Bukan RM100Juta tapi RM97,800 saja dihabiskan sehari..

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) hanya membelanjakan RM97,800 untuk sambutan Hari Seniman 2011 pada 29 Mei lepas, kata Setiausaha Bahagian Pengurusan Acara Majlis Sepetang Bersama Seniman Modzaki Din, hari ini.

Beliau menjelaskan laporan media yang mengatakan bahawa perbelanjaan RM100 juta digunakan bagi sambutan itu merupakan salah faham.

“Ini kerana jumlah RM100 juta itu sebenarnya merujuk kepada wang yang telah disalurkan sehingga kini kepada para penggiat seni di bawah Dana Industri Kreatif,” katanya kepada Bernama hari ini.


Di bawah Bajet 2011 kerajaan memperuntukkan RM200 juta di bawah Dana Industri Kreatif dalam usaha membantu menyemarakkan lagi industri kreatif negara.

Pada program Sepetang Bersama Seniman sempena sambutan Hari Seniman 2011 di Kompleks Kraf di sini pada 29 Mei lepas, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim menegur pengamal dan penggiat seni yang tidak menghargai usaha kerajaan mengiktiraf penglibatan mereka melalui sambutan Hari Seniman yang diadakan itu.

Modzaki berkata pihak kementerian telah membantu pembangunan para penggiat seni melalui pinjaman dana industri kreatif yang diuruskan bersama oleh kementerian dan Bank Simpanan Nasional (BSN).

Selain itu, katanya terdapat dana geran pembangunan industri kreatif yang diuruskan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), di samping bantuan kebudayaan yang diberi kepada badan bukan kerajaan yang bergiat dalam bidang seni, budaya dan warisan yang lain.

- Bernama

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. BATUNISAN NAZIZONISIONALJune 13, 2011 at 7:40 PM

  Si entot2 ni kata diri dia yg lebih,apa kesan projek2 dan sambutan yg pernah dia buat selama ini,waa tengok mcm air pasang je,lepas tu claim libu2 ni cara projek shok sendiri,tak ada kesan buat rakyat,bagi waa menyampaaah buang duit rakyat....

  ReplyDelete
 2. Dia ni seorang dari menteri2 bodoh UMNO. Nasib baik orang buat bising kalau tak pasti jadi perogol bersiri amah2 Indon.

  ReplyDelete
 3. Bapak Menteri a.k.a Perogol AmahJune 14, 2011 at 10:58 AM

  Aaaauuuuwwww.. I memang tak tahan kalau tengok amah indon.. stim gila I dibuatnya... awek cun @ artis seksi cam Fasha, Rozita Che Wan I tak kisah ngan dorg tu.. biasa aje.. tapi amah indon I betul-2 tak bleh tahan.. aaaaauuuuuwww mak..

  ReplyDelete
 4. subsidi disel nelayan laut dlm di tarik krn ianya adalah industri..

  dan baca petikan di atas ' “Ini kerana jumlah RM100 juta itu sebenarnya merujuk kepada wang yang telah disalurkan sehingga kini kepada para penggiat seni di bawah Dana Industri Kreatif,” katanya ' Industri yg ini dpt berujuta pulak..

  Dgn bajet rm200 juta utk pengiat seni.. aku tak nampak kat mana hasil nya .. yg aku nampak hantu kat screen tv aku...

  RM 200 juta tu dah tentu angus.. sdgkan anak anak yg terima ptptn di minta byr balik...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post