BERSIH 2.0 : Kekerasan Najib akan mengundang padah buat BN

Tindakan keras kerajaan terhadap Bersih 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bebas dan Adil) boleh menjejaskan peluang mereka untuk menang pada pilihan raya umum akan datang, kata mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata bahawa pengundi mungkin berpaling menentang Umno-BN jika mereka merasakan bahawa kerajaan sedang mencabuli hak-hak mereka.

"Apa sahaja yang kerajaan lakukan (sekarang), ia akan dipantulkan pada pilihan raya. Jika mereka (pengundi) merasakan bahawa kerajaan ini menindas, mungkin kerajaan akan kehilangan undi," katanya pada sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.


"Tetapi ada beberapa orang yang berfikir bahawa kerajaan terlalu lembut ... contohnya, (ada yang bertanya) "Mengapa mereka harus membenarkan demonstrasi di dalam dewan?"

Mahathir bagaimanapun, mengelak sama ada kerajaan telah keterlaluan dalam tindakan keras ke atas Bersih, sambil berkata "itu sekadar pendapat".

"Saya fikir kerajaan berpendapat mereka perlu mengambil tindakan keras, sesetengah orang berfikir kerajaan tidak seharusnya mengambil tindakan keras. Malah di dalam kerajaan, terdapat beberapa (orang) yang setuju, dan ada beberapa (orang) yang tidak; ini adalah perkara biasa," katanya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kerajaan telah mengambil tindakan keras ke atas aktivis dan penyokong Bersih.

Untuk demonstrasi, Mahathir berkata bahawa mereka hanya boleh dibenarkan jika sudah tidak mempunyai jalan lain.

"Jika anda mahu berdemonstrasi, lakukan apabila sudah tiada cara lain untuk menyuarakan pandangan," katanya, sambil menambah bahawa tuntutan pilihan raya Bersih dapat diselesaikan dengan cara yang lain.

Beliau juga berkata demonstrasi adalah hak kebebasan yang dibenarkan dalam sebuah negara demokrasi.

Walau bagaimanapun, dengan melihat Mesir sebagai contoh, beliau memberi amaran bahawa perhimpunan yang berterusan mungkin mempunyai kesan yang menjejaskan sesebuah negara.

"Anda perlu berhati-hati setiap kali anda melakukan perkara ini. Saya baru pulang dari Mesir ... mereka melakukan demonstrasi besar untuk menumbangkan kerajaan.
Tetapi selepas itu, mereka masih melakukan demonstrasi," katanya.

Mahathir menambah bahawa sebagai kesan daripada demonstrasi yang berterusan di sana, negara itu telah mengalami kemerosotan ekonomi.

Beliau juga berkata bahawa dia mengetatkan kawalan demonstrasi dari kedua-dua belah pihak politik ketika beliau berkuasa.

"Pada tahun 1986, apabila Umno mahu menunjukkan kekuatan, mereka mahu membawa masuk 500,000 orang ke Kuala Lumpur. Kami menghalangnya. Bukan sahaja kepada pembangkang, kita juga menghalang walaupun dari pihak kerajaan," katanya.

Bagaimanapun beliau mengelak apabila merujuk kepada komen pedas anak perempuannya Marina Mahathir terhadap penghapusan Bersih.

"Saya tidak selalunya bersetuju dengan anak perempuan saya, tetapi itu adalah haknya. Saya memberikan kebebasan demokrasi. Saya tidak ada pendapat (mengenai dirinya)," katanya sambil ketawa.

Marina sebelum ini mengutuk kerajaan seperti "negara dunia ketiga", dan menyerang pihak-pihak tertentu yang melakukan serangan peribadi terhadap Pengerusi Bersih, Ambiga Sreenevasan.

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. apa yg dikatakan dr m adalah betul tp dah terlewat.. demo di benar dan hny lah jln terakhir .. dr m mengakui hak kebebasan demo dlm negara demokrasi..

  sebelum itu dr m punya komen jauh berbeza dgn yg kali ini.. dia bijak sb dia tahu rakyat begitu kuat menyokong bersih dan melihat berlakunya penindasan.. jd dr m bg komen yg buat pm tersentak !! (kjaan akan kehilangan undi)

  klau dulu dia sbg bekas pm bg nasihat mcm ni mungkin perhimpunan dpt dielakkan... komen dr m lewat krn kjaan tlh bertindak jauh dan apakah pm sanggup berundur selangkah dua dlm tindakannya??

  dr m tdk halang jika tdk ada cara lain tp membayangkan demo yg berterusan merbahaya dan kita perlu berhati hati..

  dan sepatutnya pm dan kabinet mengambil kesempatan yg baik dan bertolak ansur dgn penganjur bersih apabila YDP Agung mengeluarkan titah dan menerima mengadap penganjur..

  ReplyDelete
 2. pencacai amco dulu ckp mcm demo dan perhimpunan ni haram sungguh.. ini lah itu lah... tp bekas pm dr m kata boleh kalau tak ada cara lain.. cuma berhati hati jgn berterusan..

  dgn kenyataan ini sepatutnya polis menghormati hak kebebasan bersih dgn memberi kerjasama..

  demo menjd berterusan krn salah tadbir kazanah negara dan ekonomi yg semakin mengucup... selagi kjaan bn atau kjaan pakatan tdk dpt pulihkan ekonomi maka selagi itu lah demo akan berterusan... anda setuju dgn pendapat ini???

  ReplyDelete
 3. najib, poooorahhhhh!!

  ReplyDelete
 4. umno bee end dah sampai ke penghujung hayat nya aku tk undi lg umno bee end ni lg cukup lah kita beri mrk kuasa 53 thn memerintah, masa zaman tengku abd rahman,tun abd razak (petronas baru nak dpt hasil) tp biasiswa ttp ada utk rakyat la ni masuk u blajar berhutang duit royalty petronas berbillion2 ntah kemana pegi pun x tau dan tun hussin onn, pemimpin umno bee end utk perut mrk aje sbb itu mrk gunakan umno kalau umno xde melayu akan hancus, dah 53 thn memerintah ramai melayu yg masih PAPA KEDANA yg kaya raya melayu umno aje sbb itu PRU ke 13 ni kita nak PAS menerajui negara bersama2 dgn PKR dan DAP, insyaAllah malaysia baru akan muncul juga utk rakyat yg dahagakan keADILAN dan KETELUSAN dlm pemerintahan.

  ReplyDelete
 5. umno bee end dah sampai ke penghujung hayat nya aku tk undi lg umno bee end ni lg cukup lah kita beri mrk kuasa 53 thn memerintah, masa zaman tengku abd rahman,tun abd razak (petronas baru nak dpt hasil) tp biasiswa ttp ada utk rakyat la ni masuk u blajar berhutang duit royalty petronas berbillion2 ntah kemana pegi pun x tau dan tun hussin onn, pemimpin umno bee end utk perut mrk aje sbb itu mrk gunakan umno kalau umno xde melayu akan hancus, dah 53 thn memerintah ramai melayu yg masih PAPA KEDANA yg kaya raya melayu umno aje sbb itu PRU ke 13 ni kita nak PAS menerajui negara bersama2 dgn PKR dan DAP, insyaAllah malaysia baru akan muncul juga utk rakyat yg dahagakan keADILAN dan KETELUSAN dlm pemerintahan.

  ReplyDelete
 6. Jika kekerasan d lakukn pd prgm BERSIH esok, 100% Umno(BN) akan tumbang pd PRU akan dtg. Ingat! tingkah-laku anda akan dirakamkan.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post