Surat dari Enam NGO antarabangsa desak Taib dan Keluarganya ditangkap!

Lihat surat diakhir laporan..Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dari enam negara mendesak supaya Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan 13 ahli keluarganya ditangkap atas pelbagai dakwaan, termasuk salah guna jawatan awam, rasuah dan konspirasi untuk membentuk sebuah organisasi jenayah.


Antara NGO yang membuat tuntutan berkenaan adalah Dana Bruno Manser (BMF), Greenpeace dan pertubuhan pemantau hutan dunia, Fern.

Mereka telah mengemukakan surat bertarikh hari ini kepada kerajaan Malaysia supaya menangkap individu berkenaan kerana dituduh dengan pelbagai dakwaan berkaitan dengan pengagihan dana awam secara haram, salah guna jawatan awam, merampas tanah kerajaan, rasuah, eksploitasi konflik kepentingan dan sebagainya.

Surat berkenaan dihantar ke Pejabat Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Polis Negara.

"Kami memohon pendakwa utama Malaysia pada kadar segera menangkap dan mendakwa Ketua Menteri Sarawak, empat anaknya, lapan adik-beradiknya dan sepupu pertamanya, Abdul Hamed Sepawi," kata NGO itu dalam surat mereka.

Selain Abdul Taib, 75, mereka yang dinamakan itu adalah anak-anaknya, Jamilah Hamidah Taib Murray, Mahmud Abu Bekir Taib, Sulaiman Abdul Rahman Taib, Hanifah Hajar Taib.

Manakala adik beradiknya pula adalah Ibrahim Mahmud, Aisah Zainab Mahmud, Zaleha Mahmud, Onn Mahmud, Mohamad Ali Mahmud, Mohd Tufail Mahmud, Amar Hajar Fredahanum Mahmud, dan Raziah Mahmud.

Surat 10 muka surat itu ditandatangani oleh 13 NGO dari Malaysia, Australia, Jerman, Jepun, Switzerland dan United Kingdom serta beberapa tandatangan individu dari Malaysia - Malaysiakini

Laporan asal di ( SINI )

Di bawah ialah surat yang dimaksudkan..PhotobucketKeseluruhan surat sila lihat di ( SINI )

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Salam semua,

  taib mahmud tu kebal..
  xder maknanya bg surat hatta brkilo2 pun..
  kecuali dia diektradisi ke negara luar..tu,lain cerita..

  tp,sedikit kemusykilan..
  kenapa,xder plak ngo negara lain yg nk htr surat suruh tangkap & dakwa DSAI sbb wat salah dll..

  mcm kes pegawai IMF & presiden itali tu??

  hmmm..

  ReplyDelete
 2. akulah..

  itu hang kena tanya depalah.. bangang!!

  ReplyDelete
 3. Pertelingkahan antara kumpulan Bruno Manser dengan Taib ni,
  bukan perkara baru..

  Siapa mampu sentuh Taib Mahmud diSarawak ?? buang masa jer...

  Perkara penting yang semua kena tahu ialah Taib Mahmud akan hadiahkan sekurang-kurangnya 30 kerusi parlimen Sarawak kepada BN..!!! fullstop.

  ReplyDelete
 4. Rakab yg bangsat,huraian yg benggap lagi bodoh,nyata matlamat akujanji umnog berkesan membodohkan rakab dan lembu2 ternakan umnog,apalagi kakitanganlembu2 awam,cerita yg sesimple2 itu pun tak dpt tafsir mana taik mamak mana melayu...apalagi taib kumut2 wahai rakyat pliz sedarlah yg mana lembu dan yg mana kambing,jika umnog/bn memerintah lagi habislah anak cucu tergadai,kalau cucu rakab kita boleh hanyutkan dijuboqkhistan..

  ReplyDelete
 5. bombongok,

  hahahahaaaaaa...
  hang pii check blood pressure..
  aku takut kepala hang nanti meletup..!!

  TENSION !!!!

  hahahahaaaaa...

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post