Banglo Khir Toyo RM3.5 Juta?SHAH ALAM 31 Okt. - Pengarah Ditamas Sdn. Bhd., Shamsuddin Hayroni didakwa membeli dua lot tanah termasuk sebuah rumah banglo di Jalan Suasa 7/1L di sini pada harga jauh lebih tinggi berbanding nilai pasaran daripada pemilik asal hartanah.


Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu, Shamsuddin membeli hartanah itu daripada Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Permodalan Kebangsaan Bhd, Saiful Aznir Shahabudin, pada harga RM6.5 juta berbanding nilai pasaran sebanyak RM4.3 juta.

Saksi keempat pembelaan, Irhamy Ahmad, seorang jurunilai hartanah profesional dari Irhamy & Co. berkata, harga belian itu tidak berpatutan dengan nilai pasaran yang ditafsirkan oleh syarikatnya pada 10 Mei 2005.

"Sebelum saya membuat penilaian, saya terima salinan dokumen perjanjian jual beli yang dibuat antara Shamsuddin dan Saiful Aznir yang menyatakan nilai RM6.5 juta dan berpendapat ia terlalu tinggi," katanya ketika menjawab pertanyaan peguam Dr. Mohamed Khir, Datuk Jaharbedeen Mohamed Yunoos.

Irhamy berkata demikian ketika memberi keterangan pada perbicaraan bekas Menteri Besar Selangor, Dr. Mohamad Khir Toyo yang membela diri atas tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri, Zaharah Kechik, 45, dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8 & 10, Jalan Suasana 7/1L, Seksyen 7, daripada Shamsuddin dengan harga RM3.5 juta.

Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr. Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasmi beliau sebagai Menteri Besar Selangor ketika itu.

Dr. Mohamad Khir yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7, di sini pada 29 Mei, 2007.

Mengulas lanjut, Irhamy bagaimanapun berkata, salinan dokumen perjanjian jual beli itu tidak sama sekali mempengaruhi proses penilaian yang dibuat terhadap hartanah terbabit.

Irhamy berkata, beliau membuat penilaian berdasarkan kaedah perbandingan dengan mengambil kira harga hartanah di kawasan setempat.

Katanya, beliau merujuk kepada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Hartanah sebagai sumber utama bagi menentukan nilai pasaran hartanah terbabit yang turut dilengkapi sijil layak diduduki (CF).

Katanya, prosedur itu diiktiraf dan diterima pakai oleh pihak seperti Royal Institution of Chartered Surveyors dan Malaysian Development Standards.

"Saya melihat keadaan rumah lengkap semasa saya pergi untuk membuat penilaian terakhir bagi hartanah itu," katanya.

Irhamy berkata, pihaknya mengendalikan hampir 50 kes penilaian hartanah sebulan, dan sehingga kini telah mengendalikan 8,000 kes yang 80 peratus daripadanya merangkumi rumah kediaman.

Sementara itu, Choy Yue Kwong, pengarah urusan syarikat penilai profesional Rahim & Co. berkata. pihaknya menilai hartanah itu pada harga RM3.5 juta ketika penilaian dibuat pada 14 Mei 2007.

Katanya, sebelum penilaian dilakukan pada hari berkenaan, beliau sempat bertemu dengan Dr. Mohamad Khir di kediaman rasminya di Seksyen 7.

"Saya tidak tahu pemilik rumah itu apabila pemeriksaan dilakukan untuk tujuan penilaian. Ketika itu bangunan itu sedang dalam pembinaan semula," katanya.

Ditanya oleh Jaharbedeen sama ada tawaran RM5.5 juta untuk membeli hartanah itu adalah jumlah yang berpatutan, Choy berkata: "Nilai pasaran adalah RM3.5 juta dan tidak ada sebab untuk membeli pada kadar RM5.5 juta. Sekiranya itu, anda tidak berhemat."

Shamsuddin pernah menawarkan harga RM5 juta hingga RM5.5 juta kepada Dr. Mohamad Khir untuk membeli hartanahnya dengan alasan pihaknya ingin menawarkan diskaun kepada beliau.

Mohd. Dusuki Mokhtar mewakili pihak pendakwaan pada prosiding hari ini yang didengar di hadapan Hakim Datuk Wira Mohtaruddin Baki.

Perbicaraan bersambung esok. - Bernama

10 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. takdalah...hanya RM350 ribu sja. apa semua pencacai susah hati? bukan duit bapa hang!

  ReplyDelete
 2. "Jangan salahkan kerajaan jika berlaku kenaikan barang" ayat standard menteri2 UMNO-APCO, manakala KJ pulak salahkan pemanasan dunia jd sebab kenaikan gula, minyak dsb di Malaysia. Ini sapa pulak nak jawab pasai toyol kt selangor ni? Masa beliau dilantik oleh Mamak-haktuih aku ingat hanya nama biasa orang jawa , rupa2nya anak dia mmg perangai mcm toyol, asyik mencuri ja kerja dia. Sama mcm md deros pelabuhan kelang cuma dia punya azab atas dunia sekejap, dalam kubor..hanya tuhan yang tahu. Semua tak dapat lari

  ReplyDelete
 3. ok lah rakab@bahalol, aku tak susah hati sebab mai dari duit bapak hang kan???

  ReplyDelete
 4. oii ni bukan duit dri bapak cik puan rakab la
  tpi
  dari duit
  bini cik puan rakab yg dok kena sondol ole mat bangla dan mat indon la

  untong cik puan rakab ye. . bini cik puan rakab dok 'menadah'. . cik puan rakab yg tumpang tuah !!

  hehehe sukanya hati penganutpas dan amno-apco hehehe

  ReplyDelete
 5. si rakap yg bongok tak pandai mengira mmg patut lah sering kena kencing oleh pemimpin dia yg dipuja2nya itu...

  ReplyDelete
 6. kepala butohh 3.5 juta rumah mcm tu kat shah alam..atau 3.5 juta pound sterling? lancau lah turun perlis tgk rumah style mcm tu dh 5 juta...

  ReplyDelete
 7. Siapa nak percaya banglo sebesar itu hanya RM3.5 billion? Baru-baru ini saya terjumpa sebuah banglo di Kedah yang juga hendak dijual dengan RM3.5 juta TAPI rumah itu kalau dibandingkan dengan yang Khir Toyol punya.... hah...macam tikus dibandingkan dengan gajah.
  Ini semua sendiwara UMPorNO. Sure fail ditutup dan dicopkan dengan NFA. Tak percaya, tunggu dan lihat.

  ReplyDelete
 8. Penyangak pkr 2.37PM , 10.57Pm tu yang menyamar guna nama aku..

  memang bengap laa..kau orang ni..

  ReplyDelete
 9. ASD,

  Kes rumah Khir Toyo kan sedang di bicarakan....salah atau betul belum tahu lagi..

  hang menghina mahkamah ni...

  ReplyDelete
 10. Hoho..rakab hg pun sama.menghina mahkamah...x payah cakap ASD menghina mahkamah lah...naik loya ku..

  Kes Anwar x selesai lagi..hangpa dah panggil dia si mcm2x..hangpa lagi awal dah jatuhkan hukuman dkt dia...

  Bila kena batang hidung sendiri..hang nak suh org len jadi baik....poyo la hang rakab....adik beradik toyol gak nie....padan la..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post