Eh? Bocor lagi....

Dalam komen yang tersiar di Malaysiakini ada yang mengatakan berita ini adalah dongeng dan kononnya portal yang menyiarkannya iaitu AntaraPos.Com itu Pro BN..

Hakikatnya berita ini adalah berita yang sudah lama dan ia telah disimpan oleh beberapa orang Blogger Pro PKR sebagai rahsia demi kebaikkan parti malangnya masih ada lagi Barua-barua di dalam PKR yang gemar mendedahkan keburukkan atau kepincangan yang telah berlaku kepada media.


Itu yang dibocorkan kepada Media, bagaimana pula dengan barua yang berada dalam kepimpinan tinggi PKR yang telah melaporkan kepada pihak UMNO akan perancangan Anwar untuk bersembunyi di kedutaan Turki bila sekali lagi beliau dituduh meliwat..

Tindakan membocorkan maklumat itu bagaimanapun dihidu Anwar dan beliau telah mengadakan satu lagi mesyuarat didalam keretanya, hasilnya hanya keretanya sahaja yang bersembunyi di Kedutaan Turki itu, bukan beliau.

Siapa barua itu agaknya ya… ?? orang kata.. sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.. hang tunggulah!

Berbalik kepada berita yang disiarkan oleh Malaysiakini itu.. yang paling berkuasa dalam MBI Selangor.. sila jawab!! begitu juga dengan Team yang menentang Team dari MBI ini.. jawapan anda diperlukan disini...


PKR mahu Khalid disingkir sebagai MB Selangor?

Hubungan antara Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan ADUN dan ahli parlimen PKR dilaporkan semakin rapuh sehingga ada kumpulan wakil rakyat parti itu mendesak pimpinan parti supaya memecat Menteri Besar Selangor itu.

Laman web berita AntaraPos.com melaporkan, ketua umum parti Datuk Seri Anwar Ibrahim, malah, akur dengan desakan itu dan telah meminta supaya isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai presiden parti melaksanakan tuntutan pimpinan itu.

Bagaimanapun, difahamkan Wan Azizah enggan berbuat demikian. Tindakan beliau itu sehingga menimbulkan keresahan di kalangan wakil rakyat berkenaan yang semakin tidak berpuas hati dengan prestasi Khalid.

AntaraPos.com adalah laman yang ditubuhkan sekumpulan wartawan dan pemimpin pembangkang yang dipercayai pro-Anwar tetapi kritikal terhadap PKR.

Memetik beberapa sumber dalaman, AntaraPos.com melaporkan kemelut berkenaan telah mencetuskan krisis dalaman parti yang memberi kesan kepada bukan sahaja PKR tetapi juga Pakatan Rakyat.

Ini juga dikatakan sedang menghakis peluang gagasan itu untuk mengekalkan kuasa di Selangor pada pilihanraya umum akan datang.

Rungutan utama wakil rakyat PKR terhadap Khalid adalah bahawa prestasi kepemimpinan PKR di Selangor tertinggal jauh berbanding dengan kerajaan negeri pimpinan DAP di Pulau Pinang.

Keghairahan Khalid

Manakala di Kelantan dan Kedah, kerajaan negeri pimpinan PAS bergerak atas landasan sama dengan telunjuk parti dan memastikan dasar-dasar PAS dilaksanakan di peringkat negeri.

"Apa yang jelas di Selangor ialah keghairahan Khalid mengumumkan program-program rakyat dengan begitu gah namun pelaksanaan ibarat melepaskan batuk di tangga sepanjang tiga tahun yang lepas," kata sumber-sumber dalaman parti.

Contohnya program seperti Skim Mikrokredit yang dibeban dengan birokasi keterlaluan untuk mendapatkan kelulusan, manakala tahap pelaksanaan projek pembersihan Sungai Klang yang dalam program memacu ekonomi Selangor bernilai RM60 bilion masih jauh daripada memuaskan walaupun ia diumum hampir tiga tahun lalu.

Sebaliknya, Khalid memberi tumpuan kepada “projek-projek remeh yang jelas tidak mendatangkan sebarang kesan jangka panjang untuk kebaikan penduduk Selangor tetapi hanya sekadar untuk meraih populariti," tambah sumber itu.


Menurut sumber itu lagi, pada Mei lalu, wakil rakyat PKR mengemukakan memorandum kepada Anwar meminta beliau memecat Khalid sebagai menteri besar demi memelihara kedudukan PKR sebagai paksi Pakatan Rakyat, khususnya di Selangor.

Singkir MB

Memorandum itu disampaikan kepada Anwar pada Kongres Pilihanraya PKR. Difahamkan bahawa apabila menyedari perkara itu, Khalid bergegas meninggalkan kongres berkenaan sebagai tanda protes.

Susulan memorandum itu, ahli-ahli Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik PKR turut meluahkan rasa tidak puas hati dengan prestasi Khalid, baik sumbangannya kepada parti atau pun selaku Menteri Besar.

Mereka juga merujuk kepada tindakan Khalid untuk mencantas beberapa program kemasyarakatan yang diatur oleh parti tetapi meluluskan program-program di peringkat negeri yang berupaya meningkatkan populariti beliau secara peribadi.

Kata sumber itu lagi yang dipetik AntaraPos.com, sebagai respon kepada rungutan dan memorandum itu, Anwar selaku ketua umum PKR meminta Wan Azizah selaku presiden untuk melaksanakan ketetapan yang diambil oleh Biro Politik dan Majlis Pimpinan Pusat bagi menyingkir Khalid.

Penyingkiran itu memerlukan PKR mendapat persetujuan daripada DAP dan PAS sebelum menghadap Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dengan usul berkenaan selain mengemukakan calon MB baru.

Dalang

Bagaimanapun usul itu dikatakan "mati begitu saja" di tangan Wan Azizah yang bertegas mahu mengekalkan Khalid walaupun membelakangi mandat Majlis tertinggi PKR.

Sumber-sumber juga memberitahu keputusan Wan Azizah untuk menempelak kehendak wakil-wakil rakyat parti, didalangi oleh Faekah Husin (kiri), setiausaha politik Khalid yang sebelum ini menjadi pegawai khas presiden PKR itu.

Walaupun berpejabat di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Faekah masih bertindak penasihat utama Wan Azizah, malah banyak menghabiskan waktu untuk urusan Presiden PKR.

"PKR kini berdepan dengan masalah dalaman yang amat serius kerana ia membabitkan tiga personaliti tertinggi iaitu Anwar, isterinya dan Khalid," kata sumber itu.

"Wakil rakyat dan akar umbi yang mengetahui masalah ini kini menunggu untuk melihat apakah langkah seterusnya Anwar."

Usaha Malaysiakini mendapatkan reaksi daripada pejabat menteri besar dan pihak yang dikaitkan setakat ini belum berhasil.


Malaysiakini

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. pru13 dah dekat macam najib kata. Inilah masa nak buat duit. selak kain sekit dapat duit sekit, selak kain banyak dapat duit banyak.
  yg melopong ialah pecacai umno yg hanya terima elaun kuat menyalak.

  ReplyDelete
 2. Anwar seboleh-boleh nak naikkan Azmin sebagai MB Selangor.

  Azmin itu kan 'blue eye boy' kepada Anwar Ibrahim !

  macam ler kau orang semua tak tahu..

  Sikap Anwar yang sentiasa tunduk kepada kemahuan Azmin ini yang menyebabkan ramai pendokong tegar serta pengasas-pengasas Pkr jauh hati dan meninggalkan parti.

  Wan Azizah tidak akan memberikan laluan mudah kepada azmin....atas sebab apa,...aku fikir ASD lebih tahu...

  ReplyDelete
 3. Anwar seboleh-boleh nak naikkan Azmin sebagai MB Selangor.
  rakab itu kan 'blue eye boy' kepada hisyamuddin !

  macam ler kau orang semua tak tahu..

  Sikap rakab yg nk menjatuhkan tun faisal dan umb memang ramai yg tau
  tapi
  rakab tak de klas dan tak bertaraf la
  rakab cuma takat babi tonyok dan anjing kurap je so dpt le jugak sikit duit haram amno-apco tu

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post