Wawancara Eksklusif Sin Chew dengan Daim Zainuddin (Terjemahan)Apabila ditanya tentang negeri Kelantan, Daim berkata selagi Kelantan masih di dalam kepimpinan Menteri Besar Kelantan Pas, Datuk Nik Aziz, tiada harapan untuk BN menawan negeri tersebut.


TERJEMAHAN WAWANCARA EKSKLUSIF SINCHEW DENGAN TUN DAIM ZAINUDDIN 15 MAC 2012

Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin meramalkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) diadakah pada tahun ini.Sekiranya PRU semakin lama ditangguhkan, Barisan Nasianol (BN) bakal mewujudkan kesilapan yang lain, sementara Pakatan Rakyat (Pakatan) bakal menghadapi pertikaian dalaman yang semakin banyak sesama komponen parti.

Dalam PRU yang akan datang ini, tanpa mengira BN atau Pakatan, masing-masing tidak mempunyai masa yang cukup. Tetapi untuk pertama kali BN yang diketuai oleh Najib, masih mempunyai kelebihan mengekalkan dominasinya. Namun wawasan BN mengambil alih majoriti dua pertiga kerusi di Parlimen sukar dicapai.

Menurut Daim Perdana Menteri tidak mungkin membubarkan parlimen pada bulan Mac atau April. PRU13 dijangka diadakan pada hari cuti sekolah sekiranya cuti sekolah kali ini terlepas, kemungkinan pada cuti sekolah yang akan datang (26 Mei – 10 Jun).

Walaupun Daim berkata BN mempunyai kelebihan dalam PRU ini, namun mereka tidak mempunyai ruang untuk melakukan kesilapan kali ini. Kemenangan dalam PRU ini bergantung kepada pihak yang mana kesilapannya adalah kurang.

UMNO tidak faham, anggap dapat sokongan orang Melayu.

Bekas Menteri Kewangan itu juga berpendapat, apa yang diminta oleh golongan Melayu, Cina dan India di kawasan Bandar adalah sama, mereka mahukan persekitaran hidup yang lebih baik, letih dengan kesesakan trafik, bimbang akan gejala jenayah, dan marah dengan kos hidup yang tinggi.

Katanya dalam era di bawah kepimpinan Mahathir, kelima-lima pilihan raya yang telah dihadapi beliau meraikan kelebihan majoriti dua pertiga. Hal ini demikian kerana beliau memastikan masalah yang diperhatikan oleh rakyat dapat diselesaikan dan membolehkan mereka rasa selesa (feel good) sebelum plihan raya.

“Kamu seharusnya memahami perasaan rakyat, golongan muda, penduduk Bandar, orang Melayu yang mendiami di rumah pangsa, orang Cina dan India, permintaan mereka adalah sama. “

Akan tetapi, penduduk kampung adalah berbeza. Oleh itu Najib melawat mereka, berbual-bual dengan mereka, memahami keperluan mereka”.

Najib mungkin hilang kuasa sekiranya keputusan bertambah buruk

Daim berpendapat, walaupun BN menikmati kelebihan dalam pilihan raya yang akan datang, namun bagi Najib yang buat kali pertama mengetuai pasukan, beliau seharusnya berjuang bersungguh-sungguh supaya mencapai kemenangan.

Apabila ditanya tentang adakah BN mampu menawan semula kelebihan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya yang akan datang, beliau hanya menyatakan bahawa kemenangan dengan majoriti dua pertiga itu adalah suatu wawasan yang amat baik, tetapi hendaklah lebih praktikal.

“Sekiranya Najib kehilangan lebih banyak kerusi, maka beliau akan diturunkan daripada tampuk pemerintahan. Inilah realiti politik.”

Mengulas mengenai calon yang paling berkemungkinan menjadi pengganti, Daim berkata, seperti kata pepatah “patah tumbuh, hilang berganti”, tetap akan adanya pengganti, biarlah baik atau buruk, apabila seorang pemimpin menurun dari tampuk pemerintahan, ada orang menggantinya.

Walau bagaimanapun, menurut analisa beliau, jika prestasi ekonomi memuaskan, UMNO bersatu padu, BN pulih sebagai satu pasukan, bolehlah Najib menguasai kelebihannya.

Sekiranya Najib tidak dapat memperolehi kemenangan dan terpaksa turun dari tampuk pemerintahan, keputusan tentang siapakah yang akan menjadi pengganti harus dibuat oleh UMNO, ataupun melalui pemilihan parti. Mengikut tradisi, Timbalan Pengerusi akan mengisi jawatan tersebut.

Namun apa-apa pun mungkin berlaku, mungkin juga terdapatnya pihak yang mencabar, hal sedemikian bukanlah sesuatu yang baru, beginilah politik, setiap orang berangan-angan menjadi perdana menteri.

Memuji prestasi Najib lebih baik daripada mantan (PM)

Bekas Menteri Kewangan itu juga berkata, ia adalah amat berbahaya sekiranya pemerintah bersikap seperti “tutup mulut! Baik ikut saja kami, kami adalah yang terbaik,”.

Masyarakat kini bukan lagi golongan yang hanya taat mengikuti, informasi bebas disebar di luar, mereka boleh membuat keputusan masing-masing.

Sebagai seorang pemimpin, patutlah memberi penerangan kepada masyarakat supaya mereka memahami sebab-sebabnya.

Beliau turut mengatakan bahawa program transformasi dan transformasi ekonomi yang dilaksanakan kerajaan Najib menuju ke arah yang tepat.

Beliau berpendapat, transformasi Najib boleh dibahagi kepada dua jenis, yang pertama ialah pembaharuan secara radikal manakali yang jenis kedua ialah reformasi secara beransuran, sesungguhnya pembaharuan memerlukan masa.

Dilema yang dihadapi Najib buat sekarang ialah, reformasinya yang terlalu pantas mungkin menghadapi tentangan dan pergolakan manakala yang terlalu lambat pula membazirkan masa.

Tsunami 2008 tidak akan berulang

Dalam pilihan raya yang lalu, kesalahan yang dilakukan oleh UMNO ialah keangguhan, mereka tidak mendapatkan pandangan daripada cawangan dan menyebabkan berlakunya ketidakpuasan di kalangan ahli parti dan seterusnya tidak mengundi UMNO.

MCA juga mengalami masalah yang sama, mereka memberi peluang kepada ahli parti baru untuk bertanding dalam pilihan raya tanpa perundingan dengan cawangan. Jikalau MCA melakukan kesalahan yang sama, maka mereka akan dilanda masalah.

Skandal lembu lebih berpengaruh berbanding isu Lynas

Lazimnya topik atau isu yang biasa akan dilupai dalam tempoh 14 hari, tetapi isu ‘cowgate’ adalah luar biasa. Orang Melayu, orang Cina, dan orang India jelas dengan isu ini, malah penduduk kampung turut menyedari nilai lembu. Oleh itu, beliau mengingatkan Najib supaya berwaspada dengan isu tersebut kerana ia akan menjadi faktor yang bakal menjejaskan undi.

Beliau berpendapat bahawa sebagai seorang ahli parti dan juga pemimpin yang bertanggungjawab kepada rakyatnya. Shahrizat harus membuat keputusan untuk sendirinya secara wajar dan bukannya bergantung kepada keputusan yang dibuat Perdana Menteri.

Walau bagaimanapun, sedangkan isu ‘cowgate’ mampu mempengaruhi undi, ia tidak akan menjadi faktor utama dalam menentukan masa bagi pilihan raya.

Mengulas mengenai gelombang anti-Lynas, Daim berpendapat ia tidak akan menjejaskan keadaan pengundian di kawasan lain.

BN jangan lagi ada berita negatif

Dalam soal perkara negatif, contohnya Menteri Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang terlibat dalam skandal NFCorp, kerajaan sepatutnya memberi penjelasan secepat mungkin. Informasi menyebar dengan pantas sekali pada era ini dan hal ini menyebabkan pengurusan krisis lebih mencabar.

Menurut Daim, rakyat sekarang mahukan perubahan, walaupun mereka tidak semestinya inginkan menukarkan kerajaan, tetapi sememangnya mereka mahukan perubahan dalam cara mengambil tindakan.

Beliau berpendapat, seorang pemimpin yang baik merupakan seorang yang tegas dalam membuat keputusan. Sebagai seorang pemimpin, dia hendaklah berani membuat keputusan, sekiranya melakukan sebarang kesilapan, bolehlah diperbaiki.

Apa yang berbahaya ialah pemimpin yang tidak sanggup membuat keputusan.

Kualiti parti politik adalah lebih mustahak daripada sistem dua parti

Daim juga menegaskan bahawa walaupun sistem dua parti penting, namun apa yang lebih penting ialah kualiti parti politik.

“Adakah kamu mahukan parti yang mengingini membina negara Islam? Atau parti yang diketuai oleh seorang pemimpin yang asyik berangan-angan menjadi Perdana Menteri? Ataupun DAP yang dilihat oleh orang Melayu sebagai parti anti-orang Melayu? Pengundi harus memikir dengan teliti, bukannya semata-mata menyatakan keinginan untuk berubah.

BN harus ”menstabilkan Semenanjung sementara menyerang Sabah Sarawak”

Menurut Daim, BN seharusnya mempergiat usaha memperjuangkan Sabah dan Sarawak, pada masa yang sama mempertahankan kerusi yang sedia ada di Semenanjung Malaysia, tambahan pula memerhatikan kerusi yang tercicir dengan kesalnya akibat kehilangan hanya beberapa undi. Dengan ini, BN dapat mempertahankan kuasanya.

Dalam analisisnya tentang ramalan kemenangan pelbagai negeri, Daim menegaskan ia adalah amat sukar bagi BN memenangi semula negeri Pulau Pinang dan Kelantan, Kedah dan Selangor pula mempunyai peluang ditawan semula.

Beliau menekankan bahawa jikalau BN dapat mencarikan pemimpin yang bersesuaian di negeri Kedah dan Selangor, dan dapat menaikkan semangat keyakinan di kalangan rakyat pada pemimpin tersebut, tambahan lagi ahli parti bergading bahu dan bersatu puda, serta memastikan ahli parti yang tidak terpilih sebagai calon tidak memberi undian kepada parti yang lain, maka berkemungkinan BN dapat menguasai Kedah dan Selangor semula.

”Di Selangor, saya tidak berasa bahawa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid mempunyai prestasi yang sangat baik, tetapi sekurang-kurangnya beliau menonjolkan imej yang berintegriti.”

Mengenai negeri Perak pula, Daim berpendapat BN yang merampas kuasa dalam pilihan raya yang lalu telah menimbulkan emosi negatif di kalangan rakyat Perak dan menyebabkan mereka lebih berpihak kepada pembangkang, oleh itu diramalkan amat sukar bagi BN untuk terus mempertahankan kuasa di Perak.

Apabila ditanya tentang negeri Kelantan, Daim berkata selagi Kelantan masih di dalam kepimpinan Menteri Besar Kelantan Pas, Datuk Nik Aziz, tiada harapan untuk BN menawan negeri tersebut.

Jika MCA dan GERAKAN kalah teruk

Daim berpendapat, jika UMNO mencapai kemenangan dalam pilihan raya yang akan datang manakala MCA dan GERAKAN menghadapi kekalahan, ia adalah perkara yang amat malang lagi menyedihkan.

Bagi beliau, situasi sebegini akan menjadi ’racial voting’, di mana rakyat tidak mengundi atas premis sebagai seorang Malaysian, negara akan sentiasa diasingkan oleh perbezaan antara kaum.

Tsunami politik 2008 telah mengubahkan pandangan rakyat terhadap sistem dua parti pada tahap yang besar, turut munculnya kemungkinan bagi penukaran rejim. Akan tetapi, sehingga kini Pakatan Rakyat masih tidak dapat menubuhkan Kabinet bayangan (shadow cabinet), oleh itu rakyat seharusnya menelitikan hakikat ini dan membuat pertimbangan sewajarnya.

Daim turut menunjukkan bahawa meskipun kerajaan telah dengan gigihnya mendekati masyarakat Cina dan apa-apa jua usaha yang dapat diambil telahpun dilakukan, namun beliau percaya bahawa sekurang-kurangnya 70% daripada pengundi Cina telah membuat pilihan yang muktamad iaitu tidak akan lagi mengundi BN dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Beliau mengingatkan pengundi Cina bahawa sebarang tindakan yang negatif akan mengundang reaksi negatif; sebab inilah beliau menyaran pengundi membuat pertimbangan yang sewajarnya. Sekiranya masyarakat Cina cuma semata-matanya menunjukkan perasaan ketidakpuasan tanpa memikirkan akibat, ia adalah amat berbahaya.

Orang Melayu juga merupakan orang Malaysia

Daim berkata, Kita adalah orang Malaysia. Orang Malaysia diutamakan, kedua dan ketiga juga adalah orang Malaysia. Daim berpendapat sebahagian besar orang Melayu menganggap dirinya orang Malaysia kecuali orang yang bersifat perkauman.

Semua orang meminta keadilan, kerajaan juga berusaha dalam mengurangkan ketidaksamaan. Semasa DAP mengkritik bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir bahawa kesilapan Dasar Ekonomi Baru (DEB), ini adalah kenyataan yang emosi.

Dasar Mahathir bertujuan membasmikan kemiskinan, dan hakikatnya, kita berjaya pencapaian.

Dasar Ekonomi Baru tiada unsur perkauman

DEB tidak membezakan kaum, oleh itu pembangunan kampung cina tidak diabaikan. Namun, sebahagian dasar tidak dilaksanakan dengan baik, ini adalah masalah pelaksanaan, bukan masalah dasar.

Daim berasa, Model Ekonomi Baru yang dilancarkan oleh Najib pada ketika ini juga tiada sebarang unsur perkauman. Setiap dasar dihendaki masa untuk membawa perubahan. Sekiranya kesilapan wujub boleh memberi pembetulan, ini adalah demokrasi.

Perkasa hanyalah NGO

Perkasa hanyalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), ia boleh menjerit atau membuat perkara lain tapi tidak boleh melangkaui Perlembangaan Persekutuan.

Dari perspektif orang Malayu, orang Cina mempunyai NGO berjuang untuk hak orang cina seperti Dong Zong dan pertubuhan Cina yang lain.

NGO tersebut telah lama mewujud di negara ini. Tapi masyarakat orang Melayu hanya mempunyai Perkasa yang baru-baru ditubuhkan sahaja.

Walaupun Perkasa dilihat berhubung rapat dengan UMNO, tapi Daim berasa yang terpenting adalah dasar kerajaan. Dasar-dasar dirangka oleh kabinet yang ditubuhkan oleh pelbagai kaum, bukan dari orang di luar.

Mahathir tidak miliki kuasa sebenar

Tun Mahathir tidak mempunyai kuasa sebenar selepas beliau berundur. Pengaruhnya hanya adalah beliau seorang bekas Perdana Menteri. Rakyat mahu pandangan yang berbeza, orang Melayu suka mendengar pandanganya.

Daim tidak berasa Mahathir masih boleh mempengaruhi dasar kerajaan. Dalam UNMO juga tidak mempunyai kuasa Mahathir. Kerajaan mementingkan pandangan Mahathir hanya kerana warga Malaysia menghormati orang tua.

Orang Cina tidak percaya Anwar

Pergerakan Reformasi mengakibatkan DSAI menjadi Ketua Pembangkang dan juga tokoh digemari oleh belia. Namun begitu, Daim tidak berasa DSAI adalah tokoh golongan belia. Menurutnya, orang Cina di malaysia tidak percaya DSAI. Orang Cina hanya mempergunakan DSAI untuk mengubah rejim, dan DSAI mempergunakan orang Cina untuk mengambil alih Putrajaya.

Kepimpinan dan dasar merupakan elemen terpenting bagi memerintah sebuah negara. Sekiranya DSAI mengagihkan 20 peratus – 50 peratus pendapatan cukai minyak kepadaTerengganu, Sabah dan Sarawak. Dimanakah dapat wang untuk pembangunan?

”BN memberi RM500 kepada rakyat dikatakan tindakan rasuah, tapi DASI berkata nak memberi RM1000 setiap tahun kepada rakyat tidak seorang kata ini tindakan rasuah. Beritahu saya, apakah perbezaannya? ”

”Semasa berada di parti pembangkang, anda boleh memberi apa-apa perjanjian. Tapi semasa mengambil kuasa pemerintahan, anda kena berfikir, kemanakan wang itu datang?”

PAS akan laksana hudud

Menurutnya, PAS dilihat kesederhanaan, tidak lagi menyebut negara Islam tapi hanya negara kebajikan, dan juga bekerjasama dengan DAP. Namun begitu, pasti mengambil perhatian bahawa selepas mengambil kuasa pemerintahan, PAS akan melaksanakan hukum hudud dan islamisasi.

Pengundi cina adalah pragmatik, mereka mengenai ancaman pakatan antara PAS dan DAP. Meskipun mereka tidak memuaskan UMNO, tapi apa yang mereka nak adalah kemajuan dan pembangunan secara kemakmuran, kestabilan, keamanan.

Anwar hanya ingin jadi Perdana Menteri

Daim turut menyatakan bahawa keinginan DSAI hanya adalah menjadi Perdana Menteri. Beliau tidak mempunyai dasar bagi negara ini. Sekiranya Pakatan memenang PRU, anda tidak akan tahu dasar beliau dan juga arah masa depan. Ini kerana DSAI tidak mempunyai dasarnya.

Apakah bentuk demokrasi yang rakyat mahu? Bentuk demokrasi Parti Keadilan? Pengundinya lebih daripada ahli parti semasa pemilihan parti. Bentuk demokrasi DAP? Kuasa kepimpinan berpindah daripada ayah kepada anaknya. Bentuk demokrasi PAS? Pelaksanaan dasar islam adalah demokrasi mereka.

”Adakah perubahan rejim membawa manfaat? Adakah perubahan semestinya menukar rejim? Pengundi harus faham, sekiranya perubahan secara besar-besaran akibat bergelora, ini adalah perubahan yang mereka mahu?”


Terjemahan oleh : Kajian Politik untuk Perubahan

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post