PKR akan anjur lawatan ke Pusat Feedlot milik Suami dan anak Shahrizat.

PETALING JAYA: PKR menyambut baik keputusan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) untuk memulakan siasatan ke atas National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCSB) yang dimiliki oleh suami dan anak-anak kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Seri Shahrizat Abdul Jalil.

“Isu ini telah dibawa ke perhatian rakyat sejak awal tahun 2010 lagi memandangkan kedudukan strategik projek seperti yang didakwa oleh kerajaan dan peruntukan besar yang terlibat,” kata para pemimpin PKR dalam satu kenyataan media bersama


Mereka yang mengeluarkan kenyataan itu ialah Ketua Wanita PKR dan juga Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin; Pengarah Strategi Mohd Rafizi Ramli dan Ahli Dewan Undangan Negeri Sikamat Aminuddin Harun.

Menurut kenyataan itu, di bawah Rancangan Malaysia Ke-9, Pusat Feedlot Kebangsaan yang dimiliki dan dikendalikan oleh NFCSB diberi status Projek Berimpak Tinggi dengan sasaran memenuhi 40% permintaan dan pengeluaran daging lembu untuk pasaran tempatan.

Pada hari Khamis, 20 Oktober 2011 satu pasukan peninjau PKR yang diketuai oleh Rafizi dan Aminuddin telah membuat kunjungan tidak rasmi ke Pusat Feedlot Kebangsaan seluas 5,000 ekar di Gemas bagi menilai prestasi pencapaian pusat tersebut sama ada dapat memenuhi sasaran yang ditetapkan.

Kata mereka, hasil dari temuramah dengan pekerja-pekerja, kami dapati sebanyak 1,000 ekor lembu yang diimport diperlihara pada satu-satu masa.

“Secara purata 20 ekor disembelih setiap hari dengan kira-kira 3,000 kg daging (anggaran 900,000 kg atau 900 tan daging lembu setahun) dipasarkan kepada Hypermarket seperti Giant, Carrefour dan lain-lain,” kata mereka dalam kenyataan itu.

Mereka menerangkan bahawa prestasi operasi ini perlu dibandingkan dengan sasaran yang ditetapkan memandangkan projek tersebut dikurniakan tanah kerajaan seluas 5,000 ekar di Gemas dan mendapat bantuan kewangan kerajaan berjumlah RM250 juta.

Mengikut prestasi Pusat Feedlot Kebangsaan, penggunaan daging lembu setahun di Malaysia ialah sebanyak 162,357 tan manakala pencapaian Pusat Feedlot hanya 0.6% sedangkan sasaran yang perlu dicapai ialah 60%.

Sementara jumlah lembu yang perlu disembelih untuk mencapai sasaran itu ialah sebanyak 1,500 ekor sehari tetapi jumlah lembu yang dapat disembelih hanya 20 ekor sehari.

Projek gagal

“Kajian awal oleh PKR ini jelas menunjukkan bahawa projek ini telah gagal walaupun menelan jumlah wang rakyat yang besar dan kurniaan tanah seluas 5,000 ekar.

“Malah, ada petani dan penternak kecil yang mempunyai operasi yang lebih besar dan berkesan meskipun tidak mendapat apa-apa bantuan kerajaan,” kata mereka.

Menurut mereka, penyelidikan PKR juga menunjukkan bahawa sehingga kini, komponen-komponen operasi yang lain yang diamanahkan kepada syarikat milik suami dan anak-anak Shahrizat masih belum dilaksanakan walaupun mendapat peruntukan besar.

Selain dari aktiviti mengimport lembu, syarikat ini juga dilantik oleh kerajaan untuk membangunkan penternak kecil melalui konsep “penternakan satelit” untuk menggandakan pengeluaran lembu, membangunkan makanan lembu berkualiti dan membangunkan baja dari operasi penternakan lembu.

Ujar mereka, “PKR berpendapat bahawa isu ini perlu diberi perhatian serius kerana ia salah satu contoh utama bagaimana penyelewengan wang rakyat akibat ketirisan mempunyai kesan mendalam kepada kenaikan harga barang yang menekan rakyat.

Projek ini dilancarkan oleh kerajaan bertujuan untuk mengurangkan import makanan yang memainkan peranan utama kepada kenaikan harga barang makanan yang terpaksa ditanggung rakyat.

Walau bagaimana pun, sebahagian besar dari peruntukan kepada projek-projek pertanian dan makanan untuk mengurangkan pergantungan kepada import tidak sampai dan diselewengkan sehingga mengakibatkan import makanan mencecah RM30 bilion setahun sehingga akhir 2010.

“Shahrizat sebagai menteri yang berkepentingan dalam projek ini dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai bekas Menteri Pertanian dan Agro Industri yang terlibat menganugerahkan projek ini kepada rakan menteri beliau tidak boleh lagi terus berdiam diri. Rakyat memerlukan penjelasan segera mengenai kegagalan projek nasional yang menelan belanja besar ini.

“Sekiranya kedua-dua mereka masih berdiam diri sehingga Isnin minggu depan, PKR akan menganjurkan satu lawatan menjejaki lembu ke Pusat Feedlot Kebangsaan di Gemas untuk mendedahkan perkara ini dengan lebih luas kepada rakyat,” kata mereka dalam kenyataan bersama.


Free Malaysia Today

23 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Senangnya kawan2 Umno tu nak berniaga besar...diberikan banyak duit dan mcm2 kemudahan. Kesiannya rakyat susahnya nak berniaga sampai menjual harta benda.

  ReplyDelete
 2. Melayu kacau melayu. Mengapa? Biar melayu berniaga. UMNO bersungguh2 bantu orang melayu. Hang semua nak kacau buat apa? Pi kacau orang kafir macam Lim Guan Eng. Orang melayu jangan usik walaupun ada salah sikit.

  ReplyDelete
 3. "anak mami menipu".....
  tajuk filem terbaru rakab.....
  kah...kah...kah....
  semua belajar dari kepala otak pak lah.....
  diam2 banyak membohong....
  kah...kah...kah...

  ReplyDelete
 4. Pemimpin melayu dlm Umno kaya tapi...
  - cetek pengetahuan ugama
  - ambil kesemptn bina kekayaan peribadi
  - penipu
  - tamak haloba
  - sombong & angkuh
  - gila kuasa
  - suka fitnah

  ReplyDelete
 5. IDRIS JALA: 2019 MALAYSIA BANGKRAPOctober 26, 2011 at 4:26 PM

  ATAS NAMA MELAYU UMNO BOLEH MENGAMBIL DUIT RAKYAT SESUKA HATI? ATAS NAMA MELAYU DUIT RAKYAT BOLEH DI BERI KPD KELUARGA SUAMI ANAK BERANAK MENTERI? ATAS NAMA MELAYU BOLEH BUAT APA SAHAJA WALAUPON HARAM? ATAS NAMA MELAYU BOLEH BELI CINCIN/BEG BIRIKIN/JOLI SHOPPING SANA SINI... BODOHNYA BAGI SESIAPA YG SOKONG...PEMIMPIN2 BAWA LARI JUTA2/BILION...PENCACAI BERSUBAHAT DPT BEBERAPA SEN AJE... DOSA BESAR SAMA2 TANGGUNG... TAK BERBALOI

  ReplyDelete
 6. KERA UMNO DPT CINCINOctober 26, 2011 at 4:30 PM

  RAKAB BODOH, UMNO NI TAK PERNAH PANDAI BERNIAGA, MENTERI2 NI TAK LAYAK/TAK ADA PENGALAMAN BERNIAGA, YG DIA TAHU...DUITTTT... APABILA DAH HANGUS...DIA JUAL KAT CINA DGN HARGA YG MURAH...ATAUPON DI AMBIL ALIH OLEH CINA..PERKARA INI DH 54 TAHUN BERLAKU, SBB ITU, LEPAS SATU SATU HAK2 ORG MELAYU TERMASUK SAHAM DEB RM52 BILION TINGGAL RM2BILION, DI REMBAT UMNO...TERUS MASUK DLM POKET CINA CUKONG... INILAH MELAYU BERNIAGA ALI BABA..

  ReplyDelete
 7. Rakab yang jahil 'murakkab'! Berniaga kepala hotak ko!

  Ada seortang peneroka di Felda di Bukit Sagu Kuantan yang aku kenal boleh ada lebih kurang 500 ekor lembu yang diternak dan diberi makan dalam ladang kelapa sawit. Tak ada sesen pun peruntukan dari kerajaan. Tak ada pun tanah yang dianugerahkan kepada beliau. Harga sekilo daging yang dah disembelih dia boleh tolak RM14 - RM16 jer sekilo! Harga pasaran paling kurang pun RM18 hingga RM28 sekilo.

  Bayangkan kalau peruntukan 250 juta yang dibazirkan tu disalurkan kepada 250 penternak lembu dengan peruntukan RM1 juta seorang bagi menternak 500 ekor benih lembu setiap orang. Kat situ saja pun kita dah dapat 125,000 ekor lembu untuk diternak dan dibiakkan. Kalau diandaikan 70% berjaya pun kita dah boleh dapat 87,500 ekor lembu. Tu belum masuk yang beranak dan sebagainya. Wujudkan skim ni kat felda-felda yang bersepah kat serata Malaysia ni. Bagi kat NFCSB duit 25 juta, tak sampai 5,000 ekor yang diternak nya. Dahlah tu, bagi tanah pulak lagi! Apa ker jadah puak2 menteri ni buat kerja yang bodoh lagi dari lembu. Rakab pun nak join sama dengan geng2 bodoh dari lembu ni!

  ReplyDelete
 8. ADA SIJIL L.E.M.B.U TERNAK LEMBUOctober 26, 2011 at 4:38 PM

  Iinilah susahnya apabila yg LEMBU MENGENDALIKAN @ MENTERNAK LEMBU...

  Rakab di ternak oleh Umno... jadi pencacai berotak lembu...

  Lembu diternak oleh pemimpin2 Umno... dgn pemimpin2 umno jadi Lembu...

  ReplyDelete
 9. celaka punya non 3.32,..nyamar nick aku lagi...bloodyfool !!

  ReplyDelete
 10. Heheheheeee...

  non yang nyamar nick aku tu kena maki dengan kengkawan sendiri....

  hahahahaaa.....padan muka lu...

  ReplyDelete
 11. dalam bahasa arab, rakab bermaksud lembu yg bodoh

  ReplyDelete
 12. non 6,03,

  tu laa,..lain kali jangan menyamar,..kan dah panas satu badan..

  heheheheeee...

  ReplyDelete
 13. Umno bn yahudi hanya bolih berniaga benda haram rasuah fitnah rogol menyamun hak rakyat itu aje yang mereka mahir kan kan kan

  ReplyDelete
 14. rakab.. kalau dah nama kau busuk.. sesiapapun yg pakai nama kau tercalit la busuk bau dia.. mcm tercalit tahi lembu sharizat kat muka kau..

  hehehe...

  rakab yg sentiasa bodoh

  UMNO SIAL SEBAB NAJIB & ROSMAH BODOH

  ReplyDelete
 15. rakab tak makan saman
  ko ckp apa pon dia bkn peduli
  dia dapat bayaran wat keje mcm ni
  pecacai umno..

  ReplyDelete
 16. kat feedlot ni la rakap, ankhramkgmelayu, pganutpiss diberi dedak kahkahkahkah

  ReplyDelete
 17. rakab ni orang gila kot...ada 2 character...satu sebagai fitrhanya yg bodoh dan satu lagi berlagak pandai.

  ReplyDelete
 18. Kalau dah rajin sangat datanglah melawat.... memang lembu dah habis. Bawa PDRM dan SPRM sekali...Masa baru buka dulu larisssssss sangaatttt tak cukup pisau nak sembelih.. maklumlah setiap SATU SAAT SEEKOR LEMBU DISEMBELIH.....sekarang ni tahi lembu adalah.... jangan lupa untuk melawat projek kedua BABI FEEDLOT dekat kawasan yang sama....

  ReplyDelete
 19. SEKARANG NI PUN DAH ADA PROJEK FEEDLOT MANUSIA.... pentenaknya adalah LEMBU-LEMBU kat Gemas.... Tahun2012 mungkin dah mulai dapat disembelih.... nanti jangan lupa makan SOUP MANUSIA.... Tukang masak pun lembu, yang makan lembu, sebab manusia dah lebih rendah daripada darjat lembu....... kerana manusia terlalu rakus. Apas pun jangan cemburu, ini giliran aku. Kalau kau nak jugak tunggu kau jadi anak Menteri.....

  ReplyDelete
 20. orang melayu ni sial tak habis. ada peluang sapu. konon konon cakap ugama tentang dosa pahala. bab duit takde kira punya pasal. mampus masuk neraka pun lantaklah. janji hidup dunia ni dapat apa yang dihajati.

  ReplyDelete
 21. kaki info,

  Kalau korang nak tahu, anak beranak sharizat bukak kedai makan menggunakan konsep francais. Name kedai dia...meatwork...pun satu projek gagal....

  Kalau nak daftar franchise kat KPDNKK kena cukup 3 tahun laporan kewangan beraudit tapi time daftar syarikat dia dikecualikan sebab guna nama emak dia...shahrizat...lepas tu...pengarah francais..baik pulak ngan shahrizat...aduuhhh...memang pasang kroni dia tu...kalu tak caya pi ...laman web www.franchisemdtcc.gov.my.....cari syarikat.... meatworks...

  ReplyDelete
 22. kpd rakab bahalol ,melayu mana umno tolong, mlayu kroni dia .kalu rakyat nk pinjam duit bukan main susah bank nk luluskan pinjaman.kalau anak beranak menteri ratusan juta bank bagi lulus.pergi mampus umporno pru 13

  ReplyDelete
 23. Thursday, January 20, 2011Pro-UMNO MCA Is Anti Buddhist !
  Contributed by Anak Mami

  Ven. Phra Piya Thammo,
  Rumah Pangsa
  Blk A-7-9- Jln Padang Tembak,
  11400 Pulau Pinang,
  Malaysia

  Dear Devotees,

  Before I commence of my letter-writing toward. All of you, I would like to inform all of you that I am not satisfy with the lawyer, Dato YIP KUM FOOK due to his bad inspirit impressions because he sent an inspector to come to our Buddhist Temple to arrest me without any good reason, moreover, the lawyer, YIP KUM FOOK is not satisfy with Chief monk.

  When the Chief monk had me to go to his Temple already and he went away and left me alone to take care until Chief monk come back to the Temple first and he also told me not to leave the Temple if any committees or the chairman want to chase me out, you don’t leave the Temple at all understand? Then I said, alright? To the chief monk! On the second Day, YIP KUM FOOK came to our Temple and talk to me. He tired to make some inquiry from me and he asked me, where I come from? I told him that I came from Penang.

  Then, I told to the lawyer (YIP KUM FOOK, MCA Man) that the chief monk came to Penang and fetch me and invited me to accompany him to go to his temple in K.L. I am not aware that YIP KUM FOOK is not in a good terms with the chief monk, chief monk already in this way, YIP KUM FOOK try to create trouble with me unnecessary. That is why, the lawyer want to chase me out of the Temple. Then I asked the lawyer, why you want to chase me out of the temple? Moreover, the Temple is not belonging to you, UNDERSATAND? Then, I asked him, who are you? I don’t know you at all, you have no right to chase me or control me at all, UNDERSTAND? You are just like a layman only. Do you know the regulations that any the chairman or committee cannot control the monks and the Nuns at all, also UNDERSTAND?

  I scolded him like that. Then the lawyer (YIP KUM FOOK) is not satisfy with me and he told me that he will called the police to come to the Temple and arrest me. I told him to go ahead and called the police to come and arrest me. I won’t run away, I said to him like that. I have done nothing wrong toward you, why you want to arrest me? He said, he doesn’t like me to stay here. I asked him, why? Again. After this he got very angry with me, then he phoned up to the police and the police came to the Temple and told me to leave the Temple.

  I told to the inspector of the again, 1 am sorry, I won’t leave the Temple because the chief monk had instructed me not to leave the Temple without his consent, UNDERSTAND? Then the inspector told me to leave, again. I told him I cannot leave the Temple because the Chief Monk hasn’t come back yet. This time, the inspector got very angry with me and he took out his handcuff and try to threaten me, then I immediately show off my hands for him to lock me up but he scare, then again, the inspector told me leave the Temple again but I still don’t want to leave the Temple.

  Then I phoned up to the chief monk again and I told him that the inspector insisted want to arrest me, you better come back to settle the case for me. After this incident, Chief Monk came back to the Temple and take me to go to another temple and stay their. That’s all about this incidents! Last of all, I would like to inform all of you, that no committees or the chairman can control all the monks and Nuns at all also UNDERSTAND? “They are higher than the King,” also! So how can the laymen, the committees and the chairman to control them: – EVEN THE KING ALSO RESPECTED THE MONKS AND NUNS. Why the chairman doesn’t respect the monks and nuns? They will carry the sins later on, UNDERSTAND?

  Yours in Dhamma

  Ven. Phra Piya Thammo
  Penang, Malaysia

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post