Mereka kata Kita tak pernah dijajah.. jadi apa Kejadahnya sambutan Hari Kemerdekaan tu?

Apa yang nak dipertahankan oleh Professor UMNO ini entahlah.. mungkin mempertahankan periuk nasi nya agaknya..

Profesor Datuk Dr Ramlah Adam menjelaskan bahawa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sepatutnya membaca bahan sejarah tulen sebelum membuat sebarang kenyataan berkaitan sejarah negara.

Ramlah turut mencadangkan agar Mat Sabu membaca penulisan Ronald Bradle dalam 1940an berkenaan isu ini. Bradle merupakan peguam kerajaan negeri Johor ketika itu.


Apa dia cakap ni?? Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada 23 Februari 1950, yang diserang ialah anggota Polis yang berkhidmat untuk penjajah British tapi Proffesor ni mencadangkan supaya Mat Sabu membaca tulisan Ronald Bradle dalam 1940an?

Bagaimana pula Ronald Bradle yang menulis dalam tahun 40an itu boleh menulis tentang sejarah yang berlaku pada tahun 50an? Kalau yang menulis itu adalah Inggeris takkanlah dia nak menulis bahawa bangsa yang dijajahnya itu baik-baik belaka..

Selain Profesor ini,Profesor Khoo Kay Kim turut berkata seperti ayat dibawah ini..

“PKM yang berasal dari luar negara mahu menakluk negara ini walhal dari segi perundangan Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British.”

“Ini kerana British tidak mengambil alih kuasa Sultan dan negeri-negeri Melayu ialah negeri naungan. Hanya Pulau Pinang dan Melaka ialah negeri jajahan takluk mahkota.”

Faham betul-betul.. mereka berkata Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British, jika tidak ditakluk oleh British mengapa pula Tunku Abdul Rahman dan rombongannya ke London untuk menuntut kemerdekaan Tanah Melayu?

Kalau tak pernah ditakluk kenapa pula Tunku perlu melaungkan kemerdekaan Negara pada 31 Ogos 1957 dulu dan kenapa pula kita perlu menyambut Hari Kemerdekaan Negara pada setiap 31 Ogos?

Tanah Melayu kan tak pernah dijajah… Alahai Profesor…

Apakah kerana kenyataan Mat Sabu bahawa Mat Indera itu Pejuang Sebenar maka sejarah Tanah Melayu perlu ditulis dan diperkenalkan semula kesekolah-sekolah dengan mengatakan bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah..

Dan sambutan hari Kemerdekaan akan dimansuhkan bagi membuktikan kepada semua memang Tanah Melayu tidak pernah dijajah?

Apa lagi kata Profesor ni korang bacalah dibawah, kemudian komenlah..

Patutlah ranking UM makin munurun…


Mat Sabu hanya baca bahan sejarah lisan

PETALING JAYA: Sejarahwan Profesor Datuk Dr Ramlah Adam menjelaskan bahawa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sepatutnya membaca bahan sejarah tulen sebelum membuat sebarang kenyataan berkaitan sejarah negara.

“Mat Sabu sepatutnya baca bahan yang ‘authentic’ kerana terdapat banyak bahan yang berdasarkan sejarah lisan.

“Ini realiti sejarah berdasarkan fakta. Sejarah lisan pula hanya berdasarkan ingatan,” kata Dr Ramlah ketika mengulas isu Mat Indera yang ditimbulkan oleh orang kuat PAS tersebut.

Mat Sabu mengemukakan bukti berasaskan buku bertajuk Pengukir Nama Johor terbitan Yayasan Warisan Johor.

Utusan Malaysia melaporkan pada bulan lepas dakwaan Mohamad Sabu, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, bahawa Ahmad @ Mat

Indera yang memimpin kumpulan komunis dan menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 merupakan pejuang kemerdekaan sebenar.

Ramlah turut mencadangkan agar Mat Sabu membaca penulisan Ronald Bradle dalam 1940an berkenaan isu ini. Bradle merupakan peguam kerajaan negeri Johor ketika itu.

Selain Bradle, sejarahwan tersebut mengesyorkan Mat Sabu agar membaca penulisan Lt Kol (B) Mohd Azam Mohd Haniif Ghouse berkenaan dengan perjuangan menentang komunis.

Mengulas lebih lanjut, Dr Ramlah turut menolak konotasi bahawa Mat Indera dan Parti Komunis Malaya memperjuangkan kemerdekaan negara.

“Mereka memilih untuk masuk hutan dan meneruskan serangan selepas kemerdekaan,” kata Dr Ramlah.

Darurat diisytiharkan pada 16 Jun 1948 dan Malaya merdeka dalam bulan Ogos 1957.

Ramlah turut mendakwa bahawa serangan komunis adalah kerana pertentangan ideologi antara British dan komunisme.

‘PKM mahu negara komunis merdeka’

“PKM yang berasal dari luar negara mahu menakluk negara ini walhal dari segi perundangan Tanah Melayu tidak ditakluk oleh British.”

Ini kerana British tidak mengambil alih kuasa Sultan dan negeri-negeri Melayu ialah negeri naungan. Hanya Pulau Pinang dan Melaka ialah negeri jajahan takluk mahkota.

Ramlah yang pernah berjumpa dengan pemimpin PKM Rashid Maidin memberitahu FMT bahawa Rashid hanya senyum sahaja apabila ditanya mengapa beliau memilih untuk keluar dari hutan setelah perjanjian perdamaian ditandatangani antara PKM dan kerajaan Malaysia pada tahun 1989.

“Ini membuktikan bahawa mereka hanya mahu menubuhkan kerajaan komunis, bukannya mahu kemerdekaan,” kata bekas pensyarah sejarah Universiti Malaya itu.

Berkenaan Mat Indera pula, Ramlah berkata bahawa Mat Indera tidak boleh dianggap pejuang kerana di dalam PKM sendiri Mat Indera hanya pemimpin peringkat bawahan.

Sebelum ini, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim turut menafikan bahawa Mat Indera adalah seorang pejuang kemerdekaan.

Di samping itu, beliau turut mempertahankan rakyat Tanah Melayu pada ketika itu yang bekerja sebagai anggota keselamatan di bawah pentadbiran British.

“Mereka bukan tali barut British sebaliknya menjadi anggota keselamatan kerana percaya ini negara mereka dan mahu mempertahankannya dari komunis,” kata Ramlah yang juga pernah menjadi rektor Kolej Yayasan Melaka.


Free Malaysia Today

24 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Kenapa baru sekarang nak kecoh dijajah atau tidak...kerana politik negara binasa...

    ReplyDelete
  2. Salam Sdr.

    Memang kelakar dan menampakkan ngoknya mereka.

    Izinkan saya tumpang n3 semangkok?

    ReplyDelete
  3. dari tngktan 1-5 aku bljr kt sek, dari taun 1511 -1957 tanah melayu dijajah oleh portugis,belanda n inggeris,abis tu yg aku bljr n jawab kertas peksa tu xbetul la.....apa yg betul niii,haru2..:)

    ReplyDelete
  4. Aku seronok baca komen Prof Kangkong wal Lalang

    ReplyDelete
  5. Salam semua,


    Suka saya petik kata2 profesor pompuan di atas tu..

    dia ada kata..

    "(Ramlah yang pernah berjumpa dengan pemimpin PKM Rashid Maidin memberitahu FMT bahawa Rashid hanya "SENYUM" sahaja apabila ditanya mengapa beliau memilih untuk keluar dari hutan setelah perjanjian perdamaian ditandatangani antara PKM dan kerajaan Malaysia pada tahun 1989.

    “Ini membuktikan bahawa mereka hanya mahu menubuhkan kerajaan komunis, bukannya mahu kemerdekaan,” kata bekas pensyarah sejarah Universiti Malaya itu.)"


    Hebat profesor ni,dgn lihat "SENYUMAN" Rashid Maidin ajer,dia dah buleh buat satu "KESIMPULAN" yg tepat...


    HEBAT100x..


    Profesor cap AYAM ni..

    nasib baik aku belajar kt UTM & tak kt UM..!!

    hehehe..

    ReplyDelete
  6. jika kita tak tahu janganlah pulak kita nak salahkan orang yang arif dalam bidangnya . ukurlah baju dibadan sendiri. cubalah faham betul-betul apa yang dimaksudkan oleh profesor tu , bukannya faham dari ulasan orang yang meracun fikiran kita . apa yang dimaksudkan oleh khoo khay kim tu adalah status negeri selat , negeri bersekutu dan negeri-negeri melayu tak bersekutu . fokusnya adalah kepada status negeri johor , tempat peristiwa bukit kepong tu berlaku . tu juga lah yang nak disampaikan oleh ramah adam , cubalah baca dulu tulisan Ronald Bradle tu . dia bukan tulis pasal bukit kepong pun . apa yang dia tulis adalah tentang status pentadbiran dan sosio politik negeri johor .

    takkanlah professor bidang sejarah ini semua menjadi ngok , lalang dan kangkong hanya kerana memberikan pendapat yang bertentangan dengan ulasan sejarah yang dibuat oleh seorang ahli politik !!!

    ReplyDelete
  7. wahai rakyat malaysia....ampunkanlah prof2 ganyut ni....sbb mereka dah SUPER NYANYUK.

    ReplyDelete
  8. kat u.s ada macam2 super....superman lah, superboy lah tp kat m'sia ada SUPERMAK dan terkini ada SUPER NYANYUK..??? kahkahkah aku setuju sesgt.

    ReplyDelete
  9. Macam makcik jual sayur kankong je kat pasar Kuching.....
    Macam juga rupa makcik siram racun rumput...
    kah...kah...kah..
    Tak habis2 nat putar belit....

    ReplyDelete
  10. Salam semua,


    buat yg ngaku anutPas tu,


    kalo profesor yg sokong UMNO, ko kata dia betul & bijak dan bla..bla..!! (hakikatnya mmg x betul pun)

    tp,

    kalo profesor yg menyanggah UMNO @ kata UMNO salah @ pentadbiran BN x betul & salah,ko kata profesor tu x betul la,ikut kata DSAI lah, dan bla..bla..!!

    apelah ko ni, anutPas..!!ckp mcm org sohai jer..mengong..

    gaji x masuk lg ker??


    hehehehe..

    ReplyDelete
  11. cuba pergi singapre tngk sejarah tanah melayu banyak yang telah di ubahkan tanya prop ini nape tak buat ulasan ... jgn hanya kata2 sejarah saja tapi tak tahu per

    ReplyDelete
  12. kawan2 jgnlah terlalu berkeras terhadap penganut PAS sbb mungkin dia belum dpt gaji lg kot dr UMNO dan dlm masa yang sama dia kena buktikan yg dia hebat berhujah dlm blog2 pro PR biarpun blog dia sendiri tak sehebat mana. Kesian puak2 ni kena puaskan hati master2 dlm UMNO yg bayar gj mereka bulan2 hasil dari duit cukai rakyat. Dalam buku sejarah versi UMNO mereka sajalah pejuang tulen mendapatkan kemerdekaan tp hakikatnya mereka pengecut sanggup sekongkol dgn British sementara yang lain berjuang hingga tumpah darah melawan British dianggap pengkhianat dan hingga sekarang UMNO sbg pejuang kaum Melayu, menghunus keris bak Hang Tuah melawan musuh..jadi kalau mereka songlap saham bumiputera yg 52 billion tu pun tak pa la berbaloi dengan perjuangan mereka..haaaktuuuih

    ReplyDelete
  13. sepa tau bagaimana israil gunakan sejarah untuk membentuk negara mereka?

    ReplyDelete
  14. Mari kita selidik balik hadis Nabi S.A.W (Islam berkembang 100 tahun Islam lemah 100 tahun kemudian dan 100 tahun lagi Islam berkembang semula).sekarang 1432 H. iaitu baru 32 tahun lalu kita mula berkembang balik sebab itu sejak akhir ini kita sering bicara tentang agama ini dan PAS kembali kuat. Tentang sejarah 1950 itu menu jukan kita maseh lemah dan dijajah oleh British waktu itu apatah lagi 1511 oleh Portugis. Apakah kita maseh mahu warisan British itu maseh digunakan oleh anak cusu kita dimasa depan. Dimana Melayu jawinya .renongkanlah. Bukankah Nabi juga menyebut Islam akan muncul ditimur . Tak dinafikan British juga bawa masok tentera nya dari bangsa India dan ramai mamak pedukang awal lagi berkerja dengan tentera mereka di Malaya. Sunggoh pun kita ada sedikit kerjasama dengan British dalam menentang komunis masa itu . Adakah wajar warisan dan system British dikekalkan sekarang setelah Komunis tewas. Fakta sejarah menunjukan ramai pejuang Islam mati dalam pelbagai cara tak semestinya melalui British saja.

    ReplyDelete
  15. seperti yang telah dijangkakan bahawa PenganutPAS akan menyokong peno idea mangkok ayon prof kangkong ni. .
    almaklomlah kan PenganutPAS dan prof kangkung ni saling berlumba nak masok neraka so tahniahlah kepada mereka. .
    tapi yang pasti prof kangkong ni dapat lebih banyak dari PenganutPAS le kerana ia kasta kelas atas dan PenganutPAS ni cuma KASTA PARIA BABI TONYOK BERLENDIAQ. .
    maka amatlah berharap moga komen / tulisan / pandangan / pendapat PenganutPAS dikemudian hari akan lebih hebat dari prof kangkung ni. . ye la, kan untuk meng up-grade kan diri kan kan3. . lagi up-grade lgi banyak dapat "rm" le ye

    ReplyDelete
  16. Prof2 kaki kipas ni semua nya bijak belaka. Tapi cuma dah termakan nasi kangkang rosmah kot? Sebab tu di butakan hati, mata dan perut terhadap fakta sebenar.
    Selagi boleh spin utk benefit tuan UMporNO dia dia akan spin...kesian betul aku tengok mereka ni.

    ReplyDelete
  17. bagi anon 11:32
    Pembetulan : tentang hadis itu bukan 100 tahun tapi 700 tahu berkembang 700 tahun lemah dan 700 tahun kemudian berkembang kembali. Kita sekarang 1432 H telah mula berkembang 32 tahun lalu dan ada lagi ratusan tahun lagi menunggu..Ikutilah rentetan sejarah tempatan dan dunia. selamat berjaya

    ReplyDelete
  18. sepanjang aku belajar sejarah.....TANAH MELAYU TELAH DIJAJAH......macamna pulak prof tu kata tak pernah dujajah??? pelik juga aku........cer tolong prof tu jelaskan apa yang dimaksudkan dengan MPAJA yang belajor darjah 5 dulu......1965......kalor tak pernah dijajah kenapa Tok Gajah, Mat Kilau, Dato Maharajalela, sipintong dan ramai lagi yang diburu oleh Inggeris.....SEJARAH TIDAK PERNAH MENIPU MANUSIA SEBALIKNYA MANUSIALAH TELAH BANYAK MENIPU SEJARAH.......

    ReplyDelete
  19. propesor ni nak kata apa lagi...
    lepas mengangkong...mengangkang pulak..
    bila mengangkang takda sapa yg nak pandang....
    hariraya orang gi marhaban...tapi dia gi meraban....

    bangang tahap gaban ni....mesti lulusan sintok ni....

    kah kah kah kah kah kah .....

    ReplyDelete
  20. penganutPAS, penganutPAS,

    Nak buat apa prof2 kangkung tu nak ulas tentang negeri2 selat ke, negeri2 melayu bersekutu ke dan tak bersekutu tu kalau semuanya akhirnya jadi MALAYA atau Persekutuan Tanah Melayu dan jadi jajahan Inggeris yang yang banyak mendatangkan hasil kepada empire British selepas perang dunia k2? Dah jadi tanah jajahan apa lagi yang tinggal pada Johor kalau Johor hanya satu dari negeri2 yang termasuk dalam Malaya, bila pulak Johor tu jadi negeri bebas? Lepas ni agaknya ada lagi sekor prof mana yang akan kata Malaya adalah negara kedua selepas Thailand yang tidak pernah dijajah oleh mana2 penjajah?

    ReplyDelete
  21. Aku rasa gelaran Profesor patut di beri pada Mat Sabu kerana dia lebih cerdik dari duo orang prof.ni.

    ReplyDelete
  22. Baru ni saya tahu Tanah Melayu tidak pernah dijajah. Pasal itu anggota keselamatan terdiri dari anak-anak tempatan dan gaji mereka dibayar oleh Kerajaan Kita masa itu. Benarlah mereka mempertahankan tanah air mereka, bukan tanah air orang lain. Mereka yang melawan pasukan keselamatan kita jelas buta sejarah...tak tau mana musuh dan yang mana kawan. Kalau udah semua betul, semua salah kat mana lagi kita nak belajar jadi pandai, cerdik dan bijakssna. Manalah perginya Lunchai, Lebai Malang dan Mat Jenin yang diiftiraf sebagai cendekian dan pendikta kita !

    ReplyDelete
  23. umno campor2kan haq & batilSeptember 10, 2011 at 3:39 PM

    UMNO MENULIS SEJARAH MCM KES CECAIR DLM BONTOT SAIFOOL, DIA BUKAN PISAHKAN... DNA, AIR MANI, BENDASING... DIA BANTAI TERUS CKP ADA DNA LELAKI Y... YG DIA JUGAK LETAK.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post