Sampai bila Malaysia akan diperintah oleh pemimpin yang gagal?

Datuk Seri Najib Razak menyindir Belanjawan Pakatan Rakyat sebagai bajet yang ‘menjanjikan bulan dan bintang’ yang bunyinya sama seperti ejekan budak-budak sekolah yang masih berhingus.

Mungkin, ia bukanlah sesuatu terjangkau oleh fikiran mereka di pihak Barisan Nasional kerana Pakatan Rakyat bukan sekadar menjanjikan urus tadbir ekonomi yang baik malah menawarkan pentadbiran yang berintegriti dan telus seperti mana terbukti di negeri-negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.


Bukti-bukti kejujuran Pakatan

Sebagai contoh, kerajaan negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang yang tidak berasaskan perkauman dan politik kronisme berjaya mencatatkan lebihan bajet untuk tiga tahun berturut-turut sejak 2008 mellaui urus tadbir cekap, akauntabel dan telus (CAT).

Kejayaan ini yang disahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara juga mendapat pujian Tranparency International di Malaysia kerana berjaya memerangi rasuah.

Pentadbiran yang bersih itu telah menghasilkan “dividen anti-rasuah” yang dikumpulkan bagi mengadakan program untuk membantu warga emas, orang kurang upaya dan banyak lagi yang mana kebanyakan penerimanya adalah kalangan orang Melayu dan umat Islam negeri.

Kerajaan Pakatan Selangor pula mengadakan banyak program membantu warga emas dan golongan miskin serta menghidupkan kembali projek perumahan rakyat yang terbengkalai sewaktu pemerintahan BN dahulu.

Yang terbaru, statistik Malaysia Industrial Development Authority (MIDA) mengenai pelaburan di Malaysia bagi separuh penggal tahun ini menunjukkan Selangor sebagai negeri paling banyak mempunyai projek yang diluluskan.

Sebanyak 158 projek perindustrian yang diluluskan di Selangor dan ini merupakan 31 peratus daripada jumlah projek bagi seluruh Malaysia, menurut Exco Kanan Kerajaan Negeri Selangor bagi Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok.

Kerajaan negeri Pakatan Kedah yang juga bebas rasuah telah berjaya mengamalkannya melalui cara kepimpinan melalui teladan di mana pimpinan negeri tidak menggunakan jet kerajaan, tidak tinggal di hotel mewah, malah membuat potongan gaji dan elaun yang dapat menjimatkan pentadbiran daripada pembaziran.

Begitu juga kerajaan negeri Pakatan Kelantan yang telah sekian lama diterima oleh anak negeri kerana cara hidup sederhana dan anti-rasuah yang diamalkan sejak lebih 20 tahun lalu.

Ini bererti Pakatan Rakyat mampu mentadbir negeri dengan baik, telus dan serius menangani masalah rakyat.

Memang benar Pakatan menawarkan pemberian tunai dan pelbagai program kebajikan kepada rakyat sebagaimana yang ditiru oleh BN tetapi ada satu perbezaan besar yang tidak ditawarkan oleh BN – pentadbiran yang adil, bersih, telus dan anti-rasuah.

Melihat Bajet BN 2012, ternyata bajet yang dibentangkan oleh Najib baru-baru ini bukan sekadar bajet pilihan raya tetapi memperlihatkan ketandusan idea pentadbiran BN, malah sebahagian daripadanya dicedok dari idea Belanjawan Pakatan Rakyat sendiri.

BN gagal angkat martabat insan

BN terdesak sehingga terpaksa mengulangi berapa banyak subsidi yang telah diberikan kerajaan kepada rakyat sedangkan perkara ini telah pun kita ketahui.

Malah, lebih memalukan apabila BN yang sebelum ini bermati-matian mengatakan subsidi akan menjadikan negara bankrap terpaksa menelan ludah sendiri apabila terpaksa mengekalkannya.

Sudah tentu ia bukan kerana BN sayangkan rakyat tetapi semata-mata mahu memancing undi dalam pilihan raya umum akan datang. Jika tidak, mengapa perlu lidah bercabang? Bukanlah Pakatan Rakyat lebih konsisten dalam membuat tawaran ikhlas kepada rakyat?

Rakyat berhak mendapat subsidi yang lebih banyak dari sekarang memandangkan Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan pelbagai sumber ekonomi. Jika kerajaan BN kesempitan wang, ia adalah berpunca daripada pentadbirannya yang penuh dengan ketirisan, kebocoran dan tidak telus.

Ini menunjukkan bahawa BN gagal menangani masalah ekonomi dengan baik apatah lagi bergelut dengan pelbagai isu ketirisan wang negara yang parah.

Kalangan rakyat yang tinggal di bandar terutamanya telah lama dihimpit masalah ekonomi yang kian mendesak.

Apa yang Najib lakukan untuk membela nasib golongan ini? Menurunkan cukai, mengurankan harga petrol? Jauh sama sekali.

Malah, diskaun tambang LRT dan monorel yang amat diperlukan oleh pelajar, pekerja awam serta kakitangan swasta tidak dipedulikan; sebaliknya mahu diberikan kepada warga emas yang amat jarang menggunakan perkhidmatan pengangkutan itu.

Apakah pengecualian yuran sekolah yang sememangnya hanya beberapa ringgit itu sudah cukup untuk memperbaiki status ekonomi rakyat?

Apakah pemberian bonus untuk kakitangan awam sahaja mampu menyelesaikan masalah kemiskinan rakyat terbanyak? Sedangkan jumlah pekerja yang ramai adalah dari sector swasta. Jadi di mana pelaksanaan gaji minima untuk mereka?

Mengapa pula Akta Pekerjaan mahu dipinda untuk member lebih kuasa kepada majikan? Siapa sebenarnya yang dibela oleh kerajaan BN?

Najib dan BN bukan sahaja gagal menangani masalah ekonomi rakyat malah gagal mengangkat martabat insan untuk mendapat keadilan dan kesaksamaan yang sewajarnya.

Apakah kita sebagai rakyat wajar mendapat layanan sebegini dari sebuah kerajaan yang telah diberikan amanah? Dan sampai bilakah kita harus membiarkan negara ini ditadbir oleh orang-orang yang gagal?


Roketkini.com

12 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. alaaa roketkini media parti cina komunis bintang tiga DAP takkanlah nak cerita kebaikan kerajaan BN .

  Ni dinamakan masuk bakul angkat sendiri . tapi tak sedar dibawah bakul ada isu rasuah tutup mulut RM200,000 hanya kerana organ manusia yang dinamakan sebagai buah dada!!!!

  ReplyDelete
 2. Kesian rakyat Malaysia berperdana menterikan seorang KAKI KENCING.

  ReplyDelete
 3. kaki kencing...
  kaki memburit..
  kaki juboq...
  kaki membunuh...
  The Perfect PM
  kah...kah...kah...

  ReplyDelete
 4. Citer2 BUAH DADA ni xdak dalam PAPER pun.... klu x... awai2 lagi dah keluaq... hangpa saja buat citer ni....

  BAPAK KENCING HARIN... ANAK KENCING HANCING.... (SAMA LA TUU)

  JOESIRAP

  ReplyDelete
 5. allo PenganutPAS, telah ku katakan semalam perkara sepatutnya bukan buah dada TAPI yg rogol amah dan yg rogol budak bawah umur la. .

  ooo PenganutPAS, kao nak menipu fakta ke. . kao nak bohong ye, kao nak dusta ye, kao nak nipu ye. .

  ingat2 le tau apa yg agama islam dok ajaq:
  org yg mengaku islam tapi dok bohong, dusta dan menipu itu munafiq namanya. .
  so kalu da teringin sangat2 nk jadi munafiq tu le kn, trus-trus le menipu ye. .
  lain le klu tak mau mengaku islam, tu da jadi crite dn brite lain le kan kan3. .

  ReplyDelete
 6. pPas ni mana tahu halal haram. Dia ingat dosa tu tak nampak, so tak pa lah kalau buat.
  rakab lagi hebat dari hang lah oooi! jgn mimpi nak dpt tempat pecacai umnooo no wahid.

  ReplyDelete
 7. Sampai bila???
  ..sampai pengikut bodoh dlm Umno tu cerdik dari pemimpin. Skrg ni masih kritikal bodohny lagi.. he hee , jgn marah..

  ReplyDelete
 8. Sampai bila Malaysia akan diperintah oleh pemimpin yang gagal?
  . . jawapannya ialah. .
  1. selagi ramai orang yg jenis mcm rakab, PenganutPAS etc yg hanya hidup dgn duit haram amno-apco. .
  2. salagi tidak faham apa itu buat satu jambatan harga rm100juta ikut tender yg telus tulus mulus DGN buat satu jambatan harga rm150juta ikut selera amno-apco. . ini contoh buat jambatan tau bukannya contoh buat jamban le ye
  3. tak larat le nk bgi manyak2 coz nk g discussion le ye. . nx time smbung lgi le ye hehehe

  ReplyDelete
 9. penganutpas,

  Kau tahu ker DAP tu komunis bintag 3? Kau betul2 tahu ker anak LGE yg raba buah dada bayar RM200,000? kalu org lain yg buat cerita dan kau yg jaja, fitnah namanya tu. kau tahu ke? Hentikan lah sebarang fitnah hanya utuk emncarai duit.

  ReplyDelete
 10. Tu la. Pngaruh Nightline PornNews. depa ni, suka dsuap je. xreti nak suap sniri, cr ilmu, explore, research. suma yg klua TV, tu la point depa nak pi jaja. dungu piang, org bodoh akan terus jd bodoh.

  ReplyDelete
 11. pencacai umngok ni kalau tak isu yg auta atau yg di ada adakan.. apa lah yg dia org nak pertahankan utk pemimpin kesayangan mrk. Ini org lemas tengah laut.. tak de pelampung.. tuib tayar pun jd lah..

  tujuan mrk satu, supaya rakyat mengatakan pemimpin pakatan pun sama.


  Apa kebaikan bee end? kalau ada pun tak sebaik pemerintahan pakatan yg di sahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara juga mendapat pujian Tranparency International di Malaysia kerana berjaya memerangi rasuah.

  ReplyDelete
 12. Triple P tetap bangang macam biasa.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post