Rais kata Kajian Merdeka Center tak berasas

Rais berkata peningkatan berganda bilangan orang ramai yang mengunjungi rumah terbuka Perdana Menteri dan Jemaah Menteri pada hari ini berbanding tahun lepas juga jelas menunjukkan keyakinan rakyat negara ini terhadap kepimpinan Najib sebagai pemimpin nombor satu negara.

Tak lebih dari kenyataan cari makan.. Kalau bilangan yang mengunjung rumah terbuka itu menjadi satu indikator yang menunjukkan Najib diyakini oleh rakyat.. beguslah..

Pak Lah diyakini tidak akan dicalonkan bagi mempertahankan Kerusi Parlimen Kepala Batas.. tapi ramai yang mengunjungi rumah terbuka yang dianjurkannya siang tadi di Kepala Batas.. termasuk aku..


Aku pergi bukan pasal aku sokong Pak Lah.. tapi cuma untuk makan saja pasal perbelanjaan untuk menganjurkan Rumah Terbuka itu sumbernya dari tax yang dibayar oleh aku melalui income tax..

Jadi aku bukan mengunjungi Rumah Terbuka anjuran Pak Lah itu kerana aku sokong Pak Lah..

Dan aku percaya ramai yang mengunjungi Rumah Terbuka Perdana Menteri dan Jemaah Menteri seperti aku juga, datang bukan kerana menyokong tapi datang hanya untuk makan..

Rais: Kajian Merdeka Center tak berasas, Najib diterima majoriti rakyat

PUTRAJAYA, 30 Ogos – Kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diterima majoriti rakyat di negara ini, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata kajian yang dijalankan oleh Jabatan Penerangan Malaysia mendapati kepimpinan Perdana Menteri amat kukuh di kalangan rakyat di negara ini terutamanya daripada segi penerimaan program pembelaan rakyat.

Sehubungan itu, beliau menganggap laporan kajian Merdeka Centre yang mengatakan populariti Perdana Menteri semakin menurun sebagai tidak berasas.

“Mereka hanya mengambil beberapa sampel yang tidak menyentuh komuniti luar bandar, masyarakat India yang tidak menyeluruh, masyarakat yang berada di sekitar kuala Lumpur yang mempunyai sokongan kuat dan padu kepada Perdana Menteri,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Perdana Menteri dan Jemaah Menteri di Seri Perdana di sini hari ini.

Kajian terbaru Merdeka Centre mendakwa aliran populariti Najib terus mengalami penurunan daripada 72 peratus pada Mei 2010 kepada 69 peratus November lalu, 67 peratus pada Mac tahun ini dan seterusnya ke paras 65 peratus Mei lalu dan yang terbaru 59 peratus.

Bagaimanapun, kajian Jabatan Penerangan Malaysia yang melibatkan 50,000 responden yang terdiri daripada pelbagai masyarakat di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak mendapati mereka amat menerima kepimpinan Perdana Menteri dan kerajaan Barisan Nasional (BN) secara ikhlas.

Sehubungan itu, Rais dipetik Bernama Online, meragui kajian Merdeka Research Centre dan menasihatkan pusat penyelidikan itu mengambil pendekatan yang menyeluruh apabila membuat sesuatu kajian sepertimana yang dilakukan di beberapa negara barat.

“Saluran penyelidikan mereka adalah terhad dan bagi pihak yang tertentu. Jadi ia tidak berasas kepada kenyataan dan keadaan sebenarnya,” katanya.

Rais berkata peningkatan berganda bilangan orang ramai yang mengunjungi rumah terbuka Perdana Menteri dan Jemaah Menteri pada hari ini berbanding tahun lepas juga jelas menunjukkan keyakinan rakyat negara ini terhadap kepimpinan Najib sebagai pemimpin nombor satu negara.


The Malaysian Insider

26 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Bagi akulah... kalau setakat nak makan buat pa susah payah buang masa n duit semata-mata nak makan d seri perdana... besesak pla tu nak ambil makanan... tentulah aku makan kat restoran... kosnya pasti lebih murah jika d bandingkan aku makan d rumah terbuka PM

    ReplyDelete
  2. Keyataan Rais tidak menggugat perasaan aku utk percaya bulat2 gimik Pak Rais dia hanya menjulok teloq najib..utk terus dipercayai rakyat,tu gimik pop ye ye kot

    ReplyDelete
  3. hahaha...makan jadi petunjuk populariti atau penerimaan terhadap individu tertentu....jgn buat lawak la rais. nak bodek agak2 la. lagi pun ko jgn harap nak jadi calon lg. silap2 najib pub dah tak jadi calon...hahaha

    ReplyDelete
  4. tak sabar nak tengok berapa kerat rakyat marhaeim yang hadir pada rumah terbuka Anwar Ibrahim . tu pun kalau dia buat rumah terbuka untuk orang kebanyakan macam kita semua ni. Nak kira jugak berapa ribu orang hadir rumah terbuka PKR negeri-negeri , banding plak dengan rumah terbuka yang PAS buat. yerlah PKR kan nak bertanding lebih banyak kerusi dari PAS. Boleh buat indikator terhadap populariti macam merdeka centre buat ..

    ReplyDelete
  5. anon 11:12 PM tp rumah terbuka PM lauk pauk kak ros yg masak tak sama dgn restauran nasi kandar..

    dan ramai yg pergi rumah terbuka PM sb nak tenguk cincin kak ros..

    jesturu itu (meminjam kata rais) kajian yg dilakukan juga tidak mengambilkira respond DIAMLAH dan 100,000 jiban letak jwt ! dan rais hny buat kajian populariti amno/bn dan bukan jiban..

    ReplyDelete
  6. Tu dia, raya dah mai, syaitan pun dah terlepas.
    Hello penaganutpas berkepla lembu, kalau dah hang di buloq sgt nak mentekedarah nasi free, hang pi lah saja tak kira sapa buat. Yang dok banding sana sini tu apa hal? bodoh betul lah hang nak ukur popularity dengan nasi free.

    ReplyDelete
  7. penganutPAS,

    Selamat Aidilfitri maaf zahir batin atas semua apa yang aku carut kat hang selama ni tapi hang tak pernah nak carut balik kat aku, hang jawab dengan bahasa yang bersih aku rasa patut benarlah aku minta maaf kat hang. Salam.

    ReplyDelete
  8. pak rogol berkata2...
    tapi kata2 yang lemah..
    macam lemahnya seorang tua....
    merogol bleh lagi...
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  9. Eee...ee, kaki bodek ini asyik tahu menjilat kote Najib saja.

    ReplyDelete
  10. Rais ni yang lebih bimbang dari Najib sebab itu dia cepat melatah kerana kalau populariti Najib merudum maka Rais akan termasuk dalam senarai bakal2 calon yang akan di "delete" oleh Najib dari bertanding. Korang pikir sendirilah si tua kutuk ni punya nyanyuk ada ke dia bandingkan survey yang dibuat oleh Merdeka Center dengan survey yang dia buat hanya dengan mencongak jumlah orang yang datang beraya ke rumah Najib? Sapa2 yang setuju dengan Rais memang korang ni keldai lah.

    ReplyDelete
  11. Anonymous Anonymous said...

    Eee...ee, kaki bodek ini asyik tahu menjilat kote Najib saja.

    August 31, 2011 10:48 AM

    Sebagai rakyat Melayu Malaysia dan beragama Islam... kata-kata di atas macm tak sesuailah... Fikir-fikirkan lah... kita manusia d kurnikan Tuhan akal bukan untuk mencarut.. biar macam manapun org tu sakitkan hati kita...

    ReplyDelete
  12. Anon 5.56,

    Tuhan kurniakan kita akal bukan utk buat zalim. Kuasa yang tuhan anugerahkan bukan untuk membunuh, merogol, menindas, menipu.

    "Just make it balance"

    ReplyDelete
  13. ini bukan soal sakit hati lagi..

    tapi memunahkan hidup dan masa depan anak bangsa kita..

    mencarut dlm hal ini aku anggap perkara kecil sb spt selalu di buat bila di bezakan cara luar negara dgn cara ini, maka cara ini dianggap masih lagi tak ganas!

    ReplyDelete
  14. FMZAM
    terharu aku baca message hang . aku pun sama lah . nak mintak maaf kalau aku ada buat salah .

    Tapikan orang yang percaya pada survey yang merdeka centre buat ni memang dia gembala keldai !! survey tu pegi tanya pada orang yang buat demo haram jer . puluh puluh ribu yang sanggup pegi seri perdana tu tak ditanya pun .

    dengar cerita yang pegi beraya dengan najib 4 5 X ganda lagi ramai dari yang buat demo haram tu.

    ReplyDelete
  15. Anon 9:53 & 10:45,
    Tapikan Tuhan maha adil... biarlah si zalim tu berurusan dengan Tuhan... tak pasal2 orang yg mencarut tu ikut jahanam sekali dengan si zalim...

    ReplyDelete
  16. Anon 1.04,
    Nak berurusan dgn tuhan? Kah...kah...kah
    Woit malaun....Wajib ikut risalah yang ada dalam Al Quran dan Sunnah dahulu...
    Baru Allah ingin nak berurusan....
    Ini bukan urusan jual ganja...
    Ini urusan membenarkan keadilan sejagat...

    Ini jenis nafsu yang dah bekerjasama dgn syaitan...
    ataupun lebih teruk dari iblis...
    kah...kah...kah...

    Kalau dah menjilat .....
    mesti mengilum pula....
    lebih baik mampus drp jika tak faham istilah "check and balance"
    kah...kah...kah..

    ReplyDelete
  17. Woit 1.04,

    Kezaliman mesti ditentang....
    Ini seruan dari Al Quran....
    Ini bukan seruan dari utusan meloya...
    Kalau biarkan dia berurusan dgn tuhan sampai kiamat pun tak akan berlaku...
    jangan jadi bangang....
    jangan jadi bangsat...
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  18. anon 1.04,

    jgn pamirkan ketaatan anda dalam kebodohan kepada orang lain.

    ReplyDelete
  19. Anonymous 6:57 PM
    ko hilang kawalan ker

    Anonymous September 1, 2011 11:04 AM
    jangan jadi bangang....(mcm kamu ker)
    jangan jadi bangsat....(mcm kamu ker)
    so kawallah emosi kamu bila berbicara yer sabar

    Anonymous September 1, 2011 10:54 AM
    anda kata "Ini urusan membenarkan keadilan sejagat..."
    so mari kita tgk keadilan dalam kes nuar pula lepas ni yer

    ReplyDelete
  20. Woit...bodoh
    Faham ke berbicara tu apa...
    Ini sesi menulis....
    Buta perut......
    Kalau nak jadi elok minum air jamban...
    Jangan makan nasi kankang Kah Mah Janda pula...
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  21. Anonymous September 5, 2011 9:39 PM

    hahah ni dia "SESI MENULIS" utk anda

    anda tulis nk bgtau orang lain bodoh dan dgn secara langsungnyer anda telah memberitahu akan KEBODOHAN ANDA hahaha

    dahlah tak mampu mengawal emosi bila "SESI MENULIS"

    kalu nak "MENULIS" disini sebaiknya anda yg ketara KEBODOHANNYA disini tolonglah "MENULIS" dengan PEN biru atau PENSEL kaler biru yer adalah juga gelombangnyer nnt haahah

    ReplyDelete
  22. mat buta perut mai lagi...
    kah...kah....kah
    sah dah makan nasi kankang...
    kepala dah biul....
    mana ada pensel utk menulis berwarna biru......
    kah...kah...kah
    belum minum air jamban lagi?
    kah...kah...kah...
    emosi?...tak kut
    saje nak layan geng gerombolan yg bangang....
    lebih cibai dari lancau
    kah...kah...kah...

    ReplyDelete
  23. jangan jadi mamat pedukang.....
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  24. Anonymous September 6, 2011 10:09 PM

    kamu memang terang terangan menunjukkan kebodohan yang tak terhingga sama sekali
    1) kamu sepatutnya menaip bukannya MENULIS kat sini....hahaha kamu memang BODOH

    2) kamu kata tak ada pensel warna biru.....hahaha kamu memanglah BODOH YG TERBODOH SEKALI....kamu tak pernah jumpa pensel warna ker...mungkin dulu tak gi sekolah tadika atau pasti yer hahaha patut pun kamu ni BODOH

    nak nasihat kamu siBODOH lenkali pikir dulu sblm menaip yer nnt kena tibai camni hahah

    ReplyDelete
  25. Anon 10:09 PM

    KAMU BODOH YER

    ReplyDelete
  26. TAK BOLEH PAKAI SATU PUN CAKAP ANAK YATIM NI.HANYA PANDAI BODEK SAJA.DULU BUKAN MAIN MASA DALAM SEMANGAT 46.DAH BAKAR JAMBATAN DAN TAK AKAN KEMBALI KEPADA UMNO.LAST2 JILAT PUNGGUNG CHE DET.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post