Laporan Audit Negara : Patutlah Najib nak sorok....

Kepincangan yang pertama dilaporkan media...KUALA LUMPUR: Sebanyak sembilan kementerian atau jabatan telah berbelanja sejumlah RM3.73 bilion melebihi peruntukan keseluruhan yang diluluskan, demikian menurut laporan Ketua Audit Negara 2010.


Sembilan kementerian yang terlibat ialah Kementerian Pelajaran, Kementerian Kesihatan, Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang berkata, perbelanjaan melebihi peruntukan berkenaan tidak dapat dielakkan berikutanpertabahan aktiviti dan bayaran sumbangan tidak berjadual yang tidak dijangka.

"Parlimen telah meluluskan peruntukan tambahan untuk menampung kekurangan peruntukan tersebut dan Waran Am Peruntukan Tambahan telah dikeluarkan pada 3 Jun 2011," katanya.

Selain itu, semakan audit mendapati pembayaran berjumlah RM427.04 jutadi bawah Arahan Perbendaharaan bagi enam kementerian atau jabatan turut menyumbang kepada perbelanjaan melebihi peruntukan.

Berdasarkan laporan itu juga, pembayaran berkenaan adalah disebabkan beberapa faktor seperti bil atau tuntutan lewat diterima, peruntukan tahun di mana perolehan atau perlhidmatan diterima tidak mencukupi dansurat kelulusan daripada Perbendaharaan Malaysia lewat diperolehi.

"Pada pendapat Audit, masalah kelewatan ini perlu diatasi kerana pembayaran ini menggunakan peruntukan tahun semasa dan boleh menjejaskan pelaksanaan aktiviti yang dirancang pada sesuatu tahun,"katanya - mStar Online


LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010 :AKTIVITI KEMENTERIAN/JABATAN DAN PENGURUSAN SYARIKAT KERAJAAN PERSEKUTUAN Download di SINI

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010 :PENYATA KEWANGAN DAN PENGURUSAN KEWANGAN KEMENTERIAN/JABATAN KERAJAAN PERSEKUTUAN Download di SINI

LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA 2010:PENGURUSAN KEWANGAN DAN AKTIVITI SERTA PENGURUSAN SYARIKAT SUBSIDIARI BADAN BERKANUN PERSEKUTUAN Download di SINI

11 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Minta maaf atas kesilapan teknikal ini. Mulai tahun depan, Tan Sri Amrin Buang akan diganti dengan proksi UMNO supaya satu laporan yang lebih pro BN akan dikeluarkan.

  Harap Maklum.

  ReplyDelete
 2. PANDAI SUNGGUH KERAJAAN BN MEMERINTAH.KALAU PERINTAH NEGARA UNTUK TAMBAH HUTANG ANAK AKU BOLEH.KALAU TANYA CAI UMNO DIA KATA INI BERITA FITNAH.TAIK MUNG FITNAH.BUKA SIKIT OTAK TU APA PEMIMPIN KAMU BUAT

  ReplyDelete
 3. Apa punya bodoh penyangak dua ekor kat atas nih!

  Perbelanjaan setahun tak semestinya tepat seratus peratus seperti di rancang.

  Kadang-kadang terdapat kekurangan,..kadang-kadang pula ada lebihan.

  Semudah itu pun tak mampu faham kah..??

  ReplyDelete
 4. Anon 6.35,

  ko ni bodoh cam lembu..!
  ini bukan pasal tambah hutang,..bongok..

  ReplyDelete
 5. Najib nak sorok ??

  Lu punya tajuk dah tunjukkan hati lu yg busuk !

  Blogger tahap jamban ler nii...

  ReplyDelete
 6. Apa2pun ini semua didikan najib umnogok yg mendorong Kementerian2 boros dan rakus berbelanja duit rakyat,mcm baru rasa duit byk...berhemah,itu kata dia aje,hutang negara dah cecah RM1/2trill,sapa dia rosmah bini najib pun turut raih perluang...apatah lagi kakitangan awam..inilah masanya sebelum kecundang pru13..tinggal taik lah dgn rakyat....rakab,Ppas,akp masatu 2012 dah jadi pencacai PR pulak,mana nak cari duit oii mengharap kedai burit tu tak kemana oiii...kesian..

  ReplyDelete
 7. Tajuk posting ni sama jer dengan Nurul Izzah . sama sama tak cerdik.

  "Sejak tahun 1982 lagi, Laporan Ketua Audit Negara dimaklumkan kepada Jemaah Menteri sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat supaya kerajaan dapat mengetahui isu-isu yang dibangkitkan oleh audit dan bersedia memberi penjelasan apabila diperlukan,” kata ketua audit negara.

  Yang jadi MP pun tak cerdik , penyokong memang sah dah lembam.

  Kau ingat laporan audit ni biskut chipsmore boleh sorok sorok ??

  ReplyDelete
 8. cuba teka siapa sayaOctober 24, 2011 at 11:47 PM

  Bombongok,

  bini kau pun boleh ku beli...

  kahkahkahkah...

  ReplyDelete
 9. uncle rakab waa belum bini lagi,tapi waa boleh pasang jalan tuju lorg bini luu...caya kot...kah,kah,kah...tut

  nak samar kot,cuba teka siapa burit..
  rakab....bodo..

  ReplyDelete
 10. mula2 tu terasa gak nak komen.. tp dh ramai jgk komentar2 yg tk suka dgn fitnah jamban anak sg derhaka nih, jd gua reserve komen dulu.. patut tukar jer title blog ni jd jamban anak sungai..

  ReplyDelete
 11. Anon 8:35PM ASYIK BAWAK KEPALA LEMBU MANA NAK TAHU HUTANG KERAJAAN SEKARANG DAH MENINGKAT.LAIN KALI FIKIR PAKAI OTAK ORANG BUKAN PAKAI OTAK LEMBU

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post