11 ribu rumah mampu milik diluluskan Kerajaan PR Penang.

Kerajaan negeri Pulau Pinang menafikan bahawa ia gagal membina rumah kos rendah dan sederhana sejak mengambil teraju pemerintahan negeri pada 2008.

Sebaliknya, menurut ketua menteri, Lim Guan Eng sejak menumbangkan BN, kerajaan negeri Pakatan Rakyat telah membina 11,596 rumah yang berharga antara RM42,000 (kos rendah) dan RM72,500 (kos sederhana).


Pada sidang akhbarnya hari ini, Lim berkata kerajaan negeri juga bercadang membangunkan semula beberpa projek perumahan yang akan membabitkan 992 rumah kos rendah dan 192 rumah kos sederhana.

"Setakat ini kami amat bersabar dengan dakwaan pembangkang (BN) yang menuduh kami tidak meluluskan rumah mampu milik dan rumah kos sederhana.

"Di sini, kami ingin mengemukakan bukti bahawa selepas 2008, kita telah meluluskan pembinaan rumah-rumah itu walaupun dana kita terhad kerana tidak murah bagi membina rumah-rumah berkenaan,” kata Lim.

Beliau kemudian mengedarkan risalah dan gambarajah bagi membuktikan hujahnya dan berkata perkara tersebut juga telah dijelaskan di dewan undangan negeri.

"Ini adalah fakta. Kenyataan pembangkang bersifat fitnah menuduh kami tidak membina sebuah pun rumah ( kos rendah dan sederhana) amat jahat,” katanya.

Beliau merujuk kenyataan ketua perhubungan Umno Pulau Pinang Zainal Abidin Osman yang membidas kerajaan negeri kerana didakwa tidak membina sebarang rumah mampu milik untuk golongan miskin sejak tahun 2008.

Malaysiakini

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. yang dok bersuara tanpa usul periksa mesti geng2 mamak ..aku rasa depa ni ja yang dok melalak lebih..maklumla semua 'fund' atas dh tak dak..depa dh bg balik ka kt kerajaan negeri duit rm100 yg depa kutip dari org2 tua ari tu? klu belum..mamak mudah lupa

  ReplyDelete
 2. mmg lanun dah tu pulak pembohong ..

  ingat betul lah pr pp tak buat sb tak mampu utk menampung kos yg mahal ..

  dah di jelaskan dlm dewan .. pembangkang tido ke atau mmg saje nak kenakan lge .. kalau ya pun ckp lah tak cukup sbb ramai yg memerlukannya...

  pembangkang mungkin berjaya sbb tmpt lain yg tak tahu cite dan mmg percaya sgt dgn amenot ini akan berpeggang kpd tuduhan pembohongan ini ... kritikan pembangkang hny utk membuat mrk yg benci pr terus membenci pr tanpa menyedari mrk telah dibohongi hidup hidup.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post