BERSIH di Stadium.. Pemuda UMNO boleh jaga Pintu Stadium pula.. (Video Inside)

Setelah mengadap Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong hari ini, BERSIH 2.0 bersedia mengadakan perhimpunan menuntut pilihan raya bersih dan adil di dalam stadium.

Bagaimanapun setakat ini belum ditentukan stadium mana yang akan digunakan tetapi tarikh pada 9 Julai ini tidak berubah.

Jawatankuasa itu yang terdiri daripada pengerusi BERSIH Datuk S Ambiga, Sasterawan Negara Datuk A Samad Said dan presiden Jamaah Islah Malaysia (JIM) Zaid Kamaruddin mengadap Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara, petang tadi.


Menurut Ambiga, pada sidang media selepas pertemuan itu, pihak jawatankuasa BERSIH 2.0 berjanji memberikan kerjasama kepada pihak berkuasa.

Ditanya wartawan sama ada tindakan itu satu bentuk tolak ansur, Ambiga menjawap 'Ya".

Sebelum ini, sumber yang rapat dengan pihak penganjur, memberitahu Malaysiakini tidak ada ahli politik yang menyertai pertemuan berkenaan.

Sejak jam 1.30 petang, ketiga-tiga pemimpin itu menunggu di pondok pengawal menanti untuk masuk sebelum dibenarkan berbuat demikian pada jam 1.55 petang tadi.

Kira-kira 15 anggota polis bertugas mengawal keselamatan di pintu masuk Istana negara.

Ahad lalu, Seri Paduka bertitah dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara, mereka diminta supaya tidak menjadikan tuntutan demokrasi itu membawa kemusnahan kepada negara.

Tuanku Mizan juga menyeru pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana.

Titah Seri Paduka, baginda selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Sehubungan dengan titah itu, Ambiga berkata gabungan BERSIH 2.0 yang terdiri daripada lebih 60 NGO, akan menghantar permohonan untuk mengadap Seri Paduka.


3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Itulah yang sebaik nya ketika ini, perhimpunan itu diadakan dalam stadium.Harap tiada pihak yang akan membuat sebarang larangan sesudah ini.Kita rakyat Malaysia keseluruhan nya cuba untuk menghoramati perlembagaan sebaik nya.

  ReplyDelete
 2. Susah susah jumpa Agung cuma untuk minta uzin demo kat stadium buat apa? sedangkan berdemo itu adalah HAK rakyat.

  Bukan mudah nak dapat lempah perkenan Seri Baginda untuk mengadap minta lah banyak-banyak umpamanya:-
  1. Pecat Persuruhjaya dan timbalan SPR
  2. Revamp peraturan PRU
  3. Bubar kan parlimen , tentera ambil aleh kuasa kerajaan sementara dibawah Agung dan isthyarkan PRU13 dalam masa 3 bulan.

  Macam ASD, ada harapan ianya berlaku 9 Julai ni?

  ReplyDelete
 3. ada ker patut khalid ibrahim bagi syarat kalau nak guna stadium shah alam , pihak penganjur kena ganti kerosakan . susah jugak nak cari stadium , tapi tak per dalam stadium nanti boleh buat gelombang kebangkitan rakyat atau dalam bahasa inggerisnya Mexican wave .....

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post