UMNO rakan seperjuangan Komunis China

Utusan Malaysia menjerit dengan tajuk akhbar “Komunis resapi Bersih” dengan dakyah ciptaannya: “Ancaman terhadap keselamatan negara melalui gerakan komunis yang kini meresapi demonstrasi haram, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) berada pada tahap membimbangkan”.

“Pada tahap membimbangkan” kerana ada orang pakai t-shirt merah imej gambar Che Guevara?

Andaian palsu oleh lidah rasmi UMNO itu dibuat berdasarkan tangkapan polis terhadap 30 ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang dalam perjalanan untuk menyertai ceramah politik yang tidak ada kena-mengena dengan Bersih 2.0.


Polis pula, selain menahan anggota PSM bersama Ahli Parlimennya Dr Michael Jeyakumar, turut merampas t-shirt berwarna merah dan risalah-risalah parti; dan kemudian menuduh mereka yang ditahan dengan dakwaan cuba “memerangi Yang di-Pertuan Agong” dan “menghidupkan semula fahaman komunis”.

Sikap hipokrit yang berselindung di sebalik amalan kuku besi ini lah yang memperlihatkan kerajaan UMNO dan Barisan Nasional sebagai pemerintah komunis zalim sebagaimana yang biasa dilakukan oleh regim-regim komunis pada era Perang Dingin dahulu.

Pemerintahan zalim ala Joseph Stalin, Mao Zedong dan Fidel Castro itu kini menjadi amalan UMNO-BN, terutamanya sejak pengumuman dibuat untuk rakyat Malaysia berhimpun secara aman melalui Bersih 2.0 pada 9 Julai ini.

Sehingga semalam, lebih 80 orang ditahan di seluruh negara, kebanyakannya kerana memakai t-shirt kuning yang mempunyai tulisan Bersih 2.0.

UMNO rakan seperjuangan Parti Komunis China

Mungkinkah amalan zalim dan kejam ini dipelajari oleh UMNO melalui hubungan akrabnya dengan Parti Komunis China yang dikatakan kagum dengan corak pemerintahan UMNO?

Dalam laporan UMNO Online pada 20 Oktober 2010, Ketua delegasi Parti Komunis China (PKC), Huang Xiangyao, yang berkunjung ke Malaysia telah melahirkan keyakinan kepada UMNO yang menjadi tunjang kepada pemerintahan negara.

Ketua delegasi komunis itu berminat untuk belajar bagaimana UMNO mentadbir negara. Kenyataan ini disambut baik oleh Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Mansor yang gembira dengan hubungan erat kedua-dua parti.

Dalam pertemuan itu juga, UMNO berkongsi maklumat dengan PKC tentang organisasi UMNO dan persiapan UMNO pada waktu itu untuk menghadapi dua pilihan raya kecil di Dewan Undangan Negeri Galas, Kelantan dan Parlimen Batu Sapi, Sabah.

Laporan laman web UMNO itu tidak pula mendedahkan butir-butir penerangan tentang isu-isu politik Malaysia yang diceritakan kepada PKC.

Sepanjang pemberontakan komunis di negara ini pada 1948-60, dan kemudiannya serangan gerila diteruskan sehingga perjanjian damai 1989, PKC memberi sokongan penuh kepada Parti Komunis Malaya (PKM).

Mungkin Tengku Adnan lupa tentang hal itu apabila dengan bangganya mengumumkan bahawa PKC dan UMNO telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di Beijing, 5 Ogos 2010.

“Sewaktu mengadakan perbincangan, menterinya memaklumkan bahawa mereka amat kagum terhadap cara UMNO menangani masalah perkauman dan ingin mempelajari daripada kita bagaimana mengatasi masalah-masalah berkaitan etnik yang wujud,” kata Tengku Adnan.

Malaysia juga mempunyai hubungan rapat dengan negara-negara lain, terutamanya dalam hal-ehwal perdagangan dan pelaburan, tetapi jarang kedengaran UMNO mengadakan MoU antara parti di negara-negara berkenaan.

Walau pun akrab dengan hubungan dagang dengan negara-negara Barat, tidak pernah kedengaran UMNO mengadakan MoU dengan Parti Demokrat atau Republikan di Amerika Syarikat, atau dengan Parti Konservatif, Buruh atau Liberal Demokrat di Britian; mengapa MoU diadakan dengan rejim komunis di China?

Malah, Tengku Adnan dipetik sebagai berkata UMNO berminat menghantar Pemuda dan Puteri UMNO untuk mempelajari cara-cara PKC melaksanakan program mereka.

Regim komunis China tangkap pejuang hak asasi

Apa yang mereka pelajari? Rejim komunis China hanya membenarkan satu parti sahaja memerintah, iaitu PKC, dan sebarang bentuk penentangan adalah dianggap sebagai ancaman kepada keselamatan dalam negara.

Menurut laporan Amnesty International 2010, kebebasan media, hak berhimpun secara aman dan hak menubuhkan persatuan dikekang di China. Pejuang-pejuang hak asasi dipenjarakan, didakwa di mahkamah, ditahan di rumah dan ada juga laporan tentang aktivis-aktivis hak yang “hilang”.

Rejim komunis juga cuba mengawal internet dengan menggubal undang-undang sekatan serta menutup laman-laman web yang dituduh memburukkan sistem politik negara, memutarbelitkan sejarah PKC dan memecahbelahkan perpaduan kaum.

Pada Disember tahun lalu, rombongan ibu pejabat UMNO yang disertai beberapa Ahli Majlis Tertinggi UMNO serta ahli Exco Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO telah melawat China untuk berkongsi pengalaman demi mengekalkan persefahaman dan kerjasama dengan PKC.

Mereka mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin PKC yang memberi banyak maklumat jelas tentang parti dan regim komunis di China.

Komunis Vietnam kongsi pengalaman dengan UMNO

Selain PKC, Parti Komunis Vietnam juga gembira dengan hubungan mesra bersama UMNO dan mahu berkongsi pengalaman dengan UMNO sebagai parti dominan dalam kerajaan BN.

Laporan laman web UMNO menyebut bahawa delegasi Akademi Parti Komunis Vietnam yang diketuai oleh Setiausaha Agungnya Dr. Nguyen Minh Tuan ke ibu pejabat UMNO pada Januari 2010 teruja dengan pemerintahan UMNO-BN di Malaysia.

Dr. Nguyen dipetik sebagai berkata komunis Vietnam ingin berkongsi pengalaman, khususnya tentang bagaimana UMNO menjaga masyarakat pelbagai kaum dan agama di Malaysia.

Dalam pertemuan pada awal tahun lalu itu, delegasi komunis Vietnam diberi penerangan tentang perjuangan UMNO oleh Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, seorang tokoh UMNO yang dijatuhkan hukuman denda oleh mahkamah kerana kesalahan menyebarkan video lucah baru-baru ini.

Apakah yang UMNO pelajari dari regim-regim komunis itu? Apakah UMNO telah diresapi komunis dan ejen-ejen asing?

Dan jika yang dipelajari itu baik, apakah ia sudah membuka hati UMNO dan kerajaan BN untuk menghormati hak asasi rakyat, hak bersuara, hak berhimpun secara aman, hak menuntut pilihan raya diadakan secara bebas, adil dan bersih?

Perang Dingin global sudah lama berakhir. Komunisme telah ditolak oleh warga dunia. Yang ada pun hanya cebisan sejarah lampau.

Momok komunisme hanya propaganda basi UMNO. Yang pemimpinnya amat bimbang sekarang ialah suara rakyat Malaysia yang sudah bosan dan tidak tahan lagi dengan politik kotor, rasuah, penyelewengan, salah guna kuasa dan api perkauman.


Roketkini

10 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Dah tau lama pung... Tengok kelakuan pemimpin je dah tau Umno ni parti radikal yg menentang pejuang hak asasi.

  ReplyDelete
 2. Kuning adalah warna Di Raja Malaysia.
  Merah adalah warna Komunis Bintang Tiga.

  ReplyDelete
 3. Saya minta pendedahan longgokan penggundi hantu ini diteruskan sehingga acara agong BERSIH dijalankan. Memang mengemparkanlah. Terkejut beruk wa tengok dlm satu rumah ada 88 penghuni. Rumah kebajikan ke tu? TERUSKAN LAGI. MAKLUMAT DAH SEMAKIN TERSEBAR DAN RAKYAT SEMAKIN MERAGUI PERANAN SPR.

  ReplyDelete
 4. umno menghianati perajurit yang berjuang menentang perjuangan komunis dengan memberi kebebasan tampa syarat dan membenarkan pehah mereka kembali ketanah air menjadi seperti rakyat biasa sedangkan perajurit yang menentang perjuangan komunis ramai yang gugur dan ada yang menderita hidup dalam kecacatan sehinnga kehari ini apakah kita boleh bersekonkol dengan sebuah parti yang telah menghianati rakyat khususnya bekas2 perajurit yang berjuang dengan meletakan nyawa sebagai pertarohannya ini??? marilah kita humbankan parti pengkianat ini!!!!

  ReplyDelete
 5. Ayuh 9 Julai!! kita ke jalanan!! suara rakyat suara keramat!!

  ReplyDelete
 6. Ayuh kita ramai-ramai ke jalanan, suara rakyat suara keramat...haha ye ke tu ayuh perkasa, pekida, p.pesilat dan semua yg buat bantahan tu, turunlah ramai-ramai beri saingan pada pengikut Ambiga ni...kalau tidak x adil...hahaa

  ReplyDelete
 7. aku cadangkan amco perkasa pesilat dan termasuk gko buat kempen ceramah lwn ceramah pakatan ( sbb tau tak leh mng amco buat demo) kemudian buat solat hajat panggil 10 ribu kalau tak boleh kita bagi chance 5 ribu kalau tak boleh 1 ribu je pun tak pe... bila kita kumpul buat solat hajat tak pernah nak kumpul dan buat jgk solat hajat...ceh ceh ceehh...

  dan aku suka juga cara kominis china hny ada satu parti.. dn msia pun sepatutnya begitu hny satu parti dan sesiapa didapati ambil rasuah hukumnya tembak... ada berani ke..

  ReplyDelete
 8. umno gak yang salah ... utusan gak yang salah .... tak der alasan lain ker penganut-penganut PAS ni . walhal utusan tak tuduh PAS pun . utusan tuduh PSM . apa-apa pun spin balik kat umno sebab dah jadi budaya politik merekan , benci-membenci . eeemmm ikut quran dan sunnah ker tu??

  ReplyDelete
 9. bile soasialis je kate komunis,paleotak die.dekat eropah je yang parti sosialis bawak ajaran komunis.yang bolg hanief dedahkan umno kerjasama ngan parti komunis china ngan parti komunis vietnam tu boleh le plak??

  Jam Spy Kalis Air Dan Mampu Rekod Video 720p HD Keluaran Korea
  Semangat Seorang Tentera Finland!!
  Inilah Kereta,Inilah Rumah

  ReplyDelete
 10. ni lah pejuangan suci pas mahupun pkr.. sesiapa saje yg teranaiya berhak mendapat pembelaan.. dlm blog ni gko pun akan diberi pembelaan tp sayang mak limah pakai kebaya... cakap gko tak leh caya !!!

  apa yg psm kena .. pas dan pkr dah lebih dahulu kena.. gko baca apa yg gko tulis 'tuduh'.. jgn tuduh je bukti nya mana... tny lah sejak bila dia org ni jd komunis dan knape skg baru tahu.?

  gko org penyokong amco peduli apa org teranaiya.. rahim tak ngaku dia terlibat skandal ada gko org bela dia... kena dia letak jawatan..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post