Dakwaan Rebet 30%, SPRM Mulakan Siasatan walaupun tiada laporan.Walaupun tiada laporan rasmi dibuat kepada SPRM oleh orang awam dengan hanya berdasarkan laporan yang disiarkan oleh pihak media, SPRM telah memulakan siasatan berhubung dakwaan kononnya wakil Pakatan Rakyat menuntut rebet 30% dari peruntukan kerajaan Negeri Kedah..


Bila ia melibatkan kerajaan Pakatan Rakyat.. cepat saja mereka bertindak..

Dakwaan Rebet 30 Peratus, SPRM Mulakan Siasatan

ALOR SETAR, 16 FEB: Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) memulakan siasatan dengan menyoal siasat seorang ahli perniagaan berhubung dakwaan wakil Pakatan Rakyat menuntut 'rebet' 30 peratus dari peruntukan Kerajaan Negeri Kedah.

Pengarah SPRM negeri Kedah, Mohamad Yusoff Akope berkata pegawai-pegawainya telah mengujungi kediaman seorang lelaki berumur 55 tahun untuk menemubualnya.

Beliau, bagaimanapun enggan mengulas lebih lanjut berhubung tindakan tersebut sambil menyatakan bahawa siasatan berkaitan dakwaan terbabit sedang dijalankan.

Menurutnya lagi, SPRM akan menyiasat aduan daripada beberapa Organisasi kaum Cina yang didedahkan ketika sesi dialog bersama Presdien MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, di Sungei Petani, Jumaat lalu.

Mohamad Yusoff berkata, suruhanjaya berkenaan akan mendapatkan kerjasama dari parti MCA and Gerakan negeri terbabit, yang telah menerima aduan daripada beberapa organisasi kaum Cina mendakwa mereka telah diminta sogokan daripada peruntukan yang diterima.

"Kami telah memulakan siasatan, tetapi siiasatan tersebut berdasarkan dengan apa yang telah dilapoorkan oleh media. Kami sekarang sedang mengenalpasti persatuan-perstauan Cina yang telah mebuat aduan berkaitan kepada to MCA and Gerakan.

Kami perlukan persatuan terbabi tampil membanu siatan, Ini membolehkan kami untuk mengumpul bukti yang cukup untuk membuka kes," beliau dilaporkan sebagai berkata kepada akhbar The Star, hari ini.

Beliau menambah, SPRM akan mengendalikan siasatan berasingan berhubung laporan polis yang dibuat oleh pemuda Gerakan.

"Setakat ini, tiada laporan berkaitan dibuat secara terus kepada SPRM oleh orang awam," ujarnya lagi.


Antarapos

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post