjuk kebenaran..lps berapa tahun..tut..tut..2011 lagi mai..keluar video pulak dah...yg hairan yg dedah pun mereka nie ada rekod rapat dgn Anwar..tut..tut..tuduh UMNO buat pulak dah...nak tya sapa nama ustaz kau belajar? ustaz PAS ke ?dan kau guna hukum apa pulak? hukum PAS ke..PKR..DAP..?

  Macam kenal le..cara tulisan kau.

  ReplyDelete
 31. Anak Kariah Masjid PapanMay 10, 2011 at 1:35 PM

  Hati hang masih lagi hitam legam dgn tuduh orang zina & liwat..dok pakai logik akai hang tak habis2.Tak mau percaya hukum Allah yg dah terang ditetapkan dlm Quran, dok percaya pakai kitab Utusan Meloya hang tu..terus percaya bulat2 sumber tuduhan dr orang yg jelas menipu dah terus menipu....Apa punya haprak org kg pertama mcm hang ni..Nak jadi org fasik juga ka.. mai la ustaz mana dok ulas pun dok mcm tu juga la.. Ni bro haprak.. tak yah pergi jauh la utk rujuk ustaz...hang pi tanya Ustaz Bakar kat pondok Kubang Semang sudah la tentang bab liwat dan zina yg hang tuduh kat Anwar Ibrahim dgn gerombolan geng UMporNO hang tu..Pi tanya dia..Org UMporNO pun ramai yg dok pi mengaji kat Ust Bakar..tapi jenis Ustaz Bakar punya stail dok kias-kias & tak kata direct kat UmporNO ni...otak UMporNO tak faham apa dia mengajar...dok la bagi panduan..tapi Umporno punya geng dok merapu lagi dgn dok percaya liwat dan zina tu....Takat Saipul pembohong tu pi bersumpah dan pi Mekah serta tangkap gambar depan Kaabah pun hang blh kata dia betul..Aparaaa..Hang ingat siapa pi Mekah dan dok kat Kaabah, kira dah tak dak dosa ka??? Dia kira org yg betul ka....? Apa punya pikiaq la hang..tu la hang terlalu suka baca bab yakni kiranya org yg sampai Kaabah tu, kalau dia berdosa dan jahat sebelum ni, Allah akan bayar cash jahat dia tu kat Mekah ka??..Semua orang Allah bagi pedoman mcm tu ka kalau nak check diri dia betul ka dak..Abu Jahal pun lagi lama kat Mekah kat Kaabah....Gadaffi & Mubarak pun pi Mekah juga...siap polis boleh escord depa masa dia tawaf keliling Kaabah dan jaga depa supaya tak ada org lain ganggu masa depa tawaf atau masa depa pi kucup Hajarul Aswat...depa semua ni baik-baik belaka ka..??
  Anwar lepas dia kena operate kat Alpha Clinic dulu ni...lepas bebas dr penjara dan Raja Abdullah jemput dia serta keluarga ke Arab Saudi tu...dia pi dok rehat saja ka...dia tak pi buat Umrah ka....dok lena ka....Anwar nak kena pi tangkap gambar depan Kaabah dan tunjuk kat hang dan UMporNO geng2 hang ka..??? Dia kena tunjuk yg dia dah sampai Mekah dan tangkap gambar kat Kaabah....kena menunjuk2 juga ka....Yg aku tau la..yg dok menunjuk2 tu la...yg tiada keikhlasan...buat Umrah bersebab bukan kerana Allah tetapi nak tunjuk aku tu betui dan tak salah apa, aku tuduh orang jadi aku betuiii..org yang akau tuduh tu tak betui...Mana punya ajaran hang belajar...tu pun hang kira Saipul betul yg terang yg dia dan UMporNO Najib hang tak nak mengikut hukum Allah untuk di adili selepas menuduh orang...UMporNO ada mahkamah Syariah...tapi takut nak bawa kes zina liwat mcm ni ke mahkamah syariah ke atas orang Islam....apa punya bodoh ahli UMporNo yg dok percaya lg..

  ReplyDelete
 32. Anak Kariah Masjid PapanMay 10, 2011 at 1:36 PM

  Aku yg UMporNO piang mcm hang dulu ni pun.... bila di basuh hati dgn ilmu pengajian kitab2 Allah, boleh berubah... pi la ikut mengaji kat Ustaz2 dan tak kira la ustaz2 mana yg buka kitab yg yg terkemuka.. kat Masjid Batu ka, Masjid Papan ka, Masjid Mtg Janggus ka, Masjid Jalan Baru ka......Masjid apa aja lah...nak kira ikut kwn buat apa....Kalau hang dah tak jumpa Ustaz nak pi mengaji...pi la ikut Jas...

  Aku pun boleh berubah tak sokong UMporNIO lagi....takkan lagi utk nak menyokong UMporNo yg ckp tak serupa bikin.....dok langgar hukum Allah...koman betui hang....

  Pasai Cikgu Aak endud tu...Hang kata ada sebab dia keluar UMporNO!!!...ha...ha...ha..dan hang suruh tanya kat Halim Pak Bakar...he..he...he..lawakkk....

  Itu lah UMporNO...CAKAP berdegar-degar....ckp dok pi mengaji..ikut ustaz yg diri rasa nak pi....Mcm tu la UMporNo...aku kenai sgt jiwa UMporNO ni....sebab aku pun UMNO dulu ni....hati kata diri betui....bila dengar ulasan hukum hakam dari pengajian kitab yg tersedia tertulis yg memnag tak betui..dok adjust bagi nak perbetui juga ikut akai yg tak betui.......tetapi sebonarnya nak pi mengaji pun tak berapa mahu.....jenis UMporNO ni.....

  Spesis hang ni...mcm tu la...Moga Allah buka pintu hati hang...Dan aku nasihat kat hang tentang bab kes Anwar ni...hang berpuasa la beberapa hari dan dlm setiap hari berpuasa tu..hang buat la solat istikharah...tanya direct kat Allah...jgn dok tanya orang dan dok percaya kat orang serta percaya kat orang yg tak mahu pun ikut hukum hakam Allah.....Moga Allah tunjuk kat hang kebenaran....Insyallah...

  ReplyDelete
 33. Anak Kariah Masjid Papan..

  Kau dah buat ke apa yg hang nasihat aku tu...hang ingat dak dulu..time DSAI kena pecat 1998..ramai pi buat sembahyang hajat...termasuklah kita sama...ingatlah Allah Maha Mengetahui & Maha Mengasih...Allah akan tunaikan bagi hambaNYA yg dianiayai..dan senjata umat Islam adalah doa..beribu2 sembahyang hajat..sampai hari nie pun ada...doa minta tunjuk kebenaran atas Anwar...lambat ngan cepat aje akan kita nampak kebenaranNYA...tut..tut..tut..keluar lagi..cerita..tut..tut..keluar lagi cerita...apa hal!!!...jawapan adalah...takan UMNO nak tuduh perkara yg sama juga..berkali2..dh tau rakyat akan marah..tapi benda tu dah nak terjadi lagi!!..nak buat macamana ..

  Benar ke hang kata UMNO buat semua ni..bukti ada ka???? cuma hang dengar pun dari mulut Anwar kata UMNO yg buat fitnah atas dia..betul dak?????hang fikirlah sendiri...dan hg dengar penjelasan aku macam selalu dok dengar..kenapa? takan UMNO tak buat nak kata buat...

  ReplyDelete
 34. Anak Kariah Masjid PapanMay 10, 2011 at 10:43 PM

  Aku dah buat masa awal dulu la yg aku suruh hang buat...awat la hang jadi sombong lagi jahil ni...bongkak betul cara hang menuduh...itu lah kerja UMporNO...tu pun tak paham2...Kalau UMporNO ikut Islam, dia tak kan buat kat muslim yg lain mcm tu...Itu kerja Umporno yg di ketuai oleh Che Det mahazalim.. Allah dah tunjuk banyak perkara...sehingga Umporno tunggang langang..tunggu akan masuk jerat cina saja..Allah akan terus tunjuk dan tunjuk..bagi peluang org mcm hang bertaubat dr menuduh org lain dgn fitnah yg jahat.....Tapi, hang tunggu la masanya tetap akan tiba..jenis org hang nak tgk benda yg boleh jadi sekelip mata dgn solat hajat dan lain2...jenis UMporno mcm hang tak dak sifat bersabar dgn ketetapn Allah..... Hang nak bukti apa lg, Umno berkuasa..sapa lg yg buat kalau bkn Umporno..depa ada kuasa utk bawa seorang muslim ke Mahkamah Syariah..tapi UMporNO tak buat..UmporNo menolak dan menolak syariah Islam yg depa sendiri yg buat dan laksana melalui mahkamah syariah...tu pun hang masih buta hati...Aku dr Umno..aku tau la... Lain la kalau aku dr PAS ka Semangat 46 ka...aku mencari kebenaran..itu yg terbukti..mai la mahadet yg terang kat aku pun..jenis mcm dia pun lagi haprak, mcm hang juga, langsung tak ikut lunas Islam... Sifat yahudi...sifat munafik yg terus berkali2 memfitnah...ITULAH UMNO...tarak paham juga lg...pusing2 lg...

  ReplyDelete
 35. Lagi tuduh takdak bukti..tulah selagi duduk dalam golongan PR (Punah Ranah)selagi otak tak guna tapi guna kepala lutut..aku cabar hang kalau ada bukti kata UMNO yg buat fitnah tu pergi saman UMNO...sampai hari DSAI tak saman2 yg kata fitnah dia!!!!..awat hang tak pikiq? pi la saman..sebab hang pun dah percaya kata fitnah...ingat ada selut kot dlm kepala hang..pasal tu tak boleh pikiq..dulu kecil2 suka mandi parit kt rmh cikgu mat bon..pasal la jadi camtu..

  ReplyDelete
 36. Anak Kariah Masjid PapanMay 11, 2011 at 1:21 AM

  Yg ada taik org berak kat sg tu..dok ada dalam kepala hang yg terus bengap..tolak islam dan tolak hukum hakam-Islam...terang la mcm mana pun..dok bengong mcm tu lagi....bagus lagi Pak Cat gila dr hang..dah tentu dia gila...hang ada otak tak reti nak pakai..dok sokong Umporno bodoh tu...hang tak reti jwp aku punya terang danm soal kat hang..dok la spin cerita merata..aku ahli Umno...aku tau jln umcino yg penuh tipu dan dosa..jijik betui..sejijik mcm taik dari belakang kedai Ah Tan masa dulu dok angkut pakai tong...itu lah sikap dangkal hang yg tau mau hukum hakam Islam....bengap lagi.. Gondoi mondoi....saman Umporno..ha..ha..mahkamah pun mahkamah kangaroo...jenis dah pakai undang2 rimba..nak suruh aku percaya....tarak fitnah dah..terang lagi jelas itu kerja umno yg ada kuasa...itu pun masih buta ka..tarak akai la hang....bg akai tak mau guna..guna utk percaya org fitnah..suruh tanya direct pada Allah..bagi banyak alasan pulak...betul2 hampasss...

  ReplyDelete
 37. Anak Kariah Masjid Papan!

  Kau ahli UMNO..ke? La ingat ahli geng of PR..tapi apa buktinya? spin lagi..jangan letak diri kau jadi org2 munafik!!...Aku dulu dlm PR sokong sampai nak bertumbuk jika org kata kt Anwar meliwat..tapi itu dulu..sebelum aku sedar...ha..ha..nak tau kenapa aku menentang..aku dh jumpa kwn2 Anwar yg bukan org politik...mereka adalah mangsa2 untuk pertahankan kuasa Anwar time Anwar jd TPM...byk taik dr gula bila aku dengar cerita mereka..kalau nak tau carilah mereka nie..la ni ada yg dah pencen..(dulu keja kerajaan la..terpaksa ikut ckp ANWAR sebab TPM)..pasal tu Allah SWT tak takdir Anwar jd PM.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post