Mungkin Mahathir telah lupa pada 16 Ogos 1999, bagi pihak UMNO beliau telah mengutuskan satu surat kepada Ehud Barak mengucapkan tahniah kerana Ehud Barak telah dilantik sebagai Perdana Menteri Israel… tengoklah kat akhir entry ni..
Dalam surat ini Mahathir juga melahirkan hasratnya untuk menjalin hubungan diplomatik dengan Tel Aviv..
Sebelum itu baca laporan ni dulu…
Israel: Mahathir kecewa kenyataan Anwar
30 Januari 2012
PUTRAJAYA - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau kecewa dan tidak berasa terkejut dengan dakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu melindungi keselamatan Israel.
Dr Mahathir juga membidas bekas timbalannya itu yang selalu menjejaskan nama baik negara di mata dunia.
Beliau mendakwa ketua pembangkang itu itu sememangnya mempunyai hubungan rapat dan akrab dengan pemimpin Yahudi sejak dahulu lagi.
"Memang dia (Anwar) dekat dengan Israel sebab dia suka kalau orang Barat puji dia. Dia nak ternampak sebagai seorang yang moden yang ikut trend, sebaliknya kita anggap dia sebagai lapuk," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan siri syarahan Razak berjudul 'A Malaysian Approach ro Public Leadership' di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.
Sebagai pemimpin yang telah lama mengenali perwatakan Anwar, Dr Mahathir berkata motif dan tujuan pemimpin pembangkang itu adalah untuk menonjol dan mempromosikan diri sendiri kononnya beliau adalah pemimpin moden dan liberal sekaligus mengharapkan pujian daripada negara Barat.
"Saya tak hairan kerana saya tahu dia (Anwar) sangat rapat dengan mereka (Israel). Dia amat mesra dengan ramai anggota Kongres Amerika Syarikat yang berbangsa Yahudi," dakwanya.
Ditanya mengenai kepimpinan Anwar, Dr Mahathir berkata tanpa sebarang hala tuju dan agenda pembangunan untuk negara dan rakyat, bekas timbalan perdana menteri itu berkeinginan besar untuk merampas Putrajaya dan menjadi Perdana Menteri.
Jelasnya, hanya pemimpin yang memahami kehendak rakyat dan tidak mementingkan diri sendiri sahaja mampu membawa negara ke tahap yang lebih maju dan ternyata kualiti itu tidak dimiliki oleh Anwar.
"Dia dan penyokong dia kata perjuangan utama mereka ialah mara ke Putrajaya dan menjadi Perdana Menteri. Apa program dia (Anwar), tak ada apa.
Dia kata dia liberal kepada semua orang, pemimpin untuk semua, jadi dia dapat sokongan dan mungkin menjadi Perdana Menteri," katanya.
Dalam temu bual dengan akhbar Wall Street Journal baru-baru ini, Anwar menyatakan sokongan terhadap semua usaha bagi menjaga dan melindungi keselamatan negara Israel. - Bernama
Alahai Tun.. kalau duduk diam-diam jaga cucu dirumah atau pergi ke masjid kan lebih baik..
Cuba korang tengok siapa yang menandatangani surat mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Israel dan melahirkan hasrat mahu menjalinkan hubungan diplomatik dengan Tel Aviv ni..
Dalam Surat ini Tun Mahathir Mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Israel Ehud Barak di atas kemenangannya pada pilihanraya. Kalau dilihat di dalam surat ini, Jelas sekali Tun Mahathir memohon pertolongan dari PM Yahudi itu untuk melobi Malaysia berkenaan dengan "Clinton Fund" berhubung dengan Pilihanraya Umum Malaysia yang akan diadakan tidak lama selepas itu.
Perenggan kedua "surat" ini menyatakan keikhlasan Mahathir yang berharap agar dapat diaturkan satu pertemuan (antara beliau dengan Barak) melalui Menteri Luar ketika itu, Syed Hamid Albar dengan David Levy (Menteri Luar Israel) bersempena dengan Perhimpunan Agung Tahunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) bagi membincangkan perkara berkaitan pungutan dana untuk parti UMNO dalam persediaannya menghadapi PRU 10. Secara mudahnya, Mahathir memohon bantuan Israel untuk melobi Presiden Bill Clinton bagi mendapatkan bantuan kewangan untuk membiayai perbelanjaan pilihanraya UMNO!
Perenggan ketiga pula menyebut kesediaan Mahathir untuk membenarkan pasukan tentera udara Amerika Syarikat menggunakan tanpa had (unlimited use) kemudahan pengkalan tentera di Malaysia sebagai balasan timbal balik atas bantuan dana oleh Clinton Fund dalam membiayai perbelanjaan pilihanraya parti UMNO.
Malah Tun Mahathir yang lantang menentang Yahudi ini menawarkan kepada Ehud Barak pendekatan hubungan Diplomatik yang baru kepada Tel Aviv. Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia tidak pernah mengiktiraf Israel sebagai sebuah Negara, Namun di sini jelas sekali Mahathir menawarkan hubungan diplomatik kepada Israel. Apa semua ini? Sila klik gambar di bawah untuk membesarkan image
Tak jelaskan?? ha.. korang klik kat image di bawah..
Mahadey kutty dah lupa sebab dia dah nyanyuk.
ReplyDeletetu dia aih...apapun kita tunggu tgk penganutpaspone berhujah lahanatnya....apapun....silap ari tu antar fortilla gie sana..patut penganutpaspone minta mahadey mohon kapal perang atau kapal udara dari israel terus minta bantuan untuk tugas2 penghantaran bantuan makanan kepada rakyat palestin..maklumlah.... unlimited use untuk pengkalan tentera tu..bukan pengkalan perlabuhan klang atau perlabuhan tanjung pelepas..pergh....betapa murahnya hati mahadey yg amat disanjungi oleh penganutpaspone.
ReplyDeletep/s:tunggu penganutpaspone copy paste artikel mana2 plak nnt.
Alahai , bertapa byk busniness Israel di Msia , ini ,, dah depa menguasai ekonomi dunia ...nak buat macamana mana ....
ReplyDeletebetul tu, Tun M dah tua duduk rumah jaga cucu la. jgn jadi mcm nik aziz, nak jadi MB dan mursyidul sampai mati. betul tak sedar diri.
ReplyDeletekan dÃa tu cakap melayu mudah lupa tapi dia lupa yang dia pon dah nyanyuk...nyanyuk tahap gaban....kan mangang namanya tu...
ReplyDeletePatutlah Pasukan kriket Israel boleh masuk main kat Malaysia tak lama dulu. Begitu juga petinju tomoi Israel pn blh masuk bertanding kat negara kita.. Rupanya dah memang dah ada 'hubungan diplomatik' la..
ReplyDeleteHAHAHAHA.. ORG PR DAH HILANG IDEA.. YG MADER TULIS TU BERMAKSUD DAN BERHARAP EHUD BARAK DAPAT MENYELESAIKAN ISU TIMUR BARAT DENGAN BAIK TAK SEPERTI PRIME MINISTER YANG LAMA SI KEJAM SADIS ZIONIS ARIEL SHARON LAKNATULLAH. DENGAN HARAPAN, EHUD TIDAK BERPERANGAI SHARON.. INI HARAPAN BRADER, BUKAN SOKONG CAM DSAI. ADOYAI... SURUH BLAJA ENGLISH TAPI LARI KELAS IKUT PINTU BELAKANG, INI LAH JADI NYER.. SURUH AMBIL DEGREE MASTER TAPI LARI BUAT DEMO.INI LA HASILNYA. HAHAHAHAHA
ReplyDeletemahadet tu munafik jangan ngko nak samakan dia dengan TG Nik Aziz plak.Mahadet makin tua makin nyanyok,TG Nik Aziz mkin tua makin berilmu dan mencurahkan ilmunya kepada rakyat.Ngko tu ngok sampai tak mengenal orang jahat ngan orang baik.
ReplyDeleteSemua dok tumpu nak pelingkup Anwar....sabar je la Anwar.
ReplyDeleteTu la pun cara dia org nak menang hati pengundi...dah hbs modal dah...apa/siapa yg boleh tarik perhatian pengundi digunakan sebaiknya...waima org tua nyanyok/org gila...
SAIDIN
ReplyDeleteAPE KEBODOHNYE LA PUNYE KOMEN..
JANGAN LA NAMPAK SANGAT BODOH BILA TULIS SURAT KONON NAK SURUH ORANGTU SELESAIKAN MASAALAH YANG ADA KAT GAZA TU...HANYA ORANG BODOH DAN BENGAP TAHAP BEBAL JE YANG BOLEH BUAT ANGGAPAN MCM TU...KALO DAH YAHUDI TU MEMANG MCM TU PERANGAI DIA..TU BNDERA YAHUDI MABOK ATAS BGUNAN UMNO TU APE PULAK HARAPAN DIE?...HARAPAN AGAR BILA BNDERA TU KENA PANAS ORANG YAHUDI PUN NNTI AKAN KEPANASAN LA?...ADOIYAI BODOH
melayu yang mudah lupa tu melayu lembu je melayu kancil bijaksa, so pilihlah yang mana satu...
ReplyDeleteApa mahu kita kata kepada orang tua ini?
ReplyDeleteCILAKAK SUNGGUH DIA.
Hang patut diamlah.
- Hang Ludah Tui...tui...
sudah2 la menipu tu wahai pencacai2 pr..surat ape camtu..pkai kepale surt gov..lps tu kate on behalf of umno plak..hahaha..aku dh pon bgto kt org2 berkenaan supaya ko di saman wahai ASD..pasni jgn melutut mntk maap plak mcm kes bloger yg nk kene sman dgn sepol n rais yatim..hehehe.
ReplyDeleteUMNO dan israel berpisah tiada.
ReplyDeleteDi mulut kata 'nyah kau' dalam hati 'muahmuahmuah' kat Ehud Barak.
Macm la rakyat tak tahu.. Siapa yg jmput APCO kalau bukan UMNO?
Siapa yg jemput AsiaSoft kalau bukan UMNO?
UMNO cinta dan sayang pada Israel
ASD sama je bebal ngan cai2 taik PR kat sini, orang amek degree ko pegi demo.
ReplyDeleteREAD carefully you idiots! Is there any sentence by Dr. Mahathir in that letter saying that he supported the States of Israel, just like Anwar did?
bro anon January 31, 2012 12:52 PM..cai2 taik pr ni bknnye cerdik sgt pon..ape yg nuar ckp percya je 100%..wlpon bukti di dpn mata..gelombng hasan ali dah melanda pr..tgk cermh kt s.alam mlm td..5000 org beb..hehehe..
ReplyDeletenampak sangat surat ni tipu. kenapa?
ReplyDelete1. Surat daripada PM kepada pemimpin luar akan menggunakan letterhead PM bukan letterhead JPM.
2. Salutation 'Your Excellency' akan ditulis dengan tangan, bukan ditaip.
3. Kesalahan2 nyata dan jelas wujud dalam surat tersebut; contohnya UNGA sepatutnya disebur sebagai United Nation General Assembly (bukan Meeting).
4. Surat dari PM tak perlu cc kepada Ambassador. Kalau ye pun nak cc ke Ambassador bukan ditulis sebagai Malaysian Embassy of OF USA. sebaliknya perlu tulis sebagai Embassy of Malaysia, USA.
5. Signature PM tu pun tak betul. Tak percaya cuba compare dgn signature Tun dalam dokumen2 yang lain.
Oleh yang demikian, kepada 'genius' yang buat surat ni, nasihat saya, pergilah masuk sekolah semula. belajar la betul2 macam mana nak buat surat palsu. Jangan memalukan diri dan keluarga.
thank you sharkfish sbb penerangan ringkas n padat...aku dh pon hebohkn mende ni kt blog2 pro gov utk mamat asd bermuka mat ganja ni disaman..
ReplyDeleteoi ASD...AKU AKN MAKE SURE KO KENE SAMAN BERJUTA2 SBB KEJE KO ARI2 ASYIK SEBAR FITNAH JE..ketar x lutut ko..ahahah...abis la ko lps ni..make sure ko dptkn khidmat kapal sink ye..hahahaha
Mamat bangang mana lah yg buat surat ni .. cara KUNO .. hahaha. betul2 lah pakatan reput ni bodoh mcm LEMBU..
ReplyDeleteKita forwardkan perkara ni supaya anak lembu ni akan merasa sakit jubor gara2 kebodohohan dia. SAMANNNNN SAMA DIAAA>>>
- Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan siri syarahan Razak berjudul 'A Malaysian Approach ro Public Leadership' di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.
ReplyDeleteDet tlg kempen kat UMNO yg hayatnya dah sampai hujung dan bercelaru dgn berbagai isu.
abs la ko asd...hahaha...pencacai taik nuar senyp je..xnk tlg asd ni sebar fitnah dh ke??hehehe
ReplyDeletebodo nye ade gak backing si tua kutty ni..
ReplyDeletesiap kate nape gune letterhead JPM..bodo nye otak die..lawak la..
Embassy of malaysia la..hai..backing pun jgn nmpk sgt ade byk taik lembu dlm kepala..
ni sume taktik nk twist current issues je ni..tak yah nk kecoh2 psl mmg zionis israel da mmg ade kt mesia..APCO la..Asiasoft la..player cricket n tomoi msuk mesia la..
woi jgn nk pusing sane sini la..tu PKFZ, NFC, duet zakat, hukum Allah, kewajiban bertudung utk muslimah, harga barang naek ape cite..ni sume nk twist cerita..
for melayu loser taik je yg kecoh ngn issues bodo ceni..
mamak kutty la punca kejatuhan mesia internally.
camne la mayat si mamak kutty ni nnti ek..tak sbr nye nk tgk!!
Anwar ejen Yahudi !!
ReplyDeletedulu lagi dah bagitau tapi hampa suma tak percaya....laa ni saksikan sendiri..
ASD pun talibarut yahudi jugak laa tuu...sama dengan anuat, satu taukeh !!
tu lah BEZA pencacai dng kita yg pro Pakatan..
ReplyDeleteAnwar yg cekai cekai mcm umi, nala. si kotak tak sikit pun dia heran nak saman... mrk diberi kebebasan utk bersuara sb mrk adalah rakyat!
mcm ni lah ASD.. kira kau bertuah lah kalau Tun M yg saman ko.. Tun M tu bukan calang calang org.. kalau dia saman ASD.. maknanya tahap ko sama dgn dia (Tun M).. lain lah kalau Rais Yatim saman ke..
anon 7:24am
ReplyDeleteNik Aziz tu jd MB sampai mati sb dia sedar diri lah... bila dia jd MB dia dibolehkan bercakap hal hal politik semasa.
Sepatutnya Tun M jgn bersara.. Dia tak sedar diri yg dia dah bersara!
Kalau dia tak bersara dan masih presiden UM_apco .. tak de sape yg nak nasihat kan dia pergi main main dgn cucu.
saidin .. hang tak faham apa yg anwar maksud kan.. full support dr segi keadilan..kan anwar kata keadilan sejagat !
ReplyDeletebermakna dlm bertolak ansur dan berunding jgn ada pihak yg melihat hny utk membela palestin sdgkan dua dua puak ni sama sama ujud di bumi tersebut. tp knape kita berurusan diplomatik dan ekonomi dng US?
kalau ikut kan zaman ini.. US lg zalim dan kejam dari Israel.. ada tentera Israel yg kencingkan mayat musuh?? ada dia org buang al-quran dlm mangkok jamban?
rakab bangang,
ReplyDeleteanwar agen yahudi?? yang aku tahu, rakab baghal ada lah! mak dia lembu, bapa dia keldai! Ini spesis haramjadah yg suka merepek tak tentu hala, asalkan harap upah edar fitnah utk bagi makan anak bini.
Hahahaha... Pegawai yg draf surat ini patut di pecat, belajar International relation x habis....> Kalau nak buat prop...>>> buat ler real sedikit....>> supaya pembaca boleh percaya>>> jika beno "Bodoh benoler Kutey sign surat >>>,,,, Kira saya mamat yang dah di buang kerja atas hasil kerjanya yang mmg bengap... di pn buat copy paste ler.....>>> Apa alamat Ehud Barak Ehhhh... x kan penulis ni x tahu?....
ReplyDeleteBila Annon ni bercakap guna JUBOR tp tak guna OTAK!!sila lihat komen LEMBU PR ni... bangang nak mampos!!!
ReplyDeleteAnonymous said...
saidin .. hang tak faham apa yg anwar maksud kan.. full support dr segi keadilan..kan anwar kata keadilan sejagat !
bermakna dlm bertolak ansur dan berunding jgn ada pihak yg melihat hny utk membela palestin sdgkan dua dua puak ni sama sama ujud di bumi tersebut. tp knape kita berurusan diplomatik dan ekonomi dng US?
kalau ikut kan zaman ini.. US lg zalim dan kejam dari Israel.. ada tentera Israel yg kencingkan mayat musuh?? ada dia org buang al-quran dlm mangkok jamban?
January 31, 2012 7:05 PM
Walauapa pun kita nak sokong Israel.. ia tetap HARAM disisi UGAMA ISLAM dia dah bunuh byk org Islam yg tak berdosa... .. aku nak tanya la baghal sekor ni .. tentera US tu sapa??? Islam ka Yahudi ??? Yahudi tu sapa ??? Yahudi tu ISRAEL la ... bodohhhhhhhhh !!!!!
kalau tentera us tu bukan islam erti nya yahudi jugak ke.. jd mengapa kita baik dgn US sdgkan kita berkeras dgn Israel.
ReplyDeletekau benci israel sb dia bunuh byk org islam yg tak berdosa.. begitu jugak tentera US yg kau kata bukan Islam tp US tu sama spt yahudi.. Yg US tu kau boleh pulak buat baik..
anon 8:49 am rupa rupa nya kau tak faham sb apa kita tdak dibenarkan menganggap Israel Yahudi tu sbg kawan.. bahkan kita kena anggap dia musuh..
kalau kerana Isreal membunuh org Islam maka kau silap besar.. Kita menganggap dia musuh sb dia tdak mengakui Nabi Muhammad saw tu Rasul terakhir sb baginda bukan dari bangsa Yahudi walaupun mrk sebenarnya tahu Nabi Muhammad saw tu sebenar Nabi/Rasul spt yg dikatakan dlm kitab mrk. Bermakna mrk juga menolak al quran.
mrk musuh sb mrk sanggup bukan saja tidak menerima al quran tp mrk sanggup menafikan apa yg tertulis pd kitab mereka.
Lebih bahaya sekiranya mrk sanggup mengubah kitab mrk dng mengeluarkan ayat ayat ttg kelahiran Nabi Muhammad saw kita.. kalau kaum ini sanggup ubah kitab mereka ..tak mustahil mrk akan ubah al quran.. tu sb yahudi kita anggap sbg musuh.
Dan bg mrk kaum yahudi adalah lebih mulia dan hebat dr semua kaum didunia ini. sdgkan Islam tidak sebaliknya kaum yg benar benar beriman kpd Allah dan Rasul lah lebih mulia.
Jadi nak tentang dan tegak kan kebenaran maka kita kena pertahankan Nabi Muhammad saw kita . ikut cara hidup baginda.. buat amalan baginda sbg ikutan kita.. PEGANG (baca dgn patuh) AL QURAN KITA .
Kita jgn lah berpura pura mengatakan bhw ekonomi dan politik dunia ini di kuasai oleh org Islam.
Kita tahu mana mana negara ada pengaruh yahudi. Ini internet Fbook yg kau mengadap ni siapa yg kontrol penuh?
kesimpulan nya Kita tidak akan bertolak ansur dan terpedaya dgn mereka mengenai Nabi Muhammad saw dan ayat ayat suci Al Quran yg mengiyakan akan Rasul Junjungan kita. OK faham tak...??
Hanya Allah yg Maha Mengetahui.
orang suruh belajar,dia pegi demo pijak kepala lembu
ReplyDeleteder...try r bkak mate korg y lame dgelapkan , tgk y mner stu alim n y mner stu zalim...ak rse korng bley taw..cme sbb dBODOHkan je korang x taw. . . .ape da..biase la DUNIA NAK KIAMAT KATE KAN...
ReplyDeleteDepa dua orang ni (Anwar & Mahathir) dua kali lima..tak pasai-pasai org dok bergaduh sesama sendiri dalam blog ni..yang jadi mangsa akhirnya adalah rakyat marhaen...bila bercakap tu fikir la sama perasaan rakyat sama..apa2pun aku sokong statement "Kita menganggap dia (Yahudi)musuh sb dia tdak mengakui Nabi Muhammad saw tu Rasul terakhir sb baginda bukan dari bangsa Yahudi walaupun mrk sebenarnya tahu Nabi Muhammad saw tu sebenar Nabi/Rasul spt yg dikatakan dlm kitab mrk. Bermakna mrk juga menolak al quran". Tapi persoalannya adakah kesemua muslim dan muslimat di Malaysia ni menerima n beriman sepenuhnya dengan al-quran (termasuk aku ni???) Apa2 pun election 13 ni mesti AAABBBBBUUUUU...Aku suka dan harap sangat dapat Perdana Menteri yang takut Tuhan....sebab dia takut nak menipu dan takut nak spin ucapan dia untuk kepentingan politik dia..
ReplyDeleteharap semua pembaca blog, tolonglah guna akal fikiran yang tuhan maha besar kasi tu, untuk check dulu kesahihan sesuatu cerita. jangan la jadi pemalas tahi sangat nak google pon tak boleh. benda ni dari 2008 dah. and memang benda tak betul. harap berfikiran matang dan buat background check untuk semua cerita agar tak timbul lagi kes kena tipu bulat2 oleh cerita bodoh.
ReplyDeletePRO PR blogger susan loone pun denied this is not Mahathir. Berhentilah menfitnah and lets fokus on how are we going to develop the country. Why don't PR and BN talk about this instead of slandering each other?
ReplyDeletehttp://sloone.wordpress.com/2008/05/14/this-cannot-be-mahathir/
Yahudi ada dimana-mana pun..mereka bangsa yang hebat...pasal tu Allah SWT melantik banyak Rasul dari kalangan mereka...Nabi Musa, Isa antaranya..popular pulak tu..ada kitab lagi..Taurat dan Injil...jika Allah SWT melantik rasul dari kalangan mereka..kerna..tidak semua Yahudi itu jahat...nah..jangan pandang semua Yahudi tu jahat ye...yang jahat tu sapa???.....puak Zionist ...
ReplyDeleteUMNO akan terus sokong Palestin kerana menentang ideologi Zionis..
Bila negara Palestin berjaya ditegakkan dan ditubuhkan...UMNO akan menjalin hubungan dengan Palestin demi membangunkan ekonomi dan pendidikan..
Israel sudah menjadi negara maju..Palestin masih mundur...
Tak percaya? takpa. mesti ada lagi bukti dalam lubang cacing...
ReplyDeleteHAHAHAHA....post ni la yang paling banyak aku baca orang kutuk ASD kaw-kaw....
ReplyDeletePasai kebengapan ASD dan orang yang buat fitnah surat palsu ni la....
Bangang tahap bawah lagi dari lembu...
buat dosa kering selama-lamanya...
dok ketegaq mempertahankan jubor anuat berahim tu...
errrrr....apa cerita OSTARD BARDROLAMEEENNNN....kena pukul dgn 20 org, tapi x lebam. Laporan polis x buat. Hotel confirm CCTV xdak pun nampak 20 org masuk hotel. Ooooo....ostard PKR yg mengiktiraf Imam Mahdi dah kantoi...perangai lebih kurang sama dgn ketua dia jugak....
aik..ketua di fitnah...???hahaha...pi la saman Umi Hafilda, Ezam, Nalla, Fairus dll.....
boleh baca dah la keletik anuat berahim niiii.....
tapi aku mintak dia supaya sempat bertaubat sblm ajal...
Post a Comment
Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...
Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!