Jingga 13 mahu Agong pecat Jamil Khir jika tidak minta maafSHAH ALAM, 30 Dis — Gerakan anti-rasuah Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jingga 13 hari ini akan meminta Yang di-Pertuan Agong memecat Datuk Seri Jamil Khir Baharom dari pentadbiran negara sekiranya menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal Islam itu tidak meminta maaf berhubung dakwaan penyalahgunaan wang zakat.


Setiausaha Jingga 13 Saifuddin Shafi Muhammad memberitahu wartawan bahawa selaku ketua agama negara, Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk memecat menteri di Jabatan Perdana Menteri itu yang menggunakan RM63,650 untuk membiayai kos guaman.

“Jika beliau (Jamil Khir, gambar) tidak meminta maaf dalam 48 jam, kami akan menghantar memo kepada Agong selaku ketua agama untuk mempertahankan Islam,” katanya sebelum memfailkan satu laporan terhadap Jamil Khir di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Selangor di sini.

Dakwaan penyalahgunaan wang zakat didedahkan bekas pegawai kanan polis Datuk Mat Zain Ibrahim awal minggu ini.

Bekas pegawai siasatan jenayah Kuala Lumour mendakwa Jamil Khir dan dua pegawai Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) menggunakan wang zakat untuk membiayai kos guaman tahun lalu seperti yang disahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara.

Menurut laporan itu, Jamil Khir, Setiausaha MAIWP Datuk Che Mat Che Ali dan ketua pendakwa MAIWP Shamsudin Hussain telah menggunakan RM63,650 dari wang zakat untuk membiayai kos guaman dalam menghadapi kes permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Laporan itu juga mengesahkan wang itu telah dibayar balik selepas agensi itu memperoleh RM70,000 pada Jun tahun lalu.

PKR memberikan tekanan ke atas Jamil Khir, berulang kali meminta perkara itu diperjelaskan.

Semalam MAIWP berkata peruntukan khas telah disediakan untuk membiayai kos guaman.


The Malaysian Insider

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. ustadz general ni kenapalah dia bersetuju untuk mengguakan wang zakat untuk melunaskan yuran guaman, tangguhkan lah dulu yuran tu sehingga penrutukan diterima. sekarang kan dah kantoi,memanglah wang zakat tu di bayar balik, tetapi prinsipnya salah. ni nak mengadu kat agong ni berani ke dia bertindak keatas general

  ReplyDelete
 2. Minta maaf kerana dakwaan..??
  Belum pun dibuktikan bersalah dah suruh mintak maaf !!

  Dah sasau ke..??

  ReplyDelete
 3. Pelarasan jurnal berjumlah RM63,650 TELAH SELESAI dibuat sebelum penutupan akaun MAIWP tahun 2010. Sehubungan ini peruntukkan wang zakat yang didahulukan telah dibayar balik daripada peuntukkan sumber am dan perbelanjaan ini telah disahkan oleh pihak Audit.

  Kedah ke KL

  ReplyDelete
 4. hoii rakab paria!!!

  ni soal haram disisi agama... kalau yang buat tu chua soi lek ka samy velu ka lain la... ni menteri yang jaga agama...

  ReplyDelete
 5. betul tu...
  rakab bukan je paria...
  dia haramjadah....
  dia silancau...
  dia sicibai....
  kah...kah...kah...

  ReplyDelete
 6. Woi rakab haram jadah....ko mmg bengap la..bagi contoh yg elok ko tak paham...OK...aku bagi contoh kegemaran UMNOPORNO...kalu ada jantan yg tido dengan anak gadis ko sebelum nikah...halal tak ???tp pas kantoi jantan nih nikah ngan anak ko...mcm maner nak kira nih ???ko kan suka contoh2 berbaur SEX...mmg IQ tahap lembu...

  ReplyDelete
 7. Anon 11:55. Aku tak suka lucah2 tapi aku sokong kau sebab dengan Rakab memang kena bagi contah gitu2...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post