Kami bukan anti Melayu, Raja - Kit SiangSHAH ALAM - DAP menjelaskan bahawa parti itu menyokong 100 peratus Islam sebagai agama rasmi negara serta bukan sebuah parti anti Melayu dan institusi DiRaja.


Penasihatnya, Lim Kit Siang ketika berucap pada Rapat Rakyat 2011semalam turut mempersoalkan 'tuduhan' Umno dalam Perhimpunan Agung Umno minggu lalu terhadap DAP.

"Mereka (Umno) buat tuduhan bahawa DAP anti-Islam. Adakah ini benar? Awal-awal lagi DAP ada mengumumkan bahawa kita sokong 100 peratus Islam sebagai agama rasmi di Malaysia.

"Mereka juga memfitnah bahawa DAP anti-Melayu. Adakah ini benar? Jika Pakatan Rakyat menang lebih kerusi pada pilihan raya nanti, akan ada orang yang rugi dan hilang kuasa. Adakah orang Melayu yang akan hilang kuasa? Siapa yang akan hilang kuasa, Umno yang akan hilang kuasa dan bukan orang Melayu," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mencabar Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya mengemukakan bukti yang mengatakan DAP ingin menjadikan Malaysia sebuah negara republik.

"Saya ada petikan ucapan Muhyiddin apabila dia membuat serangan terhadap DAPdi mana beliau sendiri membuat soalan retorik dan mengatakan DAP mahu menubuhkan sebuah negara republik.”

“Masakan tidak, mereka berani mencadangkan supaya jawatan Perdana Menteri dipilih secara langsung dalam pilihan raya tanpa perlu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. Apa maknanya ini? Maknanya, sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan yang kita amalkan selama ini sudah tidak lagi sesuai,” katanya.

Beliau mencabar Muhyiddin mengemukakan bukti bila DAP mengeluar kenyataan begitu dan jika gagal, Muhyiddin perlu mohon maaf secara terbuka.


Sinar Harian

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. memang hang ni barua DAP ...DAP hina Islam dan pertikai hak melayu , masih lagi jilat ..hahaha

  ReplyDelete
 2. hello Anonymous, December 6, 2011 11:08 AM..

  yg MCA hina hukum ALLAH (Hudud)hang x habaq plak??sapa barua sapa sebenaqnya??

  ada akai ka??

  ReplyDelete
 3. Itulah sebabnya perkara seperti hudud ni perlu ditarbiahkan secara berhemah dan bijaksana..!

  Umpama menarik rambut di dalam tepung !!

  Kalau ianya dijadikan isu politik, diwar-warkan sebagai agenda ketika pilihanraya yang dah semakin dekat,..huru-hara jadinya...

  Parti-parti cina seperti MCA,DAP,
  sudah pasti berebut-rebut mempertikaikannya demi menarik sokongan kaum mereka.

  Pemimpin Pas patut dipersalahkan
  kerana gopoh dan terburu-buru dalam memainkan isu hudud ini.

  ReplyDelete
 4. MCA -porno hina Islam , PAS pulak di salah kan.......apa lah nak jadi

  ReplyDelete
 5. nak habaq mai

  takkan la seorang mufti dok kerja nak menghina mcm hang org umngok buat selalu.limkitsiang ni mufti kelantan la ngok,hang tak tau ka?belum kena kopi free ka dok gopla?

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post