Ibrahim Ali suruh Mahasiswa berkhemah di rumah Anwar..


Berbeza dengan kenyataan bodoh Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang menyarankan para mahasiswa supaya berkhemah di rumah Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membantah pemansuhan pinjaman PTPTN Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Saifuddin Abdullah berkata itu adalah hak mereka.

Dalam satu temu bual eksklusif dengan FMT malam tadi, Timbalan Menteri tersebut menegaskan bahawa pelajar yang telah berkhemah di sana semalaman sejak Sabtu mempunyai setiap hak untuk menyuarakan pendapat mereka mengenai isu yang "dekat di hati mereka".

"Memandangkan bahawa pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan, bacaan saya dalam tindakan Mahasiswa itu adalah bahawa ia adalah tidak menyalahi undang-undang," katanya.

"Dan ia adalah hak mereka, walaupun saya sendiri percaya bahawa PTPTN adalah masih relevan dan hanya perlu penambahbaikan."

"Sama ada atau tidak ramai pelajar yang mendapat sokongan daripada rakan-rakan mereka atau jenis yang sama sentimen daripada orang ramai adalah suatu perkara lain. Saya tidak mengatakan saya bersetuju mereka perlu berada di sana tetapi ia adalah hak mereka dan saya mengenalinya. "

Pendirian Saifuddin akan dilihat sebagai menyokong berbanding dengan Menteri Pengajian Tinggi, Khaled Nordin, yang semalam mencabar pelajar untuk memulangkan wang pinjaman yang kini digunakan untuk membiayai pendidikan mereka jika mereka tidak begitu berpuas hati dengan - sepenuhnya sila baca di  ( SINI )

Dibawah ini ialah kenyataan Presiden PERKASA...

Berkhemahlah di rumah Anwar, kata Perkasa kepada mahasiswa

KUALA LUMPUR: Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali menyarankan para mahasiswa berkhemah di rumah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membantah pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Beliau mendakwa saranan itu wajar memandangkan Anwar merupakan individu yang meluluskan PTPTN ketika menjadi pemangku Perdana Menteri pada 1997.

“Jika mereka (kumpulan mahasiswa) nak tunjuk perasaan buat dirumah Anwar dan ibu pejabat PKR.

“Ini kerana Anwar yang perkenalkan PTPTN dan meluluskannya pada November 1997 ketika menjadi pemangku Perdana Menteri sewaktu Tun Dr Mahathir (Mohamad) bercuti,” dakwa beliau.

Lihat Hansard Parlimen di SINI

Menurut beliau, tindakan kumpulan mahasiswa yang berdemonstrasi dengan berkhemah di Dataran Merdeka sejak Sabtu lalu, turut disifatkannya sebagai kurang mendapat didikan daripada ibu bapa.

Katanya, tindakan sedemikian juga hanya bersifat peribadi dan mencemarkan nama baik mahasiswa.

“Nak tunjuk berani tak bertempat dengan perilaku meletakkan gambar Perdana Menteri dan Khaled Nordin dengan kalungan bunga seolah-olah mereka mati.

“Tindakan ini biadap, jika nak berhimpun…..himpunlah. Tak malu ke buat himpunan sebab tak nak bayar hutang? Tapi kalau nak berjuang mengenai kemiskinan atau isu-isu lain tak mengapa.

“Ada dalang disebalik mereka ini. Malahan kalau kita tengok yang berucap pun kita tahu ada kena mengena dengan pembangkang.

Mahasiswa lain pun kutuk perbuatan mereka,” katanya yang juga bekas pimpinan pelajar pada 1970-an dahulu.

Sementara itu pada 16 April lalu, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mencabar kumpulan mahasiswa berkenaan supaya memulangkan semula pinjaman itu jika mahu berdemonstrasi.

Beliau berkata kumpulan terbabit perlu berbuat demikian untuk membuktikan bahawa mereka sememangnya tidak mahu pembiayaan pendidikan itu diteruskan.

Free Malaysia Today

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post