Tariff Elektrik akan naik lagi?Munasabahkah kalau tarif elektrik naik lagi selepas ini? Kalau ikut rekod keuntungan TNB sebelumnya, TENAGA Nasional Bhd (TNB) telah peroleh untung bersih sebanyak RM3.2 bilion dalam tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2010. Kemudian, Tenaga Nasional Bhd (TNB) berjaya peroleh untung bersih untuk tempoh berikutnya, separuh masa pertama berakhir 28 Februari lalu sejumlah RM1.343 bilion….


KUALA LUMPUR : Tenaga Nasional Berhad (TNB) mencatatkan kerugian bersih RM453.9 juta pada suku keempat tahun kewangan semasa ekoran kekurangan bekalan gas dialami oleh syarikat itu. Sehubungan itu, keuntungan bersih syarikat tersebut bagi tahun kewangan 2011 merosot 84 peratus kepada RM499.5 juta berbanding RM3.2 bilion pada tahun kewangan 2010.

Dalam kenyataan pada sidang media hari ini, kumpulan itu berkata, keadaan itu telah menyebabkan pertambahan kos bahan api RM2.1 bilion ekoran kekurangan bekalan gas, sekali gus memaksanya menggunakan minyak dan sulingan yang berharga tinggi untuk menjana tenaga elektrik.

Ketua Pegawai Eksekutif TNB Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, beliau berpandangan bahawa akan menjadi satu cabaran bagi Petronas untuk memulihkan sepenuhnya bekalan gas semula jadi dan ekoran penggunaan bahan api ganti yang mahal, keputusan suku pertama tahun kewangan semasa syarikat utiliti itu juga dijangka sama sebagaimana dialami pada suku keempat tahun kewangan lalu.

Katanya, TNB sedang mengadakan perbincangan dengan kerajaan mengenai soal mendapatkan pampasan daripada Petronas. “Pampasan dalam bentuk tertentu diperlukan,” kata Che Khalib. (Sumber : The Malaysian Insider)Untung adat meniaga. Ada untung, ada rugi. Tapi sungguh tidak patut kalau TNB boleh rugi teruk. Takkan TNB monopoli pun boleh rugi banyak? Kemudian pada pertengahan tahun, tarif elektrik baru sahaja dinaikkan dengan purata kenaikan sebanyak 7.12%. Walaubagaimanapun, TNB tak setuju yang mereka monopoli industri tenaga sekarang ini…..

Jawapan mereka ada pada paparan (gambar) di bawah ini…
Antara beberapa alasan yang popular diberikan rugi setiap kali menerima kerugian tempoh-tempoh tertentu beberapa tahun kebelakangan ini, sehingga adakala menyebabkan mereka bertindak menaikkan tarif elektrik beberapa kali sebelum ini :

1.ringgit lemah berbanding euro/yen/etc
2.kenaikan harga minyak/gas dunia
3.kekurangan bekalan gas
4.kenaikan harga arang batu
5.kemerosotan permintaanGambar Barisan pemain utama IPP di Malaysia

Dan…kena tambah satu lagi faktor yang menyebabkan kadar keuntungan TNB jatuh adalah disebabkan pembelian mahal kuasa yang dihasilkan oleh Pengeluar Tenaga Bebas (IPP). Untuk rekod, TNB terpaksa menanggung RM12.5 billion untuk beli kuasa daripada IPP berbanding tahun kewangan sebelumnya 2009 dengan RM11.8 billion. Tahun 2011, berapa pula tanggungan TNB terhadap IPP?
Punca kerugian TNB kali ini adalah disebabkan kebakaran pada Disember 2010 di blok Bekok yang terletak di pesisir 200km dari Pantai Timur Semenanjung. Penyambungan semula bekalan penuh dah berkali-kali ditangguhkan. Sehingga akhirnya TNB terpaksa beralih kepada bahanapi lain yang lebih mahal. Itu sebab mereka rugi banyak kali ini berdasarkan kenyataan TNB baru-baru ini.

Pelik, setahu kami Malaysia ini kaya dengan rizab gas asli. Jadi mengapa Petronas boleh menghadapi kekurangan bekalan gas, yang telah mengakibatkan kerugian kepada Tenaga Nasional? Kalau sebelum ini, Petronas mampu membekalkan 1200 juta mmscfd sehari kepada sektor penjanaan kuasa tetapi sekarang turun mendadak kepada hanya sekitar 900 juta mmscfd pada tahun ini.

Menurut Petronas, kekurangan gas kerana harga gas subsidi (ha…yang ini siapa yang paling banyak dapat?) dan penggunaan gas sebagai ganti kepada arang batu dan ini telah mendorong permintaan tinggi terhadap gas.

- Petronas jual gas pada harga yang rendah (bersubsidi) kepada IPP
- IPP jual kuasa elektrik kepada TNB pada harga mahal
- TNB pun naiklah tarif elektrik apabila tiba masa yang mereka rasakan bersesuaian
- Semuanya angkara perjanjian berat sebelah antara IPP dan TNB dahulu sehingga menyebabkan CEO TNB pada masa itu, Tan Sri Ani Arope meletak jawatan kerana tidak berpuas hati.
- Akhirnya, siapa yang kena bahananya?

Tambah Petronas lagi,

Subsidi gas telah diberikan sejak tahun 1997 lagi sehingga menyebabkan permintaan gas sebagai ganti kepada arang batu dan minyak meningkat melebihi keperluan.

Yang menjadi persoalannya sekarang, adakah jika bekalan bekalan dari Bekok C walaupun berjaya dipulihkan sepenuhnya, kekurangan gas akan berjaya diselesaikan? Secara faktanya, Malaysia bukan calang-calang rizab gasnya sehingga Malaysia diletakkan pada kedudukan ke-14 di dunia dari segi rizab gas, mengikut laman web Malaysia Gas.

Setakat ini ada cadangan telah dikemukakan yang mana beberapa pengeluar tenaga bebas perlu berkongsi kos yang tinggi ketika ini. Mahu atau tidak, tidak diketahui lagi.

Pendapatan daripada gaji CEO dan elaun orang-orang di belakang pengurusan Tenaga Nasional Berhad (TNB) :

Sila lihat di SINI

9 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. PR perintah tarif turun

  ReplyDelete
 2. 1Malaysia - Kroni didahulukan, Capailah sebanyak mungkin.

  ReplyDelete
 3. bertuahlah mereka di dunia ni ye
  .
  kaya bertamba kaya. .
  . . miskin bertamba miskin dan trus melarat. .
  .
  tahniah kpd 'negara islam malaysia amno-apco'
  .
  rakab dan penganutpas pun da kaya raya jadi jutawan kerna sokong amno-apco ni tau. .

  ReplyDelete
 4. TEORI rahman @ PengikutPeganutPas,

  Penggunaan elektrik bawah RM20 tetap percuma...orang miskin tidak terjejas..

  Lagi pun itu cuma andaian pakatan bangang jer...

  heheheheeeee...sukanya bombongok

  ReplyDelete
 5. rakab yg atas bodoh betul. pengguna miskin dapat free. tapi yang naik semua peniagaan. peniagaan akan nak harga barangan. maka orang miskin yg susah juga! bodoh rakab! kepala hotak kecil tak tau fikir!

  ReplyDelete
 6. wooit non 9.14 bahalol,

  itu cuma andaian jer laa..
  pakatan perintah nanti baru naik, faham..

  jangan undi calon pakatan !!

  ReplyDelete
 7. rakab 9:24 yg maha bangang!!

  Andaian kepala hotak ko....
  mana ko tau pakatan perintah nnti barang naik? tapi yg pasti klu UMNO perintah dijamin/wajib/confirm tarif elektrik akan naik..

  Hang jangan jadi bangang sangat weeii

  ReplyDelete
 8. mulai skg kau org perhatikan lah prestasi kewangan syarikat syarikat dan bank yg di miliki khazanah.

  dr dulu semua nya sama mcm ni.

  mana lah melayu nak lawan setanding dgn kaum lain.

  ReplyDelete
 9. Naik la tariff elektrik tu... Kat sekarang zaman BN iaitu BARANG NAIK. Apa nak bising-bising. Lepas ni kita ramai-ramai runtuhkan hegemoni BN dan kita naikkan PR sebagai line-up baru di persada politik tanah air. Nanti boleh lah "rakab and the pencacai" register di Wad Psikiatri HKL sebagai penghuni baru. HAHAHAHAH!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post