Prepaid dikenakan Cukai 6%... Raikanlah..

Aku terima satu SMS yang berbunyi ‘Purchases of prepaid reloads, prepaid starter/SIM packs for all telcos will be charged a six percent service tax, effective Sept 15./MKINI’.

Buat pencacai UMNO yang tak faham Bahasa Inggeris tu (aku tahu ada ramai…) maknanya ialah ‘Berkuatkuasa 15 Sept, pembelian prepaid, top ups, prepaid starter/SIM packs untuk semua pembekal system telekomunisasi akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6% oleh Kerajaan UMNO’


Bagaimanapun menurut sumber yang boleh dipercayai Ahli-Ahli UMNO tidak akan dikenakan cukai perkhidmatan ini jika mereka menunjukkan bukti keahlian UMNO mereka iaitu Kad keahlian UMNO atau surat sokongan yang mengatakan mereka itu Ahli UMNO.

Dalam lain perkataan Ahli-ahli UMNO dikecualikan dari cukai perkhidmatan ini..

Yang kat atas tu kisah benar.. perenggan ketiga dan keempat tu cerita rekaan..

Kat bawah ni artikel dari Berita Semasa

Pengguna Telefon Prepaid Pun Kena Tax 6 Peratus

Dulu, masa cukai yang dikenakan hanya 5%, pihak telekomunikasi berbesar hati untuk menyerap kos tersebut untuk pelanggan bagi pengguna telefon prepaid. Tapi, sejak diumumkan bahawa cukai naik 15 kepada 6%, akhirnya pihak telekomunikasi dah tak boleh nak serap lagi.Cukai tersebut sekarang dibebankan pula kepada pengguna telefon prepaid bermula Julai ini.

Untuk pengguna telefon postpaid, memang cukai tersebut dah dikenakan.Dengan pengguna yang semakin bertambah dan juga persaingan yang kompetetif, penyerapan nilai cukai untuk pengguna prepaid telahpun menjadi satu beban yang besar bagi korporat telekomunikasi.

Kita tahu bahawa, terdapat 3 syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia iaitu Digi, Celcom dan juga Maxis.Jumlah pengguna talian prepaid adalah 43%, merangkumi ketiga-tiga syarikat telekomunikasi terbabit iaitu sebanyak 13.2 juta orang..Dengan Digi mewakili hampir 83% untuk pengguna prepaid, dan cuma 23% bagi Celcom (AXIATA) dan Maxis.

Sekiranya setiap pengguna prepaid mengisi purata RM 40 setiap bulan, jualan prepaid menjangkaui RM 6.3 bilion sebulan.Memang banyak!.Dan daripada jumlah besar tersebut, selama ini syarikat telekomunikasi mensubsidi hampir RM 378 juta sebulan hanya untuk menyerap kos cukai yang dikenakan kerajaan.

Oleh kerana jumlah yang tersangat besar itu,syarikat telekomunikasi gergasi yang ada, sudah tidak mampu lagi untuk menyerap cukai tersebut setelah dinaikkan lagi sebanyak 1% oleh kerajaan bermula 1 Januari 2011 lalu.Jadi, terpaksalah sekarang, pengguna telefon prepaid menyerap kos tersebut.

Bagi yang selama ini pakai talian postpaid, mungkin dah terbiasa dengan caj cukai ini, namun kalau yang selama ini menggunakan prepaid, mungkin akan ada terasa kesannya.Yelah, selepas ini, kalau beli topup RM 10, baki yang tinggal dah jadi RM 9.40.Nampak macam sikit, tapi kalau dah 13.2 juta orang, dah berapa banyak pula.


Berita Semasa

12 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Ada sapa2 pencacai UMNO yang nak kata kita patut bersyukur atas nikmat Allah yang menjadikan UMNO sebagai pemerintah negara yang mencekik leher rakyat secara perlahan-lahan untuk dapat duit?

    ReplyDelete
  2. Saya berasa amat bersyukur dgn cukai yg dikenakan ini. dgn duit ini dapatlah saya beli cincin & beg tangan dgn lebih banyak... terima kasih rakyat malaysia, muahks!!! u help me, i help u....

    ReplyDelete
  3. Tak pe. Mesti ada alternative lain nnti tu. Skrg ni internet pn dh free sbb tumpang orng punya je. Lepas ni tepon plak. Huh.. seronokny teknologi smakin canggih ni.

    ReplyDelete
  4. sesungguhnya orang yang paling gembira seronok dan ceria mengenai cukai ini semestinyalah PenganutPAS. . tahniah buat PenganutPAS !!!

    sebabnya ialah PenganutPAS punya alasan kukuh untuk meminta peruntukan tambahan daripada umno-apco. . kalau dulu dapat 5R so la ni bole dpt 6R, woishhkkkhh banyak tu oiiii. . sekali lagi tahniah buat PenganutPAS !!!

    syukur dengan cukai ini ya. . uhmmkkhhssmm sayang kat umno-apco

    ReplyDelete
  5. yeahhu sebagai penganut ugama umno nombor wahid aku amat2 teruja hingga hampir2 inzal membaca berita ini...cecair cowper aku tidak dapat ditahan2..sekali lagi huyee untuk kerajaan umno..mmmuaakkkss

    penganut ugama umno

    ReplyDelete
  6. 6% cukai utk pengguna prepaid makin tersepitlah pengguna berpendapatan rendah......hidup umno-apco "Rakyat Didahulukan kroni Di Utamakan"

    ReplyDelete
  7. ini semua nya memberi sbb utk kenaikan brg brg yg lain.. hampir semua isi rumah menguna hp .. mrk tlh di budayakan dgn hp .. setelah menjadi sebhg dr kemestian maka dikenakan lah cukai oleh umno ,, bukan apa pun utk menampung praya dan byr bulanan para pencacai yg semakin lesu dgn hujah.. moga dgn diniakkan sikit habuan maka mrk dpt berfikir mencanggah hujah pro pakatan..

    dlm masa yg sama kjaan bee end naungan/jajahan umno menyata pulak yg mrk tidak ada kuasa mengawal hrg brg ..

    bila pulak pendapatan rakyat yg akan dinaikkan ..

    ReplyDelete
  8. Aku tak lupa Najib dok kata akan adakan langkah menangani kos sara hidup rakyat selepas harga minyak dinaikkan. Tapi mana perginya pelan tu sampai sekarang tak nampak bayangnya hingga harga ikan kembong dan ayam daging melambung naik di pasar itu yang ketara. Sampai bila nak tengok Najib keluarkan pelan tindakan menangani kos sara hidup ni? Tunggu apa? PRU13 ke? Memang nak bungkuslah UMNO ni.

    ReplyDelete
  9. kalau kerajaan tak naikkan cukai...dari mana duit nak tampung projek2 ETP yg berbillion RM tu. Apa faedah langsung yg rakyat dapat dari projek2 ETP ni?

    ReplyDelete
  10. KORANG TAK SEDAR KE YG NAJIB NAK KUTIP BALIK BONUS STENGAH BULAN KAKITANGAN AWAM BARU2 NI? KAHKAHKAHKAHKAH PADAN MUKA...BAGI KAT GOV STAF KUTIP BALIK DARI SEMUA...KAHKAHKAH...NIH KAT UTUSEX PUN DAH SIAR CUKAI KERETA REKON (2nd HAND) IMPORT AKAN NAIK 15%-30% ...BAYAR LE DALAM 7000 LAGI KALO NAK WISH 2nd HAND KAHKAHKAHKAHKAH

    ReplyDelete
  11. slm bro,mgkin ade slh skit la bro...bab menurut dr suplier aq,pembeli akan dikenakan bayaran RM10.60 utk topup RM10,n isi topup tu still RM10..Jgn smpi slh bg informasi geng,nnt org mrh kt kdi jew,bkn kt kerajaan...hehe..
    From:toke kedai

    ReplyDelete
  12. rasa bersyukur di panjatkan tidak terhingga kepada KERAjaan umnopcomunis dgn kadar cukai terkini.apapun kita tunggu GST yg akan berkuat kuasa tahun depan.semoga rejeki sentiasa melimpah ruah keatas KERAjaan umnopcomunis yg duk ada la ni.apapun rakyat akan menyerap kos GST yg akan di kuatkuasakan nanti.jgn risau bang jib mugabe

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post