Untuk burukkan DAP, Berita Harian putar belit kenyataan Sasterawan Negara?


Semakin terdesak nampaknya UMNO/BN, selain dari Utusan yang menjadi Lidah Rasmi UMNO, Berita Harian juga diperkudakan untuk memburukkan parti dalam Pakatan Rakyat.


Untuk memburukkan DAP, Berita Harian edisi 14 Januari 2012 menyiarkan satu artikel yang bertajuk ‘DAP binasakan identiti Melayu, Sasterawan desak selamatkan warisan sejarah' yang tidak tepat dan tidak betul menurut sasterawan Negara Prof Emeritus Dr Muhammad Haji Salleh.

'Jangan heret saya dalam perkelahian politik'

Sasterawan Negara Prof Emeritus Dr Muhammad Haji Salleh menyatakan kekecewaannya terhadap laporan sebuah harian berbahasa Melayu berhubung laporan yang mendakwa DAP "membinasakan" identiti Melayu.

Katanya, laporan Berita Harian bertarikh 14 Januari -- bertajuk "DAP binasakan identiti Melayu: Sasterawan desak selamatkan warisan sejarah"-- tidak betul dan tidak menggambarkan apa yang diucapkannya.

"Saya tidak menyebut kerajaan BN atau DAP dan mengharap orang yang berfikir dapat meneka - tetapi selama 50 tahun lebih orang Melayu sedikit demi sedikit lari ke Seberang, terperosok di rumah pangsa yang sempit dan kehadiran mereka di negeri ini, terutama di pulau, semakin menipis.

"Ramai daripada mereka miskin dan terdesak. Masalah yang dihadapi orang Melayu berusia lebih 50 tahun. Kerajaan sekarang baru saja beberapa tahun memerintah, dan baru saja cuba menangani masalah ini," katanya.

Dr Muhammad berkata, beliau tidak berminat menyokong kerajaan mana pun, sebaliknya hanya bertindak sebagai "pemerhati dan pengkaji orang Melayu dan orang Malaysia di Pulau Pinang" dan ingin mengetengahkan masalah mereka.

"Apa yang berlaku sejak lebih 50 tahun ini ialah tragedi orang Melayu dan orang miskin," kata pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM) itu.

Dalam kenyatannya semalam, Dr Muhammad menegaskan, masih terdapat orang Malaysia yang "tidak berfikir dari sudut dan untuk parti" dan sebagai penulis, beliau ingin melihat dan berfikir dengan saksama.

"Harap jangan diheret saya ke kancah perkelahian politik. Pengarang ialah kata hati masyarakat dan kami ingin menjalankan tugas kami dengan jujur," katanya lagi.

Sehubungan itu, ekoran salah lapor itu, beliau berkata, Berita Harian bertanggungjawab secara etikal dan moral untuk menyiarkan penafiannya - Malaysiakini


*******************************************

Kenyataan akhbar

Berita Harian Salah Lapor

15 Januari 2012

Saya membaca dengan rasa sangat kecewa laporan saudara Faridzwan dalam Berita Harian edisi 14 Januari 2012 yang bertajuk ‘DAP binasakan identiti Melayu’ Sasterawan desak selamtkan warisan sejarah kerana tidak tepat dan tidak betul tentang apa yang saya sebut pada hari Khamis (112/1/2012) yang lalu.

Ada juga orang Malaysia tidak berfikir dari sudut dan untuk parti. Dan saya penulis, ingin melihat dan berfikir dengan saksama. Harap jangan diheret saya ke kancah perkelahian politik. Pengarang ialah kata hati masyarakat dan kami ingin menjalankan tugas kami dengan jujur.

Saya tidak menyebut kerajaan BN atau DAP dan mengharap orang yang berfikir dapat meneka – tetapi selama 50 tahun lebih orang Melayu sedikit demi sedikit lari ke Seberang, terperosok di rumah pangsa yang sempit dan kehadiran mereka di negeri ini, terutama di pulau, semakin menipis. Ramai daripada mereka miskin dan terdesak. Masalah yang dihadapi orang Melayu berusia lebih 50 tahun. Kerajaan sekarang baru saja beberapa tahun memerintah, dan baru saja cuba menangani masalah ini.

Saya tidak berminat menyokong kerajaan mana pun; saya pemerhati dan pengkaji orang Melayu dan orang Malaysia di Pulau Pinang, dan ingin membantu mengenengahkan masalah mereka yang malang dan tersepit. Apa yang berlaku sejak lebih 50 tahun ini ialah tragedi orang Melayu dan orang miskin.

Oleh kerana Berita Harian telah salah lapor maka saya kira Berita Harian bertanggungjawab secara etikal dan moral untuk menyiarkan penafian saya ini.

Prof. Muhammad Haji Salleh


*Kenyataan akhbar Sasterawan Negara Prof Emeritus Dr Muhammad Haji Salleh

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kalau prof nak tahu, BN sekarang amat terdesak untuk memenangi PRU13 dan akan melakukan apa saja untuk survival politik mereka.

  Mereka sedang menggunakan apa saja peluang yang ada. Malangnya mereka tidak mempunyai apa2 kemahiran kecuali kemahiran menipu, memutarbelit, mengugut rakyat dan merendahkan pemikiran rakyat.

  Kalau dengan prof pun dia orang nak putar belit, apalagi rakyat biasa yang tiada kedudukan dan dipandang hina oleh pemimpin2 negara...

  ReplyDelete
 2. Bedebah si DAP. Berani hang bagi duit kat penghuni Penang. Mentah mentah pegang kuasa dah nak buat hero.

  Kami ingat usaha 50 tahun UMNO menjual hak dan tanah melayu kat Penang boleh lenyap dalam masa satu penggal? Jangan harap.

  Saya nak tegaskan disini hanya UMNO ada hak menjual hak melayu. Hanya UMNO berhak sapu duit melayu. Hanya UMNO menyempitkan dan memundurkan melayu.

  Hidup UMNO. Mampus Rakyat

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post