Bekas MB Perlis nafi terima habuan RM25 juta dari Alstom

Pemimpin UMNO katakan.. tak perlu disiasat dan didakwa kerana telah menafikan secara terbuka biarpun adanya siasatan terperinci oleh pihak berkuasa Switzerland..

Mungkin undang-undang yang damalkan oleh Switzerland itu tidak sama dengan apa yang Malaysia amalkan.. Di Switzerland mereka hanya ada satu undang-undang untuk semua, tapi di Malaysia pula kita ada dua set undang-undang..


Satu untuk rakyat jelata manakala satu lagi pula untuk pemimpin-pemimpin UMNO, sebab itulah Najib telah berkata "Masa depan Melayu 'Gerhana' jika PR berjaya ke Putrajaya.. baca di (SINI)

Masa depan Pemimpin Melayu UMNO sebenarnya yang akan dilanda gerhana kerana negara kita akan kembali menggunakan satu undang-undang sahaja...

*****************************************

Kontrak Alstom: Bekas MB Perlis nafi terima habuan RM25 juta

KUALA LUMPUR, 6 Dis — Meskipun adanya hasil siasatan terperinci oleh pihak berkuasa Switzerland, veteran Umno Tan Sri Abdul Hamid Pawanteh menafikan pernah menerima habuan daripada syarikat gergasi kejuruteraan Perancis Alstom yang memperoleh kontrak membina loji jana kuasa di Perlis lebih dua dekad lalu.

Bekas menteri besar Perlis dan bekas Speaker Dewan Negara ini berkata demikian dalam reaksinya berhubung laporan Straits Times Singapura bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menggeledah pejabat Teknologi Tenaga Perlis Consortium (TTPC), yang sebahagiannya dimiliki oleh beliau.

Semalam, akhbar itu melaporkan bahawa veteran Umno berkenaan secara langsung dikaitkan dalam dakwaan rasuah Alstom dalam memperoleh kontrak berkenaan.

“Saya ingin mengatakan bahawa dakwaan yang terdapat dalam laporan itu tidak berasas sama sekali dan berniat jahat,” kata Abdul Hamid dalam kenyataan dihantar kepada The Malaysian Insider malam tadi.

Kata beliau, lembaga pengarah syarikat termasuk Ti Chee Liang yang dinamakan dalam kertas mahkamah Switzerland tidak menerima 7.5 juta franc Swiss (RM25.5 juta) untuk membantu Alstom Malaysia mendapatkan kontrak membina loji jana kuasa di Perlis akhir 1990-an.

“Saya mengesahkan tidak ada sebarang wang diterima oleh ahli lembaga pengarah termasuk saya,” kata veteran Umno ini.

Abdul Hamid menjelaskan bahawa keputusan untuk menganugerahkan kontrak adalah sebulat suara dan kontrak telah diberikan pada 30 November 1999 kepada ABB ketika beliau merupakan lembaga pengerusi. ABB kemudian dibeli oleh Alstom.

Beliau merupakan menteri besar Perlis antara 1986 dan 1995 sebelum dilantik sebagai pengerusi TTPC dari 1996 hingga 2005.

Abdul Hamid memberitahu bahawa beliau tidak tahu-menahu mengenai siasatan ke atas Alstom Malaysia oleh pihak berkuasa Switzerland.

“Sehingga hari ini, saya tidak dimaklum atau dipanggil oleh mereka untuk memberi apa-apa keterangan atau menyediakan sebarang butiran, saya terkejut pihak berkuasa Switzerland menuduh saya dan Ti mengenai salah laku, kewangan atau sebagainya.

“Oleh itu, saya teleh mengarahkan peguam di Switzerland untuk memulakan prosiding membersihkan nama saya,” kata beliau sambil menambah, “saya mengalu-alukan sebarang siasatan berkenaan dakwaan tidak berasas ini.

The Malaysian Insider

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. itulah kelebihan org beragama umno...dilindungi hajah rosmah...kalau dah nafi tu maknanya tak betulla..nk siasat buat apa lagi..takkan nk sumpah dlm masjid lagi kot? alahh 'panaslah' masuk masjid ni...lagipun penat nk kena pakai bullet proof vest...so apa pun dah nafi dan itu adalah fitnah pembangkang...fullstop...sperm dgn pdrem takyah sibuk nk siasat..

  ReplyDelete
 2. nak habaq mai

  eskay dok takot,anwaq cabaq2 sumpah tak berani.lepaih tu umngok dok buat kecoh serbu masjid masa anwaq tgh sumpah..pui.mabuk kopi free la hang.

  ReplyDelete
 3. non 6.52 tuu anjing pkr menyamar..

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post