Kerajaan UMNO Johor belanja RM1.8 Juta untuk website yang dah 4 tahun tak siap-siap..June lalu Kerajaan Malaysia yang dikepalai oleh UMNO melalui Kementerian Pelancongan dilaporkan telah membelanjakan hampir RM1.8 juta iaitu RM1,758,432.00 bagi membina dan menyelanggara laman enam Pages Facebooknya.


Timbalan Menteri Pelancongan Datuk James Dawos Mamit berkata kontrak RM1.8 juta itu ditenderkan kepada syarikat, Impact Creations Sdn Bhd, untuk selama tiga tahun iaitu bermula 2011 hingga 2013.

Setiap pages menelan belanja RM293,072.00 ini termasuk dengan pages untuk Cuti-Cuti 1 Malaysia, Citrawarna 1Malaysia, Karnival Jualan Mega 1 Malaysia, Festival Pelancongan Seni Kontemporari 1 Malaysia, Kempen 1 Malaysia Bersih dan Fabulous Food 1 Malaysia.

Hari ini pula Laporan Ketua Audit Negara mendedahkan Kerajaan Negeri Johor yang ditadbir oleh UMNO membelanjakan jutaan ringgit bagi menubuhkan e-portal untuk menyemak status nikah, cerai dan rujuk individu Islam, di negeri itu tetapi portal berkenaan tidak pernah menjadi kenyataan selepas hampir empat tahun tarikh yang dijadualkan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, portal 'e Nikah Cerai Rujuk' (e-NCR) - sepatutnya boleh dilayari pada Januari 2008, tetapi pemindahan atau migrasi data masih belum siap.

Hampir sama saja jumlahnya dengan Pages Facebook Kementerian Pelancongan.. lebih teruk lagi duit lesap kerja tak siap…

Pandainyaaa pemimpin UMNO menghabiskan duit negara…

*******************

Johor belanja RM1.78j bagi e-NCR yang belum boleh dilayari

Kerajaan Johor membelanjakan jutaan ringgit bagi menubuhkan e-portal untuk menyemak status nikah, cerai dan rujuk individu Islam, di negeri itu tetapi portal berkenaan tidak pernah menjadi kenyataan selepas hampir empat tahun tarikh yang dijadualkan.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2010, portal 'e Nikah Cerai Rujuk' (e-NCR) - sepatutnya boleh dilayari pada Januari 2008, tetapi pemindahan atau migrasi data masih belum siap.

Ini berlaku meskipun Unit Sains Teknologi dan ICT Johor (Ustict) telah membayar RM1.78 juta untuk tujuan tersebut.

"Tiada tarikh akhir yang diberikan untuk kontraktor untuk menyiapkan kerja," petik laporan itu.

Menurut laporan audit, hanya kira-kira 16,000 daripada 70,254 data yang berjaya dipindahkan, dan daripada jumlah itu hanya 3 peratus yang berjaya disahkan.

“Pada pendapat Audit, proses pengesahan data adalah tidak memuaskan kerana 3 peratus sahaja data yang telah disahkan dan sebanyak 725 data nikah yang telah disahkan didapati tidak lengkap.

“Pengesahan data yang tidak lengkap boleh menjejaskan integriti data nikah,” petik laporan audit itu.

Laporan itu juga mendapati bahawa tidak terdapat data ‘back up’ untuk data-data berkenaan yang disimpan di bangunan lain, sekurang-kurangnya dalam tiga salinan.

Meskipun terdapat bayaran penalti bagi kelewatan projek iaitu sebanyak RM500 sehari ditetapkan dalam kontrak, namun dokumen itu juga mempunyai perkara yang bercanggahan dan jalan keluar bagi kelewatan.

Aplikasi e-NCR bertujuan meningkatkan mutu perkhidmatan pengurusan keluarga Islam dengan menyediakan sistem pendaftaran dan penyemakan pelbagai urusan nikah, cerai dan rujuk secara online.

Ia mempunyai enam modul utama iaitu Modul Profil, Pra Perkahwinan, Nikah Cerai Rujuk, Khidmat Nasihat (kaunseling), Kamus Jawi dan Laporan.

Kos pembangunan keseluruhan projek bernilai RM2.93 juta dan sepatutnya siap dalam tempoh sepuluh bulan iaitu bermula April 2007.

Malaysiakini

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Duit dh habis kena sapu mcm mana nak buat bg siap. Percayalah nt akan ada peruntukan baru untuk siapkan laman web ni. Mcm hospital shah alam jugak..kerabat selangor dh sapu peruntukan awal.. sekarang peruntukan baru berlipat kali ganda mahal tp adakah disiasat mahupun diambil tindakan pemaju sebelumnya? Macam biasa UMNO tutup mata.

  ReplyDelete
 2. Antara fakta dan Auta korang boleh baca cari dan nilai sendiri di Laporan Audit Johor 2010 . Carilah bab e-NRC ni . aku tak jumpa pun . TOLONG BAGITAU KALAU ADA , KAT MUKASURAT BERAPA ???

  Yang aku jumpa adalah . Bagi Jabatan Agama Johor pula, penurunan perbelanjaan
  adalah sebanyak RM2.12 juta atau 11.0% dengan perbelanjaan sejumlah RM17.24 juta berbanding perbelanjaan RM19.36 juta pada tahun 2009. Dicatat pada mukasurat 42.

  Secara keseluruhannya, 2 Jabatan/Agensi Negeri iaitu Perbadanan Johor dan Pejabat
  Perbendaharaan Negeri Johor telah menunjukkan pengurusan kewangan pada tahap sangat baik, manakala Majlis Agama Islam Johor pula berada pada tahap baik. Dicatat pada muka surat 83.

  Doktrin Pakatan Haram : Bila Islam lemah maka undi akan berpecah dan memihak kepada Pakatan Haram. Strateginya adalah dengan meresapi pendekatan Semua Agama Sama .

  ReplyDelete
 3. Kehabisan idea oleh pakar ekonomi pecacai. Itu ja ko nak highlight hahaha. Balik2 isu agama, yang Penang bagi peruntukan terbanyak kepada majlis agama tak bising pun. Itu yang ko baca ibarat pemanis mulut tp ko tahu ke mana perginye duit zakat negeri?

  ReplyDelete
 4. PAKATAN BANGANG !!

  Anuat pii jumpa sedara dia Al Gore...sama-sama sokong gay!

  ASD tak nak highlightkan ker..

  sah bangang !!

  ReplyDelete
 5. wuui, ganas laa sedara aku non 5.19tuu..

  heheheheeee..

  ReplyDelete
 6. penganutDUMC a.k.a pengautPAS
  sbb hang bodoh la yg cari tak jumpa.dah menda tak siap....nak jumpa macam mana.tok sah duk mukasurat laa....kalau org lain taip e-NCR
  tapi yg pi layari e-NRC.mmg tak akan jumpa sampai kiamat pun.sbb tu baca dan paham betul2..jangan jadi antu copypaste.sampai tak tau menatang apa yg hang buat.kan dah nampak kebodohan hang tu dah.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post