Fenomena Ustaz Azhar Idrus melanda Padang Kota Lama.. ribuan hadir.. (Gambar)


Perlu diakui, fenomena atau suasana ini tidak pernah berlaku ketika Pulau Pinang dikuasai oleh GERAKAN yang memperkudakan UMNO.. Solaat jemaah Maghrib dan Isyak di Padang Kota Lama.

Apa yang sering Kerajaan Barisan Nasional yang dikuasai oleh GERAKAN dengan memperkudakan UMNO anjurkan disini hanyalah konsert-konsert yang menjadikan ummat Islam leka dan lalai terhadap tanggungjawab agama.


Di bawah pentadbiran Kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang Ketua Menterinya dari DAP yang dikatakan anti Islam oleh kebanyakkan pencacai UMNO, solat jemaah Maghrib dan Isyak di Padang Kota Lama semalam 19 Mei.


Solat berjemaah tersebut telah diadakan dalam satu Program yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Pulau Pinang, ‘Wacana Santai bersama Ustaz Azhar Idrus’ di padang Kota Lama.

Program ini telah berjaya menarik ribuan rakyat Pulau Pinang samada dari bahagian Pulau mahupun bahagian Seberang Perai untuk hadir.


Paling menarik.. jika selama ini kebanyakkan anak-anak muda yang berugama Islam dikatakan semakin menjauhkan diri dari program yang berbentu keagamaan, ianya juga terbukti salah kerana ramai anak-anak muda yang hadir dalam program ini..


Selain Ustaz Azhar Idrus turut hadir ialah Bob Lokman, Sham Kamikaze dan Ali XPDC, program dianjurkan sempena Pameran Pengguna Negeri Pulau Pinang 2012..

Dalam Program yang dianjurkan oleh Kerajaan Negeri ini, Padang Kota bertukar warna dari kehijauan kepada keputihan, tahniah kepada pihak penganjur.

Biar foto pula berbicara… lihatlah..


Lagi gambar-gambar sila lihat di ( SINI )

Laporan berkaitan..

Azan dan sujud di Padang Kota


GEORGETOWN: Hari ini dalam sejarah tercatat semalam (19 Mei 2012) apabila buat pertama kalinya azan berkumandang dan solat jemaah Magrib dan Isyak diadakan di Padang Kota Lama sempena Program Pameran Pengguna Pulau Pinang 2012.

Ia diikutiwacana santai bersama Ustaz Azhar Idrus, Ali XPDC, Sham Kamekaze dan Bob Lokman.

Selalunya Padang Kota Lama dilaksanakan program bercorak hiburan yang melalaikan masyarakat, tempat muda mudi bercengkerama dengan pasangan masing-masing, tempat riadah bagi warga emas, memancing di tepi laut atau datang menghirup udara segar di tebing laut sambil makan serta minum bersama keluarga di medan selera yang disediakan.

Namun, situasi program anjuran kerajaan negeri menerusi Exco Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Haji Abdul Malek Abdul Kasim itu berjaya mengubah landskap dengan lautan manusia yang datang.

(Ribuan manusia tekun mendengar tazkirah dari Ustaz Azhar Idrus)

Mereka mendengar persembahan bekas pencipta lagu, Bob Lokman, Penyanyi Ali XPDC, Gitaris Sham Kamekaze, pemain bass Spring, Jon, Imam Muda, Asraf yang menyampaikan kuliah magrib serta Ustaz Youtube, Ustaz Azhar Idrus.

Kesemuanya gembira setelah melihat lautan manusia datang membanjiri padang yang pernah menjadi lokasi mereka membuat persembahan hiburan sebelum ini.

Hanya Ustaz Azhar Idrus yang hanya melintasi kawasan ini ketika di jemput mengadakan kuliah bulanan di Pulau Pinang atau keluar bersama rakan merakam gambar terindah sekitar Georgetown.

Sepanjang pemerintahan Umno dan Barisan Nasional (BN) program seumpama ini tidak pernah diadakan dan yang mereka tahu hanyalah hiburan kononya untuk mendekati anak muda.

Lebih memalukan kepada pihak yang selalu membuat kacau terhadap pemerintahan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang serta taburan fitnah yang berterusan mengatakan pemerintahan Ketua Menteri, Lim Guan Eng anti Islam akhirnya suara azam boleh berkumandang di Padang Kota iaitu luar kawasan masjid.

Jiwa anak muda kini walaupun mereka 'rock' tetapi dalam hati mereka terbuka luas untuk Islam dan mahukan perubahan politik yang telah lama membelenggu kehidupan rakyat dengan kenaikan harga barangan, petrolium, kemudahan asas dan seumpamanya.

Bob Lokman dalam ucapan permulaan majlis berkata, berbelas kali beliau memijak kaki di Padang Kota tetapi malam ini satu kelainan yang tidak pernah terbayang dipemikirannya.

Tapak untuk muda muda bersuka ria malam itu penuh dengan insan yang mahukan pembersihan jiwa.

"Dulu kami sebagai penghibur gembira bila ramai yang datang memberikan sokongan dengan jiwa yang kosong.

Malam ini lebih gembira sebab ramai yang datang dengan jiwa yang tenang untuk mengisi soal keagamaan, " jelasnya.

Begitu juga Sham Kamekaze, Ali XPDC dan Jon dari Spring walaupun mereka bukan penceramah atau ustaz tetapi alunan bunyi gitar dan kemerduan suara sudah cukup menyentuh perasaan bahawa kemunculan mereka di pentas sedemikian ada kelainan berbanding dulu.

Suara lunak Ali yang pernah menjadi vokalis Terarossa di era rock 1990 an tiada bezanya apabila menyampaikan lagu-lagu berirama ketuhanan hasil ciptaan Ustaz Azhar Idrus sendiri.

Para hadirin yang datang bukan hanya untuk mendengar jawapan dari berbagai persoalan yang ditanyakan oleh para pengunjung malahan dapat membeli barangan yang dijual peniaga.

Program berbentuk santai itu, membolehkan keluarga duduk makan minum di atas padang bahkan terdapat pengunjung bukan Islam datang untuk mendengar sendiri apa yang diperkatakan.

Walaupun antara mereka tidak memahaminya namun mereka percaya golongan yang hadir pada program tersebut merupakan golongan yang baik jauh dari sikap ganas sepertimana yang digambarkan.


Harakahdaily


1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Assalamualaikum. klau ustaz azhar idrus bertndg dalam arena politik percaya cakap saya dengan izin ALLAH SWT. menang dan akan berlaku perubahan besar. hidup rakyat lebih unsur keagamaan dlam islam sebenar.Wallahualam

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post