Waduh...Najib!! apa apaan ini...


KUALA LUMPUR, KOMPAS.com - Stasiun TV internasional CNBC membatalkan siaran program utama mereka World Business yang diduga menerima suap dari Perdana Menteri Malaysia Najib Razak untuk wawancara khusus dan pencitraan pemerintah Malaysia.


Situs themalaysianinsider.com pada Kamis malam (4/8/2011) merilis laporan FBC Media sebuah perusahaan jasa humas di Inggris menerima uang jutaan Ringgit Malaysia untuk merekayasa pemberitaan.

CNBC menyatakan sedang menginvestigasi sepak terjang FBC Media dengan PM Najib dan pemerintah Sarawak agar stasiun TV internasional yang dipercaya pelaku bisnis dunia itu tidak terkena nasib seperti tabloid News of The World, yang tutup setelah terlibat skandal pemberitaan yang melanggar hukum.

"Sebagai jawaban atas pertanyaan Malaysian Insider kami mengakui sudah menutup program World Business karena dugaan jual-beli berita dan mulai menginvestigasi FBC dan praktik bisnis mereka," kata Wakil Presiden Komunikasi dan Pemasaran CNBC Charlotte Westgate dalam surat elektronik.

World Business dipimpin Redaktur Pelaksana CNBC, John Defterios langsung dihentikan tayangannya setelah sebuah pemberitaan internet di Negara Bagian Sarawak melansir berita dugaan suap oleh PM Najib dan pemerintah Sarawak terhadap program paling bergengsi, yang juga ditonton jutaan pebisnis di Indonesia itu. Berita online oleh Anil Neto di Sarawak menulis "CNBC Memutus Hubungan Dengan FBC Media!".

Seorang whistle blower di London mengungkapkan betapa politisi kubu penguasa Malaysia, Barisan Nasional (BN) membayar jutaan Ringgit dari anggaran nasional ke FBC untuk mengatur pemberitaan yang "baik-baik” di Stasiun TV CNBC.

Laporan dari Sarawak menampilkan sederet nama politisi seperti PM Najib Razak, mantan PM Abdullah Badawi, Menteri Kepala Sarawak Tan Sri Taib Mahmud, menggunakan suap untuk membeli pencitraan di TV CNBC dan media internasional lainnya.

“Mengijinkan program dibayar oleh politisi merupakan praktik penipuan jutaan pemirsa yang mengira mereka sedang menonton tayangan yang obyektif dan tidak memihak. Ini merupakan kejahatan berat terhadap hukum penyiaran. Terlebih bagi perusahaan global sekelas CNBC dan induk usahanya NBC di Amerika Serikat," ujar laporan dari Sarawak itu.

Charlotte Westgate, menolak memberikan keterangan lebih lanjut untuk saat ini karena pihaknya masih terus menyelidiki skandal itu. Selain dengan CNBC, FBC mengakui pihaknya juga berhubungan profesional dengan BBC dan CNN.

Kompas.Com

13 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Fitnah lagi...berita bersifat wasangka...sifat wasangka dari tipu muslihat iblis untuk pecahbelah umat Islam dan manusia.

    ReplyDelete
  2. hai anak kampung......hahaha...

    ReplyDelete
  3. SUDAH MAKIN HAMPIR KE PENGHUJUNG HAYAT. dunia pun dia nak beli? lancar projek juta-juta rakyat hidup susah, apa projek pun tak jalan yg pasti tg pagar dah lesap.

    ReplyDelete
  4. AKP
    Apa yg hang dok merepek ni syaitan.
    Kat mana dalam petikan akhbar yg hang kata "bersifat wasangka"? tak payah lah hang nak nafikan bagi pihak ketua hang najib bini rosmah tu. Kalau dia berani suruh dia saman whistle blower di London tu.
    Pemimpin2 umno jenis perabis duit rakyat saja. sebab tu orang islan di malasia sangat miskin sampai kena minta batuan gereja.

    ReplyDelete
  5. Adakah duit suapan yg dipergunakan utk tujuan tsbt di perolehi dr wang zakat yg skg ini menjadi hangat di msia.

    Harap harap tidak lah.

    Mungkin tidak, tetapi pemimpin yg bijak akan mengurangkan peruntukan membantu golongan misin dlm pembentangan bajet.
    Dan melebih kan peruntukan utk hal hal sebegini.

    Kekurangan wang utk golongan org miskin dr kjaan di gantikan dgn wang zakat.

    ReplyDelete
  6. Fitnah dan bersifat wasangka jauh beza nya ..

    tak salah ada wasangka .. buruk padah nya kalau kita hny beranggap baik je..

    disini lah kredibiliti sesorg tu memainkan peranan. tak de sape sape pun yg terkejut dgn berita ini. cuba bro anwar dah tentu jd berita utama sb org terkejut dan tak sangka.

    rasanya tahun ni keluarga najib tak beraya lah kat msia..

    ReplyDelete
  7. AKP....

    Ko lah AKP pertama yg paling haprak kepala hotak.

    Aku selalu mempertahankan org kg bila jadi bahan kutukan or gurauan. Perkataan org kg begitu kudus bunyinya.

    aKu hargai org kg. Kerana org kglah aku masih dpt makan makanan2 dari kg yg kat KL tak ada jual.

    Tapi org kg dah x mcm dulu. Sesekali balik kg aku tengok rata2 memang spesis AKP lagaknya. Baik kata2 maupun pbuatan.

    ReplyDelete
  8. HAHAHA SYAITAN.. AKU SUKA TAGLINE TUUUUUU!!

    ReplyDelete
  9. apo yg den bole katokan hanyalah umno perlu beli lubang kubok diorang dengan segera.kang mati terkejut kang,tak cukup tanah pulak kang.bkn sikit org2 umno nk kena tanam ni

    1.HTC Ruby Dikantoikan!(Video)
    2.Pewaris Samsung Galaxy S2, Samsung Hercules(Video)
    3.Nak Kentut Kena Bayar Sekarang Ni

    ReplyDelete
  10. Waduh! Waduh! menteri2 melaysia ni kok asik bikin gawat banget aje skhir-akhir ni.. lepas kes nyontot Robengah ni pulak kes sontol duit ke CNBC.. Apa-apaan iki? Kok koyon ngono? Najib iki ora eneng kontol ko opo, arek rasyuah2 telebisiun?

    ReplyDelete
  11. Malu 1Malaysia. PM kito d malukn. Lopeh tu dio pocahkn lubang plak tu mengatokan dapek sogokan duit. Very serius ni. Mana SPRM?? Mombuto jo ko buln puaso ni..

    ReplyDelete
  12. ni kerja gila anak yatim bertungkus nak pecah 1malaysia supaya popular namun haprak semua,yg bodo rakyat percaya gila yg najis separus jantan ni dok swing baring mana2 pun mereka percaya,mcm dah kena bomoh...bodo2 rakyat yg setia pada kera jaaan,apa yg dicanang kera jaaaan yg nak muflis tu semuanya the best than the bad..kerja pencacai ni hanya dah lunak dari dulu hanya kerjanya bedal duit rakyat dgn cara apa sekali pun mcm duit zakat pun d bedal...islam apa tu...merempat minta sedekah dgn gereja dimarah inilah dikriminasi terlampau...pukimak2...spesis Akp

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post