Jadi secara purata keluasan tanah untuk seekor lembu adalah 5 ekar..
Hmm… korang bayangkanlah besar mana lembu yang diternak tu..
*******************
Kerajaan diminta menjelaskan kegagalan projek RM250 juta Pusat Feedlot Kebangsaaan yang dikaitkan dengan seorang menteri Umnoyang dikatakan gagal walaupun menelan belanja besar.
"Kajian awal oleh PKR ini jelas menunjukkan bahawa projek ini telah gagal walaupun menelan belanja jumlah wang rakyat yang besar dan kurniaan tanah seluas 5,000 ekar.
"Malah, ada petani dan penternak kecil yang mempunyai operasi yang lebih besar dan berkesan walaupun tidak mendapat apa-apa bantuan kerajaan," kata Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin.
Dakwanya, projek syarikatNational Feedlot Corporation Sdn Bhd itu dikendalikan suami dan anak-anak menteri itu, bawah Rancangan Malaysia ke-9 (RMK-9) untuk memenuhi sasaran 40 peratus (1,500 ekor sehari) permintaan dan pengeluaran daging lembu untuk pasaran tempatan.
Sebaliknya, berdasarkan tinjauan PKR, projek yang beroperasi di Gemas, Negeri Sembilan itu didakwa hanya mengeluarkan sekitar 1,000 ekor lembu dipelihara dan sebanyak 20 ekor lembu disembelih setiap hari.
Sehubungan itu, PKR berpendapat isu itu perlu diberikan perhatian serius kerana ia salah contoh utama bagaimana "penyelewengan" wang rakyat dan mempunyai kesan mendalam kepada kenaikan harga barang.
"Rakyat memerlukan penjelasan segera mengenai kegagalan projek nasional yang menelan belanja besar ini," katanya.
Ahli parlimen Ampang itu juga mendesak Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin - yang didakwa terlibat menganugerahkan projek itu - tidak boleh terus berdiam diri - Malaysiakini
*******************
Keluarga Shahrizat Gagal Urus Projek Daging Lembu Yang Menelan Wang Rakyat
PETALING JAYA 25 OKT : Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil perlu menjawab kegagalan syarikat keluarganya mencapai kuota pembekalan daging lembu ke pasaran tempatan mekipun setelah menelan lebih RM275 juta wang rakyat.
Syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) itu diberi geran RM25 juta dan suntikan dana RM250 juta lagi bagi memenuhi 40% dari permintaan domestik, bersamaan 97,414 tan setahun, kata Ketua PKR Zuraida Kamaruddin.
Namun selepas lima tahun berlalu, syarikat yang dimiliki oleh suami dan anak-anak ketua Wanita Umno itu hanya membekalkan 161 tan sahaja setahun.
Zuraida berkata siasatan yang dijalankan oleh Adun Sikamat Aminuddin Harun dan Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mendapati wang rakyat telah dilaburkan secara sia-sia keatas syarikat itu.
"Sehingga kini, komponen-komponen operasi yang lain yang diamanahkan kepada syarikat milik suami dan anak-anak Dato' Seri Shahrizat Jalil masih belum dilaksanakan walaupun mendapat peruntukan besar," tegas Zuraida dalam satu kenyataan bersama hari ini.
Selain dari aktiviti mengimpot lembu, syarikat tersebut juga dilantik kerajaan untuk :
* membangunkan penternak kecil melalui konsep "penternakan satelit" untuk menggandakan pengeluaran lembu
* Membangunkan makanan lembu berkualiti
* Membangunkan baja dari operasi penternakan lembu
Isu kini timbul dikala Ketua Audit Negara melaporkan pembaziran melampau berlaku di sembilan kementerian dan agensi kerajaan.
Jawatankuasa Kira-Kira Awam dijangka memulakan siasatan keatas National Feedlot Corporation Sdn Bhd.
"Ada petani dan penternak kecil yang mempunyai operasi yang lebih besar dan berkesan walaupun tidak mendapat apa-apa bantuan kerajaan,"tambah Zuraida.
Beliau berkata projek itu dianugerahkan Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada Shahrizat semasa beliau memegang portfolia Menteri
Pertanian dan Agro Industri.
Turut dianugerahkan adalah tanah ladang seluas 5,000 ekar di Gemas,Negeri Sembilan.
"Projek ini dilancarkan oleh kerajaan bertujuan untuk mengurangkan import makanan yang memainkan peranan utama kepada kenaikan harga barang makanan," jelas Zuraida.
"Walau bagaimana pun, sebahagian besar dari peruntukan kepada projek-projek pertanian dan makanan untuk mengurangkan pergantungan import tidak sampai dan diselewengkan sehingga mengakibatkan import makanan mencecah RM30 bilion setahun sehingga akhir 2010," jelasnya lagi - TVS News
1ekor 1ekar 1Malaysia..
ReplyDeleteMana tak besaq hang oi.... Lembu makan rasuah tu!!
ReplyDeleteSekurang2nya anak Melayu muda tak jadi Mat Rempit. Bolehlah jaga species lembu spt Moohidin, Bos primigenius, Bos indicus dll. Kerajaan pilihan rakyat UMNO memang sentiasa jaga bangsa Melayu. Hidup Melayu dulu-dulu, kini dan selama-taklamanya. 1ekar, 1 ekor memang sesuai bagi lembu dan anak kita berlari2 bolehlah masuk marathon nanti.
ReplyDeleteladang lembu yang di uruskan oleh pengurus lembu serta anak anak mereka yang lembu. ibu mereka ibu lembu...melayu mana ada standard bela lembu sebab takut dengan gelaran LEMBU....
ReplyDeleteDi sini ada LEMBU yang bernama rakab, PenganutPas, Najib Lembu, Rosmah Lembu Betina, Sharizat Lembu Pakistan, Shabeery Cheek Lembu Mulut Cacat, Rais Yatim Lembu Tak Ada Mak Bapa, Khairy Lembu, Hishamuddin Lembu Hidung Besar dan lain2 lembu lagi.. hehehehe
ReplyDeleteBila la LEMBU ni semua nak kena sembelih?
HAHAHAHAHA
UMNO LEMBU
First time aku lihat lembu ternak lembu....rupanya hasil yg dpt macam ni yer??
ReplyDeleteni cerita lama ni, tak melingkop lg ropenya. ingatkan dah mampos abih dah lembu2 ni. idup lg
ReplyDeleteMananya pegi Zul Kulim..Brahim Perkosa..Org Tua Madir..Hasan Himpun..anak Rustam..Rahim Tamby..Shahidan..Aziz yg gilakan masuk tvtigasuku Utusex tu..Mat Said..Cikgu Pelangai dan yg seumpamanya leh pg ke Gemas jagakan lembu2 Umno ni
ReplyDeleterakab,
ReplyDeletenak bodek biar pakai akal pada jangan lah komen macam lembu
uncle rakab...dan Ppas,Akp Sexuan dan yg sewaktu dgnnya..ingat lembu ingat pencacai umno,sampai bilalah mereka nak tahan telinga lembu,umno suka ternak lembu sebab spesis ini bodo,umno suka manusia bodo dan ibaratkan mcm lembu,termasuk rakab and the geng mcm lembu..1hari nanti kita kan ber PM lembu jika umnogok masih kuasa....
ReplyDeleteNie lahhh cerita tentang bangsaku....
ReplyDeleteKalau lembu yang menternak lembu, habis semua lembu dilembukan..hahahaha
ReplyDelete.
ReplyDeletebombo 10:41 pm
kan 1hari tu kini.. 'happening'
kita mmg ber'lembu'kan seorg mcm tu.
anon 8:40 pm
ReplyDeletenak sembelih LEMBU bernama rakab, pPAS.. utk raya korban ni ke?
tak sah sbb cacat akal fikiran. kurus kering sb tanggung dosa.
kalau luar negara penternak seret dgn traktor dan terus kambus dlm lubang.
gambar atas tu gambar rakab ke atau pPAS?
ReplyDeleteJANGAN BERANI MERUNGUT-RUNGUT. AKU NI ANAK MENTERI. KAU ORANG PENAKUT NAK MAMPUS. KALAU BERANI BUAT LAPORAN POLIS, TAK KEMANA PUN NANTI. AKU APA KISAH..... KERAJAAN NI MILIK MAK AKU, BUKAN KAU PUNYA. BAYAR CUKAI 20SEN PUN BISING... TAKDE OTAK KE? GITULAH CARA NAK DUIT..... SILA BUAT LAPORAN POLISSSSSS.... SAH PENAKUT.
ReplyDeletetakburnye anda..ank mnteri sklipn ttp mnsia biasa,tggulah blsn ALLAH TAALA
ReplyDeleteKUTUK KUTUK PUN TAK GUNA, BUANG MASA KAU ORANG. BAIKLAH PERGI JUAL KAT PASAR MALAM ADA UNTUNG JUGAK. MAK AKU KALAH PUN BOLEH JADI MENTERI JUGAK... APA SUSAH. BERATUS KALI KALAH PUN PASTI DAPAT JADI MENTERI.... INI BN PUNYA. NAK TUNGGU PR ENTAH KIAMAT DULU... JOM SAPU BERSIH DULU APA YANG ADA.... SATU HARI NANTI NAK PELIHARA BABI FEEDLOCK PULAK... LAGI MANYAK UNTUNG LO.... HAYYAAAAA.... INI MACAM LAH OTAK GELIGA.
ReplyDeleteanon 8.26pm
ReplyDeleteSETUJU & BETUL...
wooi,..non 7.41 tu asyik menyamar nick aku jer..
ReplyDeleteaku sumpah jadi labi-labi nanti baru hang tau...
Orang yg tak tau bela lembu memanglah kata 5000 ekar tu terlalu besar untuk 1000 ekor lembu. Pi lah tanya Jabatan Haiwan berapa luas kawasan yg perlu untuk seekor lembu.
ReplyDeletePost a Comment
Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...
Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!