Kerajaan Berkebajikan Ala Najib, RM226 Juta subsidi Rakyat dipotong, RM26 Bilion untuk Kroni Kekal..

Lihatlah wahai sahabat inilah yang dikatakan Kerajaan Berkebajikan oleh Najib.. Subsidi untuk Rakyat yang berjumlah RM226.8 juta setahun dipotong tetapi Subsidi untuk Kroni mereka yang menguasai IPP yang berjumlah RM RM26 bilion tahun ini sahaja.. dikekalkan..

Beberapa hari lalu.. Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong menyatakan bahawa Kerajaan boleh menjimatkan RM226.8 juta setahun dengan menghapuskan subsidi yang keterlaluan ke atas nelayan laut dalam dan sembilan jenis kenderaan komersil pada 1 Jun.


Noh Omar pula berkata Nelayan laut dalam sepatutnya berterima kasih dan bersyukur kerana mereka masih menikmati harga RM1.80/l disel dan tidak lagi menikmati subsidi yang keterlaluan berjumlah RM1.25/l seperti sebelumnya kerana jika mengikut harga industri, minyak diesel itu dijual RM2.50 seliter.

Tetapi dalam masa yang sama kerajaan berkebajikan ala UMNO/BN yang diterajui oleh Najib masih mengekalkan subsidi gas kepada beberapa buah ‘Independent Power Producers’ (IPP) yang berjumlah RM26 bilion tahun ini.

Sehingga akhir tahun 2010, Petronas telah menambah sejumlah RM131.3 bilion subsidi gas dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa, di mana penerima faedah adalah para IPP.

Di antara IPP tersebut, YTL Power yang memiliki keuntungan pada tahun 2010 melebihi RM1.6 bilion ke atas nilai pendapatan berjumlah RM13 bilion. Pada tahun 2009, Malakoff memiliki keuntungan RM380 juta ke atas nilai pendapatan RM5.6 bilion. Manakala Powertek pula menikmati nilai pendapatan berjumlah 1.34 bilion dengan keuntungan sebanyak RM450 juta.

Tindakan Kerajaan Berkebajikan Ala Najib yang memotong subsidi diesel buat Nelayan Laut dalam dijangka akan menyebabkan harga ikan meningkat.. manakala pemotongan subsidi diesel buat Syarikat Pengagkutan pula bakal menyebabkan rakyat menanggung kenaikkan harga barang keperluan akibat kos operasi Syarikat yang telah meningkat yang dipindahkan oleh Syarikat Pengagkutan itu..


Adakah ‘Independent Power Producers’ (Ipps) Masih Menikmati Keuntungan Besar Tanpa Subsidi Gas Berjumlah RM131.3 Bilion Dan Perjanjian Pembelian Tetap Kuasa Dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB)?

DAP berasa jijik dengan pemimpin BN dan UMNO yang menyatakan bahawa nelayan laut dalam sepatutnya berterima kasih dan bersyukur kerana mereka masih menikmati harga RM1.80/l disel dan tidak lagi menikmati subsidi yang keterlaluan berjumlah RM1.25/l seperti sebelumnya. BN dengan megah menyatakan bahawa mereka terlupa persoalan akar mengapa harus rakyat bersyukur dengan subsidi disel yang dinikmati oleh semua dan mesti berbesar hati menerima pemotongan subsidi apabila pemotongan subsidi ini tidak dikenakan terhadap orang yang berpendapatan tinggi dan kaya seperti IPPs?

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Chua Tee Yong menyatakan bahawa Kerajaan boleh menjimatkan RM226.8 juta setahun dengan menghapuskan subsidi yang keterlaluan ke atas nelayan laut dalam dan sembilan jenis kenderaan komersil pada 1 Jun. Hal ini telah menyebabkan pemandu lori menaikkan kos pengangkutan sehingga 30%.

Pemotongan subsidi harus dilaksanakan dengan adil dan saksama. Sebab utama mengapa rakyat Malaysia tidak gembira dengan pemotongan subsidi adalah kerana rakyat Malaysia sudah terbiasa menanggung bebanan pemotongan subsidi yang tidak ditanggung ole kroni-kroni BN.

Tidak ada alasan yang wajar kenapa Kerajaan BN harus mengambil peduli tentang penjimatan tahunan berjumlah RM226.8 juta dari pengurangan subsidi disel atau pengurangan subsidi gula yang berjumlah RM116 juta tetapi bukan subsidi gas yang berjumlah RM26 bilion tahun ini dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa.

Kadang-kadang manusia bimbang untuk membelanjakan sejumlah wang kecil, walhal mereka sembarangan membelanjakan sejumlah wang yang sangat besar. Hal ini merupakan tindakan yang nampak cerdik tetapi sebenarnya tidak.

Sehingga akhir tahun 2010, Petronas telah menambah sejumlah RM131.3 bilion subsidi gas dalam kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa, di mana penerima faedah adalah para IPP. Di antara IPP tersebut, YTL Power yang memiliki keuntungan pada tahun 2010 melebihi RM1.6 bilion ke atas nilai pendapatan berjumlah RM13 bilion. Pada tahun 2009, Malakoff memiliki keuntungan RM380 juta ke atas nilai pendapatan RM5.6 bilion. Manakala Powertek pula menikmati nilai pendapatan berjumlah 1.34 bilion dengan keuntungan sebanyak RM450 juta.

Adakah ‘Independent Power Producers’ (IPPs) masih menikmati keuntungan besar tanpa subsidi gas berjumlah RM131.3 bilion dan Perjanjian Pembelian Tetap Kuasa dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB)?

LIM GUAN ENG


Original Statement:Press Statement By DAP Secretary-General And MP For Bagan Lim Guan Eng In Kuala Lumpur On 8 June 2011.

Would The Independent Power Producers(IPPs) Still Enjoy Huge Profits Without Gas Subsidies Of RM131.3 Billion And Compulsory Power Purchase Agreements With Tenaga Nasional Bhd?

DAP express disgust at BN and UMNO leaders who said that deep sea fishermen should be grateful that they are still paying RM1.80 per litre of diesel and no longer enjoy the super subsidy of RM1.25 per litre which they previously enjoyed. BN is so arrogant that they have forgotten the important question why should the rakyat be grateful for diesel subsidies enjoyed by everyone and must happily accept subsidy cuts when these subsidy cuts are not imposed on the rich such as Independent Power Producers(IPPs)?

MCA Deputy Agriculture and Agro-based Industry Minister Chua Tee Yong said the Government would save RM226.8mil annually removal of the super subsidy on deep sea fishermen and the nine types of commercial vehicles on 1 June. This has caused lorry operators to increase transport costs by up to 30%.

Subsidy cuts should be applied equally so that it is fair. The reason why Malaysians are so unhappy at the subsidy cuts is that ordinary Malaysians bear the brunt of the subsidy cuts that are not borne by cronies of BN.

There is no logic or reason why the BN government should be so concerned about annual savings of RM226.8 million from reduction of diesel subsidies or RM116 million from reduction of sugar subsidies but not gas subsidies of RM26 billion this year in gas subsidy to both the power and non-power sectors.

This is a classic case of penny wise pound foolish.

Up to end 2010, Petronas has extended about RM131.3 billion in gas subsidy to both the power and non-power sectors, where the main beneficiaries are the IPPs. Amongst the IPPs, YTL Power’s profit for 2010 was more than RM1.6 billion on revenues of RM13 billion. Malakoff in 2009 had a profit of RM380 million on revenues of RM5.6 billion. Powertek had revenues of RM1.34 billion and a profit of RM450 million.

Would the IPPs still enjoy these huge profits without gas subsidies of RM131.3 billion and compulsory power purchase agreements with Tenaga Nasional Bhd?

LIM GUAN ENG

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Sebenarnya memang patut subsidi nelayan dipotong kerana nelayan-nelayan ini semua bukan tangkap ikan tetapi berniaga jual diesel kat tengah laut.

  Subsidi IPP patut dikekalkan kerana sebahagian besar keuntungan mereka mesti disumbangkan kepada tabung PRU UMNO-BN.

  ReplyDelete
 2. @Nahim

  Aku rasa aku tak salah baca komen ko ni.Subsidi kekal kepada IPP pastu bg UMNO? bagus cadangan bangang ko yer..abih ko tak pikir rakyat marhaen yang lain ke..malaysia ni UMNO yg punya ka? sudah2 la dengan pemikiran singkat pecacai UMNO, bukak minda dan hati bukan pikir org2 terdekat jer

  ReplyDelete
 3. PATUTLAH PERUT KRONI BUNCIT2June 8, 2011 at 11:47 PM

  PENCACAI UMNO YG SAYANG GILA PD UMNO...BERI KOMEN SIKIT....

  ReplyDelete
 4. sy sebagai anak nelayan ghasa xpatot kerajaan potong subsidi diesel nelayan.depa p ke laut tangkap ikan,bukan macam bawak lori.bawak lori pi mai pi mai boleh kira jarak+barang yang di bawak.bot tangkap ikan,turun ke laut pon xtentu dapat hasil tangkapan bnyk.kdg2 ribut,balik kosong,minyak pakai banyak tu jgk.kalau nk di kira pasai juai minyak diesel kat tgh laut tu,tokei2 bot besaq saja berani buat..tp bot2 kecik nelayan pantai & bot kelas A tu yg kesian.bot2 tu pemilik nya bnyk org melayu.jd xheran la pasnih harga ikan melambung tinggi.tambah2 pulak ikan yg di juai di kwsn pedalaman.lg mahai

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post