Kerajaan tak sokong sentimen Barat terhadap Iran?.. Ni apa bendanya Tun?Tulis Tun Mahathir di blognya, chedet.cc, beliau berkata kerajaan yang ada sekarang tidak disenangi oleh Amerika kerana bersikap berkecuali, berbaik-baik dengan Cina dan Russia dan tidak menyokong sentimen Barat terhadap Iran dan beberapa negara lain.


“Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar.

“Memang pun Malaysia menjadi calon untuk ‘regime change’ kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel dan mengkritik beberapa dasar Amerika Syarikat.

Kah..kah..kah.. aku kurang pasti adakah Tun mula menjadi seorang pelupa (nak kata nyanyuk… tak tergamak pulak aku..) atau Tun sememangnya tidak tahu menahu langsung, bahawa Malaysia baru saja menunjukkan kesetiaannya kepada Israel.

Malaysia dengan jelas sebenarnya telah menunjukkan kepada dunia bahawa Negara ini yang ditadbir oleh UMNO/BN telah menyokong sentiment Barat terhadap Iran..

Ini kerana pada 8hb Feb yang lalu Reuters edisi US telah melaporkan, pengeksport minyak kelapa sawit dari Malaysia telah menghentikan dari membekalkan minyak kelapa sawit kepada Iran yang merupakan sebuah Negara Islam.

Penghentian penghantaran ini melibatkan 30,000 tan minyak sawit yang merupakan sebahagian dari keperluan Iran bagi setiap bulan – sila baca laporannya di SINI

Tindakan ini adalah sejajar dengan tindakan Amarika Syarikat dan dunia barat yang melaksanakan sekatan ekonomi baru terhadap Iran.

Amerika Syarikat dan sekutunya dari barat telah mengumumkan melaksanakan sekatan ekonomi baru ke atas Iran dengan mensasarkan industri gas dan petrokimia serta sistem perbankan.

Berkecualikah macam tu Tun??

Jadi apa rasionalnya atau apa perlunya Amerika, Israel mahu kerajaan yang ada sekarang ditukar?


*******************************************

Dr M: Amerika, Israel mahu kerajaan sekarang ditukar

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa bahawa Amerika Syarikat dan Israel berminat melihat kerajaan di Malaysia sekarang ditukar seperti yang berlaku di Asia Barat.

Menulis di blog chedet.cc, beliau berkata kerajaan yang ada sekarang tidak disenangi oleh Amerika kerana bersikap berkecuali, berbaik-baik dengan Cina dan Russia dan tidak menyokong sentimen Barat terhadap Iran dan beberapa negara lain.

“Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar.

“Memang pun Malaysia menjadi calon untuk ‘regime change’ kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel dan mengkritik beberapa dasar Amerika Syarikat.

“Adalah menjadi harapan Amerika, apabila ‘regime change’ berjaya di Malaysia dan Anwar menjadi Perdana Menteri maka mungkin Malaysia akan ada hubungan diplomatik dengan Israel dan menjauhkan diri dari perjuangan Palestin.

“Dengan ini sebuah kerajaan boneka akan tertubuh di Malaysia yang akan sokong apa sahaja usaha Amerika untuk menakluk dunia,” kata Mahathir.

Beliau mengulas kenyataan bekas timbalannya itu semasa ditemubual dengan majalah Wall Street Journal yang berkata beliau menyokong usaha "melindungi keselamatan negara Israel".

Pada masa yang sama, pada wawancara itu, Anwar turut menegaskan bahawa kepentingan sah rakyat Palestin juga mesti dilindungi.

Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel tetapi kerajaan mengakui bahawa mereka tidak boleh menghalang syarikat-syarikat swasta daripada berurus niaga dengan rejim itu.Malaysiakini

14 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. sebenonya dah malasnak baca ka dengaq orang tua nyanok ni cakap inila kesan dari tindaktandok nya yang lalu nak minta maaf dan nyesal malu ... sifat firaun masih melekat biaq dia melalut terus nantikan tersasau dan tersasul

  ReplyDelete
 2. AKU TAK SALAHKAN TUN SEBAB DIA TU DAH NYANYOK.....NASIB BAIK TAK MAIN TAHI...HEHEHE

  ReplyDelete
 3. melayu mudah & cepat lupa apa yang mereka kata dan lakukan..... wallahualam.............

  ReplyDelete
 4. “Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar."

  che det ni dah nyanyok kot..che det oi, amerika dan israel dah xperlu agen dah pn..malaysia ni dah lama terjual..hubungan diplomatik, politik, perdagangan dan ketenteraan pn dah ada..anwar ni nk boleh jual apa lagi?..kahkahkah

  ReplyDelete
 5. tun mahatahi lama dah tak relevan...

  ReplyDelete
 6. “Calon Amerika dan Israel untuk mendiri kerajaan boneka ialah Anwar Ibrahim. Sejak awal lagi mereka menjalin hubungan yang rapat dengan Anwar."

  che det ni dah nyanyok..malaysia dah lama terjual..hubungan diplomatik, politik, perdagangan dan ketenteraan pn dah ada..anwar ni nk boleh jual apa lagi che det oi..kahkahkah

  ReplyDelete
 7. mmg melayu mudah lupa, aku mamak tak pa. janji aku dan anak aku kaya raya..

  ReplyDelete
 8. Assalam
  semalam aku berada kat Indonesia dan apabila aku baca suratkhabar Indonesia, ia menyatakan Kerajaan Indonesia sedang berbincang untuk barter trade dengan Kerajaan Iran. Apa ni malaysia pulak hentikan dagangan dengan Iran pulokkkk.

  ReplyDelete
 9. We know u hate and scared of Anwar , so your comments are alway bias when Anwar is concerned. So u better shut up .

  ReplyDelete
 10. These western countries cakap je, tapi business as usually dgn Iran.

  ReplyDelete
 11. aku sokong ... nampak sangat Anwar tu boneka Amerika.

  Ada berani nak dedahkan sumber kewangan PKR . Siap boleh sponsor anak ikan Elizebeth Wong hidup kat Batam lagi . Anwar anak beranak tak sah cerita lah terbang keseluruh dunia . Sewa hotal mewah .

  Mengata orang dia yang lebih .

  ReplyDelete
 12. .


  secara logik mana mana pemimpin yg jd calun US atau Israel akan dgn mudah menang dlm praya. tak payah kena masuk penjara dan turun naik mahkamah. semasa praya jentera kita bergerak lebih efficient dan berkesan jika benar disokong oleh US dan Israel.

  bg aku pemerintahan yg sapu duit rakyat dan makan duit zakat lebih disenangi oleh US dan Israel. Satu hari nanti US dan Israel akan bersedia memberi hutang dgn kadar bunga yg tinggi kerana ketamakan pemerintah skg.

  isu anwar tunduk kpd kaum cina dan kaum india tak berkesan. oleh itu mrk mainkan isu US dan Israel.

  Mmg anwar yg lebih dr najib yg hny pandai guna duit rakyat dan tak berani berdebat.

  ReplyDelete
 13. Mahatir ni memang hebat dalam soal putar belit umpama tajam keris kiri kanan depan tajam. Mulut boleh makan minum ,berak dan kencing.masih lagi ingatlah semasa dia berlakon dengan si soros. Mulanya membenci lepas tu berpelukan sebagai sahabat.begitu juga dia melawat bush .di belakang dia kutuk di depan dia peluk.orang tua yang suka dan syok bila di Puji.

  ReplyDelete
 14. anon 6.03..

  jangan cerita bagi bukti macam PKR buktikan APCO..

  WOIII kalau anwar ada duit dah lama Utusex spin isu duit PKR, anwar dan anak beranak dia dalam TV3 setiap malam dalam sebulan woiii.. Buat masa ni takdak pulak cuma isu ini ditimbulkan blogger belukang kecil macam kau je.. hahaha

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post