PM Melayu : Bukan pendirian AMK, bukan pendirian Keadilan, bukan pendirian Pakatan Rakyat...

Sebelum ini ada yang sms bagitahu PM Melayu itu adalah satu strategi AMK.. Terkejut jugak aku bila dengar strategi macam tu, entah siapalah golongan pemikir Shamsul Iskandar tu.. Nampak lebih racist dari UMNO, mungkin datang dari Biro Perang Saraf UMNO tu,ya lah.. hanya yang datang dari Biro Perang Saraf UMNO saja yang tak boleh melupakan perkataan Melayu bila bercakap.

Nasib baik ada DS Anwar Ibrahim yang membela.. tapi kenapa perlu DSAI pula yang membela? Sebagai Ketua Shamsul Iskandar sendiri sepatutnya yang menjelaskan kepada Media akan kenyataannya itu! Bukan DSAI..


Sebelum korang baca kenyataan DSAI ni aku cadangkan korang baca dulu artikel di (SINI), supaya lebih memahami..

Anwar: PKR-PR tidak sokong pindaan perlembagaan untuk PM hanya Melayu

Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim menyatakan bahawa "pindaan perlembagaan untuk menjamin agar jawatan Perdana Menteri disandang hanya orang Melayu" sekadar cabaran Ketua Angkatan Muda Keadilan terhadap UMNO, dan ia bukan pendirian AMK, PKR malah Pakatan Rakyat.

"Sila baca ucapan Ketua AMK. Bukan pendirian Angkatan Muda, bukan pendirian Keadilan, bukan pendirian Pakatan Rakyat. Oleh kerana UMNO hanya bicarakan soal Melayu, dia cabar UMNO untuk meminda..." kata Anwar Ibrahim dalam sidang media selepas Kongres Nasional Keadilan dirasmikan di Pulai Springs Resort, Johor Bahru, pagi ini.

Turut ditemani Shamsul Iskandar Mohd Akin di sebelahnya, Anwar berkata, "Yang dia lontarkan itu challenge, cabaran kepada UMNO kerana UMNO bicara Melayu, Melayu, Melayu sahaja. Melayu atasan, bukan Melayu rakyat. Jadi, cabar, pindalah!"

Bagaimanapun, Shamsul Iskandar berdiam diri sepanjang sidang media yang diadakan bersama Presiden PKR Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden Azmin Ali dan Setiausaha Agung Saifuddin Nasution.

Wartawan kemudian melontarkan soalan bahawa "pindaan perlembagaan memerlukan sokongan ahli parlimen Pakatan Rakyat", lantas Anwar menjawab, "Kita tidak akan sokong! Pendirian kita ialah kekal peruntukan perlembagaan yang ada. Kita cabar UMNO kerana UMNO bicara Melayu sahaja, itu pun kita pertikai, bukan Melayu rakyat. Bukan Melayu bawahan. Melayu atasan."

"Jadi mengapa PKR mencabar UMNO untuk melakukan sesuatu yang bersifat perkauman..." Anwar menjawab sebelum wartawan sempat menghabiskan soalan, "Sebab dia sebut negeri ini hanya Melayu, ketuanan Melayu, dasar untuk Melayu, dia cuba kelirukan masyarakat Melayu. Jadi kita nak kata... itu strategi," beliau terus memperbetulkan, "Itu bukan strategi saya! Ini strategi Ketua AMK."

Wartawan memanjangkan soalan bahawa PKR seharusnya mencabar UMNO untuk melakukan sesuatu yang maju ke depan dalam pendemokrasian, Anwar bersetuju, "Betul, itu pendekatan. Ia sebenarnya menunjukkan apakah benar, konsisten...(UMNO). Kalau dia buat begitu, dia tidak akan kerana menang... dalam pindaan kerana kita tidak akan menyokong."

Sekali lagi Anwar menegaskan bahawa Pakatan Rakyat tidak akan menyokong pindaan perlembagaan tersebut, "tetapi kita nak tengok apakah berani UMNO melakukan apa yang dilaungkan di kampung. Di kampung dia laungkan begitu, kalau begitu kita kata bawa ke parlimen! Tetapi bukan pendirian kita."

Anwar dibanjiri soalan apakah pendiriannya terhadap pendekatan strategi sebegitu, dan sama ada cabaran ini akan ditarik balik, "Tak timbul. Konteksnya apa, if you suggest to the Malay, it's a Malay country, it's Malay leadership, it's Malays' everything, then we challenge you..." Di sini sekali lagi Anwar cuba mengasingkan diri dari Ketua AMK, dengan memperbetulkan ia sebagai cabaran Ketua AMK.

Beliau menegaskan PKR-Pakatan tidak bersetuju dengan pindaan perlembagaan, sebaliknya bersetuju dengan peruntukan perlembagaan yang sedia ada. Bagaimanapun Anwar menambah, pendekatan strategi yang diambil tidak mengubah dasar Keadilan mahupun Pakatan Rakyat.

Sebelum sidang media tamat, Anwar diajukan soalan sekali lagi, seandainya UMNO menyahut cabaran Ketua AMK tersebut, bukankah Pakatan Rakyat akan dilihat tidak berani membela kuasa Melayu, jika mengambil pendirian tidak menyokong pindaan tersebut.

"Kalau you baca ucapan itu, dia kata ini bukan ukuran berkesan untuk membela Melayu. Dalam ucapan itu disebut, selepas cabaran itu, bahawa pimpinan itu mestilah pimpinan yang tidak rasuah, dan menjaga keadilan untuk semua rakyat. Jadi kita cabar, apa yang mereka kempen di kampung itu dia berani ungkapkan di parlimen. Kemudian, kalau dia buat, kita akan jawabnya dengan hujah ini. Kita tidak sokong kamu sebab kamu main sentimen kaum walaupun kaum Melayu tidak dibela."


Merdeka Review

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. BABI KALAU PI SEKOLAH PUN BOLEH JADI PANDAI TAPI PAKATAN HARAMJADAH NI LAGI BODOH DARI BABI

  TAK PAYAHLAH DOK MAIN ISU UBAH PERLEMBANGAN PM MESTI MELAYU, DAH WAJIB ORANG MELAYU BODOH WOOOI

  NAPA HANGPA SUKA ORANG CINA, INDIA JADI PM

  BODOH BANGANG BANGSA LAIN GELAK TENGOK KITA BERTOKAK

  BANGANG

  ReplyDelete
 2. baguih toi la anwar ni aku nak habaq mai.tengok la ni kita dapat ayaq free tau.tak sia2 kita tungkuih lumuih.anwar!anwar!anwar!..anwar!anwar!anwar!

  ReplyDelete
 3. chinadol pun dpt ayaq free juga,..
  anuat bagi..huhuhu

  ReplyDelete
 4. Lim Kit Siang..dalang 13 meiNovember 27, 2011 at 11:14 AM

  Proklamasi-proklamasi Darurat oleh PM Najib di Dewan Rakyat baru-baru ini digunakan sepenuhnya oleh Zulkifli Nordin MP Kulim Bandar Baharu untuk menelanjangi semaunya Lim Kit Siang dan DAP,parti yang didakwa oleh YB itu sebagai pencetus kepada peristiwa berdarah 13 Mei hingga merenggang dan memecahbelahkan orang-orang Melayu dan Cina di Negara ini.


  Zulkifli Nordin yang diberikan laluan oleh Ibrahim Ali sewaktu MP Pasir Pas sedang membahaskan usul mengambil peluang secukupnya membelasah Lim Kit Siang dan DAP walaupun perbahasannya cuba disekat oleh Speaker Dewan Rakyat ketika itu dan semua MP DAP termasuklah rakan mereka darip[ada PAS dan PKR berdiam diri bila Zulkifli Nordin menyerang bertubi-tubi.Tidak ada seorang pun wakil pembangkang bangun menyanggah hujah-hujah yang dilemparkan oleh MP Kulim itu dan seolah-olah mengakui segala kebenarannya.


  Kepada yang buta sejarah, pendedahan dalam Dewan Rakyat yang dilakukan oleh Zulkifli Nordin itu harus membuka mata mereka tentang niat jahat DAP yang mahu menguasai Negara ini dengan memperalatkan PAS dan PKR.


  Malah orang Melayu terutamanya harus menyedari dengan segera taktik licik dan jahat DAP ini untuk menguasai Malaysia ini berpaksikan slogan mereka Malaysia Malaysian dengan tidak membenarkan mereka terus dijadikan alat untuk dipecahkan kesatuan Melayu yang telah diikat kukuh sekian lama..


  Melayu yang lupa sejarah terus sanggup membiarkan diri mereka dijadikan perkakas oleh DAP.Melayu yang hilang jati dirinya sudah mula rela menjadi barua DAP untuk menyerang sesama Melayu.Melayu yang semakin lupa Allah itu Tuhannya sudah mula bersedia untuk menerima agama-agama baru yang DAP sedang suntik ke dalam masyarakat hari ini.


  Andainya pendedahan yang dilakukan oleh Zulkifli Nordin ini gagal diambil sebagai iktibar untuk mengelak penjajahn baru dalam Negara kita maka benarlah seperti yang sedang diperkatakan ini, Melayu akan diberi tanggungjawab sebagai Perdana Menteri sedangkan tangan-tangan DAP akan menggerakkannya,Melayu hanya patung seperti yang sedang berlaku di Selangor dan pernah berlaku selama 11 bulan di Perak.


  Di bawah ini saya perturunkan inti perbahasan Zulkfli Nordin di Dewan Rakyat baru-baru ini…:-


  `Mohon mencelah Tuan Yang di-Pertua. Yang Berhormat Pasir Mas sedar atau tidak, apabila kita dengar tadi Yang Berhormat Ipoh Timur bercakap seolah-olah beliau lupa apa yang beliau dan parti beliau lakukan yang menyebabkan Ordinan Darurat 1969, peristiwa 13 Mei berlaku.

  ReplyDelete
 5. Lim Kit Siang...dalang 13 meiNovember 27, 2011 at 11:16 AM

  Saya mahu baca semula Yang Berhormat sebab ada di kalangan kita di sini lupa atau buat-buat lupa setelah bersekongkol sekati ldengan DAP parti racist dan cauvinis ini, dia lupa apa yang berlaku.


  Saya mahu baca semula daripada Laporan MAGERAN, laporan rasmi yang dibentangkan menceritakan tentang peristiwa13 Mei membawa kepada perisytiharan darurat tersebut adalah kerana kebebasan bersuara yang sudah di luar kawalan. Tindakan racist yang melampau dan ini antara tindakan yang didalangi olehYang Berhormat Ipoh Timur dan parti beliau pada masa itu.


  Saya mahu baca, biar rakyat dengar semula apa yang mereka kata pada tahun 1969
  membawa kepada peristiwa 13 Mei. Slogan yang dibawa pada masa itu ialah ‘Malai si’. ‘Malai si’ini maknanya “Mati Melayu”. Kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakan-perarakanyang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu” .


  Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu, Kemudian kita lihat dalam himpunan-himpunan dan perarakanperarakanyang mereka buat. Ini antara kenyataan yang mereka keluar pada 11 Mei, “Apa polis boleh buat, kita Raja. Buang sama polis Melayu”


  Pada 11 Mei di Jalan Bukit Bintang, “Mati Melayu,sakai pergi masuk hutan”.


  Pada 11 Mei Jalan Changkat Dollah, “KL sekarang Cina punya”. Pada 12 Mei Jalan Ipoh,
  Jalan Tunku Abdul Rahman, “Melayu balik kampung, Melayu sekarang tiada kuasa. Sekarang kita Cina sudah control.”


  Di Jalan Khir Kampung Baru, depan orang Melayu ini kenyataan parti YangBerhormat Ipoh Timur, “Melayu keluar! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu, sekarang kita sudahada kuasa”.


  Pada 12 Mei depan Balai Polis Jalan Pudu...“...Semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis.”


  Pada 12 Mei. Okey nanti kejap lagi.Saya hendak habiskan. Biar dia faham. “Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeribukan Melayu punya, mata-mata lancau.”


  Pada 12 Mei Jalan Canvel, “Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu.” Pada 12 Mei Jalan Bukit Bintang, “Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu.”


  Saya mohon bertanya Yang Berhormat setuju atau tidak dengan cadangan saya supaya Yang Berhormat Ipoh Timur dan part idia berani melakukan transformasi demokrasi yang matang ini.


  Saya cabar Yang Berhormat IpohTimur antara dalang pencetus 13 Mei supaya walk the talk menjadi anak jantan pertama minta maaf kepada rakyat Malaysia atas politik racist dan politik sempit yang dimainkan pada 1969.’.Ini adalah sebahagian yang saya sedut ucapan beliau di Dewan Rakyat.


  Sekarang ini terpulang kepada kita.Adakah kita bersedia untuk menjadi baru-barua Cina-Cina DAP yang sedang mahu menjadikan Malaysia ini seperti Singapura?Bacalah nahasa yang mereka gunakan kepada orang-orang Melayu satu ketika dulu.Adakah kita sanggup telan dan lupakan segala apa yang Cina DAP lakukan terhadap kita?

  Yang ini aku copy/paste untuk perhatian kita semua...rakab.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post