Rasuah Alstom : Kerana ianya melibatkan Pemimpin UMNO, tak perlu disiasat?
Fakta yang menarik untuk direnungkan bersama dalam isu rasuah untuk mendapatkan projek yang melibatkan Firma Alstom dari Perancis ini ialah pejabat peguam negara Switzerland telah mengarahkan Alstom membayar denda 31 juta euro (RM130 juta) berhubung skandal tersebut, di mana Alstom dikatakan telah menawarkan rasuah dan sogokan di Malaysia, Latvia dan Tunisia.


Tetapi pihak yang dituduh sebagai penerima rasuah di Malaysia iaiti bekas MB Perlis yang sudah tentunya dari UMNO, menafikan beliau telah menerima rasuah tersebut..sila baca di ( SINI )

Oleh itu apabila beliau telah menafikan telah menerima rasuah itu secara terbuka, tiada siasatan dilakukan terhadapnya kerana beliau telah menafikan secara terbuka dan juga kerana beliau adalah pemimpin UMNO..

Adakah pemimpin-pemimpin UMNO dikecualikan dari tindakan undang-undang?

Alstom telah didapati bersalah kerana merasuah untuk mendapatkan projek.. tetapi pemimpin yang dikatakan telah diberikan rasuah itu menafikan beliau menerimanya… sedangkan Alstom telah didenda..

Menarik bukan??

Inilah antara Melayu yang akan 'Gerhana' masa depannya andaikata Pakatan Rakyat berjaya menguasai pentadbiran negara...*******************************************


SPRM digesa siasat sepenuhnya dakwaan Alstom

Transparency International (TI) hari ini menggesa supaya siasatan terperinci dijalankan oleh pihak berkuasa Malaysia terhadap dakwaan rasuah oleh kumpulan perindustrian Perancis Alstom, dalam skandal yang membabitkan beberapa negara.

Media Malaysia telah melaporkan semalam bahawa pegawai anti-rasuah "melawat" pejabat sebuah syarikat kuasa minggu lepas, di tengah-tengah dakwaan bahawa seorang bekas pegawai menerima sogokan dari Alstom berhubung satu projek kuasa pada tahun 1990-an.

Beberapa eksekutif di Teknologi Tenaga Perlis Consortium (TTPC) juga telah disoalsiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), lapor akhbar The Star.

"Transparency International Malaysia menggesa SPRM menjalankan siasatan terperinci berhubung urusniaga Alstom di Malaysia," kata satu kenyataan TI.

Bulan lalu, pejabat peguam negara Switzerland mengarahkan Alstom membayar denda 31 juta euro (RM130 juta) berhubung skandal tersebut, di mana Alstom dikatakan telah menawarkan rasuah dan sogokan di Malaysia, Latvia dan Tunisia.

Rasuah itu didakwa ditawarkan kepada orang tengah dan para pegawai untuk tujuan mendapatkan kontrak kerajaan bagi membina loji janakuasa.

Siasatan Malaysia terhadap TTPC dicetuskan oleh tindakan peguam negara Swiss, lapor The Star yang memetik sumber yang tidak dinamakan.

Ia berkata Tan Sri Abdul Hamid Pawanteh, bekas Perlis menteri besar dan bekas seorang pegawai tertinggi TTPC, didakwa telah mengambil 7.5 juta Franc Switzerland (RM25.5 juta) untuk membantu Alstom memperolehi kontrak bagi projek loji kuasa di Perlis pada tahun 1990-an.

The Star telah memetik Abdul Hamid menafikan semua dakwaan salahlaku tersebut

Abdul Hamid belum menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen, manakala pegawai SPRM enggan mengulas.

Satu kenyataan pejabat Alstom di Malaysia kepada AFP, menafikan sebarang rasuah dibayar dalam operasi syarikat tersebut, dengan menegaskan bahawa ia adalah "mangsa salahlaku kakitangannya", tetapi enggan mengulas lanjut.

Transparency International berkata dalam ranking tahunan negara kurang rasuah yang dikeluarkan awal awal bulan ini, Malaysia jatuh hampir 30 anak tangga sepanjang dekad yang lalu dan kini menduduki tempat ke-60 daripada 183 negara.

Ia memetik amalan yang berterusan pemberian projek mega dan kontrak tanpa tender terbuka atau pembidaan yang kompetitif," serta pertalian rapat antara perniagaan dan politik di Malaysia.- AFP

13 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Biar Mati Anak asalkan bukan UMNO

  ReplyDelete
 2. patut sekarang macam tak ada iklan rasuah ditv lagi..., masa pemutihan banyaklah iklan memperdagangkan orang, tapi lebih 20 ribu orang dari negara india hilang dimalaysia pada 2010 tak dapat dikesan, dia kasi masuk lagi puluhan ribu pada 2011, itu tak masuk lagi lebih 100 ribu lebih dapat kerakyatan...

  ReplyDelete
 3. maaf, lebih 100 ribu tetapi tidak dinyatakan pecahan peratusan dari mana mereka...

  ReplyDelete
 4. satu isyarat kpd pemimpin umno.. nak makan rasuah jgn buat dlm msia. buat lah di luar negara, anda diselamatkan.

  kalau lah umngok perintah lg selepas ini .. hancur ! tak de gerhana ..

  ReplyDelete
 5. .

  BIAR MATI MELAYU (RAKYAT)
  JGAN MATI UMNO (PEMIMPIN)

  ReplyDelete
 6. Kes rasuah rakyat luar negara pun,
  Umno yang disalahkan..

  rosak puak pakatan ni..

  ReplyDelete
 7. nak habaq mai

  dah memang parti hang ja rasuah,kita bersih dan jujoq,hang semua dok ada pembalakan haram la curi pasiaq haram la,hang tengok hutan kat kelantan nak habaq mai dinasour pun ada pasai takda pembalakan haram,hutan pun terjaga,air tak tercemar,manih ja kopi keluaq..hang dah kena kopi free?

  ReplyDelete
 8. kopi free pukimak hang nak habaq mai.. hahaha

  ReplyDelete
 9. kopi free sial tu sebenarnya trooper umngok....dia sengaja nak kelirukn kita, pr...dia ulang ayaq free, kopi free tu sebenarnya nak lekehkan pr....
  celaka...

  ReplyDelete
 10. alstom didenda bukan sebab rasuah tapi sebab gagal menyediakan garis panduan menyekat rasuah, yg merupakan kesalahan di Swiss. Sumber :
  http://news.yahoo.com/alstom-fined-millions-swiss-corruption-case-101122011.html

  http://www.swisstribune.com/inhalt/11147-swiss-fed-prosecutors-close-corruption-case-against-alstom

  http://www.briberylibrary.com/associated-persons/alstom-fined-by-swiss-prosecutor-for-corruption-offences/

  so non issue la disini. lagipun paper singapore yang kuar cerita bekas mb ni disiasat oleh sprm, then baru akhbar malaysia petik report tu

  ReplyDelete
 11. ooooooooohh,..yer ke..!!

  baru laa jelassssss...!

  ReplyDelete
 12. trima kasih Naufail.

  kita di sini, di Msia bukan gagal menyediakan garis panduan sekat rasuah tidak di kenakan denda.. yg buat kerja rasuah pun tdak didenda.

  so kita negara islam.. alstom tak buat garis panduan kena denda... kita bgaimana? adalkah garis panduan (silent) kita mengalakkan rasuah?

  aku pun tertny kalau cuma psl garis panduan je mgapa sprm nak siasat bekas mb? bukankah sepatutnya sprm siasat dulu. jd bila bekas mb kena siasat tangkapan org dia terlibat pdhal dia tdak terlibat. sb dimsia begitu lah presepsinya.

  ReplyDelete
 13. nak habaq mai

  alhamdulilah nak habaq mai kat banbunbin umngok dan umngok di ataihnya non 1229.tokguru pesan kat kami sabaq,alhamdulilah ja..hangpa umngok jelez pasai kami lah mujahidin sebenaq bukanka?pasai kami berani baring ataih jalan.hang bunbanbun umngok berani ka?hang dok sebat ayaq free berani la..egegegegegegegeg.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post