Zul Nordin tak ada kena mengena dengan Perhimpunan Sejuta Umat (HIMPUN).Hairan juga aku bila memikirkan kenapa Pengerusi bersama Perhimpunan Sejuta Umat (HIMPUN) mengeluarkan kenyataan mengatakan antara yang tidak terlibat dalam kepimpinan HIMPUN adalah Zul Nordin.


Dan jika Zul Nordin mengeluarkan kenyataan dalam perhimpunan itu kenyataannya tidak mewakili HIMPUN..

Tapi.. mungkin mereka sedar bahawa Zul Nordin itu seorang hipokrit.. paling jelas bila beliau menyertai rombongan Najib ke Turkey suatu masa dulu..

Dalam lawatan Najib dan Rosmah telah bertafakur di Taman Makam Pahlawan Anitkabir, Turki . Dalam Upacara penghormatan pula Najib telah meletakkan kalungan bunga di makam Mustafa Kemal Ataturk (musuh Islam).. lihat gambar di SINI

Zul Nordin yang kononnya seorang pejuang Islam telah merelakan Najib melanggar keputusan Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang telah membuat keputusan dalam persidangannya pada 7 Oktober 1987 mengatakan meletakkan kalungan bunga pada Tugu Peringatan Negara sempena sambutan Hari Pahlawan adalah bercanggah dengan Islam dan boleh membawa kepada syirik.

Adakah Najib tidak tertakluk kepada keputusan Majlis Fatwa itu wahai Zul Nordin?


*******************


Kenyataan Media
18hb Oktober 2011

HIMPUN TIDAK AKAN DIBENARKAN DIPOLITIKKAN

Saya selaku Pengerusi bersama Perhimpunan Sejuta Umat (HIMPUN) ingin menjelaskanbahawa YB Zulkifli Nordin , Senator Ezam dan YB Ibrahim Ali tidak terlibat dalam kepimpinan HIMPUN . Mereka juga tidak telibat dengan ucapan tokoh pada hari perhimpunan .

Jika mereka mengeluar sebarang kenyataan berkait dengan perhimpunan , itu tidak mewakili HIMPUN.

Saya tidak akan membenarkan inisiatif ini dicemari dengan niat terselindung oleh mana-mana pihak dan akan membuat pendirian tegas .

Isu ini adalah isu menyelamatkan aqidah Islam dan bukan isu politik untuk menyerang mana-mana pihak.

Perhimpunan akan memberi penekanan untuk memupuk kefahaman dan kesatuan antara umat Islam, meningkatkan sensitiviti rakyat pelbagai kaum mengenai Aqidah Islam dan kesucian agama Islam, menegaskan keperluan semua pihak supaya menghormati kedudukan Islam dalam Perlembagaan serta memperkukuhkan hidup harmoni antara pelbagai kaum dan anutan agama.

Mana-mana pihak yang cuba menyimpang dan mencemar niat HIMPUN akan saya buat pendirian tegas.

Saya ingin menegaskan bahawa HIMPUN tidak akan terlibat untuk menyerang mana-mana pihak selain menegaskan pihak umat Islam perlu bersatu mempertahankan aqidah Islam.

Saya menyatakan pendirian bahawa tumpuan HIMPUN pada asasnya hanya untuk fokus kepada soal Aqidah umat Islam dan kesatuan umat Islam untuk mengukuhkan penghayatan aqidah serta mempertahankan pegangan umat Islam dari sebarang usaha untuk menggugat aqidah tauhid yang menjadi prinsip pokok dalam pegangan umat Islam.

Sementara ada insiden yang dipertikaikan semada berlaku usaha memurtadkan orang Islam atau tidak , adalah suatu isu yang perlu diambil tindakan oleh pihak yang berkuasa . Pihak berkuasa perlu konsisten menangani pelbagai usaha dan tindakan yang melanggar undang-undang Islam.

Saya menegaskan bahawa umat Islam perlu meningkatkan kewaspadaan terhadap ujudnya serangan pihak tertentu terhadap aqidah umat Islam melalui pelbagai cara termasuk cara menerapkan aliran pemikiran dan fahaman yang ditolak oleh Islam.

Saya juga menegaskan bahawa aliran pemikiran sekularisme dan perkauman assobiyyah sememangnya boleh membawa kepada gugatan aqidah dan oleh itu usaha untuk memeranginya juga harus dilakukan .

Saya juga ingin mengingatkan usaha gerakan evangelis ditingkat global , serantau dan nasional untuk mendekati umat Islam dan berusaha agar mereka berpindah agama tidak boleh dinafikan.

Golongan evangelis yang mendapat dokongan dana dari luar mempunyai agenda mengembangkan agama kristian diseluruh dunia dan rantau ini adalah antara rantau yang diberi perhatian khusus.

Lantaran itu pihak kepimpinan agama Kristian di Malaysia perlu membuat pendirian terhadap agenda ini kerana mereka harus menerima hakikat bahawa ia tidak boleh dibenarkan di negara ini berdasarkan peruntukan undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan dan juga dalam Enakmen undang-undang Syariah diperingkat negeri.
Gerakerja mengembangkan agama Kristian kepada orang Islam dengan apa cara sekalipun perlu dihentikan.

Pihak kepimpinan Kristian di negara ini mesti menyatakan pendirian mereka dengan berterus terang bahawa dalam konteks Malaysia dan berdasarkan Perlembagaan Persekutuan yang diterima sebagai kerangka tatahidup bernegara di Malaysia , agenda ini tidak boleh diterima dan perlu ditolak dengan tegas .

Sementara itu harus diperakui memang ujud kelemahan penghayatan Islam dikalangan umat Islam bukan sahaja dikalangan masyarakat awam, malah juga dikalangan golongan berpendidikan tinggi .

Ini diakibatkan antara lain oleh kelemahan polisi serta sikap liberal yang diambil oleh pihak berkuasa dan kepimpinan negara yang maseh enggan melaksanakan Islam yang menyeluruh .

Namun dalam masa yang sama saya juga tidak boleh memperkecilkan berlaku banyak insiden murtad secara terancang.

Lantaran itu saya memberi penegasan bahawa penyatuan suara , tindakan dan azam untuk meningkatkan kempen dikalangan masyarakat Islam untuk melaksanakan Islam secara menyeluruh semada dalam aspek sosio-budaya ekonomi , pendidikan , polisi pembangunan , undang-undang , mahupun siyasah , hendaklah seiring dengan memperkukuhkan institusi-institusi yang bertanggungjawab untuk menguruskan hal ehwal pentadbiran Islam .

Saya mengambil sikap bahawa usaha dan niat pokok HIMPUN untuk menyatukan umat Islam demi mempertahankan Aqidah Islam tidak akan dibenarkan di ‘hiject” oleh golongan yang berkepentingan politik dan beragenda melaga-laga antara kaum dan penganut agama mahupun antara parti politik.

Kepincangan yang berlaku akibat kecuaian pihak yang berwewenang yang memberi ruang kepada gejala murtad berputik dan berkembang di negara ini hendaklah diperbetulkan segera.

Saya ingin mengesa supaya semua pihak semada dikalangan NGO yang menyertai HIMPUN mahpun individu dan institusi Raja-raja Melayu mengambil sikap yang konsisten dalam menangani gejala murtad.


Mohd Azmi Abdul Hamid
Pengerusi Bersama HIMPUN

17 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. zul nordin kata Najib, rahim tambi chik, rais yatim, rakab, PenganutPAS dan smua amno-apco tidak tertakluk kepada keputusan Majlis Fatwa.
  .
  ole itu tiada apa2 tindakan yg bole dikenakan terhadap mereka.
  .
  sbb tu le, ape jua yg geng amno-apco buat samada rasuah, letop org, rogol amah, rogol gadis bawah umur etc. . mereka tetap bebas!!!
  .
  bertuah le mereka dgn dunia realiti depa ye. .

  ReplyDelete
 2. apa pun aku nk tgk jadi tak si zul kulum ni nk berdebat dgn aziz bari...cakap bukan main riak."saya sanggup berdebat di mana saja..di depan siapa saja tak kira di depan penyokong pembangkan" kita tggu dan lihat...kalau dh satu spesis dgn anjing yg bernama ahmad maslan aku rasa boleh agak nk jadi mcmcana..

  ReplyDelete
 3. Ramai umat yg keliru apa bila pemimpin Islam meremeh kan hukum Allah spt hudud.

  Ramai umat yg keciwa bila pengagihan wang zakat tdak diuruskan dgn betul.

  Ramai umat tidak merasa bersalah apa lg dosa dgn politik fitnah dan prono.

  Ramai kaum hawa yg mempersoalkan ttg hak mrk dgn menuntut hak mrk dgn membelakang kan alquran.

  Maaf, apa guna sejuta himpunan kalau di biarkan pemimpin yg tdak mensyiarkan islam. Mengapa dibiarkan SIS bergerak dan bercakap suka mrk? Mrk boleh menulis dlm akhbar membantah hudud tp beberapa pimimpin PAS dilarang sdgkan dua dua sama bercakap ttg agama Islam.

  Betul kan Aqidah pemimpin Islam samada politik atau agama maka akan betul lah aqidah umat.

  ReplyDelete
 4. Zul biawak suruh Aziz Bari memohon maaf terlebih dahulu kepada sultan baru dia akan sambut debat tu..
  kah...kah...kah...
  lawak ...alasan demi alasan....
  takut cakap takut...
  kah...kah...kah...
  woit bayar hutang dulu baru berdebat dgn Aziz Bari...
  zul biawak...
  zul setan...
  zul temberang...
  zul munafik...
  zul kelentong...
  zul tak bayar hutang...
  kah...kah...kah
  tak mampos lagi

  ReplyDelete
 5. Picture tells thousand words. Betapa mesra dan rapatnya si zul munafiq ni dgn perempuan puaka cincin $24juta.

  ReplyDelete
 6. Tak habis-habis dengan fitnah murahan....

  Aku takut kau orang nanti mati tak sempat bertaubat.....

  ReplyDelete
 7. allo cik rakab oii. . yg dok buat fitnah tu kao la. .
  so buat2 le be tobat ye. . bukan tobat 'buat2' tau. . betol punye le ye
  .
  o ye. . brape duit haram amno-apco bgi kao buat komen ni ye. .
  .
  hehehe sukanya penganutpas hehehe
  .
  o ye, satu lgi hal. . panganutpas da "langgan" ke kt kedai kao tu. . alaaa mcm mat bangla dan mat indon dok langgan tu le. . .
  .
  hehehe sukanya penganutpas hehehe

  ReplyDelete
 8. cik rakab. . ole kerna kedai kao maju coz jual "ehem ehem' kt mat bangla dan mat indon juga bnyk dpt duit haram dri amno-apco

  ape kata, kao bayo kan le utang zul kulum tu. . aku dengo sikit je. . rm 15 ribu je (kao check le nilai bebenonya ye)

  banyak pahala kao dpt tau. .

  ReplyDelete
 9. Kenapa tidak HIMPUN tidak membenarkan ahli politik seperti Zul4Kulim dan ibrahim ali menjadi jurucakap dan membuat ucapan ?? Kenapa HIMPUN keluarkan press statement tu pada hari ini 18/10/2011??

  Jawapannya ada pada mesyuarat yang akan berlangsung pada malam ini. Jawatankusa Lujnah PAS akan bermesyuarat bagi menentukan pendirian mereka berhubung dengan perhimpuan sejuta umat ini .

  sekarang Dr. Yusri dan mohd azmi dah keluarkan kenyataan jelas bahawa perhimpuan ini bagi memberi kesedaran untuk menyelamatkan akidah umat islam . TIDAK ADA UNSUR POLITIK . ORANG POLITIK TIDAK TERLIBAT DAN DILIBATKAN.

  Sebelum mesyuarat pihak PAS dah kena satu tumbukan padu di muka . Mereka mendakwa kononnya perhimpuanan ini bertujuan untuk menyerang Pakatan Haram . Kononya perhimpuan ini menimbulkan rasa kurang senang penganut agama lain. Kononnya doktrinasi fahaman perkauman, sekularisme dan materialisme menjadi punca murtad. semua ini disangkal awal awal oleh Dr. Yusri.

  Mesyuarat malam ini juga bakal meletakkan beban membuat keputusan kepada pihak PAS oleh Pakatan HARAM. jika PAS bersetuju maknanya pakatan haram khususnya PKR akan menghormati keputusan PAS . Begitulah sebaliknya . DAP tutup buku terus .Sayangnya pihak PKR tidak berani membuat keputusan .

  Sepatutnya PKR awal awal lagi memberi sokongan kepada Himpun . Kenapa tidak ??? Sedangkan Anwar Ibrahim adalah sahabat baik kepada Dr. Yusri !!!!! Kedua-duanya bekas pemimpin tertinggi ABIM . Bukan itu sahaja , ramai dari anggota jawatankuasa dan pendokong HIMPUN terdiri daripada ahli kumpulan pemikir Anwar pada satu masa dulu .

  Jawapannya adalah pengaruh mubaligh kristian yang terlalu kuat dalam PKR . Anwar Ibrahim tidak mampu untuk melawan pengaruh mubaligh kristian ini . Menentang kumpulan mubaligh kristian ini bermakna karier politik Anwar Ibrahim akan hancur dalam masa yang singkat . Anwar terpaksa berkerat rotan dengan penganjur yang satu masa dulu merupakan sahabat baik beliau sendiri !!! sama sama kita renungkan.

  ReplyDelete
 10. Is ish ish ish rakab@bakar laknatullah. Remember .... the ball is rolling .... Ha ha ha ha .....

  ReplyDelete
 11. Kalau hanya sekadar berhimpun wat apa.....isu aqidah ni dah lama....dah...apa UMNO buat....!!!!!!!!!!!!

  ReplyDelete
 12. pernahke pok jib dan din lembut tu gi sekolah agama semasa kecik2 dulu macam kita gi sekolah agama petang? ..cuma nak tanya je.

  ReplyDelete
 13. pPAS
  hang kata himpun ni bukan anjuran politik, tak melibatkan orang politik. OK lah, PAS tak terlibat dan TAK teringgin nak terlibat pun! Kita lihat lah nanti geng2 kepala lembu umno shah alam dan geng2 3 calit melayu terkinja2 macam kena rasuk syaitan menunjuk emosi nanti.
  By the way, orang melayu tak sebodoh yg hang fikirkan... kami tahu BARISAN NAJIS di belakang wayang ini!

  ReplyDelete
 14. Perhimpuan Sejuta Umat - PAS tak nak ikut.

  Perhimpunan BERSIH bersama Ambiga - PAS sertai. Anytime..anywhere

  PAS back up gereja DUMC.

  PAS pentingkan politik dari agama

  PAS pentingkan undi dari akidah.

  Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih

  ReplyDelete
 15. Depa ni nk mati mcm Kamal Ataturk tu. Tak de siapa yg bole bantu orng yg dah sesat kecuali Allah swt. Syukur tdk lagi brsama puak Umno ni.

  ReplyDelete
 16. Saya menyatakan pendirian bahawa tumpuan HIMPUN pada asasnya hanya untuk fokus kepada soal Aqidah umat Islam dan kesatuan umat Islam untuk mengukuhkan penghayatan aqidah serta mempertahankan pegangan umat Islam dari sebarang usaha untuk menggugat aqidah tauhid yang menjadi prinsip pokok dalam pegangan umat Islam.

  Sementara ada insiden yang dipertikaikan semada berlaku usaha memurtadkan orang Islam atau tidak , adalah suatu isu yang perlu diambil tindakan oleh pihak yang berkuasa .

  kenyataan dr pegurusi Bersama Himpun tsbt langsung tak de sebut psl anti-murtad tp dlm berita TV3 dan kata pencacai Himpunan anti-murtad. Nak buat perhimpunan yg baik pun disalahgunakan?

  apakah aqidah umat islam dpt diselamtkan dgn perhimpunan sejuta umat? Apakah sejuta yg berhimpun ini tak kisah dgn fitnah dan rasuah. Hari hari mkn rasuah pun lama lama aqidah jd reput. Cite hantu melayu pun boleh lemahkan aqidah kita, tp apa kita buat?

  PAS dan Pakatan harus berhati hati.. akan ada satu dua penceramah yg akan mengambil kesempatan mengenakan sikap pemimpin PAS dan Pakatan.

  Percaya lah kalau Himpunan ini org org nya berat sokongan kpd PAS, jgn hrp lah kita dpt sokongan dr pencacai dan pemimpin umngok.

  ReplyDelete
 17. kesimpulan dari entri asd ni aku dapati ASD telah memutar belit cerita pasal perhimpunan dgn kaitkan cerita pm kalungkan bunga hahahahahaa

  klu lu org pakatan harami tak mau join perhimpunan sejuta umat Islam ni takper sebab lu org dah sah2 tau perhimpunan ini anjuran org Islam

  lu org aku tau nakkan perhimpunan yg dipimpin oleh org bukan Islam hahaha

  tidak syak lagi ASD kaki putar belit

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post