Menteri Pertanian pun bodoh jugak?.. Projek Gagal dikatakan Berjaya..


Aku tak tahu mana Menteri Pertanian ni belajar.. Sasaran projek ternakan lembu milik Shahrizat, Laki dan Anak-anak ialah sebanyak 186,000 ekor setahun tetapi hasil yang telah dikeluarkan sejak tahun 2008 dan 2010 ialah 5,742 ekor lembu iaitu lebih kurang 1914 ekor setahun.. tak sampaipun 2% dari sasaran.. itupun dia kata Berjaya?

JAWAPAN MENTERI PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI MEMPERBODOHKAN RAKYAT

Kami merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Datuk Seri Noh Omar di Parlimen semalam yang mempertahankan prestasi National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang diterajui suami dan anak-anak Dato’ Seri Shahrizat Jalil.


Antara lain, Datuk Seri Noh Omar mengumumkan bahawa Barisan Nasional menganggap projek itu berjaya atas beberapa alasan seperti berikut:

Pusat Fidlot Kebangsaan telah membawa masuk sebanyak 8,016 ekor lembu di antara tahun 2008 dan 2010; kononnya bertepatan dengan sasaran untuk membawa masuk 8,000 ekor lembu menjelang tahun 2010;

Pusat Fidlot Kebangsaan telah menyembelih sebanyak 5,742 ekor lembu di antara tahun 2008 dan 2010; dan

Peruntukan dalam bentuk geran yang berjumlah RM13 juta dan pinjaman murah berjumlah RM250 juta belum diberikan sepenuhnya kepada Pusat Fidlot Kebangsaan.

Datuk Seri Noh Omar sewajarnya menyemak keseluruhan dasar dan sasaran kementeriannya sendiri sebelum membuat kenyataan tersebut, apatah lagi apabila projek Pusat Fidlot Kebangsaan adalah projek berimpak tinggi yang dikendalikan oleh kementeriannya di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9).

Sasaran yang ditetapkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui Jabatan Perkhidmatan Veterinar adalah lebih tinggi daripada yang diumumkan oleh Datuk Seri Noh Omar, lalu menimbulkan persoalan sama ada menteri berkenaan berbohong untuk mengelirukan rakyat atau tidak menyemak angka-angka bersabit Pusat Fidlot Kebangsaan ini dengan pegawai-pegawai beliau.

Sasaran ini (dilampirkan bersama dengan kenyataan akhbar ini) dipaparkan secara jelas untuk diteliti oleh orang ramai di laman Jabatan Perkhidmatan Veterinar di alamat (lawat laman Jabatan Perkhidmatan Veterinar www.dvs.gov.my -> Pengeluaran Komoditi Ternakan -> Program Pengeluaran -> Projek Berimpak Tinggi – NFC):

http://www.dvs.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=b4321724-2eb7-463a-86b9-6077bb3182a6&groupId=28711

Oleh yang demikian, prestasi Pusat Fidlot Kebangsaan untuk menentukan sama ada projek berimpak ini gagal atau berjaya perlulah diukur dengan sasaran-sasaran rasmi yang ditetapkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani seperti berikut:

JUMLAH TERNAKAN LEMBU

Pusat Fidlot Kebangsaan perlu menyediakan sekurang-kurangnya 60,000 ekor lembu fidlot setahun yang diternak di ladangnya di Gemas. Angka yang dicapai hanyalah 8,016 ekor antara tahun 2008 dan 2010; iaitu kurang dari 3,000 ekor lembu setahun.

Pada masa yang sama, sebagai integrator projek syarikat tersebut juga perlu membangunkan 310 penternak kecil seluruh negara dengan saiz ternakan 600 ekor setahun, menjadikan sasaran ternakan lembu sebanyak 186,000 ekor setahun. Sasaran ini gagal sama sekali kerana Pusat Fidlot Kebangsaan masih belum pun menjalankan skim untuk membangunkan penternak-penternak kecil.

Kementerian juga menetapkan supaya Pusat Fidlot Kebangsaan membangunkan sebuah ladang komersil bebas dengan sasaran 30,000 ekor setahun. Sasaran ini juga gagal kerana syarikat yang dikenalpasti telah menarik diri.

Oleh itu, sasaran keseluruhan ternakan lembu di bawah skim yang diusahakan oleh Pusat Fidlot Kebangsaan ini adalah 276,000 ekor lembu setahun, iaitu sasaran yang lebih munasabah berbanding dengan sasaran 8,000 ekor lembu menjelang tahun 2010 seperti yang disebut Datuk Seri Noh Omar.

JUMLAH DAGING YANG PERLU DIBEKALKAN DAN SEMBELIHAN

Kementerian menetapkan sasaran pengeluaran bekalan daging mencecah 50,000 tan setiap tahun menjelang 2009, iaitu memenuhi sasaran 40% permintaan daging Malaysia.

Mengikut perkiraan kasar dengan anggaran seekor lembu menghasilkan 150 kg daging mentah, sasaran 50,000 tan daging lembu setiap tahun bersamaan dengan penyembelihan sebanyak 330,000 ekor lembu setiap tahun. Sasaran penyembelihan ini bertepatan dengan sasaran ternakan lembu sebanyak 276,000 ekor lembu setahun seperti yang ditetapkan Kementerian.

Angka yang dicapai oleh Pusat Fidlot Kebangsaan hanyalah 5,742 ekor lembu disembelih di antara tahun 2008 dan 2010; jauh lebih rendah dari sasaran kebangsaan yang ditetapkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

KONSEP PELAKSANAAN PROJEK FIDLOT KEBANGSAAN

Kertas dasar Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menggariskan beberapa fungsi utama Pusat Fidlot Kebangsaan sebagai integrator projek; termasuklah membangunkan penternak satelit, membekalkan baja organik, membekalkan makanan ternakan bermutu, membina rangkaian pemasaran dan lain-lain.

Sehingga kini, semua fungsi lain yang diamanahkan masih belum dilaksanakan. Malah, bekalan daging yang disembelih (anggaran 20 ekor sehari seperti yang dimaklumkan pekerja di ladang yang ditemuramah) sebenarnya dibekalkan kepada restoran-restoran mewah milik keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil di bawah jenama-jenama Meatworks, Senor Santos dan Brawns (turut beroperasi di Singapura).

Ini bertentangan dengan kaedah dan konsep asal penubuhan Pusat Fidlot Kebangsaan yang bertujuan mewujudkan rangkaian pemasaran menyeluruh dan membekalkan daging mentah ke seluruh negara, bukannya menjadi pusat penyembelihan peribadi untuk restoran-restoran mewah milik keluarga menteri.

DANA KEWANGAN

Datuk Seri Noh Omar menyebut bahawa tidak ada sebarang percanggahan kepentingan (conflict of interest) di dalam projek ini dan dana masih belum dibayar sepenuhnya kepada Pusat Fidlot Kebangsaan.

Setakat ini, sebanyak RM6 juta geran peruntukan dan RM135 juta pinjaman berkadar rendah telah diberikan kepada Pusat Fidlot Kebangsaan.

Melihatkan kepada prestasi seperti yang dihuraikan di atas, jumlah ini adalah satu jumlah yang besar dan membazir memandangkan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani sendiri menggariskan anggaran kos sebanyak RM6.37 juta untuk mengusahakan ladang ternakan 9,000 ekor setahun dengan pulangan keuntungan 27.59% setahun.

Oleh itu, kos yang telah dibelanjakan sebanyak RM141 juta untuk menternak 8,000 ekor lembu selama 3 tahun (purata 3,000 ekor setahun) adalah 22 kali ganda lebih mahal berbanding anggaran kos yang dibuat oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Huraian-huraian di atas secara jelas membongkarkan kedangkalan Datuk Seri Noh Omar yang seolah-olah cuba memperbodohkan rakyat apabila mengumumkan jumlah ternakan lembu 8,000 ekor selama 3 tahun adalah satu kejayaan negara. Rakyat Malaysia boleh mengira dan faham bahawa peruntukan RM141 juta setakat ini untuk menternak 8,000 ekor lembu adalah melampaui batas.

Oleh kerana Dato’ Seri Shahrizat Jalil masih belum bersuara dalam perkara ini, seperti yang dijanjikan minggu lepas, KEADILAN akan menganjurkan satu rombongan menjejaki lembu di Pusat Fidlot Kebangsaan pada hari Khamis 3 November 2011 dengan diketuai oleh YB Aminuddin Harun (ADUN Sikamat), Saudara T Kumar (Timbalan Setiausaha Agong) dan Saudara Fariz Musa (Ahli Majlis Pimpinan Pusat) untuk meninjau sendiri prestasi Pusat Fidlot Kebangsaan.


YB ZURAIDA KAMARUDDIN, KETUA WANITA KEADILAN/AHLI PARLIMEN AMPANG

RAFIZI RAMLI, PENGARAH STRATEGI KEADILAN


1 NOVEMBER 2011

10 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Apalah malangnya nasib rakyat Malaysia, ada Menteri bodoh plak tu.... Klu bodoh boleh diajar tapi kalau bodoh sombong payah nak diajar.....
  Ubah Lah nasib kamu wahai rakyat Malaysia, pilih laa Menteri yg bijak, amanah dan berintergriti.

  ReplyDelete
 2. Sewajarnya projek pertanian seperti ini dilaksanakan agar sekumpulan rakyat mendapat keuntungan dari hasil perternakan lembu ini dan bukannya dari seorang sahaja. Konsep yang diamalkan jelas menunjukkan monoli satu pihak dalam industri yang menguntungkan.
  Kerajaan harus memperbaiki konsep peternakan dengan mengalakkan kepada sesaiapa yang berminat serta berkemampuan untuk melaksanakannya dengan itu agihan kekayaan dapat dilaksanakan.

  ReplyDelete
 3. bolehlah dikatakan berjaya,berjaya dapat nombor satu dari belakang.mak oii!!!satu ekor lembu hidup mewah meragut lima ekar rumput,ini keluaran lembu jenis badak ke?.den dari gomeh tak nampak pun lombu kek situ,poei plak kek monceh tak yo ado.kek mano sisizat ni bolo lombo.dah sahlah rakyat didulukan kelombuanyo satu malaysia plak tu.

  ReplyDelete
 4. Den pecayo tu jang lombu lombu peliharo umno bn memang gomok gadabak bosar porut dari badan kerano terlobih makan rasuah satu malaysia hasilnya buncit buncit belako mak ooiii.Hai omak apo nak jadi dgn rakyat malaysia ditipu dan ditindas olih para menteri umno bn.

  ReplyDelete
 5. apa nak heran? kalau propesor mcm zainal keling, mat atori dh mcm anjing membodek nk makan..sit ubu sit..tambah lah menteri2 umno, taik bodek no 1 si bulldog nazri aziz, pie apdal, noh omaq...mashit-tah pun dh mcm shithead sejak dua menjak ni...semua kaki bodek yes bos, ok bos, pelingkup..

  ReplyDelete
 6. heran aku....itu jawapan dari menteri atau dari lembu ???

  ReplyDelete
 7. Mungkin beberapa tahun nanti, apabila rakyat sudah lupa maka mereka terus jual tanah ladang lagi cepat kaya dan lumayan.

  ReplyDelete
 8. Lepas ni MOA buat la pula projek ternakan Babi dan bagi projek ni kpd Sharizat. Nama Projek 1Babi 5Ekar Kandang.. dalam kandang-kandang tu kita bela sekali dengan Najib, Rosmah, Sharizat, Khir Baharom, Nazri Aziz dan semua menteri2 kabinet lain. Pasti projek ini amat berjaya.

  Apakata kalau rakab,Pp dan pecacai UMNO di bela sekali dalam kandang?...

  hehehehehehehe

  ReplyDelete
 9. hahaha..menteri be end aka lembu..

  ReplyDelete
 10. Cuba aturkn debat dgn Noh Omar yg brlagak pandai ni skit.. lepas tu buat hebahan seluruh M'sia debat ni. Klu tak masuk gelanggang debat makna hnya jaguh depan wartawan je la tu...

  Teringin sngat nk tengok debat mcm zaman PakLah dulu smpai ada yg smapai berbuih mulut..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post