Ini Fakta.. bukannya Auta...



Ramailah pulak pencacai UMNO menggelupur dengan fakta ni sat lagi...

18 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Dorang tak menggelupur pun, dorang buat bodoh je sebab dah memang bodoh, UMporNo ni mana tau beza fakta dgn auta, dia tau tahi unta!!

    ReplyDelete
  2. Puak bangang nie mn reti baca no paling tau pun no 4 angka tu ja...kalau psl cerita seks mmg no 1..

    ReplyDelete
  3. Be End hampir tiba ke penghujung...
    Wahai Rakyat Malaysia...
    Buka Mata anda lihat laaa bagaimana dia org TIPU duit Rakyat..
    Undi lah pemimpin yang AMANAH

    ReplyDelete
  4. PENJELASAN
    1. Hutang Negara terbahagi kepada 3 komponen:
    2009 (Bilion) 2010 (Bilion)
    1.1 Hutang Sektor Awam: RM 13.8 (16.2%) RM 17.1 (20.0%)
    a) Hutang Kerajaan Pusat RM 71.6 (83.8%) RM 68.3 (80.0%)
    b) PABK* RM 85.4 RM 85.4
    1.2 Sektor Swasta RM 70.0 RM 64.2
    1.3 Hutang Jangka Pendek RM 77.8 RM 72.1
    Jumlah RM 233.1 RM 221.7
    • Perusahaan Awam Bukan Kerajaan (seperti TNB dan Telekom)
    2. Hutang-hutang di atas dibayar oleh pihak-pihak yang berkenaan; bukanlah dibayar oleh rakyat (seperti kita bayar hutang kereta, hutang rumah dan sebagainya) sekalipun pihak-pihak tersebut tak mampu membayarnya. Rakyat bukan penjamin.
    3. Hutang Kerajaan Pusat (HKP) yang sebenar adalah KECIL sahaja iaitu hanyalah RM17.1 Bilion (2010) atau 17.1% daripada hutang Sektor Awam atau 7.7% daripada keseluruhan Hutang Negara ataupun hanyalah 2% daripada KDNK.
    4. HKP – Dari segi Nisbah Khidmat Hutang Luar Negeri (bayaran balik hutang), hanyalah 1.2% (2009) dan turun kepada 0.2% pada tahun 2010; jauh di bawah threshold 20%. Maksudnya, dari segi konsep berhemah, as a rule of thumb, jika kita berhutang, bayaran balik seelok-eloknya janganlah melebihi RM20 sebulan kalau pendapatan kita adalah sebanyak RM100 sebulan.
    5. HKP adalah bagi tujuan pembangunan / pelaburan seperti membina jalan, hospital, sekolah dan seumpamanya yang akan mendatangkan faedah kepada rakyat. Bermkna bukan bagi tujuan operasi / consumption seperti bayar gaji dan elaun yang tak ada pulangan. Rakyat tentulah mahukan jalan, hospital, sekolah, bekalan air dan api. Pembangkang tak mahu?
    6. Kerajaan Pusat amat berhemah dalam membelanjakan wang rakyat – sentiasa ada lebihan dalam akaun semasanya (2009 = RM1.2 bilion; 2010 = RM10.0 bilion). Maksudnya hasil kerajaan (2010 – RM162.1 bilion) melebihi perbelanjaan mengurus (2010 – RM152.1 bilion) seperti gaji, elaun, pencen, api dan air.
    7. Jika dicampurkan dengan perbelanjaan pembangunan, kedudukan kewangan/fiskal Kerajaan Pusat terhutang (defisit) sebanyak RM47.4 bilion (2009). YAB PM berjaya menurunkannya kepada RM43.3 bilion pada tahun 2010.
    8. Dari segi ukuran standard dunia (IMF, World Bank), defisit fiskal Malaysia hanyalah 7% daripada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau GDP (2009) dan turun kepada 5.6% (2010); diunjurkan akan turun lagi kepada 5.4% (2011). Lebih rendah daripada UK (12.8%), Greek (12%), Ireland (11.7%), Sepanyol (9.3%) dan Portugal (7.3%).
    9. Dari segi hutang negara, ukuran standard yang digunapakai adalah berapa % hutang itu dari KDNK. Hutang Negara Malaysia adalah lebih rendah (34%) berbanding Sepanyol (60%), Portugal (82%), USA (90%), Singapura (98%), UK (158%), Greek (160%) dan Jepun (200%).
    10. Hutang Negara Malaysia, jika dipuratakan setiap seorang = RM7,918 (US$2,514); jauh lebih rendah dari USA (US$31,000/seorang), Belanda, Switzerland dan Denmark (US$25,000/seorang); Luxemburg, Sweden dan Kanada
    (US$17,000/seorang) dan Australia (US$11,400).
    11. Untuk memakmurkan lagi rakyat dan negara, termasuklah mengurangkan hutang negara, YAB PM DSN komited untuk melonjakkan Malaysia ke tahap negara berpendapatan tinggi. Melalui pendapatan yang tinggi ini, nilai KDNK akan melompat dan hasil cukai (pendapatan Kerajaan Pusat) akan bertambah. Maka hutang negara dapat dikurangkan lagi. Justeru kita semua perlulah menyokong usaha DSN itu bagi kebaikan kita juga.

    Yang ni aku copy/paste jer...untuk makluman bersama.

    heheheheeeee....jangan marah noooo

    ReplyDelete
  5. bodohnya si rakab.....
    baca stastik tu dan buat ulasan.....
    ada juga musibat macam ini....
    bil nak mampos?
    kah...kah..kah...

    ReplyDelete
  6. non 3.48,

    Itu bukan ulasan, cuma copy paste saje.....untuk pecacai macam kau baca supaya boleh faham fakta sebenar !!

    Lebih naik kau baca sebelum kau mamposs....

    heheheheeeee...

    ReplyDelete
  7. Pasang Telinga,...apa ler pelik beno nama kau nih..!

    heheheheeee....

    ReplyDelete
  8. Rakab..

    Kalau hutang negara terbahagi 300 pun aku tak nampak apa kaitan penjelasan hang dengan Fakta yang aku letak kat atas tu..

    Yang hang copy paste tu.. propaganda BN untuk menipu rakyat..

    Tak tepat kalau dikatakan Hutang Negara Malaysia adalah 34% dari KDNK.. hakikatnya ialah kurang lagi 2% hutang negara adalah sama dengan KDNK negara...

    ReplyDelete
  9. anjing belaan rosmah si rakap apa yg dia reti? yg dia tau copy paste lps tu menyalak...bangang nk mampus anjing2 rosmah ni

    ReplyDelete
  10. Betul ASD cakap jumlah hutang tiada kaitan dengan fakta hasil "rampasan perang" Pakatan Haram tu.

    Kalau takat hutang 34% dari KDNK tak hebat lah pentadbiran Najib ni . Masa Anwar jadi Menteri Kewangan lagi hebat , hutang awam sahaja dah maintain lebih dari 40% KDNK . Sehebat aksi dengan pelacur Cina.

    Mengikut Laporan Audit Persekutuan 2008 dalam mukasurat 23 Jadual4.7 pada 2008 hutang awam adalah 41.4% dari KDNK banding dengan pentadbiran Najib 17.1% .

    Time Najib :
    2010 Hutang Awam berbandaing KDNK adalah 17.1%.

    Time Anwar pulak :
    2004 44.4%
    2005 46.2%
    2006 42.3%
    2007 42.8%
    2008 41.4%
    itulah kehebatan Anwar ,kerajaan berhutang hampir separuh dari KDNK dan KERAJAAN YANG KENA BAYAR HUTANG TU SAMPAI SEKARANG!!!

    Doktrin Pakatan Haram : Kuasa melalui maklumat.
    Strategi : Kawalan maklumat membolehkan lagi besar pembohongan lagi senang orang percaya .

    ReplyDelete
  11. si rakab ni bodoh tak ada ubat ke?
    dia penyakit gila babi suka jual anak bini....
    untung besar looooooo....
    kah...kah...kah...

    ReplyDelete
  12. Nasib baik ada anon 8.54,..dapat ler orang menilai mentaliti keji penyokong pkr.

    ReplyDelete
  13. ASD,

    Itu cuma untuk makluman saje.
    walau bagaimana pun terimakasih atas respon.

    ReplyDelete
  14. Woi. Aku rakab. Ikut suka aku la. Aku mmg bodoh piang. Penjilat umno-apco. Aku dpt duit haram bg anak bini makan. Sebab tu aku mcm haram jadah. Aku menyesatkan org islam. Haram jadah aku nih.

    ReplyDelete
  15. Kebodohan berkilo-kilo kerajaan PR..hanya modal sehelai dua kertas...sudah merasa cukup mengatakan mereka hebat..bodoh tahap kronik...ingat rakyat Malaysia sekolah bawah pokok ke?...


    P/S: Tunjuk kat rakyat Somalia mungkin PR berjaya...

    ReplyDelete
  16. non 12.43AM,

    hang fitnah aku tuu...
    berat tuduhan kau !
    dosa..dosa besar !!

    ReplyDelete
  17. pPas, Rakab,
    baru balik kursus ekonomi umnooo utk pecacai macam hampa ke? Itu saya yg hampa belajar??
    aku kecewa.
    Tapi apa pun aku suka kerana di Penang ni sekarang ada watch dog yg bagus, kepentingan melayu terpelihara. Bukan macam masa Hj Tsu Khoon dulu umno dok tidoq. Inshallah rakyat melayu Penang akan terus kekalkan umnooo sebagi Pembangkang di Penang.

    ReplyDelete
  18. PATI,

    memang Umno akan sapu bersih kerusi melayu Penang !!
    sebab pas/Pkr tak boleh harap !!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post