Ketirisan amat parah di Kementerian Pertahanan...Apakah perasaan anda yang membayar cukai jika anda tahu bahawa Kementerian Pertahanan Malaysia telah membayar sebanyak RM7.55 bilion untuk membeli kereta perisai yang harga pada awal perjanjian dimeterai ialah RM1.7 Billion?


Apakah perasaan anda yang membayar cukai jika anda tahu bahawa Kementerian Pertahanan Malaysia telah membeli enam buah kapal peronda luar pantaidari Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd pada harga sebuah RM1 bilion (jumlah RM6 bilion) jauh lebih mahal dari mana-mana kapal yang serupa diseluruh dunia?

Apakah pula perasaan anda yang membayar cukai jika anda tahu bahawa Kementerian Pertahanan Malaysia telah membeli helikopter jenis Eurocopter EC725 pada harga RM190 juta setiap sebuah (RM2.3 bilion untuk 12 buah) manakala Brazil membeli helikopter jenis yang sama pada harga hanya RM82 juta sebuah.

Kesalahan bukannya terletak pada Kementerian Pertahanan tapi Menteri yang meluluskan peruntukan itu..

Aku tanya perasaan pembayar cukai kerana hanya 1.7 Juta rakyat Malaysia yang kena bayar cukai, lagi 12 Juta pekerja tidak memenuhi kriteria yang diperlukan untuk membayar cukai..

*********************

Ketirisan amat parah di Kementah

Bagaimana anda rasa sebagai pembayar cukai jika seseorang memberitahu anda bahawa Kementerian Pertahanan (Kementah) membayar sebanyak RM7.55 bilion untuk membeli kereta perisai yang harga sebenar hanya seperempat dari jumlah itu?

Jika anda benar-benar tahu berapa nilai RM7.55 bilion (atau RM7,550 juta) itu, anda mungkin terperanjat dan sukar untuk mempercayai dan memekik: “Adakah kerajaan kita begitu teruk? Adakah mereka begitu berani?”

Jawapannya ialah ia; dan tirai drama mula dibuka di parlimen kita, tidak seperti di setengah-setengah laman web yang membuat dakwaan yang tidak berasas.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua menyoal Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kenapa Kementah membayar harga yang sangat mahal, sebanyak RM7.8 bilion untuk 257 buah kereta perisai.

Zahid menjawab bahawa kementeriannya tidak tahu bahawa harganya RM7.8 bilion seperti mana yang didakwa oleh Pua dan harga kontrak muktamad ialah RM7.55 bilion.

Beliau juga menyatakan bahawa beliau tidak tahu menahu tentang urusniaga yang membolehkan pembekal mendapatkan kenderaan- kenderaan tersebut dari Turki pada harga seperempat dari harga yang dibayar oleh Kementah.

Namun penafian Zahid itu akhirnya terbongkar apabila Pua mendedahkan bahawa Zahid sendiri menyaksikan majlis menandatangani perjanjian urusniaga itu di Ankara, Turki pada bulan Februari lalu.

Perjanjian itu ditandatangani di antara syarikat pembekal Malaysia, Deftech dan pengeluar kenderaan pertahanan Turki FNSS, syarikat usahasama di antara BAE Systems Inc. dari United Kingdom dan Nurol Holding dari Turki.

Perjanjian ini dilaporkan dalam satu kenyataan akhbar bertarikh 3 Jun 2011 di laman web BAE System Inc. melibatkan kontrak bernilai USD559 juta yang diberi kepada FNSS untuk “merekabentuk, membangun dan mengeluarkan” sebanyak 257 DEFTECH AV-8 8X8 kereta perisai beroda dan Sokongan Logistik Berintergrasi untuk Angkatan Tentera Malaysia.

Kenderaan-kenderaan tentera yang diberi nama ‘DEFTECH’, sebenarnya direkabentuk oleh FNSS PARS 8X8, kenderaan serbaguna, pelbagai misi, kenderaan beroda lengkap dengan peralatan senjata.

Harga melambong

Ini bermakna Kerajaan Malaysia membayar Deftech sebanyak RM7.55 bilion (RM29.4 juta untuk sebuah), yang kemudian membayar FNSS sebanyak RM1.7 bilion untuk 257 buah kereta perisai itu (RM6.6 bilion sebuah).

Jika anda seorang pembayar cukai yang marah dengan ‘rompakan di siang hari’ melibatkan RM6 bilion dari dana awam, tunggu dulu sehingga anda mendengar harganya di pasaran, yang jauh lebih rendah dari yang ditawarkan oleh FNSS.

Pua dalam satu kenyataannya bertarikh 9 Mac 2011, dalam blognya melaporkan bahawa harga-harga berikut untuk kereta perisai yang setanding yang ditawar dan diurusniagakan dalam pasaran.

- Pasukan tentera Portugal membayar RM4.4 juta sebuah untuk kereta perisai Pandur II 8X8 (EUR364 juta untuk 353 buah)

- Model terbaru Pirahan III 8X8 kereta perisai beroda yang dikeluarkanoleh Swiss MOWAG GmBH bernilai RM3.9 juta (USD1.2 juta) untuk tiap-tiap sebuah.

Dengan harga-harga ini sebagai rujukan, adalah wajar untuk kita mengharapkan supaya Kementah membuat tawaran tender terbuka dan mencapai keputusan muktamad.

Kita boleh mengurangkan harga tidak melebihi RM4.5 juta dari RM30 juta untuk sebuah kenderaan pada ketika ini dan mengurangkan nilai kontrak kepada RM1.15 bilion dari RM7.55 bilion.

Ini bermakna kerajaan Barisan Nasional telah melambongkan harganya sebanyak enam hingga tujuh kali ganda mengikut dasar pembelian peralatan pertahanan yang sama sekali tidak bersifat telus dan bertanggungjawab.

Jumlah yang sebegitu tinggi amat memeranjatkan yang mungkin tidak pernah kita dengar walaupun dalam sebuah negara yang paling korup di dunia sekali pun.

Perbelanjaan yang menggila

Urusniaga ini adalah salah satu dari kes bagaimana Kementah membelanjakan wang berbilion ringgit untuk membeli bot peronda dan helikopter dengan harga yang begitu tinggi.

Sebagai contoh, Kementah membeli enam buah kapal peronda luar pantaidari Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd pada harga sebuah RM1 bilion (jumlah RM6 bilion).

Harga yang dibayar ini adalah lima kali ganda dari apa yang dibayar oleh Royal New Zealand Navy untuk pembelian OPV, diperolehi pada harga hanya RM210 juta sebuah (NZ$90 juta) dari syarikat kedua terbesar di dunia, BAE Systems.

Begitu juga dengan pembelian helikopter jenis Eurocopter EC725 pada harga RM190 juta setiap sebuah (RM2.3 bilion untuk 12 buah) manakala Brazil membeli helikopter jenis yang sama pada harga hanya RM82 juta sebuah.

Melihat kepada tiga kontrak ini sahaja – kereta perisai, kapal peronda dan helikopter – menyaksikan ketirisan sebanyak RM12 bilion ekoran transaksi Kementah ini.

Dengan wang sebanyak ini, kita boleh membina rumah kos rendah untuk 250,000 keluarga, menyediakan kemudahan perumahan kepada sejuta rakyat yang tidak mampu.

Dasar pembelian pihak pertahanan melibatkan rasuah yang begitu bermaharajalela sememangnya diketahui ramai di kalangan para pegawai dan eksekutif pertahanan antarabangsa seperti mana yang didedahkan oleh Wikileaks.

Wikileaks mendedahkan kabel dari Kedutaan Amerika Syarikat tentang rakaman perbualan di antara saudara mara dan rakan-rakan ahli-ahli politik ketika pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku perdana menteri dan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai timbalannya pada sekitar tahun 2004 hingga 2009.

Di samping mendedahkan jenis rasuah secara spesifik, kabel Amerika itu juga mendedahkan bahawa rasuah menjadi sumber pendapatan utama sebagai dana politik bagi mengekalkan kuasa pihak pemerintah.

Melihat dari perspektif yang lebih besar, ketirisan akibat tiga kontrak ini merupakan sebahagian kecil sahaha dari ketirisan-ketirisan yang berlaku dalam sistem pembelian kerajaan Barisan Nasional, sebagaimana didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010.

Laporan-laporan tahunan seperti ini, yang mendedahkan amalan rasuah dan salah guna pengurusan (hingga ada yang sukar dipercayai) sering menjadi peringatan bahawa kita terperangkap dengan sistem tadbir urus yang buruk dan akibatnya akan terus menerus mengeringkan sumber dana negara.

Tetapi jika kita menyedari bahawa Laporan Ketua Audit itu adalah sebahagian kecil dari ketirisan yang berlaku setiap tahun, kerana ianya meliputi laporan sebahagian kecil sahaja dari jumlah ratusan jabatan-jabatan kerajaan yang ada maka tentu kita amat bimbang dengan keadaan ini.

Dan adakah perubahan terhadap institusi-institusi telah dan akan berlaku di bawah pimpinan politik sekarang?


Free Malaysia Today

14 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. KTM sampai pencen pun tak boleh nak perang,patah lagi guna senjata canggih...biarlah Hisyammudd pasang perisai belakangnya utk pertahan KPM&Negara jika diceroboh...

  ReplyDelete
 2. Tahu kah anda projek tim EC725 yang berada di France hidup macam lord kerana harga pembelian helikopter tersebut terlalu mahal kerana ketua projek nya juga mendapat imbuhan kot...... sebagai salah seorang yang menulis kertas spesifikasi pesawat tersebut. Kertas itu pun cedok je dari agen EC725 dan tokok tambah untuk naik kan harga dan macam biasa la ada kira kira. Konon kelayakan test pilot tetapi penakut terbang tak percaya tanya orang TUDM.
  Tahu kah anda kemana pergi nya bekas Panglima ANgkatan Tentera Malaysia yang baru bersara tu menghilangkan diri atau pun masih mencari injin jet yang hilang bersama anak menantu nya? atau bersama projek EC 725 ehmmm... cari la sendiri tetapi kalau nak jawapan cepat PRU 13 ni kita ubah dan tukar kerajaan. Undi lah PAKATAN!

  ReplyDelete
 3. setuju dgn anon 12:01 AM selg umno/BN memerintah jgn harap duit negara dpt diselamtkn...aku dan k.ga tunggu PRU 13 kita kena ubah kalau x beginilah selama2 nya yg kaya bertambah kaya yg miskin bertmbh papa kedana...hidup melarat di bumi sendiri mrk lupa sebagai pemusnah wang rakyat mrk akan di tanya di akhirat kelak sebg pemimpin apa yg telah mrk lakukan utk rakyat...jwb lah kamu nnti di dpn Tuhan mu dan Tuhan sekalian alam.

  ReplyDelete
 4. Bombo kata mat tuak jual juboq ke?
  kah...kah...kah......
  gelak sampai terpamcut2....
  kah...kah...kah.....
  bukan jual juboq je .....
  kulum peliaq pun dia.....
  kah...kah...kah....
  macamana boleh dilantik jadi menteri?
  tak ada moral langsung......
  depa boleh dok angkat dia lagi.....
  bahalul melayu bangsat......

  ReplyDelete
 5. Anon 10.32am ko lagi bangsat sokong puak2 jahanam kan negara bila dh jahanam tuding jadi kat org lain nak alih isu bukak cerita seks ape cerita nie beb...bila la ko nk sedar pun tak tau cuba guna akal skit bila2 hal2 mcm nie pun ko bt x tau alamatnya mmg negara nie dh dekat dgn muflis selagi puak jahanam nie perintah negara selagi tu la ketirisan, rasuah mjadi-jadi...

  ReplyDelete
 6. takpa takpa kan itu duit cukai dari orang kafir? Hidup UMPORNO!

  ReplyDelete
 7. duit cukai dari orang kafir? apa bongok kenyataan ini.. aku pun bayar cukai semua melayu juga ada bayar cukai.. apa jenis islam rakab..
  pelik aku.. puak gerombolan UMNGOK ni cuba nak jadi juara tapi jelas hujah mereka pelik... Dok kata kaum cina dan keling tapi pemimpin depa dok sokong satu malaysia.. kenapa tak di bantai pemimpin mereka sebab setuju dengan satu malaysia.. isu raja2 dan islam juga depa nak jadi juara tapi pemimpin2 depa dok derhaka pada sultan dan tidak menegakkan syiar islam, depa tak juga cuba berhujah dengan pemimpin2 mereka.. pelik UMNGOK.. makin berhujah, makin nampak kebodohan mereka.. kalau aku jadi ahli UMNO, aku senyap je sebab pemimpin aku lebih bongok dari pemimpin PR.. kalau berhujah untuk defend pemimpin UMNO akan nampak lebih lagi bangang!!

  ReplyDelete
 8. non 12.23..penyamar tu....dosa!


  Ini semua rekaan Malaysiakini jer..
  macam biasa laa...modal fitnah!

  ReplyDelete
 9. lu lancau la pemburu upahan.....
  bangang macam rakab...
  bangsat macam rakab...
  musibat macam rakab...
  kah...kah...kah...

  ReplyDelete
 10. Wooit, non 3.58,

  mula daripada hari ni, aku bagi nama kau 'PATI'..pendatang tanpa izin,...kehkehkeh...
  sebab kau tak ada mykad !

  ReplyDelete
 11. mulai ari ni jgk,Rakab kita panggil dia rakab umprono

  ReplyDelete
 12. dari rakab untuk PATIOctober 30, 2011 at 12:52 AM

  ai, marah ker ??

  yesssss berjaya aku..

  ReplyDelete
 13. Anon 3.58 ko apehal lancau kan aku yg ko nie anon x de nama nie anak iblis mana... ko x baca komen aku ko ckp aku mcm rakab

  ReplyDelete
 14. kahkahkah...

  PATI tu rupanya anak iblis..!!
  bravo pemburu upahan!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post