Tapak perlupusan Bkt Merah boleh dijadikan taman?.. boleh percaya ke?Menurut Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan, tapak di mana sisa kilang penapisan Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak disimpan ketika ini adalah selamat untuk dijadikan sebuah taman rekreasi.


Ini boleh dilakukan selepas kawasan tapak pelupusan sisa di Bukit Kledang itu dikedap sepenuhnya yang dijadualkan tahun depan.

Boleh percaya ke dia ni? Ya lah..

Dalam taklimat media minggu lepas, Ketua Pengarah AELB, Raja Abdul Aziz Raja Adnan, memberi jaminan bahawa lembaga itu akan mendesak pihak Australia supaya menerima kembali sisa dari Lynas padahal kerajaan Australia sudah menegaskan tidak akan menerimanya kembali.

Baca laporan dari FMT yang diterjemahkan oleh Really.tigaline dibawah ni..

Kerajaan Australia hari ini mengulangi kenyataan mereka, bahawa Australia tidak akan menerima dan bertanggungjawab untuk mana-mana bahan buangan yang dihasilkan oleh Lynas Malaysia Sdn Bhd.

Dalam satu kenyataan rasmi, Menteri Australia Barat, Galian dan Petroleum, Norman Moore, menegaskan bahawa "Australia tidak menyokong pengimportan dan penyimpanan sisa radioaktif negara-negara lain".

Moore pertama kali mengucapkan kata-kata ini di Parlimen pada April lepas, apabila Greens MP, Robin Chapple, berkata bahawa Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, telah melobi Lynas untuk kembalikan bahan buangan ke Australia semula.

"Undang-undang Negara menetapkan bahawa Australia tidak akan tanggungjawab untuk mana-mana bahan buangan yang dihasilkan daripada pemprosesan luar pesisir sumber yang dibeli di Australia seperti bijih besi, pasir mineral dan nadir bumi yang dihasilkan oleh Lynas Corporation," kata Moore

"Pembangunan dan pengurusan kilang di Malaysia adalah satu perkara yang melibatkan kerajaan Malaysia dan bukan kerajaan negeri Australia Barat."

Salah satu daripada lima syarat yang dikenakan kepada LYNAS untuk lesen operasi sementara (TOL) adalah bahawa ia mesti mengambil dan tanggungjawab penuh untuk pengurusan sisa dari Loji Bahan Lynas (LAMP) termasuk kembalikan sisa sumber itu, jika perlu.

Dalam taklimat media minggu lepas, Ketua Pengarah AELB, Raja Abdul Aziz Raja Adnan, memberi jaminan bahawa lembaga itu akan mendesak supaya surat akujanji dari Lynas Australia agar mematuhi syarat ini.

Apabila kerajaan Australia telah menolak pulangan sisa ke negara ini, Aziz menjawab bahawa dia tidak sedar tentang perkara ini dan dengan itu tidak akan mengulas mengenainya.

"Adakah anda bercakap dengan Australia," tanya beliau.

Diberitahu bahawa kenyataan Moore dipetik dari laporan media, Aziz berkata, "Saya tidak mendasarkan komen mengenai laporan media. Saya mendasarkan kepada fakta.

"Beliau menekankan bahawa kembalikan sisa radioaktif ke Australia adalah langkah terakhir dalam senario terburuk dan AELB yang telah mempunyai Pelan B, C dan D.

"Kami akan menunggu surat akujanji dari Lynas Australia," kata Aziz. "Tetapi undang-undang Malaysia adalah sangat jelas dan saya tidak menjangkakan sebarang masalah."

Lynas Australia telah disokong oleh jaminan Aziz, terdapat satu proses yang lama, tetapi perlu usaha yang wajar untuk LAMP. "Laluan peraturan adalah jelas dan satu proses kelulusan sudah ditetapak," katanya lagi.

"Ini termasuk perancangan untuk senario terbaik dan terburuk. Oleh itu Lynas lebih suka tidak mengulas mengenai spekulasi dan ramalan hasil.

Kenyataan diatas mengesahkan bahawa Kerajaan Australia tidak akan menerima semula hasil sisa radioaktif yang telah digunakan oleh LYNAS Malaysia.

Hasil sisa bahan radioaktif ini akan kekal dan menjadi sebahagian dari tanah di Malaysia, ia bukan sahaja merbahaya kepada masyarakat sekeliling akan tetapi yang paling penting adalah generasi akan datang Malaysia.


*******************************************

Berita berkaitan..

'Tapak perlupusan Bkt Merah boleh dijadikan taman'

Tapak di mana sisa kilang penapisan Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak disimpan ketika ini adalah selamat untuk dijadikan sebuah taman rekreasi.

Menurut Ketua Pengarah Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan, ini boleh dilakukan selepas kawasan tapak pelupusan sisa di Bukit Kledang itu dikedap sepenuhnya yang dijadualkan tahun depan.

"(Pihak berkuasa) boleh menjadikan tapak itu sebuah taman, hutan simpan atau tempat rekreasi. Tidak ada masalah. Tiada sebarang larangan," katanya kepada pemberita pada taklimat AELB.

Menurut Raja Abdul Aziz, tapak pelupusan 16 hektar itu terdiri daripada dua sel.

Sel pertama digunakan untuk menanam komponen asal dan struktur ARE itu adalah dua meter di bawah tanah dan dikedap dengan konkrit.

Sel kedua pula akan digunakan untuk menyimpan sisa sebenar yang diproses dari ARE yang sebelum ini disimpan di dalam tangki minyak kalis kimia di tapak yang sama.

Sisa akan stabil dalam matriks konkrit untuk menjadikan strukturnya seperti batu.

Malaysiakini

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post