264 warga Kemboja dah jadi pengundi hantu..

PETALING JAYA: PAS terus menerus membongkar mengenai tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftarkan warga asing sebagai pemilih berdaftar untuk pihak tertentu dalam pilihan raya umum akan datang.

Kali ini PAS mendakwa 264 warga Kemboja telah didaftar sebagai pengundi hantu di negeri Terengganu.


“Seramai 44 orang daripadanya tidak mempunyai rekod dalam Jabatan Pendaftaran Negara (JPN),” kata Pesuruhjaya PAS negeri, Abdul Wahid Endut.

Sementara itu, Jabatan Pilihan Raya parti itu berjaya mengesan ribuan warga asing yang memiliki kad pengenalan difahamkan dikeluarkan di Kedah mendaftar sebagai pengundi di beberapa kawasan di Terengganu.

Abdul Wahid berkata, pihaknya berjaya mengesan 5,006 warga asing kebanyakannya berketurunan Myanmar didapati tersenarai sebagai pengundi di beberapa kawasan utama di negeri ini.


Pengundi Myanmar

Katanya, dari jumlah itu, 1,239 terdapat di kawasan DUN Kijal dan 529 di Air Putih khususnya di Cheneh Baru serta beberapa kawasan lain.

“Dan kita mahu SPR siasat secara terperinci kemasukan terancang ini, jumlah pengundi asing yang begitu ramai dimasukkan dalam satu-satu DUN dipercayai bagi memenangkan Umno dan Barisan Nasional

Sebelum ini ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu itu mendakwa, taktik yang sama digunakan dalam pilihan raya umum 2004 sehingga BN merampas semula kerajaan negeri dari PAS.

Pada pilihan raya umum itu, BN menang 28 dari 32 kerusi DUN, manakala pada pilihan raya 1999 PAS menang 28 dari 32 kerusi.


Free Malaysia Today

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. kemana pergi blogger2 celaka yg cuba merosakkan jemaah?
    Sekarang dah kena usik hantu/setan di merata negeri terutama negeri bukan pas perintah, baru akui yg setan/hantu/iblis ni memang ada!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post