DAP turut kesal dengan pembakaran Al-Quran di Afghanistan, tapi..UMNO?DAP yang dilabel sebagai sebuah Parti Kafir oleh pencacai-pencacai UMNO melalui kenyataan medianya hari ini turut melahirkan kekesalan akan insiden membakar kitab suci Al-Quran oleh Tentera AS di Afghanistan.


Walaupun parti mereka dianggap sebagai sebuah parti kafir oleh kebanyakkan pencacai UMNO bagi mereka tindakan tentera AS ini adalah satu perkara yang tidak boleh diterima dan ia merupakan satu penghinaan buat Agama Islam.

Kenyataan media DAP sepenuhnya sila baca di bawah..

Manakala PAS pula melalui Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPP) telah melahirkan tentangan terhadap insiden ini.Sebahagian laporan dari Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 24 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPP) hari ini menyerahkan memorandum bantahan ke Kedutaan Amerika berhubung tindakan tentera Amerika Syarikat yang membuang dan membakar al-Quran yang diambil dari perpustakaan penjara di Pangkalan Udara Afghanistan, Selasa lalu.

Memorandum tersebut diserahkan sendiri oleh Ketua DPPP, Nasrudin Hassan kepada pegawai keselamatan kedutaan dengan diiringi Ketua Penerangan DPPP, Ridhuan Md Noor dan Ketua DPP Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad.

Kira-kira 200 orang mengiringi serahan memorandum itu terdiri daripada pemuda dan pemudi termasuk Gerakan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Gamis).

Mereka berarak dari Masjid Tabung Haji selepas menunaikan solat Jumaat menuju ke kedutaan AS dengan dikawal kira-kira 50 anggota polis.

Laungan takbir, laknat Amerika, hidup Islam bergema sepanjang perarakan aman itu - HarakahdailyTetapi.. kemana menghilang UMNO yang kononnya memperjuangkan Islam di Malaysia?

**********************************************

DAP Kesal Kejadian Pembakaran Kitab Suci Al-Quran Oleh Askar AS

Kejadian yang cuai di Afghanistan di mana beberapa naskhah Kitab Suci Al-Quran telah dihantar ke tempat pembuangan sampah di sebuah Kem Askar AS dan kemudiannya dibakar merupakan tindakan penodaan dan penghinaan terhadap Agama Islam yang tidak boleh diterima.

DAP menyesal tindakan kurang sensitif ini yang tidak sepatutnya berlaku.

Presiden Amerika Syarikat Barack Obama sudah pun meminta maaf dengan segera dan berjanji untuk mengambil langkah untuk mengelakkan pengulangan kejadian ini dan juga untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang bertanggungjawab. Ini merupakan reaksi yang positif daripada pihak Amerika, dan kami berharap bahawa tindakan susulan akan diambil supaya insiden seperti ini tidak akan berulang.

Pada masa yang sama, DAP menolak keras penggunaan kekerasan, dan menyesal bahawa tindakan balas telah mengakibatkan kematian sekurang-kurangnya lima pembantah Afghan dan dua askar Amerika. Kami menyeru agar semua pihak akan bertenang dan tidak bertindak secara terburu-buru sementara penyiasatan sedang dijalankan.

Sebagai parti yang mendokong prinsip keamanan dan keadilan, DAP menekankan keperluan untuk kefahaman dan persaudaraan antara semua orang dalam dunia yang pelbagai budaya dan agama ini.


Lim Guan Eng

*Kenyataan Akhbar Setiausaha-Agung DAP dan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada 24.2.2012*

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post