Komik 'Superman Najib' diedarkan kepada Guru-guru..


Semasa UNIVERSITI Tenaga Nasional (UNITEN) mengadakan Hari Terbuka UNITEN di kampus induknya di Putrajaya pada Sabtu 26 Mac lalu, komik yang memburukkan penyokong Pakatan Rakyat telah diedarkan.

Komik propaganda Barisan Nasional yang memburukkana penyokong Pakatan Rakyat telah diselitkan kedalam beg cenderahati untuk pelawat.. – lihat komik tersebut di ( SINI )

Baru-baru ini pula komik yang memuji pentadbiran Najib diedarkan kepada guru-guru di Sekolah-sekolah pula.. dan yang menariknya Najib diganbarkan sebagai Superman...

*******************************************

Komik puji pentadbiran Najib diedarkan di sekolah


KUALA LUMPUR, 13 April — Komik transformasi yang memuji kerajaan Barisan Nasional (BN) telah mula diedarkan di kalangan guru-guru sejak beberapa minggu kebelakangan ini, dikatakan diagihkan jabatan pendidikan negeri.

Komik berwarna setebal 50 muka surat itu menampilkan karikatur seperti pemimpin politik utama dari gabungan pemerintah yang digambarkan dari sudut terbaik.


Sebaliknya, pemimpin pembangkang digambarkan bersikap negatif dan jahat, seperti pada muka surat 31, yang menunjukkan seorang lelaki bercermin mata bersama dua lelaki separuh bogel yang dilihat dikaitkan dengan pesaing Najib, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
Penasihat PPKR itu dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, bagaimanapun dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi awal bulan ini setelah mengambil masa hampir tiga tahun untuk perbicaraan.

“Kementerian Pelajaran boleh mengadakan mesyuarat dengan kami bila-bila masa. Kali ini, kami diberi taklimat tentang pencapaian kerajaan sejak beberapa tahun lalu,” kata seorang guru kepada The Malaysian Insider.

Guru itu yang meletakkan syarat agar namanya dirahsiakan berkata telah menghadiri satu taklimat bertajuk “Wacana Transformasi Minda” anjuran jabatan pendidikan negeri yang disertai pengetua sekolah dan guru penolong kanan.

“Kami telah diberitahu bahawa kerajaan merupakan kerajaan yang baik tetapi tiada arahan untuk mengundi sesiapa.

“Tetapi setiap daripada kami mendapat buku, yang menyokong diri sendiri,” tambah guru itu.

Mandat pemerintahan BN akan berakhir suku pertama tahun depan dan spekulasi mengatakan pilihan raya umum akan diadakan awal, mungkin beberapa bulan akan datang.

Guru merupakan populasi terbesar bagi tenaga kerja awam, antara sasaran terpenting untuk menyokong BN.

Bukan semua sekolah menerima komik itu. Beberapa guru yang dihubungi The Malaysian Insider tidak mengetahu tentang perkara itu.

Kementerian Pelajaran masih belum memberikan sebarang respons tentang perkara itu.

Buku komik itu dikatakan diterbitkan Mj Publication Sdn Bhd, yang beralamat di No 12/9, Jalan Jati 2, Persiaran Barat, 68000 Ampang, Selangor.

Bagaimanapun carian dalam direktori perniagaan gagal mencari alamat itu. Pemeriksaan di Google Maps juga menunjukkan alamat itu tidak wujud, sekaligus menimbulkan keraguan penerbit itu.

Komik itu juga tidak memaparkan permit pencetak, yang merupakan satu syarat yang dikehendaki Kementerian Dalam Negeri.


The Malaysian Insider berjaya mendapatkan satu salinan komik itu yang menggambarkan karikatur Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang memegang bendera kebangsaan dn satu kumpulan yang mewakili pelbagai etnik Malaysia dengan perkataan, “Saya tidak akan memecahkan kepercayaan anda” di muka hadapan komik itu.

Pelbagai jenis gambar-gambar yang memuji kepimpinan dan dasar-dasar BN, seperti bagaimana pentadbiran Najib membantu menyediakan insentif-insentif kepada belia di bawah konsep 1Malaysia.

Pada halaman 38 juga menggambarkan Najib digambarkan seperti wira terkemuka dan terbang di atas orang ramai yang memanggilnya “Hi!Superman”.

The Malaysian Insider

6 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Sejak jadi menteri wanita underwear pun dah pandai pakai kat luar,tak bermoral punya org, jib mongo bapak mertua dtg tu..

  ReplyDelete
 2. aduhaiii terdesak sgt bangang2 umno ni nk kekalkan kuasa dan kekayaan..

  ReplyDelete
 3. "GURU TIDAK BUTA INTERNET" itulah jawapan kepada UMNO/BN.
  Cucu cucu Tok sekarang ni baca komik melalui internet, mereka juga tak sebodoh seperti pemikiran UMNO/BN.

  ReplyDelete
 4. apa pulak dr video pergi ke komik.

  buat lah kartun video.

  nampak sgt tahap pemikiran guru guru dah dianggap mcm budak tadika.

  ReplyDelete
 5. AWAT LA UMNO DAN BN BEGITU TERDESAK SEKALI.SAMPAI BEGITU TAKUT SAMPAI TAHAP MEROYAN DAH.WALAU APAPUN PERCAYALAH,RAMAI DARI KALANGAN GURU BERPIHAK KEPADA PAKATAN.TAK PERCAYA BUATLAH SURVEY.

  ReplyDelete
 6. Tu sbb prog yg berkaitan guru banyak skg nie... dng kursus lah.. taklimat lah.. lepas intro smp jam 9.30 am gi minum lepas minum konon konon bagi penerangan psl apa kera umnot dah buat .. apa kejayaan kera umnot dah buat... sikit sikit je bantai umnot (berjaga-jaga) takut cikgu cikgi rasa bosan.. lepas tu g makan... masuk pukul 2 pm baru lah taklimat yg sebenarnya.

  aku rasa ramai yg dah tahu Jd aku bg tahu ni sb pencacai tak peduli hal ini

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post