Najib kata tanah Orang Asli dilindungi.. tapi....Kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 16 November lalu "Kerajaan akan berusaha melindungi tanah hak milik Orang Asli daripada dicerobohi.


“Kita mesti buat survey (ukur) dan kita mesti gazetkan tanah-tanah ini supaya harta Orang Asli ini kita dapat lindungi, kita dapat pertahankan,” tambah beliau semasa melakukan lawatan kerja dalam Projek Strategi Lautan Biru Kebangsaan 3 di Perkampungan Orang Asli di sini hari ini.

Najib berkata langkah mewartakan tanah milik Orang Asli itu akan dilaksanakan menerusi pindaan Akta Orang Asli 1954 serta dirunding dengan kerajaan-kerajaan negeri.

Mempertahankan dari apa benda entah.. Mempertahankan seolah-olah ianya milik UMNO sehingakan pemilik asal kehilangan hak turun-temurun ke atas tanah adat mereka..

300 Orang Asli bantah depan SUK NS

SEREMBAN: Lebih 300 Orang Asli dari seluruh Negeri Sembilan hari ini menyuarakan bantahan selama tiga jam di depan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini berhubung Dasar Baru Pemilikan Tanah Orang Asli.

Sejurus selepas itu, mereka menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan bagi membantah cadangan kerajaan negeri untuk melaksanakan dasar baru itu.

Jurucakap ‘Jaringan Kampung-Kampung Orang Asli Negeri Sembilan’ (JKKOANS), Ezuli Langkap berkata pihaknya membantah cadangan itu dengan sekeras-kerasnya sepertimana dilaporkan akhbar Utusan Malaysia 22 September lalu.

“Kami juga kesal dengan kenyataan Menteri Besar yang mengatakan masyarakat Orang Asli di Negeri Sembilan adalah setinggan.

“Setiap keputusan yang dibuat tanpa merujuk dan berbincang dengan kami. Beliau langsung tidak sensitif kepada masyarakat kami.

Sebaliknya beliau telah memperlekehkan masyarakat kami yang merupakan masyarakat asal Negeri Sembilan dan Malaysia”, kata Ezuli.

Tanah adat

Mengikut Ezuli, pelaksanaan Dasar Baru Pemilikan Tanah Orang Asli nanti akan menyebabkan mereka kehilangan hak turun-temurun ke atas tanah adat mereka.

“Semua tanah adat kami akan diambil alih kerajaan. Seterusnya kerajaan akan beri dua ekar tanah yang akan dimajukan samada oleh Felcra atau Risda.

“Selepas itu kami tak perlu lakukan apa-apa dan bayaran sebanyak RM1,500.00 dalam bentuk saham lot akan diberikan setiap bulan.

“Kami membantah langkah ini kerana dengan ini kami akan kehilangan hak ke atas tanah adat resam kami yang kami usahakan sejak zaman nenek moyang kami.

“Malah kami mampu mencari pendapatan melebihi dari apa yang ditawarkan oleh kerajaan negeri. Contohnya ketika ini ramai di antara kami menoreh getah, menjual petai dan akar kayu,” jelas Ezuli.

Ezuli mendesak kerajaan negeri agar membatalkan dasar pemberimilikan tanah yang dicadangkan oleh kerajaan pusat.

Beliau menggesa supaya keseluruhan wilayah tanah adat mereka diiktiraf mengikut Artikel 26 dalam Undang-Undang Deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDRIP) berkenaan dengan hak Orang Asal.

Free Malaysia Today

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. umNO apatah lagi Najib kalau berjanji jgn lah percaya bulat2..pastinya hancing kena kencing.

  Tanah Rezab Melayu yg memang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia pun umno boleh gadaikan sampai tinggal sekangkang anak kera je skrg, ni kan pula rezab tanah utk Orang Asli...lagi senanglah umno nak mainkan. Bagi sikit duit dgn sekarton rokok, dah boleh dpt tanah mereka berekar2.

  ReplyDelete
 2. laaaaaa....bertambah-tambah bangang pulak mejar bendul ni....

  ReplyDelete
 3. ko x bangang ke rakab..menyemak aje

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post