Tak boleh nak Tax Prepaid , BN tax Unifi dan Streamyx pula



Pada 8 September 2011 yang lalu Malaysiakini telah menyiarkan satu laporan yang mengatakan ‘Berkuatkuasa 15 Sept, pembelian prepaid, top ups, prepaid starter/SIM packs untuk semua pembekal system telekomunisasi akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6% oleh Kerajaan.’


Dan berita tersebut telah membangkitkan kemarahan banyak pihak antaranya ialah Ketua Pemuda UMNO sendiri iaitu Menantu Pak Lah, Khairy Jamaluddin.

Selang sehari kemudian bagi menunjukkan keprihatinannya kepada rakyat dengan selamba Najib telah berbohong dengan mengatakan keputusan itu diambil sendiri oleh syarikat telekomunikasi bukan dengan kelulusan kerajaan.

Berikutan itu Najib telah meminta syarikat telekomunikasi supaya mengkaji semula keputusan mengenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6.0 peratus kepada pengguna ke atas produk tambah nilai dan pek permulaan kerana keputusan itu kini dilihat membebankan rakyat.

Bagi menjayakan sandiwara Najib tersebut syarikat-syarikat telekomunikasi telah menangguhkan hasrat tersebut.

Najib dikatakan berbohong kononnya tidak tahu menahu akan kenaikkan itu kerana Kerajaan UMNO/BN telah menetapkan cukai tersebut di dalam Budget yang dibentangkannya sendiri pada 15 Oktober 2010.. sila lihat budget tersebut di (SINI)

Nampaknya pentadbiran Najib masih tidak berputus asa untuk mengenakan cukai 6% tersebut keatas rakyat Malaysia (Ahli UMNO dikecualikan kot?)

Setelah gagal untuk menyusahkan rakyat yang menggunakan perkhidmatan Digi, Celcom, Maxis, dan Umobile dengan tax atau cukai perkhidmatan sebanyak 6%, Najib telah mengubah sasarannya.

Mulai 1 Januari 2012 cukai tersebut akan dikenakan terhadap semua pengguna perkhidmatan TM, Unifi, dan Streamyx.. err.. Ahli UMNO dikecualikan.

Dengarkan pengesahan dari Operator TM net sendiri….



Terima kasih buat Tigaline atas info, lagi info sila lihat di (SINI)

14 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Baru saja register Unifi, dengan harapan boleh la tolak cukai LHDN disamping mutu perkhidmatan yg baik, sungguh tak sangka pulak kena GST 6% tiap2 bulan....(sungguh tak puas hati)

    ReplyDelete
  2. Amirul..Tahun depan datang belanja dikedai aku KEDAI 1 MALAYSIA.
    Yangmana ada cukai 6% tu aku tak akan cas kau orang ini janji aku
    Lu tolong gua, Gua tolong lu
    apa macam setuju..

    ReplyDelete
  3. itu cukai ini cukai. lpas ni, nak berak pn, kne baya cukai. buto la lu najib. gua rogol opah lu kang o0o

    ReplyDelete
  4. Bagus juga ada cukai supaya cybertroop UMPORNO bolehlah rasanya selepas contract mereka dgn UMPORNO tamat nanti. Ka kah ha

    ReplyDelete
  5. woi...ko duk pakai unifi ke streamyx kire BERRKEMAMPUAN la woi.aku xpakai pon kejedah tu.tu nk bising2 pasal kene charge cukai..org kt kampung pon xpakai intenet ni.dh mampu byr cukai skit bising.cukai2 ni pegi utk ko jgk...wat itula...wat inila...kerajaan pon nk income jgk.baru bole berfungsi....kang xpasal2 letak income tax mahal2...korang lg marah...adoiii..sume nk preee...

    ReplyDelete
  6. Apa bising-bising..sampai masa kita pakat talqinkan umno dalam pru 13 nanti.Biar padan muka najib yang asyik gilakan duit rakyat.

    ReplyDelete
  7. ulasan bodoh hanya dari Ipelesit...
    yang merayau hanya satu pelesit...
    kedai runcit rakab jual kondom je..
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  8. bodoh bangang punya statement non 1:12am...ko tak ingat ke tuhan ko najib kata apa "subsidi dikurangkan supaya org kaya tidak mengambil kesempatan dgn harga murah..." tunggang terbalik sembah najib masih tak reti2...murtad!

    ReplyDelete
  9. wahai anonymous 8.44am, jual kondom tak sala la so kira ok le si rakab jual kondom tu. .

    ReplyDelete
  10. PPP,

    kondom tak perlu bayar cukai 6%...
    kedai 1malaysia..
    dia banyak supply utk najib...
    permanent buyer...
    maklum la kaki memburit..
    kah...kah...kah

    ReplyDelete
  11. klu x nk bayaq jgn pakai...bkn paksaan pn...itu pn xleh pikiaq ka..aduyaii

    ReplyDelete
  12. dari berbelanja dikedai 1 malaysia baik aku berbelanja di mydin, 99, ecomart, econsave, tesco, giant... sebab aku tak mahu mengkayakan cyber troopers gomen yang gaya dah buka kedai 1 malaysia

    ReplyDelete
  13. sokong foc....klo xnak byr..jgn pakai...diam sudah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post