Pemuda UMNO Pulau Pinang dakwa Setiausaha Agung UMNO kebudak-budakan?Menurut Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Shaik Hussein Mydin tindakan Ketua Menteri Lim Guan Eng yang membuat laporan polis berhubung dakwaan ancaman yang diterimanya semasa kekecohan Himpunan Hijau di Padang Kota ibarat orang tua nyanyuk yang cuba berebut botol susu dengan kanak-kanak.


Tindakan Guan Eng sebenarnya membuat laporan Polis adalah untuk membuktikan bahawa kejadian tersebut sememangnya berlaku.

Ini kerana menurut Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang menafikan secara membuta tuli akan keterlibatan UMNO dalam mencetuskan keganasan di Padang Kota Ahad lalu, Guan Eng sepatutnya melaporkan kepada Polis jika benar ada kejadian tersebut.

Kata beliau "Kalau betul kita (UMNO) terlibat... (Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng) mesti sudah buat laporan polis, tetapi tiada (laporan polis).- sepenuhnya sila baca di ( SINI ) dan laporan Polis pula sila lihat di ( SINI ).

Jadi…. Secara tidak langsung Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang yang mungkin diimport oleh Pemuda UMNO Pulau Pinang dari MIC itu telah mengatakan Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku bersifat kebudak-budakkan kerana mencabar Guan Eng melaporkan kepada Polis.

Memang tepat sekali kenyataan anak Mamak Tongkang itu kerana jika dibandingkan antara Guan Eng dan Tengku Adnan, Tengku Adnan lebih tua..

Nak kena pecat dah anak Mamak Tongkang ni agaknya..


*******************************************

Pemuda Umno dakwa KM kebudak-budakan

Pemuda Umno Pulau Pinang kecewa dengan tindakan Ketua Menteri Lim Guan Eng yang membuat laporan polis berhubung dakwaan ancaman yang diterimanya semasa kekecohan Himpunan Hijau di Padang Kota, Pulau Pinang pada Ahad lalu.

Menurut ketuanya, Shaik Hussein Mydin (kiri), Lim menyalahkan Umno bagi apa yang berlaku terhadap dirinya pada hari berkenaan.

"Tindakan Lim ibarat orang tua nyanyuk yang cuba berebut botol susu dengan kanak-kanak,” katanya.

Namun, Shaik Hussein mendakwa beliau mengalu-alukan siasatan segera dan menyeluruh terhadap pihak yang bertanggungjawab mencetuskan huru-hara selepas ucapan ringkas Lim pada perhimpunan tersebut.

Dalam kejadian Ahad lalu, kira-kira 50 penyokong pro-Lynas, yang sebahagian besarnya terdiri daripada ahli Pemuda Umno dan kumpulan pendesak Melayu, PERKASA, didakwa menggangu perhimpunan anti-Lynas di Sudut Pidato, Padang Kota, Esplanade, Pulau Pinang ketika Lim sedang berucap.

Ia disusuli dengan asakan kumpulan itu yang terus mencaci Lim, termasuk menunjukkan kasut ke arah ketua menteri. Orang ramai kemudian cuba membuat rantaian manusia bagi menghalang Lim daripada diserang dan dalam kekecohan itu dua wartawan dilaporkan dipukul.

Perhimpunan itu diadakan sebagai solidariti kepada Himpunan Hijau di Kuantan yang diadakan dengan kehadiran hampir 15,000 orang yang membantah keputusan kerajaan membenarkan loji pemprosesan nadir bumi milik Lynas Advanced Material Plant (Lamp) beroperasi di Gebeng, Pahang.

Menurut Shaik Hussein, beliau yakin hasil siasatan akan membuktikan bahawa Lim yang sebenarnya mencetuskan ketegangan kerana semasa di atas pentas beliau mengarahkan ahli Umno supaya diam.

"Kenyataan Lim menyimpang daripada tujuan sebenar Sudut Pidato diadakan, ia sepatutnya menjadi ruang atau tempat untuk kebebasan bersuara."

Beliau kemudian mencadangkan kepada Lim agar mempelajari daripada bekas Ketua Menteri Tan Sri Koh Tsu Koon mengenai cara-cara menerajui pentadbiran negeri.

Dakwanya, Koh yang menjadi ketua menteri selama 18 tahun, sentiasa tenang dan sabar walaupun dibidas oleh kawan-kawan dan juga seterunya.

"(Lim) tidak perlu belajar dari bapanya (Lim Kit Siang) yang hanya tahu menimbulkan kemarahan di kalangan rakyat," katanya dalam nada menyindir.


Malaysiakini

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post